ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 845
  • 747
  •   1
Отговори
# 435
Става лошо ако се спукат.Коремът се пълни с кръв и ендометриозата ще се разнесе и там където я няма.

# 436
  • София - Варна
Моята се спука по време на първата бременност и няма да казвам какво стана. Но всичко завърши успешно в крайна сметка.

# 437
  • Sofia
Здравейте, да се включа и аз....по повод размера, най вероятно кистата си е била там и понеже положението на яйчниците се променя по време на един цикъл е напълно възможно при единия преглед да се вижда само част от кистата и да се определят едни размери и след 5 дни например да се вижда цялата понеже положението се е променило.
На мен също ми се върна ендометриозата след 1 година от операцията и въпреки золадекса...много тъпо Sad
Аз да ви кажа когато за пръв път лекарката ми се съмняваше че имам ендо киста реши да я наблюдава 2-3 месеца и на 3-я месец тая киста се спука сама.....бях си на работааз работя седнала на компютър (без натоварване) и изведнъж една студена пот ме обля причерня ми и адската остра болка. Неможех да се изправя имах чувството, че корема ми се разкъсва буквално.....ужасно преживяване беше, мм ме прибра ни жива ни умряла полежах 2 аулина и всичко премина за около 2 часа.... на другия ен отивам на лекар и док ми казва ооо супер спукала се е значи не е била ендо киста, радвай се. Да обаче след 2 месеца нова киста пак ендо, последва вече лапарото ми и золадекса. От лапарото излезе или поне така ми казаха, че след спукването всичко се е разляло вътре и адските сраствания и лезии - т.е не е добре че се е спукала. Сега вече съм в репродуктивна клиника и попитах док може ли да се спука ендо киста и той рече да може и ще е много добре, но тя не се пука - не зная на кое да вярвам добре ли е да се спука или не...едни казват едно, другите друго.... Thinking

# 438
  • София - Варна
Не е добре да се пука ендо киста, само сраствания образува. А и е опасно.

# 439
По добре да се пунктира ендо кистата отколкото да се пука.Но обвивката си остава и пак ще се пълни със стара кръв.
Операциите пък засягат яйчниковия резерв и много лекари не ги препоръчват.Това е един омагьосан кръг. Tired

# 440
  • Sofia
Да именно Стефи, затова сега си я нося, док неиска да я махне пък и е още малка.

# 441
  • София
Ами да Африканчо, Simple Smile вътре в яйчника ми е кистата.Затова толкова лекари не ми я видяха,а чак репродуктивния я видя.
Ендометриозата може да е навсякъде.

Съни,щом е тъмна не е ендо киста. Peace
Точно обратното е принципно. Ендо кистите са пълни с кръв и оттам тъмни/черни. Затова се наричат и "шоколадови" кисти.
Но, Съни, аз също имах киста три месеца след възстановяване на цикъла. И също единият ми яйчник не работеше. Беше 4 см. Оказа се неспукан фоликул. Дано и при теб е така.  Hug

# 442
Моята е сива на снимките,а фоликулите-черни. Rolling Eyes

# 443
  • София - Варна
Весе, ендо кистите са черни точно, но на ехограф са по-светли, то е като на негатив, излиза обратното на действителното, най-лаишки казано.

# 444
да ви кажа, че си извадих всички снимки от УЗИ и тази от едно кистата дето ме оперираха наистина изглежда по светла от другите.
Весе, дано наистина и при мен се окаже нещо по-безобидно, макар че каквото и да е - не трябва да е там.

# 445
  • София
Не разбрах, че говорите за ехографския изглед. Аз имах предвид, че самата киста е черна.  Peace
Съни, не трябва да е там, наистина. Но моята на следващия цикъл я нямаше. Та може и при теб да е така.

# 446
  • Sofia
Мисля че наистина всеки лекар процедира различно. В Шейново, веднага ми дадоха протокол, за да ми изпишат с него лекарството, преди да излезе хистологията. Сега изчакаха хистологията, която се забави 20-тина дни и наистина мина близо 1 месец. Моят личен лекар сам ходи да ми го завери в ЗК и не съм наясно точно как става по принцип, но му изпратих дукоментите в сряда, а ми ги върна в петък, така че не отнема 1 месец,стига да имаш протокол от доки. Но според моя лекат няма значение кога ще го сложиш. Но и в двата случая не съм го купувала. Лепенките ги махнах 2-3 дни след махането на конците.

!Diva!, благодаря!
Мина и моето лапаро, спасени са ми яйчниците (благодаря на д-р Б. Бойчев и всички в Тутракан), доктора каза поне 3 месеца да мина на лечение със Золадекс или Лукрин. Разбрах, че трябва първата инжекция аз да си я купя, защото иначе трябва да чакам 1 месец, за да мина по ЗК. При вас така ли стана?
Другото, което в момента се чудя е кога мога да се къпя без лепенките вече? Махнаха ми конците вчера и съм доста по-добре, но ме е страх без лепенките  Embarassed

touristka, при мен цикълът ми дойде 10 дни след операцията и нямаше как да ми я бият толкова рано, понеже все още не беше излязъл и хистологичния резултат и поради тази причина ми биха първата инжекция Лукрин на първия ден от втория ми цикъл след операцията. Не съм купувала нищо.

# 447
Съни, ендо кистите наистина се виждат като сивеещи на узи, овални са, фоликулярните са черни. Дано днес имаш яснота и да не е ендометриозна  Praynig
Ето една ендо киста:
Скрит текст:
Неспукан фоликул:
Скрит текст:

# 448
  • русе
Оф чета и чета и нищо не намирам по моя проблем.Правих лапаро преди месец поради друга причина.Ендо кести нямам,но съм имала огнища на ендометроза по дебелото черво и пикучния мехур,които са премахнати.Доки не ми даде лечение а каза забременяване (ние и за това се борим),та чета и чета някой имат лечение други не.Нищо не мога да схвана с тая ендометроза....

# 449
И аз нямах лечение и директно почнах опити.Не ми се получи забременяване,но по друга причина.

Общи условия

Активация на акаунт