ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 138
  • 747
  •   1
Отговори
# 615
Операциите по яйчниците намаляват яйчниковия резерв.Един репродуктивен специалист,който се занимава с проблемно забременяване знае по-добре от всеки друг лекар до какво може да доведе една такава операция и да прецени заслужава ли си да се направи при положение,че жената не е раждала и може да се загуби резерва и.
Кистите в някои случаи изобщо не са пречка,зависи колко са големи,а загубените яйцеклетки при една такава операция за съжаление няма как да се възстановят.

# 616
  • София
Индивидуално е според мен. Аз бях с много тежка ЕМ, множество сраствания, левият ми яйчник не работеше доскоро. Изкарах си и 6 месеца лечение с Лукрин. ЗАбременях за първи път три години след това. След две години отново. Имам и две биохимични...

# 617
Ами аз като съм на 23 г. и все още не мога да си позволя дете (просто не усещам, че момента е дошъл), а имах кисти и на двата яйчника, нямаше как да не започна лечението след лапарото. Постоянно се чудя дали това лечение помага, като гледам с или без него, май е Божа работа  Confused

# 618
Ами аз като съм на 23 г. и все още не мога да си позволя дете (просто не усещам, че момента е дошъл), а имах кисти и на двата яйчника, нямаше как да не започна лечението след лапарото. Постоянно се чудя дали това лечение помага, като гледам с или без него, май е Божа работа  Confused

Май, май си права. И аз съм си го мислела това многократно. Вчера ми сложиха 4тата инжекция Золадекс.

Сега ме хвърляте малко в потрес с този яйчников резерв...

Аз все повече се замислям за изкуствена инсеменация (или както там се нарича с донорска сперма) малко след като приключи лечението (максимум-догодина). През юни ще стана на 32, все още нямам партньор...Вие на мое място как бихте постъпили? Мнения? Съвети?

# 619
  • София
И аз бях на 23 като минах през това. Сега съм на 29 с две деца. Мечтая си и за трето някой ден...

# 620

Това са глупости.. операцията се прави, защото последствията от ендометриозата може да са фатални, а не лечението Точно срастванията с таза пречат на пътя на яйцеклетката да стигне маточните тръби или срастванията с яйчника изобщо тази яйцеклетка да се отдели от там Тогава ще е невъзможно зачеването Затова по-добре да се лекува и тогава да се зачева Яйчниковият резерв така или иначе намалява с възраста .. При раждането жените имат много повече запас на яйцеклетки .. Затова жените на 50 вече са в менопауза защото яйчниковия им резерв е малък Освен това има маркери, които се изследват относно яйчниковия резерв (FSH, inhibin B, CCCT, GAST, AMH) Лечението помага няма да се притесняваш... тези кисти се "хранят" така да се каже от фоликулите, които се образуват по време на цикъла ... затова се спира цикъла за 3 или 6 месеца за да изчезнат напълно и да не се появяват повече И въпреки това всичко е Божа работа, но няма нужда от притеснения Изчакайте да мине периода на лечението и малко по малко започвайте да пробвате с приятеля ти В крайна сметка никой никога няма да е достатъчно подготвен да има бебе, все пак е голяма отговорност, но когато това се случи е прекрасно и ще греете от щастие Успех  Wink baby_neutral

# 621
Намаляването на резерва идва оттам,че заедно с кистата се изрязва и част от яйчника,а не заради проведеното лечение.

# 622
  • Sofia
Абсолютно подкрепям последните два поста на Стефи и Анонимен. Ако не се прави лапаро и си отглеждате кисти (за вече големи става въпрос над 3 см) те  така или иначе изконсумират яйчника и резерва намалява, за качеството да не говорим, то се влошава в следствие на ендометриозата. Относно лечението след това е строго индивидуално дали да се прави или не, но аз също като Боби отчитам за грешка, че не започнах инвитрото веднага след лапарото, но има и друго едвали щях да си простя ако не бях опитала естествено при проходими тръби....Все сам (с лекаря си ) преценщ как да постъпи, но не мисля че лечението вреди, по скоро забавя с около година целта за желаната бременост.

# 623
И аз да се включа, добрият оператор ще пощади яйчника. Дали ще е киста над 3 см или резната киста мисля е еднакво. Една година бях с киста около 4 см и никаква овулация не ми се случи  Crazy При ендометриозата според мен е хубаво да има лапаро, защото много от пораженията изобщо не се виждат на видеозона  Tired

# 624
  • София - Варна
А е тъжно, че едно време някои лекари ми разправяха, че щом има цикъл, има и овулация. И ако няма овулация, цикълът спирал.

# 625
А е тъжно, че едно време някои лекари ми разправяха, че щом има цикъл, има и овулация. И ако няма овулация, цикълът спирал.
Никога не съм имала аномалия в цикъла, точен като часовник, докато бебеправихме малко се колебаеше с ден два, но никога не ме е пропускал. Даже след като родих преди близо 4 години нямам и никакви болки при цикъл, а преди това умирах от болка първите два дни, сега ЕМ ми я класираха между 3-та и 4-та степен, а мен изобщо не ме болеше или да имах нещо друго подозрително. Положителни ову тестове, лутеална фаза 14 дни, мистерия  Mr. Green

# 626

Май, май си права. И аз съм си го мислела това многократно. Вчера ми сложиха 4тата инжекция Золадекс.

Сега ме хвърляте малко в потрес с този яйчников резерв...

Аз все повече се замислям за изкуствена инсеменация (или както там се нарича с донорска сперма) малко след като приключи лечението (максимум-догодина). През юни ще стана на 32, все още нямам партньор...Вие на мое място как бихте постъпили? Мнения? Съвети?
Candle, абсолютно подкрепям решението ти, вярно е, че времето е най-големият ни враг в това отношение. А тази година може да я използваш да избереш репродуктивна клиника и да се запознсеш със стъпките, които трябва да предприемеш, а току-виж междувременно може да ти се усмихне щастието и да срещнеш някой сероизен мъж, пожелавам то го  Wink

# 627
  • София - Варна
Именно, толкова и разбират. И аз си имах точен цикъл, а нямах овулация 4-5 месеца...

# 628
  • София
Candle 123, а мислила ли си върху варианта да замразиш яйцеклетки и когато правилният мъж се появи, да напраивте инвитро, в случай, че не се получава естествено? Само не знам колко време ги пазят замразени. Иначе ако до 2-3 години не се появи подходящия мъж, аз лично бих гледала дете и сама.

Момичета, аз имам ендо киста на ДЯ (в момента 2,4 см) и огнище на лява тръба. Тръбите са проходими, но бебе не се получава вече 1 година след естествена бременност, завършила със спонтанен аборт. Бременноста беше с яйцеклетка от ДЯ (този с кистата). Очевидно, на ЛЯ, който е без киста не мога да разчитам, защото иначе досега щеше да се е получило.
Какво бихте ме посъветвали - да продължа с естествените опити или да опитам инвитро на ЕЦ, при което да ми пунктират и кистата, заедно с евентуалната яйцеклетка?

# 629
Candle 123, а мислила ли си върху варианта да замразиш яйцеклетки и когато правилният мъж се появи, да напраивте инвитро, в случай, че не се получава естествено? Само не знам колко време ги пазят замразени. Иначе ако до 2-3 години не се появи подходящия мъж, аз лично бих гледала дете и сама.

Момичета, аз имам ендо киста на ДЯ (в момента 2,4 см) и огнище на лява тръба. Тръбите са проходими, но бебе не се получава вече 1 година след естествена бременност, завършила със спонтанен аборт. Бременноста беше с яйцеклетка от ДЯ (този с кистата). Очевидно, на ЛЯ, който е без киста не мога да разчитам, защото иначе досега щеше да се е получило.
Какво бихте ме посъветвали - да продължа с естествените опити или да опитам инвитро на ЕЦ, при което да ми пунктират и кистата, заедно с евентуалната яйцеклетка?

Мерси за подкрепата.

Колкото до твоя проблем: от всичко, което изчетох, останах с впечатлението, че с киста бебе няма как да се получи. А и да се получи-може да има проблеми. Аз лично се реших много бързо на самата операция, цялото нещо минава за една седмица.

Във форума има момичета, които са забременели естествено след като са им махнали кистата...

Общи условия

Активация на акаунт