Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява ендомeтриозата?
Какви са симптомите и последствията от ендометриозата?
Каква е причината за ендометриозата и как се диагностицира?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява ендомeтриозата?
-
Какви са симптомите и последствията от ендометриозата?
Симптомите на ендометриозата включват болка, проблеми с плодовитостта, нередовни менструални цикли, болка по време на половия акт, болка при уриниране и дефекация, кръв в урина или изпражнения и запек. Може да причини симптоми като болки по време на овулация, предменструален синдром и други неприятни проблеми. Може да доведе до образуване на ендометриозни кисти, които могат да се спукат, причинявайки болка и разпространение на ендометриоза в други области на тялото. Освен това може да доведе до сраствания и лезии, засягащи яйчниците и фалопиевите тръби, както и намалявайки репродуктивната функция. Освен това може да доведе до проблеми със зачеването и бременността.
-
Каква е причината за ендометриозата и как се диагностицира?
Причината за ендометриозата не е известна, но се смята, че може да възникне на фон на хронични инфекции като хламидия или други подобни заболявания. Диагностицирането на ендометриоза се извършва чрез лапарскопия, която позволява визуализиране и отстраняване на увредените участъци. Хистероскопията не е достатъчна за диагностициране на ендометриоза, тъй като тя може да се развие извън матката. Ендометриозата се диагностицира чрез лапароскопия, която е основният метод за диагностика. Освен това може да се използва и трансвагинална лапароскопия, където достъпът е през влагалището.
-
Как мога да разбера дали имам ендометриоза?
-
Как ендомметриозата засяга плодовитостта?
Аз и преди лапарото знаех, че е ЕМ, но бях проверила, че възможноста е директно инсе или инвитро. Незнам като чета разни материали 3 та степен е с ендо киста, в епикризата ми не пише коя степен е. Чудя се дали да не кандидатствам към ФАР. Моя лекуващ лекар ми каза, че няма нужда, но така или иначе ще чакам.... Притеснява ме факта да не се окаже после пак да се чака още година.
погледнах ги и ми стана лошо
При всички ли се изписва? 
Просто тук всяка се споделя (оплаква) от страничните ефекти и някак на куп всичко изглежда ужасно. Аз си ги представях много , много по- гадни