Детската градина – всичко, което ни вълнува – 16

• 63 323
  • 778
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Но очаквам, ако все пак се случи, да се реагира адекватно - да се повика медицинска помощ, да ми се обадят веднага и т.н. Но ако не се реагира, ако не са си направили труда да осигурят преглед за детето, да уведомят родителите - ей тогава вече има проблем. И то голям проблем.
newsm10
Да пази Господ от инциденти, пак ще се повторя, просто никой не е застрахован! Никой! Ако ще очите ти да са не на 4, а на 400! Просто няма как, не можеш да предвидиш всяка ситуация. На родителската среща онзи ден учителката сподели, докато обсъждахме застраховките, че за 30+ годишната си кариера е имала 3-4 случая, за които се чуди как не са я отказали от тази професия. Не изпадна в подробности и по-добре, но е факт, че се случва и не винаги има виновен.

# 76
Здравейте, моето дете тръгва на ясла в 137 ОДЗ "Калина Малина" през декември т. г. Тъй като сега няма режим и по- скоро прекарваме дълго време в разходки ми се ще да я пригодя към режимът в яслата, за да свикне по- бързо и лесно с него. Моля да ми кажете как протича режимът на децата в яслата: кога са закуската, обядът и следобедните закуски, кога приблизително ги слагат да спят, на гърнето, в колко часът сутрин се води на ясла, за да знам кога да я събуждам? Много ще съм благодарна да ме ориентирате  Simple Smile

# 77
Тета, ако не е проблем би ли споделила малко повече по отношение на проблемно дете в групата ви, мисля че в първите ти постове се споменава. Ние също имаме такова дете в групата на дъщеря ми, аз даже съм писала по повода в други теми. И засега проблемът седи. Другата седмица предстои родителска среща, която мисля, че ще бъде много интересна по тази причина, а на мен пустите служебни ангажименти трудно ще ми позволят да присъствам, но ще направя всичко възможно само да закъснея малко, но да съм там.

Писах ти на лични Peace
Желая ти успех в битката...

# 78
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Ох, да ви се оплача, а пък ние от три месеца имаме ново момченце в групата, което яко удря децата и ги тормози. Говорихме на РС с майка му, жената се извинява обаче едни извинения  и това си е. Положението е тежко. Учителките знаят, стараят се обаче той използва, като се обърне госпожата за секунди и някое дете го отнася. Някой имал ли е такъв проблем и как се справихте?  Благодаря.

# 79
Аз имах подобен проблем...
И за такива случаи говоря, като казвам, че персонала е отговорен да се справи със ситуацията. Директорката да намери решение, ако не-учителките да си отварят очите.

# 80
  • Варна
Ами нашият проблем е такъв. Отговорът е, че не сме се справили. При нас има агресивно дете, бие останалите, подбира свити, дребни дечица, които не отвръщат. Според майката проблем няма, защото детето й вкъщи  не е агресивно. Много ясно, че е така, защото вкъщи той е най-малкият и няма върху кого да се "упражнява".

# 81
Има вариант да се сигнализират социалните служби-да проверят в какви условия живее това дете и на какво се дължи агресията. Но трябва писмено да стане..

Работа с психолог - но как ще задължиш родителите, не е ясно. С ресурсен в ДГ - почти не върши работа, при нас идва веднъж месечно-крайно недостатъчно, за да се постигне резултат.

Писане, писане и пак писане-до РИО, до отдела в общината, до социално подпомагане, до директора на ДГ...

И пак опираме до въпроса кой е отговорен това да не се случва в групата - ами учителките.

# 82
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Аз имам чувството, че е преместено от друга градина заради тези истории. Да дойдеш в трета група ей така от нищото е доста странно. Майка си каза, че е палав и  агресивен.

# 83
За палав -ок, но агресия не бих толерирала, дори от собственото си дете Stop
В един момент идва ситуация, когато всички останали деца в групата се превръщат в жертви, за сметка на един агресор..

# 84
  • Варна
При нас още на първата РС се повдигна въпроса от родителите на по-набити деца, т.е. точно тези, които са по-дребнички и свити. Моята дъщеря е по принцип височка, а и може да отвърне, ако я ударят, макар че предпочита да не го прави. Така че тя рядко е "жертва", но се е случвало. Тогава майката изпадна в истерия, накрещя родителите, които съвсем културно искаха да се разреши въпроса и възмутено напусна родителската среща. По-късно учителките споделиха, че все пак се е навила да работи с детето психолог и го е завела. Всички се обнадеждихме. Оказа се напразно. След един сеанс родителите са преценили, че 20 лв за посещение им е много, не можели да ги отделят и всъщност те проблем с детето си нямали. Изумях като го чух това. И проблемът си остана. Сега ще видим на тази среща какво ще стане, но според мен е въпрос на време децата да се усетят и да започнат да го бият това дете колективно. Вече подочувам от дъщеря ми, че 2-3 момиченца опитват да го надвият заедно.  Аз съм й казала да не играе с него, да страни и да си намира други другарчета за игри. Ако я удари веднага да каже на госпожата. Тя това и прави засега, а и при нас рядко се случва, но усещам как детето не схваща защо на него му е забранено да удря, а насреща си вижда дете, което го прави и му се разминава.

# 85
  • Пловдив
ето, точно тук е мястото на колектива в групата, за да се тушират такива прояви...
Ама само там не става - трябва си и работа вкъщи Peace
...а когато контрола на едно от двете места липсва - еми стига се точно до този момент Sad

# 86
Нашата РС е утре и много ме е яд, че не предупреждават, а ти казват от днес за утре. Е, аз как да са организирам като съм на работа.

Здравейте, моето дете тръгва на ясла
Понеже темата не е точно за ясла ти отговарям в скрит текст
Скрит текст:
Събуждам малката в 7, до 8 отиваме в градината. Закусват 8:30-9. После игри, уроци занимания. Обядват в 12. Следобеден сън 12:30-15:30. Следобедна закуска 16. В общи линии и приблизително като часове е това.

# 87
Изобщо не е неадекватен, просто вие се правите на неразбрали. Или пък наистина не разбирате, което е плашещо  ooooh!
Аз започвам да мисля, че наистина не разбират. Може би искам твърде много от обикновени прости хора. Средното IQ е прието за 100 - значи най-много хора са с това IQ. Как ще разберат изказване на човек със 150? Затова тук единици пишат реални, адекватни неща, и само помежду си се разбираме какво сме казали, останалите си крякат.

Даже напротив, както и Aftershock казва, много често с родители стават такива неща, когато последните блеят или предпочитат да си пият бирите и люпят семките.
Остави като блеят, ами като ги гледат и, гледайки ги, детето чупи крайник? Аз лично знам за случаи от близкото минало, в което заинтересована, загрижена майка, стояща на 2 метра от детето с лице към него, вижда как то си пуква главата.

Учителката в градината, както каза Vrabcho_, не е Господ.

Надзор не означава казарма, а означава бърза реакция в случай на нужда и взети мерки, за да няма много такива нужди. Искате свобода за децата, да са щастливи, да си играят. Е как да им дадем да си играят, като на петата секунда някой ще реши, че друг му е взел нещо и докато учителката мигне, вече ще има ударен?? Учителката може да предотврати втори удар, или да накаже виновника. Но не и да чете мислите на 30 деца и да предвиди всяка една ситуация, всеки конфликт, всяко потенциално опасно крачене, минаване покрай предмет, загуба на равновесие, кихане, затваряне на врата и т.н. Учителката е като родителя - мерките за максимално, но разумно обезаопасяване са взети - в групата няма ножове, открити контакти и други, и оттам вече ролята е същата като на родителя - внимаваш и реагираш при инцидент, а ако е възможно и успееш да предвидиш предстоящ инцидент - го предотвратяваш. Детето няма да се качи на 3-метрова катерушка (въпреки, че по лично мое мнение би трябвало точно на 3-4 години да им бъде позволено и да имат развито равновесие, но то как да го развиеш, като не ти позволяват), и няма да падне и да си сцепи главата на земята, но пък както в описания по-горе случай, ще си сцепи главата в облия ръб на бюрото. Шанс, хора.

Някой имал ли е такъв проблем и как се справихте?  Благодаря.
Да. Колежката го наказа да седи на стола 20 минути, докато другите деца си играят. При следващ случай го наказа да не излиза, а да седи сам в групата с лелята, докато другите са навън. Напълно спря да удря деца след около 4 дена - разбра, че губи много, като се държи така. А родителите са много безхаберни, изобщо не ги интересува, така че подобрението не е дошло от тях.

# 88
А ако то не реагира на команди? Не изпълнява. Като нашия случай?

# 89
  • Куциндрел
А ако то не реагира на команди? Не изпълнява. Като нашия случай?
Спокойно лелята може да стои с него и да го държи за ръка, докато стои на стола.
Ама за това трябва да има желание от страна на лелките и учителките.
Ако въобще не реагира на команди е хубаво да се види дали не е сете със СОП. Там не знам дали има законов механизъм да се принудят тези родители да обърнат внимание на детето.

Общи условия

Активация на акаунт