Перилни препарати и омекотители – 42

• 87 558
  • 726
  •   1
Отговори
# 90
  • оттам, откъдето започва България
_Smile_, от понеделник в нашия Темакс ще има 1,5 кг. Персил за 5,59 лв. и 5 кг. за 12,99 лв. За справка погледни брошурата на Темакс за другата седмица.
Турски. no 1,5 кг = 10 пранета - скъпотия.; 5 кг = 33 пранета - бива, но може и по-добре.

newsm78, уж си сложих очилата, ползвах и лупа, за да видя кг и цена, ама не съм разбрала, че е турски.
А като пране лош ли е или само голямото количество прах, необходимо за едно пране, е проблема?

Дано _Smile_ прочете какво си писала и сама да реши дали да си купува, щом е турски.  Peace

# 91
  • оттам, откъдето започва България
Аааа, не съм съгласна с това за вълнените дрехи. Naughty Нито са ми се степвали, нито са се свивали- това зависи от температурата на пране, времето за пране и т.н. Определено дълго време си носих ангорския пуловер едно време Peace Нито е бил степан, нито се е свил...прала съм го на ръка с обикновен, прост прах навремето Laughing Повдредата е невидима за очите явно...
 Както и към днешна дата се е случвало едни вълнени терлици да попаднат по грешка в пералнята с други дрехи - ами ела да видиш как ги разтривам на краката си зимъска Simple Smile

+ 1  Peace
И аз съм на същото мнение.

# 92
Емпиричният опит заема важна част в битието и житието на човек. Което ме навежда на мисълта, че не трябва да се изпада в крайности всеки път, тоест-не е фатално веднъж-дваж да изпереш вълнена дреха с обикновен препарат Peace
Остава, разбира се, основното правило - да се пере с хладка вода и ръчно/програма за ръчно пране.

Уточнявам, че вълнените ми дрехи основно са от коса на проста, нашенска овца, а не на нейна посестрима, обитаваща подножието на Кашмир..

Все още не съм правила пуловер за кукли, но ми е доста любопитно и може скоро да експериментирам с някой стар, скъсан вълнен чорап или терлик Mr. Green Както и ми е мерак да счупя замръзнала дреха, простряна на простира вън зимно време Mr. Green

# 93
  • София
Не видях нищо на първа страница за пране на вълна.

Мислех днес да изпера родопското одеало, но досега не се бях замислял с какво пера вълнените... тук казвате, че в течните имало ензими, които не са ОК за вълната (Ариел смесен и Персил Колор). Имам и прах ОМО...
Или да не бързам и да си купя препарат за деликатни тъкани (тъкмо ще пера с него и 2-3 вълнени блузи/жилетки) - вече в пералня.

Цитат
Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.
В София няма проблем с твърдостта на водата, това значи ли че няма смисъл да се спирам на прах със най-голямо съдържание на зеолити в състава му?  Thinking

# 94
В София няма проблем с твърдостта на водата, това значи ли че няма смисъл да се спирам на прах със най-голямо съдържание на зеолити в състава му?  Thinking

Няма смисъл и не само в София. Вече няма много прахообразни препарати с високо съдържание на зеолити и това е за добро, особено в препаратите за цветно пране.
Добре е човек да е запознат с твърдостта на водата в неговия регион и да се съобразява и с това при дозиране.

# 95
didka_pitka, Sekhmet благодаря за уточненията за промоционалния Персил. Погледнах сутринта и на компютъра, тази верига няма магазин в София. А от останалите брошури не попаднах на по-голяма опаковка на промоция, така че ще си взема още един пакет от ДМ за 20 пранета. Ще ми свърши работа. Донесоха ни едни олекотени завивки, които стояха на вилата, майката на приятеля ми ги е прала със Савекс... бялото е сиво, миришат ужасно. А ги купувахме преди малко понече от година, ползвани са само миналото и това лято. Подозирам, че са прани на кратка програма, 30 градуса, а са бели. Отврат ви казвам. От вчера пускам всичко да се повтори на дълга програма, 60 градуса с Персил, без омекотител, за да не натрупвам допълнителна химия и миризма. Дано малко се пооправят, че иначе ще ги изхвърля. Не мога да се завивам с подобно нещо.  Не се съобразих преди да ги пусна, да купя Вениш на прах за бяло. Суша ги на слънце. Искрено се надявам да помогне и да си върнат свежестта, чистотата и цвета. Ако имате някакви препоръки за оправяне на положението, ще се радвам да споделите.

# 96
Смайли, ще ги оправиш, споко - 60 градуса, дълга и предълга програма, прах за бяло и си тип-топ. Гърмян заек си вече ти Laughing

Преди време давах акъл на една мацка от темата с въпросите - имаше вмирисана олекотена завивка, прала я на кратка програма, със съмнителен прах и още миришела на гадно. Светнах я на нашите тънкости, купи си кутийка прах ариел за бяло и после ми се похвали, че миризмата се е разкарала Laughing

За родопското одеяло - на ръка с шампоан. Или в пералня на програма за ръчно пране - според мен може и с обикновен препарат. Нали и то не ти е от мерино или друга вносна овца:mrgreen:?

ПС..бъркам ви малко двамата мъжти потребители...кой беше с чорапите от мерино?
Извини ме, ако не си ти...

# 97
Дано стане, Тета, че са сравнително нови, не ми се изхвърлят.  bouquet
Скрит текст:
на горката ми прабаба (пералнята) свят й се зави от вчера, а колко още има... чак ми е жал за нея  Laughing

# 98
  • София

Няма смисъл и не само в София. Вече няма много прахообразни препарати с високо съдържание на зеолити и това е за добро, особено в препаратите за цветно пране.
Добре е човек да е запознат с твърдостта на водата в неговия регион и да се съобразява и с това при дозиране.
Ами аз това бях разбрал, че е плюс... сега пак всичко отначало  smile3514

В Персила - зеолитите и там ли са на първо място (за бяло; цветно)?
Как търсите листовките им (с какви ключови думи на немски и англ)

Одеалото е от соца, ще го пусна на програма "ръчно пране".

didka_pitka, Sekhmet благодаря за уточненията за промоционалния Персил. Погледнах сутринта и на компютъра, тази верига няма магазин в София. А от останалите брошури не попаднах на по-голяма опаковка на промоция, така че ще си взема още един пакет от ДМ за 20 пранета. Ще ми свърши работа.
По-назад писах, че има Персил на 7лв до 5ти. В Дм едва ли излиза по-евтин за 20пранета.
А и като се сетя, че най-голям дял в тях са зеолитите, но там са поне 4 формули (за цветно) и така и не разбрах защо не са опоменали на dm22441/4 (2.7кг, Denkmit, цветно) - съдържанието му в сайта (а съпорта им изобщо не отрази питането ми (по пощата), явно трябва до Германия да пиша) ooooh!

# 99
_Smile_, доколкото разбрах ти си доволна от Персил сензитив, а него в големи опаковки над 20 пранета не съм го виждала. Между другото, твоят къде е произведен? Ако не знаеш как да разбереш, между пранетата можеш да ми препишеш напечатания код от опаковката, който се намира на задната страна долу. Нещо подобно трябва да е: 06.05.2015.21:02 S03. Всъщност няма нужда да преписваш. Ако в кода има S е Сърбия, ако няма е Полша. Интересно ми е новия Персил сензитив с бадемово мляко ли си взе.

Starrydream, перилните препарати на мултинационалните компании от години са с ниско съдържание на зеолити. Това се отнася и за Персил, но не и за Персил мегаперли, но те са в Германия и тук ги има в магазините за паралелен внос на висока цена от над лев за пране.

Декларациите ги има в специализирани сайтове, които всяка компания поддържа, но доколко информацията е вярна... Трябва да се чете като се влага малко критика. Примерно като търсиш декларацията на нашия Персил излиза нещо, но то не е вярното: по някаква причина сме вързани с Румъния и Сърбия, а в тези две държави Персил е различен от нашия, така че гледам държавите, в които Персил е като нашия и отварям техните декларации.

Относно праховете на DM: отваряш немския сайт www.dm.de. Намираш прах Denkmit за цветно, 40 пранета и там го има актуалния състав с код dm22441/4.

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 11:20 от Sekhmet

# 100
Sekhmet, това пише 03.02.2016.11.56. SO3 не е с бадемово мляко. Има в Пикадили пакети от 40 пранета Персил сензитив, но са на редовна цена 19.99 лв. Следя ги там, намалят ли ще грабна един. Харесва ми този прах, добре изпира, мирише съвсем деликатно и много приятно. Както писах, бях скептична към него, но ме изненада.

Последна редакция: нд, 02 окт 2016, 11:34 от _Smile_

# 101
  • София
Ахааа, ясно!
Кои са предпоставките тогава за добрия прах - освен ензимите и дозата?

След малко ще го разгледам ДМ-ския.

Искам да попитам, напръсках едно петно със спец. спрей стоя 10мин и го пуснах на интензивна за памук 60 градуса (мислех на 40) с Омо прах и малко персил за бяло.
Градусите ОК ли са, понеже знам, че се запечатва нещото ако не излезе.

# 102
Значи Сърбия.
Хубаво е, че има големи опаковки, но като купуваш, следи този код, за да не купиш някой стар и залежал. Това е датата на производство. По принцип срокът на годност е 3 години, но колкото по-скоро е произведен, толкова по-добре. Гледай да не е повече от една година - година и половина.

Ахааа, ясно!
Кои са предпоставките тогава за добрия прах - освен ензимите и дозата?
Дозата пък няма нищо общо с това колко добър е даден прах. Просто аз непрекъснато говоря за дозата, защото не обичам гигантски, тежки опаковки и огромни дози.
Само ензимите също не са показател. Цялостната формула е важна - избелители, ПАВ, съставките против повторно отлагане на замърсяванията, билдърите... Всичко в комбинация дава добър прах.

# 103
Sekhmet, благодаря за съветите и разясненията! Полският предполагам е по-добър от сръбския?

# 104
Вълнения пуловер прах в пералнята, не помня на коя програма, но едва ли е било на тази за бяло и на 60градуса, по-скоро на 30-40 градуса на програма синтетика или ръчно.  Peace Факт е, че не става вече за носене. Пуловерът е купен, но не мога да го намеря, за да прочета какво точно пише на етикета. Затова вълнени дрехи, дори и не 100%, пера с препарат за вълна и на програма за ръчно пране. Peace

Общи условия

Активация на акаунт