Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив

• 93 495
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Ами бих казала, че има разлика между паралелка с амбициозни деца, на амбициомни родители, независимо, че повечето ходят на уроци и такава, в които никой не ходи никъде и се е оставил на течението. Определено предпочитам моето дете да е в първата, въпреки, че не съм от най-амбициозните родители. Самият факт, че детето е в такава среда го поощрява да дава повече от себе си.

# 91
  • Пловдив
Ами бих казала, че има разлика между паралелка с амбициозни деца, на амбициомни родители, независимо, че повечето ходят на уроци и такава, в които никой не ходи никъде и се е оставил на течението. Определено предпочитам моето дете да е в първата, въпреки, че не съм от най-амбициозните родители. Самият факт, че детето е в такава среда го поощрява да дава повече от себе си.
Peace
И аз съм на същото мнение, единствената разлика между едното и другото е точно евентуалното наличие на амбициозни деца, които да "дърпат" другите. Но, пък и свръх амбиция или прекомерното натискане за учене още от сега мисля, че изиграва лоша шега. Случи се онзи ден да говоря с една позната, едното й дете учило в ОМГ 5-7 клас, другото в "Душо Хаджидеков". Ами каза, че голямата разлика в математическата гимназия е, че ги държат изкъсо и много ги учат по основните предмети - български и математика, по другите - пей, сърце. За сравнение, в "Душо" пък не наблягали толкова на тези, колкото по разказвателните - география, биология, химия ... И вече си зависи и от интереса на детето какво иска и какво не.
Иначе, смятам го изключително безмислено ходенето на уроци /освен на тези по езици/ още от 2-3 клас. Кому е нужно? Защо? Ако детето има пропуски, ок, но да ходи ей така, че да го гърчим повече ...
Що се отнася до записването - онзи ден ходих до "Васил Левски" да записвам за предучилищна дъщеря ми и вече почти бяха попълнили бройките за специализираните паралелки за 5 клас. Та, хубаво е да се реагира навреме. Peace

# 92
Майка съм на дете, което учи в МГ-то в момента 5-7 клас. Много лековато ми се струва изказването, че по другите предмети било "пей сърце". Нека подобни изказвания правят само родители на деца от МГ-то 5-7 кл. Обучението е много сериозно по всички предмети, дори по рисуване и физическо. Случайни преподаватели на тези паралелки няма. А всички тестове по български и математика се оценяват до стотната. Подготовката, ученето и домашните много ми напомнят за атмосферата в английската от моето време. А дисциплината в часовете е несравнима с тези на останалите училища.

# 93
Иначе, смятам го изключително безмислено ходенето на уроци /освен на тези по езици/ още от 2-3 клас. Кому е нужно? Защо? Ако детето има пропуски, ок, но да ходи ей така, че да го гърчим повече ...
Що се отнася до записването - онзи ден ходих до "Васил Левски" да записвам за предучилищна дъщеря ми и вече почти бяха попълнили бройките за специализираните паралелки за 5 клас. Та, хубаво е да се реагира навреме. Peace
Специализираните паралелки не са ли с изпит? Ако е по реда на записване то няма никакъв подбор.
А колкото до курсовете- учат се неща които в училище не учат и в това е смисъла
Човек може и сам да подготвя детето си в къщи, стига да има търпение и познания  Peace

Последна редакция: вт, 18 апр 2017, 10:43 от The Invisible

# 94
  • Пловдив
Ами не знам къде колко и по какво натискат. Но тъй като след 7 клас изпитите за по-нататък са по български и математика е естествено да се набляга на тях. Няколко години съм в контролна комисия по кандидатстването след 7 клас и най-добрите резултати са на децата от ОМГ.

# 95
  • Пловдив
Разбира се, че ще са на децата от МГ - 28 подбрани деца, преминали през здрава подготовка и куп състезания, за да влязат в тази паралелка. Те просто са с различна мотивация.
И на тези деца преподават гимназиални учители, които работят основно с големи ученици. Но всеки родител има различен критерий за натоварване. За един може да е лежерно, за друг - супер натоварено.

И ако някой ви каже, че в "Душо Хаджидеков" не наблягат на БЕЛ и МАТ, не му вярвайте.
За мен резултатите от НВО са все пак някакъв критерий. Ако децата нямат стабилна основа в училище до 7 клас, уроците само през тази една година няма да бъдат достатъчни за постигане на високи резултати.

# 96
За Душо Хаджидеков какъв е приема след 4 клас? Изпити плюс бал? Паралелките различни ли са или не?

# 97
  • Пловдив
За Душо Хаджидеков какъв е приема след 4 клас? Изпити плюс бал? Паралелките различни ли са или не?

На сайта им си пише всичко. Нямат изпит, но имат доста ограничен брой свободни места.

# 98
Не са различни паралелките, обявили са 10 места в основната сграда и една цяла паралелка в другото училище.
Звънни в училището и поразпитай, любезни са и обясняват.

# 99
  • Пловдив
Разбира се, че ще са на децата от МГ - 28 подбрани деца, преминали през здрава подготовка и куп състезания, за да влязат в тази паралелка. Те просто са с различна мотивация.
И на тези деца преподават гимназиални учители, които работят основно с големи ученици. Но всеки родител има различен критерий за натоварване. За един може да е лежерно, за друг - супер натоварено.

И ако някой ви каже, че в "Душо Хаджидеков" не наблягат на БЕЛ и МАТ, не му вярвайте.
За мен резултатите от НВО са все пак някакъв критерий. Ако децата нямат стабилна основа в училище до 7 клас, уроците само през тази една година няма да бъдат достатъчни за постигане на високи резултати.

За пореден път се съгласявам напълно с теб.  Laughing

# 100
Това от сайта на Патриарх Евтимий
Уважаеми родители,
поради конфиденциалността на информацията за резултатите от състезанията на всеки участник Ви уведомяваме, че не могат да бъдат оповестени публично.

Това вече стана практика при състезанията  ooooh!

# 101
  • Пловдив
Това от сайта на Патриарх Евтимий
Уважаеми родители,
поради конфиденциалността на информацията за резултатите от състезанията на всеки участник Ви уведомяваме, че не могат да бъдат оповестени публично.

Това вече стана практика при състезанията  ooooh!

Такива са им разпоредбите от министерството. Преди на сайта на МОН излизаха класиранията от националните кръгове на олимпиадите, сега няма нищо. И с подписани декларации и без, все тая. Всичко е много тайно.
И при пробните изпити на 7 клас е същото нещо, което в крайна сметка ги обезсмисля.

# 102
Това състезания ли са изобщо
С кой се състезаваш
Или със себе си е  достатъчно  ooooh!
И е предпоставка за корупция и набутване на връзкари   Peace

# 103
  • Пловдив
Това състезания ли са изобщо
С кой се състезаваш
Или със себе си е  достатъчно  ooooh!
И е предпоставка за корупция и набутване на връзкари   Peace

Те резултатите можеш да ги видиш, но трябва да отидеш до училището, а преди ги качваха в интернет.
Всъщност не знам дали ще можеш да видиш резултатите на всички или само тези на твоето дете, но дано поне да казват на кое място е. А за връзкарите теоретично няма нужда да се крият резултати. Те могат да си получат нужните им точки без никой да разбере и без да се крият резултати.  Peace
Чудесия настана с тази защита на личните данни, все едно имоти и банкови сметки ще се крадат.  ooooh!

Преди няколко години след едни пробни изпити за 7 клас в НТГ обясниха, че не дават общо класиране, понеже имало родители, които били недоволни.

# 104
  • Пловдив
И в училище не се слагат списъци, има писмо от Киркова, в което забранява на директорите. Резултатите имаме право да ги казваме само на детето и родителя насаме.

Общи условия

Активация на акаунт