Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 626
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Natali_, в тези ситуации наистина зависи как ще се подходи.
Аз съм обяснявала защо съм напускала УЖАСЕН работодател. Буквално ми сринаха психиката за 6 месеца. Не преувеличавам - започнаха тогава паник атаки и понякога все още ги получавам, но далеч по-рядко.
На бъдещия си (вече бивш) работодател, казах че в един момент съм съчетавала прекалено много длъжности. Бях поне 4в1 тогава: Маркетинг и търговия, Координатор производство, Координатор доставки, Офис асистент и задачи като за счетоводител, личен асистент, чистачка и даже общ работник.
Взе ме на работа като офис асистент. Явно му е направило впечатление защо съм напуснала предното място, защото когато искаше (рядко) нещо допълнително винаги беше нещо дребно и беше много любезен Например: Извинявай, можеш ли да измиеш 2 чаши за клиенти, защото са свършили чистите, а аз се готвя за срещата? - Имаше си чистачка, която се занимаваше с миенето на чаши.
Отказвала съм му да направя нещо, ако ще ме забави доста след работно време, не е важно и си имам личен ангажимент. Не ми е правил проблем човекът. Но още на интервюто си бях задала границите. Peace

# 721
Но ти не си била честна, казала си само толкова, колкото е трябвало да бъде чуто и по начин, който не накърнява бившия ти работодател.
На бъдещия си (вече бивш) работодател, казах че в един момент съм съчетавала прекалено много длъжности. Бях поне 4в1 тогава: Маркетинг и търговия, Координатор производство, Координатор доставки, Офис асистент и задачи като за счетоводител, личен асистент, чистачка и даже общ работник.

Не си казала, че шефът ти е
УЖАСЕН работодател. Буквално ми сринаха психиката за 6 месеца. Не преувеличавам - започнаха тогава паник атаки и понякога все още ги получавам, но далеч по-рядко.

Ето това е честност, иначе си е игра на думи.

Аз лично не бих казала нищо лошо за бившата си работа и работодател, по-скоро клишета от типа - търся развитие, нова сфера, нови предизвикателства и т.н. Пък нека съм нечестна!!!  Peace

# 722
Не, дипломация и възпитание е.
Не съм излъгала в отговора си - това беше част от проблема. Работата ми беше смазваща за липсата на умения.
Личните качества на бившия си шеф съм решила да не ги изтъквам, защото те сами по себе си нямаше да ме накарат да напусна. Кривотиите можех да ги издържа още, не и натоварването, което умишлено ми беше наложено от шефа ми, щото виждаше, че се старая да свърша всичко. Wink
Аз лично не разбирам шаблонните отговори, при които отдалеч си личи, че са заучени. Просто не мисля, че са в плюс по време на интервю. Не дават полезна информация на интервюиращия. Simple Smile

# 723
Да, дипломация и възпитание, но не и честност! Не си излъгала, но си заобиколила истината. Именно затова не разбирам тези съвети за честност! Честност е да си кажеш нещата така, както са. Другото е възпитание. Именно него предпочитам аз!  Peace

Веднъж на интервю ме питаха какво не обичам в службата! Реших да съм честна и отговорих - Интригите и клюките. Веднага разбрах, че е грешка! Отношението веднага се промени!  Peace Mr. Green

# 724
Веднъж на интервю ме питаха какво не обичам в службата! Реших да съм честна и отговорих - Интригите и клюките. Веднага разбрах, че е грешка! Отношението веднага се промени!  Peace Mr. Green

Защо да си сгрешила? Отървала си се! Явно си уцелила болното място на фирмата. Mr. Green
Не си си изгубила времето в интригантска обстановка. Wink

# 725
Това не е честност Натали, а оплюване на предишния работодател. Човек има 1000 начина да каже едно нещо така, че да не излъже и да не се окепази сам себе си.

Позитивното отношение не съм видяла на някого да е навредило. Напротив. Може пък да се изненадате. Най-малкото от факта, че с усмивка точно колеги и шефове гадняри най-лесно се прецакват.
Там е въпросът -как да кажеш позитивно гадните неща които си видял в предната си работа и затова напускаш???Като това че пряката ти колежка краде пари от касата и собственика и куп други работи които се случват в рази фирма и ти не искаш да работиш по техния начин??Кск да се каже позитивно причината??Напускам поради кофти шефове,крадливи и лъжливи колежки,и Селика тук говорим не за нискоквалифициран труд където работят прости и неграмотни хора,не моля ти се, интригите са подмолни,кражбите са завоалирани,на мениджърите не им пука и си пазят мястото....Аз наистина незная как да говоря благо за предната си месторабота,освен да замълча или излъжа .
Селика много неща съм видяла и съм поработила на различни места и хубави и лоши,ти явно не толкова и затова си позеоляваш да правиш такива категорични коментари,с това си обяснявам теоето тесногръдие и многознание по всички въпроси.

# 726

Защо да си сгрешила? Отървала си се! Явно си уцелила болното място на фирмата. Mr. Green

Mr. Green Вероятно си права!

Но уцелих пък друга пълна с клюки и интриги /ама мноооого/. Дори шефката си измисляше разни неща, на едни говори едно, на други - друго. Както и да е! Та, мисълта ми е, че не знаеш на какви ще попаднеш, малко си е до късмет!  Peace

# 727

Mr. Green Вероятно си права!

Но уцелих пък друга пълна с клюки и интриги /ама мноооого/. Дори шефката си измисляше разни неща, на едни говори едно, на други - друго. Както и да е! Та, мисълта ми е, че не знаеш на какви ще попаднеш, малко си е до късмет!  Peace

На интервюто не каза това за интригантките, нали? Mr. Green
Абе и до късмет си е работата - факт. То те може да си мислят, че това не са клюки и интриги, а контролиране на работния процес... знаеш ли. Laughing

# 728
Точно! Бившата ми шефка казала /не на мен, било е преди да отида/, че работата не вървяла без интриги. Не трябвало в един екип да има приятелства, а да се мразят всички! Комунистически подход, какво да се прави, жена четиридесет и някой набор.... Crazy Mr. Green

А иначе на интервюто не са ме питали. А и доста от нещата, които тогава ми каза тя, се оказаха доста далеч от истината!!!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 729
Аз веднъж съм споделяла, че на интригите връщам с интриги. Та затова не ща сега пак да ви възмутвам. Не го изживявайте. Поне се опитайте де.

Станахте две с чаши в темата и взех да се обърквам.

Аз пък само да споделя - скоро въобще не съм ходила по интервюта. Дори не съм кандидатствала никъде. Зимата ставам ленива. Чак се чудя какво правя в темата като даже не гледам jobs-a напоследък. Трябва да ме изгоните щото сама няма се сетя да се махна. Rolling Eyes

# 730

Там е въпросът -как да кажеш позитивно гадните неща които си видял в предната си работа и затова напускаш???......... Аз наистина незная как да говоря благо за предната си месторабота,освен да замълча или излъжа .
...
Няма чак толкова значение какво ще говориш по този въпрос. Ако е било много добре там, нямаше да напуснеш. По-скоро има значение как ще го кажеш. Дори и гадните, нечестни и тъпи работодатели и началници харесват и предпочитат приятни хора - кандидати, спокойни и уравновесени, а не съскащи, злобни, саркастични, досадни и т.н.
Сигурна съм, че може нещо нормално и приемливо да се измисли и за най-големия проблем. Най-лесното е да се каже, че не са плащали редовно или не са осигурявали на пълната заплата или не са разрешавали отпуск. Ако е някоя световно неизвестна фирма, може да се каже, че са преместили офиса в Добрич (веднъж такава беше моята версия  Mr. Green ) или, че са фалирали или че се е върнала от майчинство дамата, която сте замествали.....

# 731
Един леко страничен въпрос. Притеснено ли ви е, когато трябва да сте в болничен /независимо дали за вас или за дете/?

# 732
. Трябва да ме изгоните щото сама няма се сетя да се махна. Rolling Eyes
Aре, "Скрий се някъде"!  Mr. Green

Natali_, не се притеснявам да си взема болничен, но на мен ми се е случвало много рядко.  Един свестен работодател никога не би имал нещо против да си вземеш болничен, ако това не ти е редовна практика. Т.е. ако боничния винаги е основателен.

# 733
  • Сф

Там е въпросът -как да кажеш позитивно гадните неща които си видял в предната си работа и затова напускаш???Като това че пряката ти колежка краде пари от касата и собственика и куп други работи които се случват в рази фирма и ти не искаш да работиш по техния начин??Кск да се каже позитивно причината??Напускам поради кофти шефове,крадливи и лъжливи колежки,и Селика тук говорим не за нискоквалифициран труд където работят прости и неграмотни хора,не моля ти се, интригите са подмолни,кражбите са завоалирани,на мениджърите не им пука и си пазят мястото....Аз наистина незная как да говоря благо за предната си месторабота,освен да замълча или излъжа .
Селика много неща съм видяла и съм поработила на различни места и хубави и лоши,ти явно не толкова и затова си позеоляваш да правиш такива категорични коментари,с това си обяснявам теоето тесногръдие и многознание по всички въпроси.

Аз на това бих казала лош микро климат. Ако задълбаят и питат по- конкретно, бих казала за кражбите и незаинтересоваността на мениджмънта.

# 734
Като стана въпрос за бивши работи и причина за напускане, се сетих като ме интервюираха в една агенция...
В СВ-то ми не пише всички работи, на които съм била, само основните по специалността ми. Неща като сервитьорка след училище не ги пише.  Mr. Green
Въпреки това има 4-5 работни места и интервюиращата ме госпожа искаше в подробности да й разкажа защо съм напуснала всяко от тях. Като кажех някаква причина, и тя: "Ама защо? Ама как така? А няма ли и друго?" Почуствах се като на разпит в полицията!  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт