Работа, CV-та, HR-и, съвети - 55-та тема

• 74 644
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Oтносно оценките ще си позволя да се включа, като поясня първо, че не говоря за България.

Според мен, най-добрият вариант е, в "пакета" документи, който пускате - СВ, мотивационно писмо, сертификати и т.н. да бъде приложено и копие от дипломата за образование. На нея така или иначе си пише успеха.
Така не се налага да напишете някаква странна графа в СВ-то си, която да се чудите как да я формулирате и дали няма да бъде разбран замисълът й неправилно.
Тук прилагането на диплома е задължително и е критерии при селектиране, особено за по-елитните работодатели.

# 691
  • София
Показването на диплома често и тук е задължително, особено предвид купените дипломи.
Обаче питам аз какво е значението на факта, че аз съм завършил биология (прмерно), при положение, че кандидатствам за работа като оператор в кол-център? И да я има допломата, и отлична да бъде, какво? В кол-центъра искат примерно да знам английски и да мога да говоря.

А графите в СВ-то си ги правим сами. Няма задължителност точно в тази част.

Уточнявам, че питането е хипотетично. Нито съм биолог, нито съм работила в кол-център.   

# 692

Незнам как може да не правите разлика между студентите отличници и студентите тройкаджии???Нима няма такава ???Впоследствие какви служители ще излязат от подобен тип хора?
Аз мисля че от вторите -мързеливи и некадърни ,от първите -амбициозни и работливи.

На теория. Практиката друго показва.  Simple Smile
Обикновено оценката от изпит отразява уменията на изпитвания да назубри даден материал и да го пресъздаде по начин, който да допадне на изпитващия. А откакто въведоха тестовата система в много университети, дори не е нужно да се зубри. Или се играе на тото, или се преписва.
Възможна е също и друга ситуация – докато отличникът е зубрил суха теория с половинвековна давност, тройкаджията може да е работил и да е трупал практически опит и адекватни за професията знания.
И като ги сложиш тези двамата на две съседни работни места, от кого ли ще е впечатлен работодателят? От този, който разчита на гола теория (ако изобщо разчита, защото може и нищо вече да не помни от това, което е зубрил) и се чуди кое как се прави, или от този, който просто си върши работата, защото умее?
Така че оценките в дипломата нищо не показват, освен колко е амбициозен кандидатът. Неслучайно всеки пита за опит и стаж, а не за оценки. Просто знаят на какво ниво е образованието ни и колко далече е теорията от практиката.  Simple Smile

# 693
Който иска да си назначава според бележките, нека го прави! Но не мисля, че трябва да е решаващо.

Тъпо е да се пита кандидата за оценки, не сме в пети клас! Като толкова някой иска да ми види оценките, ще ми поиска да си нося дипломата на второто интервю и дискретно ще ги погледне. И пак ми е вид нездраво любопитство, но една идея по-приемливо.  Peace

# 694
M. To дипломите не винаги са от значение за някой длъжности, какво остава за оценките

# 695
На едно единствено място е трябвало да попълвам оценка от университета - във формата на Гугъл.
Малко тъпо, щото аз така или иначе не съм учила информатика, ма като искат, попълних им. Не ми се обадиха, разбира се  Mr. Green

# 696
Мен са ме питали дори какво съм учила в магистърската си степен  ooooh!

# 697
Какво толкова наскочихте срещу оценките? Съмнявам се някой да пита само "С колко си завършил?" и да наема директно. Обикновено за практически тип работа се изисква да свършиш или да обясниш как ще свършиш нещо конкретно. Thinking
В моята специалност имаше и от двата типа "отличници" - дето назубряха материала и дето реално го разбираха. Вторите не винаги имаха 6-ци, не всичко разбираха, но каквото разберяха го прилагаха отлично. В един кратък разговор нещата много бързо се изясняваха кой от кои е.
Виж тройкаджиите така и не успяха да схванат някои основни неща. Всичко беше "много трудно" и се искаше "да се назубри, щото няма как". Пък в в сферата (Маркетинг) повечето неща са на база логика. Тук-таме има някакви смотани формули, дето са на база изследвания. Wink

Иначе никъде не са ме питали до сега "С колко завърши?". Интересували са се повече от работата ми в студентски организации - това още в началото, когато нямах професионален стаж. И на мен сега ми правят добро впечатление кандидати, които са участвали в някакви инициативи. Колкото и да са елементарни, дават умения най-малкото за работа в екип и в йерархия. Simple Smile

# 698
Оценките нямат значение, познавам човек който изобщо не завърши 12 клас , те имаха и 13ти но си намери квартира и работа , но както обичам аз да казвам Всеки да гледа него си  Rolling Eyes

# 699
Здравейте, какво отговаряте на въпрос "Защо напускате сегашната си работа?". Аз до сега не съм имала проблем, защото причините не са били свързани с работодателя, но сега напускам именно заради това и се чудя какво да кажа на интервю.

# 700
Ами отговарям защо съм напуснала предната си работа. Всеки си има различни причини. Мен са ме питали само когато съм била безработна след това. До преди това никой не ме е питал подобно нещо. Т.е. когато причината е била за да започна друга работа, не са ми задавали този въпрос.

# 701
Здравейте, какво отговаряте на въпрос "Защо напускате сегашната си работа?". Аз до сега не съм имала проблем, защото причините не са били свързани с работодателя, но сега напускам именно заради това и се чудя какво да кажа на интервю.
Аз съм била искрена. Не съм си "нареждала" бившия работодател, но си казвам личните причини.
Например:
Започна регулярно да ми се прехвърля доста работа от други отдели и нямаше как да свърша добре своята основна.
Не се чувствах удовлетворена от работата (ако говорим за друга позиция). Искам да се развивам в еди-си-коя насока.
В екипа имаше прекалено много вътрешни конфликти и реших, че искам да работя в по-спокойна колегиална обстановка.

Съветите ми са примерни, не съм използвала всички, и важат за малки до средни фирми. За големи компании не мога да кажа. Ако не се изразявате гадно за бившия си работодател, не виждам причина да не кажете защо напускате. Ясно е, че нещо не е било ОК. Хубаво е новият работодател да знае какво не би ви удовлетворило в работата и да знае, дали въобще ще може да ви задържи. А и вие няма да губите времето си на място, на което се сблъсквате със същите проблеми.

# 702
Аз напускам именно заради работодателя... Явно ще измислям нещо. Няма как да кажа: "Напускам, защото шефът е псуващ неврастеник с комплекс за малоценност, а мен не ме бива в рецитирането на възхваляващи оди."

# 703
Не е нужна да даваш подробности. Просто можеш да кажеш, че не харесваш работодателя си.

# 704
Момичета, не съм работила в България повече от 5 години, вярвах, че нещата са се променили, но.....
Вчера се видях с позната и съм изумена от това, което ми разказа.
Ходила на интервю, поканили са я да види как върви работния процес и уж да я обучават, естествено не се заплаща и да видят дали ще се сработят. Ходила 5 дена баламата и накрая нищо, никакво обучение не е имало, директно са я сложили да работи, подчертавам работи и така си е изкарала 5 дни. Вчера видяла, че същите са пуснали същата обява, само че длъжността е била променена.
Наистина ли още съществува тази практика?
Ясно е, че въртят момичетата да им вършат работа.
Даже не са ѝ се обадили да ѝ кажат, че не е одобрена, тя звъннала.
Бих написала и името на фирмата, но не знам дали е коректно, все пак говоря от трето лице.
Но съм крайно възмутена.

Общи условия

Активация на акаунт