Леки, нискокалорични десерти, неизискващи много опит

  • 15 345
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 590
До тук няма нищо нискокалорично-брашно,ядки,семена,сушени плодове,мазнина са висококалорични.Особено кексът от 90 дневната,това си е класически кекс.Кексът за мен е силно подвеждащ,защото се предполага че ще изядеш поне едно парче ,това са много калории и въглехидрати. Ако предположим,че едно парче е 100 грама,това е към 450ккал. и 50-70 гр. въглехидрати.И по този начин става,че все едно си изял един шоколад.
За лек десерт могат да минат такива на база кисело мляко-с малко плодове,малко ядки,шоколад.
Или дребни  плодове /малини,ягоди,боровинки,арония/  с малко сметана,малко ядки.
Сушените плодове съдържат бог-знае какви работи.Може би само смокините и фурмите нямат добавени захари .Другото ,което се добавя е  карагенан или агар-агар,за да им предаде обем,защото са прекалено воднисти. Разбира се ,плодове,които са сушени домашно ,се знае какво съдържат.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 22:37 от liola

# 16
  • в Кошера
  • Мнения: 2 349
Нещо бързо, лесно, вкусно, засищащо и здравословно.  Peace

Многозърнести блокчета

1. Овесени ядки - 1 ч. ч.
2. Нарязани сурови ядки по избор; или микс от тях (орехи, кашу, бадеми, лешници...) - 1/2 ч. ч.
3. Слънчогледови и/или тиквени семки, сурови - 1/2 ч. ч.
4. Суров сусам - 1/2 ч. ч.
5. Чиа - 1 с. л.
6. Смляно ленено семе - 1 с. л.
7. Кокосови стърготини - 2 с. л.
8. Сушени плодове по желание (аз не слагам)
9. Захаросан мед - 2-3 с. л.

1, 2, 3 и 4 се смесват добре и се запичат леко в тиган с незалепващо покритие.
Когато са готови, към тях се добавят 5, 6, 7 и 8.
Всичко се разбърква добре и към сухата смес се добавя разтопения на водна баня мед.
Готовата смес се разстила с дебелина 1 см. в правоъгълна тава м/у два пласта хартия за печене.
Притиска се, за да се оформи гладък пласт.
Престоява в хладилник няколко часа, след което се нарязва във форми по избор, които се съхраняват в хладилник с хартия за печене м/у тях.
* Аз нарязвам на правоъгълници и увивам всеки в алуминиево фолио.

# 17
  • Мнения: 3 743
Есенно предложение от мен, аз замених половината от брашното със смлени овесени ядки, намалих захарта на половина и сложих кефир вместо портокаловия сок: http://vegan-magic.blogspot.ca/2013/02/apple-cake-with-chocolate-ganache.html

Шоколадов сладкиш с тиквички: http://www.balticmaid.com/2011/09/healthy-chocolate-cake-with-zucchini/

С консервиран ананас и кокосово мляко: http://chocolatecoveredkatie.com/2012/04/11/big-fat-coconut-breakfast-cake-2/

С тиква: http://fitfoodiefinds.com/2015/09/chocolate-chip-pumpkin-breakfast-cake/

# 18
  • Варна
  • Мнения: 11 991
С тиквата и тиквичките много ми харесва.
Ще се пробва  Simple Smile

# 19
  • In Wonderland...
  • Мнения: 68
http://zi4e57.blogspot.bg/2011/05/200-220.html?m=1
Преди няколко дни попаднах на тази рецепта. Направих я (без жълтъка) и се изненадах, но стана много вкусно, досущ като "истинско" мляко с ориз. Crazy

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 29 357
Днес направих сладки от нахутена вода/разбива се с миксер да увеличи обема си и прилича на разбити белтъци/,овесени ядки,смлени орехи,3-4с.л.кафява захар и ванилия.Харесаха ми.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 11 991
Днес направих сладки от нахутена вода/разбива се с миксер да увеличи обема си и прилича на разбити белтъци/,овесени ядки,смлени орехи,3-4с.л.кафява захар и ванилия.Харесаха ми.
Интересно.
Може ли малко по - подробно?
Нахут готвя, но какво е нахутена вода?
Количеството на овесените ядки, каква консистенция трябва да стане?

# 22
  • Sofia
  • Мнения: 29 357
От тук е идеята http://vkusnosbety.blogspot.bg/2016/01/aquafaba-vegan-kisses-with-chickpea.html
Но първият път не ми се получиха целувките,бяха много твърди и се разляха в тавата,донякъде грешката беше и моя,з-то нахутената вода не я разбих на пяна....затова сега реших да си измисля нещо мое...Ползвах водата от 2 буркана с нахут.Разбих на гъста пяна водата,добавих малко пудра и кафява захар,2 ванилии,1к.ч.смлени орехи и около 1ч.ч.фини овесени ядки.Пекох ги на хартия,на вентилатор около 10-15мин,на 170*.
Мекички са.Търпят и други изменения.
Следващия път ще ги направя с кокосови стърготини.

Последна редакция: нд, 30 окт 2016, 16:10 от Doli

# 23
  • Варна
  • Мнения: 11 991
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт