Девети клас 2016/17 - тема 76

• 78 887
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Нещо изпуснах темата и отдавна не ви бях чела Simple Smile
При нас още не е имало родителска среща. Електронен дневник също няма, а бележникът е абсолютно празен.
В пълно неведение ще съм до родителската. Те така правят - нанасят оценки само преди родителската. Т.е. горе долу два пъти годишно. Очаквам на родителската да ми връчат и свидетелството за завършено основно образование.

Иначе моят младеж ходи с огромно удоволствие на училище. Имат доста специални предмети, а като го гледам той доста се кефи на тях. Не спира да говори за това училище, какво правят, за учителите. Мисля че си попадна на мястото и съм много доволна за сега Simple Smile

С очната лекарка има проблем - не записва часове до края на годината, а дойде времето за контролен преглед . Едното му стъкло е много издраскано и трябва да се смени, а не ми се ще да го правя преди прегледа, защото подозирам, че тя ще поиска да сменим стъклата. А тия стъкла са много скъпи. Някой има ли дете с очила за астигматизам тук? Как се справяте с надраскването? Аз за няколко месеца два пъти му сменях стъклата.

По химия има похвала в дневника, 2 теста на 100 процента. Не знам защо трябваше да учат тези тегла, но са имали тест - дадени атомните тегла и трябва да напишеш кои са елементите.

Значи не са им трябвали цифрите след десетичната запетая, а закръгленото цяло число, което е напълно разумно.

# 106
Моят е с астигматизъм и диоптър но не съм му гледала очилата. Той предишните не ги носеше, сега новите почти не ги сваля, но са само на няколко месеца Предполагам, че не е успял да ги надраска още.

# 107
Както сте се разговорили за очила, искам да ви попитам нещо. Синът ми беше на очен лекар за преглед. Определиха някакъв малък диоптър(-) и астигматизъм. За астигматизма четох, но не всичко разбрах. Астигматизъм 100 на едното око има и 80 на другото. Разбрах, че се мери в градуси, но много ли е, малко ли е ?  Някой ако може да обясни. Досега астигматизмът не е бил диагностициран при него. Разбрах, че ако е малък може и да не се забележи и да не създава дискомфорт.

# 108
  • София
Малкият ми син е с очила за астигматизъм  и диоптър, но са с някакво покритие и не ги е надрасквал. Цяла година ги носи без проблем. Само се налага всеки ден да го подканям да ги мие, че когато го видя, все гледа през мъгла ooooh!
Може и да се други неговите, защото не бяха особено скъпи- около 26лв едното newsm78

# 109
  • София
оф, не са същите Sad Нашите са по 280 стъклото независимо от коя фирма поръчвам и направо ме боли сърцето като се стигне до смяна. Освен за астигматизъм, те имат вградени и едни призмички, които изправят очите.

Аз го виждам, че ги пази и въпреки това се драскат. Те са направени от нещо, което не е стъкло, за да са по-тънки, и сигурно затова са толкова податливи на надраскване. Причина за големите щети по стъклата мисля, че бяха два случая когато пали огън и прави барбекю. Предполагам, че хвърчащата пепел от огъня ги нарани.
"Стъклата" са френски със специално защитно покритие. От по-скъпите поръчвам, уж за да не се драскат  Thinking  Не помня фирмата производител коя е. Поръчваме ги в една аптека на Пенчо Славейков срещу медицинска академия.
Вие къде и какви очила поръчвате?

# 110
  • ГОре на черешата...
Честит празник bouquet! Нека не забравяме своя род и език!

Урок по родолюбие вкъщи, макар да не е по темата, че е с малкия...
Скрит текст:

Отново опит от малкия с очилата - поръчваме очила с хард покритие, уж устойчиво на надраскване. Носи ги постоянно, така че след година все пак има малки драскотинки, но  той още е малък и не пази, подозирам, че се получиха на плажа от пясъка ooooh!.
Скоро сменяхме, засега са ок, но стъклата са ни в диапазона 70-100 лв едното. Виж, рамката ни умори, докато намерим, че в тази възраст е ни риба, ни рак - детските са му малки, за възрастни - големи, цяло ходене по мъките се получи.
Елл, кривене ли има, че стъклата са специални Rolling Eyes? Само на тях ли разчитате за корекция? Питам, защото и Андриан е с кривене на едното, но с оклузия решихме проблема и през очилата държи стабилно, засега не говорим за операция. Да, едното му стъкло също е астигматично, с градус 70. Мисля, че 60-70 градуса се считат гранични, но е хубаво да се включат в корекцията Peace.

# 111
  • София
Честит празник, Мариета! И на всички останали в темата Simple Smile

Какво е оклузия? Как сте решили проблема?
Моят има кривене, и то не малко, но не е загубил още стерео зрението си и се опитваме да коригираме нещата донякъде с очила. След това го чака поне една операция.

# 112
оф, не са същите Sad Нашите са по 280 стъклото независимо от коя фирма поръчвам и направо ме боли сърцето като се стигне до смяна. Освен за астигматизъм, те имат вградени и едни призмички, които изправят очите.

Вие къде и какви очила поръчвате?

Синът е с очила от 3 годишен. Първите ги правихме в провинцията, при баба му. Поне 2 чифта със стъкла на Цайс поръчвах там . След това тръгнах да правя едни  в София /срещу хотел Рила/ и цената се оказа двойна , ако не и повече за стъкло! Вече ги правим само в провинцията . Собственичката на оптиката е със стаж 20 години, работи с надценките на производителя, а и винаги намира нещо на промоция. Последните стъкла са 150 лв двете- френски с рефлекторно покритие . Намери добър оптикар защото и това е важно .

# 113
  • ГОре на черешата...
Елл, оклузия е закриване на здравото око, за да гледа/тренира само проблемното.Ние имахме амблиопия/мързеливо око/, говоря в минало време, защото вече е коригирано Peace. Открихме го рано, на 1 г 2 мес, оттогава носи очила и закривахме по схема до скоро. При вас дали пък също не се касае за амблиопия и оттам - кривенето? Кой ви следи? Извини ме, че питам, но съм навътре в материята...

# 114
  • София
То и неговите са криви от малък, но лекарите казваха - "или операция, или нищо не може да се направи". Ама операция се прави, когато главата престане да расте Simple Smile И така до началото на тази година, когато тук ме посъветвахте при коя лекарка да отида  bouquet

# 115
  • ГОре на черешата...
Може и да има кривене заради самите мускули, така че тогава само оперативно е решението.

# 116
Астигматизмът е когато оптичните среди не пречупват светлината във всички посоки еднакво, т.е . с различен диоптър. Градусите са до 360- кръга на зрителното поле на всяко око. Цитираният градус определя по коя ос има различна степен на пречупване.  това помня от срам ме е да кажа колко отдавна.
Когато двете очи имат голяма разлика в диоптър, двата образа не могат да се слеят на стерео и мозъкът изключва единият /на по-слабото око/. Следва /не винаги/ кривогледство с незрящото /с по-лошия образ/ око. Затова идеята е овреме да се затвори здравото, та другото да поеме функция.
Иначе бях попадала на статия за различни вродени синдроми на кривогледство/двойни образи и "имя их легион", вкл. и варианти при аномалии в развитието на ядрата на очедвигателните нерви в мозъка.  /за това ме подсети Мариета/, вкл. имаше и вариант, при който двата от трите очедвигателни нерва излизаха от едно и също ядро. Ако някой проявява интерес, ще потърся статията.
С хиперфункциянта щитовидната жлеза съм, доказано от вчера. Утре заминавам в ендокринологията и вероятно ще откарам дълъг болничен- тъкмо време за обширни справки. Tired

# 117
  • София
ra2, благодаря за разясненията и успех с изследванията!

# 118
  • София
ra2, бързо оздравяване!

# 119
ra2, благодаря за разясненията и успех с изследванията!
ra2,и аз благодаря! Успех в лечението!Дано не е нещо сериозно...

Общи условия

Активация на акаунт