Витамин B12 и витамин D през бременността

• 110 116
  • 783
  •   1
Отговори
# 150
Изписаха ми 5 ампули х 1000 гами i.m. за ниския Б12 и Вигантол за дефицита на витамин Д ..

Направи ми впечатление ,че и двете не се препоръчват много за бременни ,обаче при такива ниски стойности ,явно няма как да се мине без тях.

# 151
Изписаха ми 5 ампули х 1000 гами i.m. за ниския Б12 и Вигантол за дефицита на витамин Д ..

Направи ми впечатление ,че и двете не се препоръчват много за бременни ,обаче при такива ниски стойности ,явно няма как да се мине без тях.
Би ли споделила какви са ти стойностите? Капките по колко на ден ти изписаха?

# 152
Да,разбира се -  153 pg/ml - Б12 и 5,64 ng/ml - вит. Д
Капките ми ги изписаха по схема - 20к. през ден за 10 приема ,след това - 20к./седмично

# 153
Да,разбира се -  153 pg/ml - Б12 и 5,64 ng/ml - вит. Д
Капките ми ги изписаха по схема - 20к. през ден за 10 приема ,след това - 20к./седмично
Благодаря. Blush При мен Б12 е малко по-нисък, но пък ми изписаха 15 ампули, което ми се видя доста. За Д също ми е по-висока дозата при по-високи стойности. Затова исках да сверя горе-долу какво изписват и другите лекари. Засега ще се доверя на моя и ще ги приемам, дано до края на бременността да не се наложи отново.

# 154
Здравейте, за съжаление се включвам и аз в темата.
Бременна съм в 14 г.с., вчера по собствено желание си изследвах стойностите на вит. В12 и вит. Д и за жалост стойностите ми са много ниски.
Вит В12 ми е 82 pmol/l при референтни 133-675
Вит Д ми е 22.5 ng/ml при референтни  30-100

Не съм веган/вегетарианец, диетата ми е много богата на яйца, месо, риба, млечни продукти, но явно въпреки това имам тези дефицити.

Въпросът ми логично е - кой хематолог и специалист АГ в София бихте препоръчали за спешна консултация и назначаване на лечение?

# 155
  • София
Здравейте, за съжаление се включвам и аз в темата.
Бременна съм в 14 г.с., вчера по собствено желание си изследвах стойностите на вит. В12 и вит. Д и за жалост стойностите ми са много ниски.
Вит В12 ми е 82 pmol/l при референтни 133-675
Вит Д ми е 22.5 ng/ml при референтни  30-100

Не съм веган/вегетарианец, диетата ми е много богата на яйца, месо, риба, млечни продукти, но явно въпреки това имам тези дефицити.

Въпросът ми логично е - кой хематолог и специалист АГ в София бихте препоръчали за спешна консултация и назначаване на лечение?

За витамините- доцент Русев от клиника Малинов ( имунолог ). Много е в час с витамините Simple Smile

# 156
+1 за Русев.
Трябва ти намеса, но навреме ги хващаш.

# 157
Благодаря ви, момичета! Ще си запиша часпри Русев веднага. Наистина, добре че сама си пуднах изследвянията.

# 158
  • София
Здравейте момичета , знам че не по темата , но не видях къде мога да пиша. Надявам се да можете да ми помогнете.

Знаете ли колко трябва да е вит Б6 по време на бременност ?
При Сигридов съм чак на 11 юли , но до тогава ми с еискаше горе долу да се ориентирам дали тярвба да пия нещо.

Iodine (concentracion)   U        179       ug/L       
Vitamin B6   EP*-LP        15       µg/L     5 - 30     HPLC

# 159
Еуфория, не бързай, той ще ти даде точни насоки за прием Wink

Моят Б6 беше в стойности по-ниски от референтните, но бях в ранна седмица и първо ми даде Милгама Н. После ми го смени с капки. Така че, изчакай ✌

# 160
  • София
Еуфория, не бързай, той ще ти даде точни насоки за прием Wink

Моят Б6 беше в стойности по-ниски от референтните, но бях в ранна седмица и първо ми даде Милгама Н. После ми го смени с капки. Така че, изчакай ✌
Благодаря за бързия отговор.
Аз съм 15 г. с и 3 дни, но чак след месец съм при него, чудя се дали да чакам или да си взема капки. Не знам колко мога да навредя на бебето, ако не пия... Не че ми се иска да пия нещо без да ми е назначено. Проблема е, че ми предстои сватба и няма да съм в София до края на месеца, а по телефона не мога да го открия 🤔🙄

# 161
Това ти казвам - на мен първо ми изписа едно, после друго. Той най-добре преценя. Нищо му няма на бебето. Дефицитите са на твоята сметка Wink

# 162
Здравейте, изследвах и аз вит Б12 и Д, като сама си назначих изследванията. Резултатите ми са Б12 - 118 при долна реф. стойност 141 и Д - 38 при долна граница 30. Двама гинеколози не се впечатлиха особено, а след консултация с хематолог ми изписаха единствено б комплекс. В крайна сметка си назначих сама б12, който се смуче под езика през ден. За вит Д не смея сама да си назначавам Вигантол. Ако можете препоръчайте ми специалист пт Бургас. Притесняваме най-много това, че при предната си бременност развих прееклампсия, а четох че нивото на вит. Д се отразява на кръвното.

# 163
Yoli, с таблетки през ден много бавно ще вдигнеш нивата, а си в сериозен дефицит.. чела съм за бременни с твоите стойности, на които назначават инжекции. Вигантол също можеш да пиеш, поне няколко капки. А по въпроса с прееклампсията (вкл.свързано с усвояването на витамини В), веднага те питам имаш ли генетични изследвания за тромбофилия?
В "В комплекс" сигурно са синтетични витамините, а ако не ги усвояваш генетично няма да са ти от полза. Фолиевата киселина също е от група В (В9).

# 164
Мислех да си пусна изследване за тромбофилия, но всичку доктори, с които съм се консултирала ми казват, че няма смисъл и просто не знам към кого да се обърна. Тук в Бургас е много зле положението явно. За б12 смятах всеки ден да пия, но ме  наплашиха с предозиране. Днес ще започна и вигантол по 4 капки. Вероятно ще си направя изследването за тромбофилия. Дано някой де включи с препоръкс за гинеколог или друг специалист.

Общи условия

Активация на акаунт