Витамин B12 и витамин D през бременността

• 110 220
  • 783
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив/София
Ами ние се разбрахме с док да започна с таблетки и по-късно да включим инжекции, сега покрай работа и празници ще ми е трудно да следвам схемата, а нали уж не се прекъсва курсът... иначе еднократни винаги мога да сложа, но на всеки 2 дни да ходя до болница трябва да съм в болнични вече.
А има ли особености при прием на таблетки? Взех солгар 1000, по 1 на ден доколкото разбрах, но има ли значение преди след хранене..? Желязото го пия сутрин на гладно, вит д мисля с обяда и се чудя за б12

# 196
  • София
Добре ти ги е педписал. Резултатът ти е много нисък и тепърва ще се задълбава в този дефицит.

Съгласна с Верчето! Почнах бременността си с резултат 600, като по време на нея  пиех Б12 от 1000 мг и в 20 седмица се оказах с резултат 206. Набиха ми няколко инжекции през ден

# 197
Ох, аз го спрях витамин Б12, защото желязото ми е ниско Sad Другата седмица ще пускам контролни изследвания, да видим какво ще е положението

# 198
То затова се гледат съвкупно с желязо, б12, хемоглобин и тн. И се изписва допълнително прием на желязо.

# 199
  • София
https://
Ох, аз го спрях витамин Б12, защото желязото ми е ниско Sad Другата седмица ще пускам контролни изследвания, да видим какво ще е положението

Пиех го заедно с желязо, че и на мен ми падаше много от приема на Б12

# 200
  • Пловдив/София
И аз пия желязо, макар че ми е в граници (долни де)...

Не знам, обърквам се вече за стойностите на Б12, на много места над 200 са ок, а ето вие казвате, че са "страшно ниски"...

Ако не се качат с хранене и таблети за 2 седмици, започвам инжекции, няма къде да ходя. Предполагам дори да пропусна доза не е толкова фатално.

Повече ме притеснява вит Д, че е безумно ниско, но идва пролет и си пия капките...

Тъпото е, че всичко започвам много късно. До 26 г.с. нито един от двамата лекари не ми предложи да пусна тези изследвания.  А всеки път казвах за повръщането и дали не се е отразило и какво да правя...

Абсурдно е, че се налага да черпим информация от бг мама, вместо от лекари Sad

А един път така ме нахрани един уролог- зададох невинен въпрос (с който показах информираност) и той ме заяде супер презрително- "аз мисля еди кво си, но кой съм аз да споря с бг мама!" Все едно сме малоумни патици...

# 201
Пипи,не е задължително от  повръщането да си докарала недостиг, просто бебчето си дърпа от теб.
Аз никога не съм повръщала от началото на бременността и въпреки това вит.Д ми беше 3 пъти по-малко от долната граница. Желязото и вит.Б12 също са в недостиг,дори след повече от месец прием, смятай как е било преди да почна да ги пия,но няма как  явно просто бебчетата си дърпат каквото им трябва 🙂

# 202
Ами двама гинеколози видяха изследванията, като единият е Сигридов. Той каза да спра за момента с витамин Б12. За желязо май ми е рано още, може би след 12 г.с. Че магнезий не може, това не може, онова не може и вече не знам кога какво да взимам. Чакам да си пусна изследванията другата седмица. За капак, имам хеликобактер пилори, които май също дърпат желязо и засега съм на пробиотик. Надявам се да подейства добре, още повече че не приемам и витамин Б12.

# 203
Щом си при Сигридката, слушай го. На мен ми докара перфектни стойности на всички показатели.

# 204
  • София
Пипи23, за мен почвай с инжекциите директно, няма какво да се мъчиш с тези таблетки, няма как да вдигнеш толкова Б12 с тях. Плюс това той е много важен от 20 седмица на бременността, когато започва интелектуалното развитие на плода , затова и оттогава трябва да си с резултати към горна граница

# 205
  • София
Пипи,не се шашкай!
Бебето как е с мерките спрямо гестационната си седмица?
 Моята бременност е следена изцяло от от  Сигридов и мога да ти кажа какво препоръчва той.Добрата за теб новина е ,че вероятно преди 20 седмица не си имала сериозен проблем с дефицити.Аз още от преди да забременея пиех витамини.Стартирах с отлични показатели,но след 20 седмица бебето започна внезапно да ме ”изсмуква” на косъм се разминах с инжекции  при стойност 250 (Сигридов ги иска в горна граница),изписа ми Vitamin Raw на Garden of life , поръчват се от Iherb,тогава си купих от приятелка,докато дойдат моите.Вдигнах го доста бързо без инжекции,но това си е индивидуално.
От началото на бременността  до края,пиех по една супена лъжица бирена мая на люспи,има в нея всички витамини от група Б.

Витамин Д-то го вдигнах за отрицателно време с Вигантол .

Желязото ми беше в долна граница през цялото време,имай предвид, че ако приемаш желязо,Б12 ще ти се смъква още повече,имаше някаква зависимост между тези двете (може и обратното да беше).
За желязото нищо не ми е изписвано,защото бях със серклаж.Ако си склонна към запек,наблягай на разхлабващи храни и е добре за добро усвояване да приемаш желязото с някакъв цитрус (сок от портокал примерно).

Не се притеснявай,ще оправиш дефицитите бързо,важното е че сте ги ”хванали”.

Последна редакция: пт, 19 апр 2019, 18:59 от *Bubble*

# 206
  • Пловдив/София
Благодаря, момичета.

Схемата ми сега е: Пия си всеки ден по 1 таблетка от 1000мг на солгар Б12 под езика (по средата на деня без ядене- или ако имате идея с какво да приемам?), 2 таблетки желязо (на гладно или с вода с лимон/цитрус), 10 капки вит Д (във вода или с риба).

Опитвам се да има поне 2 часа между отделните таблети, да не смесвам млечни с желязо, ама вече не знам дали спазвам всичко...

След 2 седмици ще пусна контрола, без да спирам нищо- не виждам проблем да си пия Б12 до края, ако се повлиява добре, така че май няма нужда да правя почивка преди изследване, Ако пък стойностите не мърдат, ще се чуя пак с док и ще започна схемата с инжекции (тя се съгласи да я отложим засега).

А дали е важно да е в същата лаборатория второто изследване? Излизат ми към 100лв, а през здравния фонда може да опитам безплатно, но не в тази лаборатория, където пуснах първия път...

Но май по-добре да платя и да изследвам на същото място, още повече мисля ги пускат на място (централата на Кандиларов- излязоха ми за часове)

# 207
  • София
Пипи,не сменяй лабораторията.Пусни в същата,че иначе стават обърквания.

Защо не вземеш течно желязо?По-лесно се усвоява.
Иначе добре е с цитрус да го приемаш,каквото и да е.

Витамин Д-то в лъжичка кисело мляко.

# 208
Витамин Д-то в лъжичка кисело мляко.

Витамин Д ,се приема с по маэни храни,аэ го вэемам с две-три капки эехтин.

# 209
  • Пловдив/София
А киселото мляко не намаляваше ли ефекта от всякакви лекарства?
Иначе е лесно така, ще пробвам.
Днес го взех с парче сьомга, ама нямам всеки ден :Д
На мен ми е много гадно и мазно в лъжичка без нищо или с вода, та ще опитам с кис.мляко.

Bubble, Ами лекарката ми написа Сорбитол и така го взех. То желязото е в норма още, но заради приема на Б12 май се налага...А и течното оцветява зъбите, та засега на таблетки ми е ок. Явно действа, защото изпражненията ми станаха черни като въглени, с извинение за детайла Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт