Витамин B12 и витамин D през бременността

• 110 147
  • 783
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте, заради занижен хемоглобин (111) и хематокрит (33) ендокринолога назначи и б12 и желязо. Излязоха: б12 (280), желязо 7.8
Бременна съм в 26г.с, пия витамини за бременни на better you + 1 капсула Вит.д на олиесен.
Ендокринологът се притеснява за желязодефицитна анемия, но гледайки стойностите от днес се чудя дали е това. При АГ съм след няколко дни, но ме притеснява факта, че много не ми обръща внимание на изсшедванията и липсите и за всичко вика “нормално е да се повиши/намали през бременността”. При ендокринолог съм след месец.
Мога ли да си помогна с храна евентуално?

С храна няма да стане. Задължително ви трябва прием на добавки б12 и желязо

# 601
Вижте и фолиевата киселина как е. Аз имах подобен хемоглобин с много по-ниски стойности на желязо и Б12. Ако взимате Б12 ще трябва и желязо, защото си влияят.

# 602
  • София
Вижте и фолиевата киселина как е. Аз имах подобен хемоглобин с много по-ниски стойности на желязо и Б12. Ако взимате Б12 ще трябва и желязо, защото си влияят.
Какво желязо приемате вие?
На Better you спрейчето дали е хубаво?
Доколкото помня трябваше да се приемат в някаква разлика с Б12,примерно едното сутрин,а другото вечер.

# 603
Какво желязо приемате вие?
На Better you спрейчето дали е хубаво?
Доколкото помня трябваше да се приемат в някаква разлика с Б12,примерно едното сутрин,а другото вечер.
Най-добре се консултирайте с лекар какво и по колко. На мен ми е изписван малтоферфол, но преди да забременея и много бързо ми вдигна хемоглобина заедно с б12. Бетър ю са много хвалени, но нямам личен опит. Б12 и желязо се приемат отделно мисля че беше минимум 4ч. разлика. Б12 е най-добре да се взима до обед.

# 604
Здравейте, заради занижен хемоглобин (111) и хематокрит (33) ендокринолога назначи и б12 и желязо. Излязоха: б12 (280), желязо 7.8
Бременна съм в 26г.с, пия витамини за бременни на better you + 1 капсула Вит.д на олиесен.
Ендокринологът се притеснява за желязодефицитна анемия, но гледайки стойностите от днес се чудя дали е това. При АГ съм след няколко дни, но ме притеснява факта, че много не ми обръща внимание на изсшедванията и липсите и за всичко вика “нормално е да се повиши/намали през бременността”. При ендокринолог съм след месец.
Мога ли да си помогна с храна евентуално?

Не виждам нищо нормално в тези ниски стойности, задължително започнете добавки, за Б12 някаква метилирана форма, а за повишаване на желязото, може да пробвате  с добавката "Билкова кръв" със сигурност няма да Ви навреди, с такива стойности и в тази седмица, моето АГ казва, че и бебето вече е анемично.
Само с храна няма начин да вдигнете нивата си, трябват добавки.

# 605
Моят хемоглобин и хематокрит са абсолютно същите на последните изследвания от 23 г.с., а АГ не ми каза абсолютно нищо! Ужасно се притесних сега. Б12 и Д приемам от 1-2 месеца, така че се надявам, че те ще са по-добре..
Ще проверя желязо също и ще нахалствам пак при следящия :/ ужас просто, може ли такова безхаберие :/

# 606
И моя хемоглобин беше 108 преди седмица. В 25 г.с. съм. В12 и желязо са ми горе долу в границите и затова нищо няма да правим засега. Аз си пия В12 от началото на бременността защото ми беше нисък.

# 607
АГ сега ми назначи
Магнетик 2х1
Ферофолгама 2х1
За б12 не каза нищо, което ме притесни. Дали мога да си взема спрея на бетър ю и без това пия витамините им за бременни???

Обърна ми внимание на глюкоза 5,4 на гладно, че е висока за бременни и може да отключа гестационен диабет.
Преди бременността правихме обременяване с глюкоза, не се потвърди диабет, но излезе инсулинова резистентност. Не ми дадоха лекарства защото исках да забременявам. АГ каза диета за диабетици… сега ще търся да чета какво да не ям :/

# 608
Здравейте,
В 22 седмица съм и пуснах профилактично витамин б12 и витамин д. Първия е резултат 289, витамин Д е 13. Най-ниска стойност досега ми е била 17, по време на предишната ми бременност, то тогава беше и зимно време. Необяснимо ми е, при положение че основно се натрупва от слънцето. Аз съм постоянно навън. Освен това си пръскам спрей Better you и пия витамини alive за бременни, в които пак има витамин д. Има ли опасност да падне до 0 в един момент и дали това се отразява по някакъв начин на бебето? Лекарят по жк не се впечатлява и казва че бебето си взимало, каквото му трябва, ама ако стане 0 от къде ще си взима.

# 609
Ако носиш слънцезащитен крем навън, това пречи на производството на вит Д в тялото. Нужни са точно uvb лъчи, т.е. тези, отговорни за изгарянето. Слагай спф чак след 30 мин слънчеви бани и ходи с голи крака и ръце поне.
До 4000iu вит д дневно по време на бременност е ок, аз взимах толкова за кратко и поддържах на 2000 iu в допълнение към пекане на слънце всеки ден почти.

# 610
Аз не усвоявам от слънцето вит. Д защото не си пека торса. Само с крака и ръце нищо не става. От 90 ми беше станал 16. Сега при последното изследване бях със 140 😁 Малко предозирах ха ха

# 611
Почвай витамин Д на капки, щом спрейчета не помага. Бяха ми препоръчали по 5 капки.

# 612
Друг АГ преди малко ми препоръча точно по 5 капки вигантол.
Иначе не ползвам слънцезащитни, все още. обикновено ползвам само като ходя на плаж или през лятото като съм с доста отворени дрехи. Но явно понеже и аз си пека само ръцете в момента не се получава.

# 613
Започнете и метилкобалмин, че с толкова ниско б12 ще берете ядове с хемоглобина.

# 614
След 1 месец прием на Витамин Д със спрей Better you, минимално ми се повишиха нивата /само с 7 пункта/. Аз си го бях самопредписала и споделих на следящия доктор какво взимам и ми каза, че Витамин Д под формата на спрей не се усвоява. Препоръча ми: 5 капки на ден Вигантол или 30-35 капки 1 път в седмицата върху парче хляб /за да не остава по лъжицата/.

Общи условия

Активация на акаунт