С брак или без?

• 37 695
  • 663
  •   1
Отговори
# 195
Scooba, и си прав и не си според мен. Целият ти пост е свързан с материалните особености на брачния живот. Съгласна съм с мнението за дИвойчИтУ от РусИ, макар че, в случая то не е виновно. Като му се предлага, що да не вземе?
Но как ще обясниш ситуацита, когато жената се налага да гледа едни 4-5 години деца и кариерно, респ. финансово изостане от мъжа си? Или ако е избрала да работи за НПО? Или в БАН? Респ. важи и обратното - жената работи за пари, мъжът за кауза. Защо гледате само материалната част? Брака или връзката нали са отношенията между двамата преди всичко? Не всички имат нужда от Кайен и яхта, има хора, които се радват и на разходка на Витоша.

# 196
  • Пловдив
Цитат на: In4hi
В България не е така, нямаш право да се разпореждаш чрез завещание с цялото си имущество понеже наследниците ти имат запазена част от него.
Не е точно така.
В България имаш право да отчуждиш всичките си имоти- възмездно, без да оставиш нищо на наследниците си.
"Нямаш право да се разпореждаш със завещание" не било точно така, защото можело да се разпореждаш възмездно приживе.
Ерго, завещанието може да бъде възмездна сделка, която поражда действие приживе. Laughing  Щом не било точно така...

С по-прости думи: баш точно така си е - не можеш със завещание (а и с дарение) да накърняваш запазените части. Тоест можеш, но наследниците имат право да искат възстановяване на запазените части.
Естествено, че можеш приживе да продаваш, заменяш, харчиш парите за ядене, пиене, купони и пр. - никой не е твърдял, че не можеш, защото това би било очевидна глупост.

# 197
с две думи, приживе може да не си видял очите на наследника, но правото е на негова страна Simple Smile, чака си имота и толкова Simple Smile

# 198
Scooba, и си прав и не си според мен. Целият ти пост е свързан с материалните особености на брачния живот. Съгласна съм с мнението за дИвойчИтУ от РусИ, макар че, в случая то не е виновно. Като му се предлага, що да не вземе?
Но как ще обясниш ситуацита, когато жената се налага да гледа едни 4-5 години деца и кариерно, респ. финансово изостане от мъжа си? Или ако е избрала да работи за НПО? Или в БАН? Респ. важи и обратното - жената работи за пари, мъжът за кауза. Защо гледате само материалната част? Брака или връзката нали са отношенията между двамата преди всичко? Не всички имат нужда от Кайен и яхта, има хора, които се радват и на разходка на Витоша.

Защото при развод/раздяла нежната половинка гледа само финансовото изражение на раздялата.
Аз не знам при развод мъжа да е взел нещо от бившата си, още по-малко жилияето и, мъжете просто не мислим така
За мен е пълна глупост ширещото се в Бг - теглят някакви кредити за по 30 години при положение че средния живот на връзката е 10 години. Другото, аз не знам при вноска 1000 Евро примерно жената да извади 500, 
Що се касае до работата на жената както тя очаква мъжа да си издържа детето и нея нека се замисли благоверната че това дете е и нейно, т.е. на нея може да й харесва да си клати краката и вее полата в някое НПО но детето иска да яде. То и на мъжо му се иска да си гони курвите но благоверната му казва че има дете вече и ще не ще трябва да порасне. Квото за него, това и за нея. Иначе бих тълкувал че дамите са като циганите - имат права но не и задължения.
Изобщо смятам че и двамата ако встъпят равни в брака ще се разделят нормално и ще запазят човешки отношения. Но много рядко се случва.

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 11:03 от Анонимен

# 199
  • София
Чета и се хващам за главата! Брака не е само имоти, финанси, разводи, издръжка и други подобни. Да, брака е договор между двама партньори, но той е и обществена единица. Чрез брака човек се определя и получава чувство за принадлежност. Семейство не е мръсна дума и не е просто сделка. Чрез брака двамата партньори заявяват своята воля пред роднини, приятели, познати и обществото като цяло за създаване на семейство. Сключения брак създава усещане за принадлежност и на децата към тази обществена единица. Не бих искала сина ни да отговаря на въпроси защо мама и тати не са женени и защо мама е с друга фамилия.
А абсурди, че за брак натиска по-неравностойната половинка са направо смешни. Ами ако някои не ви е равностоен какво правите с него? То в такъв случай няма партньорство!

# 200
Чета и се хващам за главата! Брака не е само имоти, финанси, разводи, издръжка и други подобни.

След една определена възраст, или за втори и следващ брак, е. Романтиката е присъща на младостта, едно е на 20 години да паднеш на колене пред момичето, в което си влюбен, съвсем друго на 30+ да се замислиш дали не е по-разумно да вземете да се ожените с дългогодишния си партньор. Няма как, когато имаш какво да губиш, да не се замислиш, освен ако не си последният глупак на света.

# 201
  • София
Scooba говори тъпотии и само от мъжка гледна точка и то само от своята.
100 схеми има на съжителство и брак и той го знае много добре, ама така му изнася. Тя била гледала децата ама била лежала вкъщи и чакала на готово, или- най много за 650 лева работела и само ревала щото била от провинцията.  ooooh! ooooh! ooooh!
1.Кой само с лежане у дома ражда, отглежда режим 24/7 две деца.??? Айде пробвай се само два месеца и пак ще си говорим. ( година и половина ми се виеше свят и мислех че съм тежко болна при гледането на 2 породени деца, дето не бях спала нормално от години, не от месеци, от години. А то от тотално изтощение, дето таткото се крие в другата стая, бил уморен от работа  Shocked Една нощ няма да е станал да погледне, що реве болно дете, за всичките години )
2. Като е била 5-6 години в две поредни майчинства, за колко мислиш ще си намери работа? И тя пак твоите  деца гледа, не на комшията, или викаш това е безплатен труд на Домашната Робиня?

Сигурно има повлекани, спор да няма, ама има и "сламени вдовци" с анцуг пред Еврофутбола по цял ден, дето жена му праща от чужбина, а той "гледа" детето, всъщност бабата го гледа. Има и тъпаци, дето само по чуждите фусти гледат и изкарват, ама голям праз, щото 80% от дохода отива в кръчмата, цигарите , алкохола. Голям праз че ми изкарва пари.

И по - образована съм от него, и висока заплата изкарвам и винаги съм работела, и на макс майчинство съм вземала двата пъти. И жилище си имам и изплащам. И в битов план 99 % сама си гледам и двете деца. Единствената която е помагала е майка ми , и бавачка намерих единия път,, и на нея плащах. И сутрин ги влача до градината и яслата сама в студа, щото на таткото му се спи #Crazy #Crazy И чистя, пера , гладя, готвя , разхождам ( той не можел да ги разхожда, било му тъпо на детската площадка)
И пак не е доволен, това е !!!  И пак да си излезе с приятелчетата е по - важно и от деца и от мен !!!
Това е истината момичета !!!
Любов ли?, Има я сигурно !! Година , година и половина най- много.  Laughing LaughingСтигне ли се до брак и деца,  гледайте си интереса на 100 %, вашия си и на децата, и далеч от на "Мама синчето" !

(единствената романтика , която очаквах е като влезна от вратата с тежките торби бременния корем, да стане от дивана, да остави лаптопа си и да ми поеме торбите ! Много май искам, а  Thinking Thinking)

# 202
Scooba говори тъпотии и само от мъжка гледна точка и то само от своята.

Ако си го чела и в други теми, щеше да знаеш, че е пословична стисня и нямаше да се учудиш на нешата, които пише. Някои са си такива и е по-добре да си живеят сами, и без това браковете на егоистите никога не са са сполучливи, защото за да встъпиш в брак, трябва да си готов да поделиш всичко с другия - и добро, и зло, и радост, и болест, но има хора, на които все им се струва, че дават много, а не получават нищо, което никога не е така, но те не могат да го видят, защото освен егоистични, са и глупави, а на глупавите хора нищо не може да им бъде обяснено.

# 203
  • София
Чета и се хващам за главата! Брака не е само имоти, финанси, разводи, издръжка и други подобни. Да, брака е договор между двама партньори, но той е и обществена единица. Чрез брака човек се определя и получава чувство за принадлежност. Не всички преди брака са били в безтегловност и "неопределени". Семейство не е мръсна дума и не е просто сделка. Чрез брака двамата партньори заявяват своята воля пред роднини, приятели, познати и обществото като цяло за създаване на семейство. Какво значение има мнението на останалите, че да трябва да им съобщаваш намеренията си? Сключения брак създава усещане за принадлежност и на децата към тази обществена единица. Не бих искала сина ни да отговаря на въпроси защо мама и тати не са женени и защо мама е с друга фамилия. А аз не бих искала синът ми да отговаря на каквито и да било лични въпроси и да играе по свирката на клюкарите. Може да има подпис и различни фамилия, аз съм така.
А абсурди, че за брак натиска по-неравностойната половинка са направо смешни. Ами ако някои не ви е равностоен какво правите с него? То в такъв случай няма партньорство!

# 204
  • Пловдив
Цитат
Може да има подпис и различни фамилия, аз съм така.
Off. Аз познавам едни, които без подпис имат еднакви фамилии (по случайност, разбира се). Също и още две омъжени колежки имах, които са имали еднакви момински фамилии с тези на мъжете си.

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 11:12 от Магдена

# 205
  • София
Чета и се хващам за главата! Брака не е само имоти, финанси, разводи, издръжка и други подобни.

След една определена възраст, или за втори и следващ брак, е. Романтиката е присъща на младостта, едно е на 20 години да паднеш на колене пред момичето, в което си влюбен, съвсем друго на 30+ да се замислиш дали не е по-разумно да вземете да се ожените с дългогодишния си партньор. Няма как, когато имаш какво да губиш, да не се замислиш, освен ако не си последният глупак на света.
Не говоря само за романтиката и за идеализирането на брака, но не съм съгласна и с принизяването му до чиста сделка.
Със съпруга ми сме на 30+ и сключихме брак след дългогодишно съжителство преди появата на бебока.

# 206
Няма стиснат Стрелец, дори сме със широки пръсти но както и да е.
За какво е брака? Декларирате че се обичате? Пред кого? Един пред друг? Че любовта и отношенията на хартийка ли се крепят?
Аз съм на мнение че без брак двамата като че ли са по-отговорни един към друг

# 207
ясно е ,че всеки се е парил и има притеснения, както и това,че има и мъже и жени златотърсачи, и  страх  да не те  те изритат от собственото ти жилище , свят като цвят, няма формула за щастие, в един идеален свят , всеки иска да има до себе си някой Simple Smile

# 208
ясно е ,че всеки се е парил и има притеснения, както и това,че има и мъже и жени златотърсачи, и  страх  да не те  те изритат от собственото ти жилище , свят като цвят, няма формула за щастие, в един идеален свят , всеки иска да има до себе си някой Simple Smile

Напълно съгласен  Hug
Учудвам се на 2 неща от поста на Yangdze:
- че има ,,мъже,, пред еврофутбола или квото и да е там, че не знам какво е това, май нещо за залози
- че бременна носи торбите
Ма пиле, ти си си го избирала, да си гледала.
Иначе има просто решение - всичко е фирмено, ти си на заплата, примерно 2000 лв, благоверната няма достъп до делата ти както и ти до нейните и мир и любов цял живот, дори бих се оженил пак, за веселбата.
Но няма жена която преди да встъпив брак или изобщо връзка да не се инетересува от възможностите на кандидат-жениха  Mr. Green
В което няма нищо лошо, ние ви избираме по външен вид.
Изобщо брака си е едно голямо надлъгване  Mr. Green

# 209
Темата стана леко цинична - като животът - ще кажат циниците. Но животът има различни страни, колкото и да е странно за тези, които не виждат отвъд носа си Simple Smile
Конкретно - има хора, за които материалното е второстепенно. Пред него са личните качества, отношенията, чувствата. Истината е, че може да се съберете в момент, когато единият няма и пукнат лев или да изпаднете в такава ситуация на по-късен етап. ММ, за да дойде да живее при мен, напусна работата и града, в който живееше. И му трябваха няколко месеца, за да стъпи на крака. Сега всичко е наред, отдавна е наред, но той винаги ще казва, че е сигурен, че го обичам, защото съм била до него в онзи момент, приела съм го и не съм се уплашила от това, че няколко месеца посрещам общите нужди.
Бракът не може да породи отговорност или безотговорност, не може да роди или убие любовта, не може да сътвори или унищожи хармонични отношения. Това ние можем да му препишем, ако търсим оправдания. Човекът обича да е прав  ( прав и оправдание имат общ корен) и е способен да припише отговорност на всичко, за да оправдае себе си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт