С брак или без?

• 37 701
  • 663
  •   1
Отговори
# 210
Защото при развод/раздяла нежната половинка гледа само финансовото изражение на раздялата...
Всъщност гледа да осигури покрив над главата на детето си и да има то такъв, когато тях вече ги няма. Никоя не мисли за собствения си задник, освен разни там държанки, за тях вече проблемът си е на този, който ги е избирал за съпруги.
Скрит текст:
Колкото и отговорни мъже да познавам, стигне ли се до развод всеки казва - не ща детето (разбира се скрито зад други, прекрасни причини). И след това хич не се чувстват длъжни да му осигурят дом, а според мен бащата и майката трябва да си останат баща и майка, нищо че вече не са мъж и жена. И всеки от тях да носи отговорност и за покрива, и за храната, и за образованието, и за развлеченията, и да има пълноценна връзка с детето си... Не да дава смешната издръжка, която стига за едни учебни тетрадки в началото на годината и да си мисли, че си е свършил работата.
Та затова жената, като остане сама с децата гледа първо да им осигури колкото може повече, защото после знае, че няма. Ергенът ще си хване друга, ще си направи други деца и ще си се грижи за тях. Другите си имат майка...

За какво е брака? Декларирате че се обичате? Пред кого? Един пред друг? Че любовта и отношенията на хартийка ли се крепят?
Аз съм на мнение че без брак двамата като че ли са по-отговорни един към друг
За мен бракът е нещото, което различава таи от другите ми връзки. Дори хората с по 2-3 брака, пак са показали кои са важните за тях. Сключихме го млади и зелени, току що завършили студенти, и след като изкара казармата, без 1 стотинка в джоба и никакви задни мисли. 4 г. преди това живяхме на семейни начала и винаги всичко е било общо. Да си крия заплатата или той неговата за мен е абсурдно, всичко е на масата, нито пари ми трябват, нито имоти. Кофти, че някои са направили грешка в избора и са взели златотърсачка, но това си е тяхна грешка, смешно е да обвиняват другите за нея.
Няма такава зависимост, че без брак или със са по-отговорни. И в единия, и в другия случай може да са безотговорни или отговорни. Но с брак поне законът може да защити малко повече децата.

# 211
  • София
Скрит текст:
Защото при развод/раздяла нежната половинка гледа само финансовото изражение на раздялата...
Всъщност гледа да осигури покрив над главата на детето си и да има то такъв, когато тях вече ги няма. Никоя не мисли за собствения си задник, освен разни там държанки, за тях вече проблемът си е на този, който ги е избирал за съпруги.
Скрит текст:
Колкото и отговорни мъже да познавам, стигне ли се до развод всеки казва - не ща детето (разбира се скрито зад други, прекрасни причини). И след това хич не се чувстват длъжни да му осигурят дом, а според мен бащата и майката трябва да си останат баща и майка, нищо че вече не са мъж и жена. И всеки от тях да носи отговорност и за покрива, и за храната, и за образованието, и за развлеченията, и да има пълноценна връзка с детето си... Не да дава смешната издръжка, която стига за едни учебни тетрадки в началото на годината и да си мисли, че си е свършил работата.
Та затова жената, като остане сама с децата гледа първо да им осигури колкото може повече, защото после знае, че няма. Ергенът ще си хване друга, ще си направи други деца и ще си се грижи за тях. Другите си имат майка...

За какво е брака? Декларирате че се обичате? Пред кого? Един пред друг? Че любовта и отношенията на хартийка ли се крепят?
За мен бракът е нещото, което различава таи от другите ми връзки. Дори хората с по 2-3 брака, пак са показали кои са важните за тях. Сключихме го млади и зелени, току що завършили студенти, и след като изкара казармата, без 1 стотинка в джоба и никакви задни мисли. 4 г. преди това живяхме на семейни начала и винаги всичко е било общо. Да си крия заплатата или той неговата за мен е абсурдно, всичко е на масата, нито пари ми трябват, нито имоти. Кофти, че някои са направили грешка в избора и са взели златотърсачка, но това си е тяхна грешка, смешно е да обвиняват другите за нея.
Няма такава зависимост, че без брак или със са по-отговорни. И в единия, и в другия случай може да са безотговорни или отговорни.
Но с брак поне законът може да защити малко повече децата.

Какво имаш предвид?

# 212
  • Вестерос
И без брак децата имат същите права. Законът не прави разлика за "извънбрачни" и "брани" деца.

# 213
Оооо, не в никакъв случай не сте ме разбрали правилно. Прекрасното дете, което живее с нас, изобщо не ми е проблем. Дори напротив. Можете да видите в стари теми мои постове по въпроса. Тук проблема е друг. Проблена е, че зс всяко нещо, което изисква решение административно, тя трябва да се разписва. А повярвайте ми, нейното участие в живота му е минималко и то по нейно собствебо желание. До сега не ни се е налагало да искаме пари от нея под формата на издръжка, и дай Боже да не се налага. Справяме се и без нея. Но има малки пречки понякога, които изискват да я търсим колкото и да не ни се иска. Миналата година например като си счупи крака, му изплатиха застраховка. За да я изтегли таткото обаче трябваше отказ от майката, че тя няма претенции. И ей такива едни дреболии. И пак казвам не се оплаквам. Дело не е повдигал мъжа ми от съображения детето да е спокойно и да не се товари с излишни глупости. Просто споселям понякога до какви ситуации води едно съжителство без брак. Нали за това е темата, не за друго... А детето...то е най-хубавото нещо в живота ни... Но това е друга тема.

# 214
  • София
Оооо, не в никакъв случай не сте ме разбрали правилно. Прекрасното дете, което живее с нас, изобщо не ми е проблем. Дори напротив. Можете да видите в стари теми мои постове по въпроса. Тук проблема е друг. Проблена е, че зс всяко нещо, което изисква решение административно, тя трябва да се разписва. А повярвайте ми, нейното участие в живота му е минималко и то по нейно собствебо желание. До сега не ни се е налагало да искаме пари от нея под формата на издръжка, и дай Боже да не се налага. Справяме се и без нея. Но има малки пречки понякога, които изискват да я търсим колкото и да не ни се иска. Миналата година например като си счупи крака, му изплатиха застраховка. За да я изтегли таткото обаче трябваше отказ от майката, че тя няма претенции. И ей такива едни дреболии. И пак казвам не се оплаквам. Дело не е повдигал мъжа ми от съображения детето да е спокойно и да не се товари с излишни глупости. Просто споселям понякога до какви ситуации води едно съжителство без брак. Нали за това е темата, не за друго... А детето...то е най-хубавото нещо в живота ни... Но това е друга тема.
И си вярваш, че липсата на брак е причина за това?

# 215
  • Пловдив
Цитат
Дело не е повдигал мъжа ми от съображения детето да е спокойно и да не се товари с излишни глупости.
Е ми разведените са "повдигали" дело, няма как да се реши проблемът с упражняването на родителските права без него.

# 216
la principessa, нашите са си баш разведени и пак майка ми за всякакви глупости трябваше да се съобразява с баща ми. А той беше трудно откриваем и като цяло незаинтересован.
Мъжът ти и сега може да уреди родителските права, особено щом детето си живее при вас. Но не очаквай кой знае какво облекчение чисто административно. Помня, че за да ми изтеглеше пари от някаква спестовна сметка, която баба ми (нейната майка) беше направила за мен, пак трябваше да го търси. Даже май накрая се отказа да ползва парите от там... Rolling Eyes

# 217
И без брак децата имат същите права. Законът не прави разлика за "извънбрачни" и "брани" деца.
Това да. Но всичко, придобито по време на брака има шанс да се раздели, и да се осребри, за да закърпят положението поне в началото, за да има къде да спят тези деца. В случай на семейни начала, ако той е правил повечето големи покупки (физически, не финансово), защото тя е седяла примерно с бебе вкъщи или "Айде да е на мое име гаранцията, да не те разкарвам като се счупи", всичко това е на негово име.
Естествено никой не мисли за тези неща, когато всички е наред, но като останат с 2 малки деца и без покрив и печка, да им сготви, всяка тъпа подробност е от значение.
Съмнявам се, че съдът ще ги остави и в жилището на родителите му за 1 г., докато си стъпят на краката.

# 218
  • София
Да, но когато няма брак между родителите, при раздяла, законът не може да осигури покрив над главата на детето, както е при брак.
Да можеш да отгледаш детето си до пълнолетие, без да се скиташ по квартири и да плащаш наеми, е изключително важна и голяма помощ.

# 219
Скрит текст:

Няма такава зависимост, че без брак или със са по-отговорни. И в единия, и в другия случай може да са безотговорни или отговорни. Но с брак поне законът може да защити малко повече децата.

Човече, искаш да кажеш че майката милее за детето повече от бащата?
Или на мен ми прилича с чужда пита помен да прави.
Именно затова още с първия си пост казах че всеки поотделно трябва да се стреми да постигне повече, тогава няма да го има момента бащата изкарвал/плащал ма майката го взема за детето
Изобщо нито ме интересува жената какво има, нейно си е с или без брак, с или без деца. Няма да ми гледа и в канчето
Мъжа е достатъчно отговорен след като се е грижил по време на брака да продължи да си се грижи по същия начин за детето си
Тук съм чел мами които твърдят че бившите им мъже освен бивши съпрузи са се превернали и в бивши бащи. Не мога да го приема за възможно, не бих го разбрал но щом момичетата го казват явно е така и има такива индивиди от моя пол за съжаление
T.e. с брак или без такъв човек си е просто безотговорен и брака няма да го промени, само жената би живяла в измамна ,,сигурност,,.

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 12:37 от Анонимен

# 220
  • София
Scooba, защо смяташ, че жените изкарваме по-малко пари от мъжете? Ние също градим кариера и имаме амбиции! Не сме предмети, за да ни избирате само по визия! Ако ти избираш жените си така разбирам защо си толкова черноглед. Влюбих се в съпруга си заради чувството му за хумор и увереността му, а не заради това колко пари получава. За всичките години, в които сме били заедно е имало моменти, в които той или аз сме изкарвали повече пари. Имаше момент, в които той загуби работата си и за няколко месеца аз го издържах. Имаше и момент в началото на кариерата ми, в които моята заплата беше значително по-ниска не защото както ти казваш ме мързи, а защото все още бях млад соециалист без опит. Към днешна дата получавам малко по-високи доходи от съпруга си, но те са част от общия бюджет, а не си ги крия в сметката.
За всичките години заедно с моя съпруг сме партньори и брака не е променил това. Ако двама души не са партньори то един подпис няма да ги направи.

# 221
Човече, искаш да кажеш че майката милее за детето повече от бащата?...
Искам да кажа, че познавам един единствен баща, който след раздялата да участва по някакъв начин в осигуряването на покрива над главите на децата си. Изводите си ги прави сам.

Иначе за канчето - независимо в брак или без, две ли са, за мен това не е връзка, а някакви служебни отношения. Канчето е едно и всеки слага в него. Ако някой не е доволен - прав му път да живее сам и да си има едно канче.

Scooba, защо смяташ, че жените изкарваме по-малко пари от мъжете?
Защото такива са жените в обкръжението му. И друг път съм му казвала, че трябва да го смени, но той предпочита да си седи там и да мрънка.

# 222
Скрит текст:
Скрит текст:

Човече, искаш да кажеш че майката милее за детето повече от бащата?
Или на мен ми прилича с чужда пита помен да прави.
Именно затова още с първия си пост казах че всеки поотделно трябва да се стреми да постигне повече, тогава няма да го има момента бащата изкарвал/плащал ма майката го взема за детето
Изобщо нито ме интересува жената какво има, нейно си е с или без брак, с или без деца. Няма да ми гледа и в канчето
Мъжа е достатъчно отговорен след като се е грижил по време на брака да продължи да си се грижи по същия начин за детето си
Тук съм чел мами които твърдят че бившите им мъже освен бивши съпрузи са се превернали и в бивши бащи. Не мога да го приема за възможно, не бих го разбрал но щом момичетата го казват явно е така и има такива индивиди от моя пол за съжаление
Хич не са малко, за съжаление. Моят баща е такъв пример. Затова жените си опичат от рано акъла. А с това разделение на "мое" и "твое" за какво семейство си говорим?! Един ден имаш много, на другия не знаеш какво ще си загубил/ще са ти откраднали. Че и деца да намесиш при такива отношения... А детето твое ли ще е или нейно? Rolling Eyes
В огромен процент от случаите на разделени родители децата се отглеждат от майките. Така че те трябва да подсигурят на детето дом, храна, дрехи, обувки, пари за обучение и т.н.  А в немалка част от случаите "татковците" плащат 100лв на месец и си мислят, че всичко вече е ОК.
Сам човек все може да измисли някакъв вариант за живеене. Като става въпрос обаче и за дете, нещата се усложняват. Много. Rolling Eyes

# 223
Emerald_eyes вероятно си права. Щом си минала по този път знаеш за какво говоря. Може би наистина няма особено значение дали са имали брак. Аз просто съм с такова впечатление, че в последствие нещата се уреждат по-лесно. За всичко друго ми е все тая - ни пари искаме от нея, ни нищо. Дано не ни се налага много да я търсим за глупости.

# 224
  • Пловдив
Да, но когато няма брак между родителите, при раздяла, законът не може да осигури покрив над главата на детето, както е при брак.
Да можеш да отгледаш детето си до пълнолетие, без да се скиташ по квартири и да плащаш наеми, е изключително важна и голяма помощ.

Но може да му осигури издръжка, а за покрива над главата изобщо няма да го коментирам, защото на такива драми съм ставала свидетел, че направо не е истина. На най-добрата ми приятелка например бившият й мъж чрез разни машинации (няма да изпадам в подробности) продаде семейното им жилище точно преди развода, за да не се налага да го предоставя до 18 г. на единственото си дете, което тогава беше едва на 3 г. И така след 3 години гаджета и 8 г. брак приятелката ми си остана с една мизерна издръжка. Добре поне, че семейството й е стабилно и тя си имаше жилище предоставено й от родителите си, но загуби това за което работи 5 г. в чужбина.
Други имоти се предоставят пък на принципа на съвместно ползване, понеже и бащата няма къде а живее и майката също и двамата са в затруднено финансово положение и тогава да видите какво се казва ад.
Аз като нямам брак и половината имущество е на мое име, както и дялове във фирмите мога да кажа, че се оказвам в по-изгодна позиция от много жени с брак.

Общи условия

Активация на акаунт