С брак или без?

• 37 717
  • 663
  •   1
Отговори
# 225
Аз като нямам брак и половината имущество е на мое име, както и дялове във фирмите мога да кажа, че се оказвам в по-изгодна позиция от много жени с брак.
Каква щеше да е разликата за имотите, ако бяхте в брак?

# 226
а аз имам и в двете посоки примери, на това бащата да си изостави детето, колкото и грозно да звучи думата, както и майка , която го изоставя  Shocked и то не са 1 и 2 случки , а много и аз се стъписах първия път от това, че майка, оставя детето и започва 'нов живот"

# 227
  • Вестерос
И без брак децата имат същите права. Законът не прави разлика за "извънбрачни" и "брани" деца.
Това да. Но всичко, придобито по време на брака има шанс да се раздели, и да се осребри, за да закърпят положението поне в началото, за да има къде да спят тези деца. В случай на семейни начала, ако той е правил повечето големи покупки (физически, не финансово), защото тя е седяла примерно с бебе вкъщи или "Айде да е на мое име гаранцията, да не те разкарвам като се счупи", всичко това е на негово име.
Естествено никой не мисли за тези неща, когато всички е наред, но като останат с 2 малки деца и без покрив и печка, да им сготви, всяка тъпа подробност е от значение.
Съмнявам се, че съдът ще ги остави и в жилището на родителите му за 1 г., докато си стъпят на краката.

Да, така е, но да не забравяме, че жилището било то на бащата при раздяла и без да са женени може да се даде на децата и майката. Жилището , семейното, било и под наем, следва децата! Без значение брак, не брак.

# 228
Затова спор няма Peace но покривът над главата е само един от разходите.
А в описания случай (жилището е негово, но съдът отсъжда да остане тя и децата, той длъжен ли е да го освободи напълно?).

# 229
и аз се стъписах първия път от това, че майка, оставя детето и започва 'нов живот"

А защо не? Аз смятам, че децата трябва да се оставят на бащата, особено ако той е родителят с по-големи доходи и повече имущество. А майката да ги взима в събота и неделя.
Но защо ли всички бащи до един предпочитат децата да са с майката? Как пък един не поиска пълно попечителство, все се натискат за събота и неделя, иначе си правят оглушки, нека оная да се оправя и с училището, и с проблемите, и с болестите, той с неговите 120 лв месечно си е купил индулгенция за родителство.

# 230
Аз не желая брак или по-точно сватба. Съгласна съм само да подпишем, но приятеля ми иска сватба.. за жалост ще се съглася с това негово искане, когато му дойде времето. Един подпис нищо не променя.

# 231
Scooba, защо смяташ, че жените изкарваме по-малко пари от мъжете? Ние също градим кариера и имаме амбиции! Не сме предмети, за да ни избирате само по визия! Ако ти избираш жените си така разбирам защо си толкова черноглед. Влюбих се в съпруга си заради чувството му за хумор и увереността му, а не заради това колко пари получава. За всичките години, в които сме били заедно е имало моменти, в които той или аз сме изкарвали повече пари. Имаше момент, в които той загуби работата си и за няколко месеца аз го издържах. Имаше и момент в началото на кариерата ми, в които моята заплата беше значително по-ниска не защото както ти казваш ме мързи, а защото все още бях млад соециалист без опит. Към днешна дата получавам малко по-високи доходи от съпруга си, но те са част от общия бюджет, а не си ги крия в сметката.
За всичките години заедно с моя съпруг сме партньори и брака не е променил това. Ако двама души не са партньори то един подпис няма да ги направи.

Защото всеки разсъжадава от собствената си камбанария. Самата ти казваш работа, кариера, заплата. Плащали са ти по-малко, после повече. Аз със заплата не бих се оправил като знам какво заплати плащаме. Затова и не ми е познато обща касичка, общ бюджет, изобщо думичката ,,общо,, не ми е позната. Затова и не те разбирам. Аз съм свикнал да разчитам единствено на себе си и собствената си дейност, контактите си. Сам вземам решения какъв имот и къде да се купи. И не искам да го правя заедно с някой и да бъда партньор при положение че е осигурено от мен. На жена грам не бих се доверил. Още по-малко пък да тегля ипотечни кредити да изплащам нещо заедно, което после пък евентуално да деля.
Затова съм на мнение че и двамата родители трябва да си напъват задниците и всеки да осигури нещо отделно ако не искат заедно да потънат. А брака по никакъв начин няма отношение към чувствата. Но практиката сочи че при раздяла винаги има един, който иска да осребри отношенията

# 232
  • София
Оказваш се, но на години и с вече един брак зад гърба си.
Не мога да разбера този зор, да се отрече ползата от един закон, призван да защити детето и отглеждащия го, като се почват разкази за идиоти, които са успели да измамят половинката си.
Не закона, а половинката, но всичко се слага под общ знаменател.

# 233
и аз се стъписах първия път от това, че майка, оставя детето и започва 'нов живот"

А защо не? Аз смятам, че децата трябва да се оставят на бащата, особено ако той е родителят с по-големи доходи и повече имущество. А майката да ги взима в събота и неделя.
Но защо ли всички бащи до един предпочитат децата да са с майката? Как пък един не поиска пълно попечителство, все се натискат за събота и неделя, иначе си правят оглушки, нека оная да се оправя и с училището, и с проблемите, и с болестите, той с неговите 120 лв месечно си е купил индулгенция за родителство.

За втори път да сме на едно мнение с теб  Hug
Аз не съм поискал попечителство защото ми е все тая че според съда сина трябва да е при майката а аз трябва да плащам смешна издръжка. Първо майката е с покрити всички разходи и не ми създава проблеми, второ сина вече е голям и сам може да реши къде иска да стои. Явно вече е в период, в който с бащата вече му е по-интересно и има кого да копира. Но повечето майки си мислят че наказват бащата като го лишават от свиждания или като му вземат детето. А това ,,дете,, вече на 15 си има собствено мнение и не могат да го манипулират. Всъщност наказват детето си.
Но пази Боже от напусната жена  Mr. Green

Но пак си е до човек - с брак или без такива ,,мъже,, си остават такива, с индулгенцията за 120 лв

# 234
  • Вестерос
Абсурд законът, за ен-ти път го казвам, пак защитава децата. Винаги!  Peace

# 235
Оказваш се, но на години и с вече един брак зад гърба си.
Не мога да разбера този зор, да се отрече ползата от един закон, призван да защити детето и отглеждащия го, като се почват разкази за идиоти, които са успели да измамят половинката си.
Не закона, а половинката, но всичко се слага под общ знаменател.

Именно тук е спора мисля - закона не защитава детето с тия смешни издръжки.
Изобщо не чакам закона да защити детето, и то от идиота, който си мисли че като вече не е съпруг автоматично не е и баща. Едното няма нищо общо с другото. Развода е с жената, не с детето. Това трябва да се набие в главите на такива ,,родители,, а не че закона ще защити детето
От друга страна безотговорния не е измамил половинката си а собствената си кръв и плът, това е гнусното

# 236
  • София
Да, така е, но да не забравяме, че жилището било то на бащата при раздяла и без да са женени може да се даде на децата и майката. Жилището , семейното, било и под наем, следва децата! Без значение брак, не брак.
Това, откога?
Би ли посочила къде може да се прочете?
ПП. Намерих единствено това:
http://www.law-firm-bg.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/ … 1%82%D0%B2%D0%BE/
Всъщност, при анализа на разпоредбите, уреждащи бракоразводните производства и производствата за уреждане на отношения между родители (без брак), прави впечатление, че ползването на семейното жилище не е част от въпросите, по които страните могат да се споразумеят, а съдът да утвърди, нито да се иска определяне на ползването му от съда.

Въпросът за семейното жилище не е предмет на настоящата статия, но само се маркира фактът, че законодателят очевидно не охранява интересът на децата, родени извън брак що се отнася до ползването на „семейно жилище“.

Автор: Даниела Симеонова-Коруджиева, член на Софийска адвокатска колегия, докторант в СУ “Св. Кл. Охридски”;

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 13:58 от absurT

# 237
  • Пловдив
Скрит текст:
Скрит текст:
Защото при развод/раздяла нежната половинка гледа само финансовото изражение на раздялата...
Всъщност гледа да осигури покрив над главата на детето си и да има то такъв, когато тях вече ги няма. Никоя не мисли за собствения си задник, освен разни там държанки, за тях вече проблемът си е на този, който ги е избирал за съпруги.
Скрит текст:
Колкото и отговорни мъже да познавам, стигне ли се до развод всеки казва - не ща детето (разбира се скрито зад други, прекрасни причини). И след това хич не се чувстват длъжни да му осигурят дом, а според мен бащата и майката трябва да си останат баща и майка, нищо че вече не са мъж и жена. И всеки от тях да носи отговорност и за покрива, и за храната, и за образованието, и за развлеченията, и да има пълноценна връзка с детето си... Не да дава смешната издръжка, която стига за едни учебни тетрадки в началото на годината и да си мисли, че си е свършил работата.
Та затова жената, като остане сама с децата гледа първо да им осигури колкото може повече, защото после знае, че няма. Ергенът ще си хване друга, ще си направи други деца и ще си се грижи за тях. Другите си имат майка...

За какво е брака? Декларирате че се обичате? Пред кого? Един пред друг? Че любовта и отношенията на хартийка ли се крепят?
Аз съм на мнение че без брак двамата като че ли са по-отговорни един към друг
За мен бракът е нещото, което различава таи от другите ми връзки. Дори хората с по 2-3 брака, пак са показали кои са важните за тях. Сключихме го млади и зелени, току що завършили студенти, и след като изкара казармата, без 1 стотинка в джоба и никакви задни мисли. 4 г. преди това живяхме на семейни начала и винаги всичко е било общо. Да си крия заплатата или той неговата за мен е абсурдно, всичко е на масата, нито пари ми трябват, нито имоти. Кофти, че някои са направили грешка в избора и са взели златотърсачка, но това си е тяхна грешка, смешно е да обвиняват другите за нея.
Няма такава зависимост, че без брак или със са по-отговорни. И в единия, и в другия случай може да са безотговорни или отговорни. Но с брак поне законът може да защити малко повече децата.

Човече, искаш да кажеш че майката милее за детето повече от бащата?
Или на мен ми прилича с чужда пита помен да прави.
Именно затова още с първия си пост казах че всеки поотделно трябва да се стреми да постигне повече, тогава няма да го има момента бащата изкарвал/плащал ма майката го взема за детето
Изобщо нито ме интересува жената какво има, нейно си е с или без брак, с или без деца. Няма да ми гледа и в канчето
Мъжа е достатъчно отговорен след като се е грижил по време на брака да продължи да си се грижи по същия начин за детето си
Тук съм чел мами които твърдят че бившите им мъже освен бивши съпрузи са се превернали и в бивши бащи. Не мога да го приема за възможно, не бих го разбрал но щом момичетата го казват явно е така и има такива индивиди от моя пол за съжаление
Хич не са малко, за съжаление. Моят баща е такъв пример. Затова жените си опичат от рано акъла. А с това разделение на "мое" и "твое" за какво семейство си говорим?! Един ден имаш много, на другия не знаеш какво ще си загубил/ще са ти откраднали. Че и деца да намесиш при такива отношения... А детето твое ли ще е или нейно? Rolling Eyes
В огромен процент от случаите на разделени родители децата се отглеждат от майките. Така че те трябва да подсигурят на детето дом, храна, дрехи, обувки, пари за обучение и т.н.  А в немалка част от случаите "татковците" плащат 100лв на месец и си мислят, че всичко вече е ОК.
Сам човек все може да измисли някакъв вариант за живеене. Като става въпрос обаче и за дете, нещата се усложняват. Много. Rolling Eyes

Joy 100 лв. издръжка, нашия бивш баща е осъден на 30 лв. издръжка преди повече от 10 г., за тези години обаче не знам колко пъти е платил със сигурност от 2 г. и нещо не е платил нито лев. Да не говорим за Коледа, рожден или имен ден, първи учебен ден, лекарства, почивки..... няма цент. Няколко пъти й купува някакви дрехи (често казано миришат като от втора употреба), иначе на детето все разправял как изкарвал по 5 хил. евро на месец в чужбина.   Joy

# 238
Не съм убедена дали е така, но мисля, че децата над 13 в съда могат да заявят желание при кого да живеят. Наистина си прав, че има ужасни женища, за които детето е инструмент за тормоз на бащата, а ако бащата е от тия, на които башинството им се изчерпва със 120 лв месечно и едно море лятото, децата наистина много страдат. Когато родителите не правят нищо в интерес на децата си, държавата не може да помогне особено.

# 239
добре , но какви приходи очакваш да ти докара жена ти , ако се грижи за децата и т.н., виждам семейства с по 2,3 дечица, реално жената е ангажирана с тях, после някой мъж като теб ще каже ама ти не носеше пари в къщи и ........... , това е безумие, не може с мерки и теглилки, както ти не можеш да родиш детето, така и жена ти не може да печели пари с чувала, в определен момент, трябва да има човешко в брака или съвместното съжителство, ако разсъждаваш така , ще стреснеш и жена -милионерка

Общи условия

Активация на акаунт