С брак или без?

• 37 531
  • 663
  •   1
Отговори
# 105
Ооооо, толкова много жени НЕ мечтаят да се видят в рокля като сметанова торта Stop

Що, къде пише, че е задължителна роклята като сметанова торта? В общината ли, в църквата ли? Някой ресторант да не би да има такъв дрес код за булки?

# 106
  • София
Аз познавам една двойка, която живее заедно и единият ако плати тока 60 лв, другият му дава 30лв и така за всичко, дори за храната.
Колкото и да е странно, с брак или не, има такива случаи. Мой колега си е щастливо женен и с жена си процедират по същия начин, описан от теб.  Peace На мен ми е непонятно, но след като ги устройва...

# 107
  • София
Интересно ми е преди църквата (Бог да я убие) и администрацията (също) да измислят "брака" как са живели хората хилядолетия..., та ние сега сме седнали да съдим и отсъждаме... Със или без - на който както му харесва... Ако един човек е немърлив и безотговорен и с и без брак все ще си е такъв... и обратно... Важното е двамата заедно да вземат решението и то да се приема и от двамата... иначе е изнудване... То и бракът е бил модерен, че и задължителен дори... Всяко време с модите си Simple Smile

# 108
Бях против. Мъжът ми ме убеди, че е По-добре със. Сега, след почти десетина години разбирам, че е бил прав.
Мои приятелки без брак срещнаха доста трудности покрай раздяла, особено когато има деца, имоти и т.н. Не, че някой е застрахован от подобни неприятности, но при брак нещата като че ли са по-ясно регламентирани.
Не се засягай, но това са пълни глупости, което си написала ... аз в момента съм от страната на съжителстването ... била съм и с брак ... е няма такова чудо, когато тръгнах да се развеждам ... три години мъка по дела и съдилища при положение, че се подписах в гражданското за три минути  ... всичко, което майка ми и баща ми / подчертавам моите, а не неговите / ми бяха купили като имоти и коли се водеше придобито по време на брака и айде подялба ... а бившият ми мъж най-нагло си прие всичко, което съдът отсъди да е наполовина ... за детето ни да не ви разказвам, че грозна картинка ... битки големи ... цирковете още повече... сега имам второ дете от вторият ми /наричам го " съпруг"/ и сме без брак ... всеки си знае сметките / нещо като неписан предбрачен договор / всичко налично ползваме общо - вили, апартаменти коли и тн., но и двамата сме наясно, че в момента, в който тръгнем да се разделяме всичко е ясно и точно ... и ДА казвам на живеенето като гаджета ... въпреки, че някой го осмяха в по-преден пост ... дори приятели ни правят комплименти затова, че изглеждаме гаджета ... написах мнението си тук може би защото имам горчив опит от брака си ... не пожелавам на никой да стига до моите тревоги ... сега и със съжителстването съм милион пъти по-щастлива ... децата ми също ...

"Глупости" не е ли малко пресилена дума в случая? В последните години за съжаление станах свидетел на няколко раздели. Говоря за собствения си опит. Това, че твоят е различен, не означава че е единствения възможен.

Не съм написала, че моите виждания са еднствените възможни ... и започнах с поста не се засягай, защото бях сигурна, че ще се засегнеш ... много си права ти изложи твои виждания, а пък аз изложих моите .... така че ... още веднъж не се засягай ... пък и да ти кажа аз пиша от личен опит, а ти от виждания и споделяния на приятелки ... понякога нещата се пресилват ... пиши от личен опит и защитавай тезата си ...

# 109
Интересно ми е преди църквата (Бог да я убие) и администрацията (също) да измислят "брака" как са живели хората хилядолетия..., та ние сега сме седнали да съдим и отсъждаме... Със или без - на който както му харесва... Ако един човек е немърлив и безотговорен и с и без брак все ще си е такъв... и обратно... Важното е двамата заедно да вземат решението и то да се приема и от двамата... иначе е изнудване... То и бракът е бил модерен, че и задължителен дори... Всяко време с модите си Simple Smile

Нито църквата, нито администрацията са измислили брака. Съществувал е по т. нар. обичайно право, при всеки един народ.

# 110
  • Sofia
Ако оставим настрана сантиментите и романтиката, бракът всъщност е едно юридическо-икономическо споразумение. Дали има смисъл да се сключва такова е индивидуално, според това кой какво притежава преди брака и какви намерения за притежания има след това. Но понеже е трудно човек да предвиди какво ще има за период от 20-30 години напред, а и винаги са възможни изненади, никога не е сигурно кое от двете е по-добро, ако изхождаме само от тази гледна точка. Ако не изхождаме от нея няма никакъв смисъл според мен. Ако можех да се върна 10 год назад, сега с този си акъл,  не бих сключила брак.

# 111
Всеки има различни подбуди - някои искат сватба като приказка. Българската сватба повтаря приказния модел - момъкът преминава препятствия (залостената от роднините на булката врата, скритата обувка и т.н.) и спечелва ръката на девойката Simple Smile
Други като мен просто искат да се оженят в гражданското, в църквата, ако може само двамата, понеже не може - с родители и кумуве, да хапнат, да пийнат, без обичаи и традиции.
И Човечето е права, мода е, за всички от поколението на родителите ни бракът е символ на семейството и е важен.

# 112
Ако се ожениш на Малдивите, например с ефирна рокличка и хавайско венче, само ти и съпругът ти, няма ли пак да си булка? Не съм казала, че МОИТЕ собствени желания са шумната сватба с цялата рода и рокля, като торта, а по-скоро това с плажа и парите за шумния купон и преяждането да се похарчат за пътуване, на което да се случи. Това вече е моята собствена мечта. Може и без празненства, и без пътувания, тихо и скромно. Всичко може според възможностите и желанията. Simple Smile И все пак какво искам и какво ще ми се случи, никой не знае. Тук изказах, че подкрепям брака и защо. Нито ви убеждавам да сте съгласни с мен, нито споря. Всеки има право на избор и мнение. Описах моите чувства и мироглед.

# 113
  • София
Скрит текст:
Ако оставим настрана сантиментите и романтиката, бракът всъщност е едно юридическо-икономическо споразумение. Дали има смисъл да се сключва такова е индивидуално, според това кой какво притежава преди брака и какви намерения за притежания има след това. Но понеже е трудно човек да предвиди какво ще има за период от 20-30 години напред, а и винаги са възможни изненади, никога не е сигурно кое от двете е по-добро, ако изхождаме само от тази гледна точка. Ако не изхождаме от нея няма никакъв смисъл според мен.
Ако можех да се върна 10 год назад, сега с този си акъл,  не бих сключила брак.
И аз клоня натам.

# 114
  • sofia
Да вметна, че освен имоти и разни други придобивки се наследяват и дългове....

# 115
  • Пловдив
Как точно подписът ще ти развали идилията? ... Много ми е странна тази аргументация, че подписът щял бил нещо да развали newsm78
Съществува версията, че отношенията често се разваляли, защото след подписа единият - жената по-често - започвал да смята другия за вързан в кърпа и преставал да полага усилия за поддържането на любовта и сговора.

# 116
  • София
Как точно подписът ще ти развали идилията? ... Много ми е странна тази аргументация, че подписът щял бил нещо да развали newsm78
Съществува версията, че отношенията често се разваляли, защото след подписа единият - жената по-често - започвал да смята другия за вързан в кърпа и преставал да полага усилия за поддържането на любовта и сговора.

То за много двойки това не е само версия Simple Smile .

# 117
  • София
Да вметна, че освен имоти и разни други придобивки се наследяват и дългове....

Така е, живота не е само песен и щракане с пръсти.
За това говорим за доверие към другия, но и за познаване са себе си- ако не си готов да се примириш с половината при евентуална раздяла, не подписваш и не правиш семейство.

# 118
Мислейки си по темата, се сетих се за 1 девойка, с която се запознах преди няколко месеца.
Тя в ранна бременност, симпатична, с добър изказ, абе приятно момиче. И понеже се заговорихме за апартаменти и цените им в София тя сподели, че много иска да си купят, че не им се живее на квартира. Нооо, понеже нейните родители могат да помогнат, а неговите - не, то тя иска да вземе апартамента на нейно име. В течение на разговора, обаче, се оказа , че помощта от мама и тате ще е съвсем минимална, а другото ще е с кредит. Девойката по причина, че нейните родители спонсорират инициативата не иска да сключва брак, за да не се окаже, че след време ще делят хипотетичния апартамент. Гледах и мигах тъпо. Щото и със и без брак, като живеят заедно и имат общ бюджет, вноските по кредита ще ги плащат двамата. Момчето не беше запознато със схемата още Simple Smile))
И така, извън материалната страна у мен възникна следното чудене: Как така нямаш доверие на партньора за някаква евентуално възможно злоупотреба, а в същото време му гласуваш доверие да имате общо дете? И може ли това да е сериозен аргумент да не искаш да сключиш брак?

# 119
Аз съм за брак , но не ЗА да е задължително.Ние живеем от 5 години на семейни начела и ни е добре така.Не виждам подписът какво ще направи повече  Party И двама си знаем задълженията и т.н.

На първо време, чукай на дърво някой от вас да не пострада или да не се разболее.
Ще разбереш какво повече прави подписа.
Никой не е безсмъртен, но когато е млад, здрав и прав, не го осъзнава.
И не иде реч за това, дали си знаете задълженията, а за сдобиването ви с повече права и гаранции. Peace

Подкрепям. Въпреки че и аз съм откъм "младите". С приятеля ми имаме не малка разлика в годините. Живеем заедно вече почти година. Типичен семеен живот. Само че, за семейното право, както в цитирания пост е написано, така и още в първите страници. Има и друго. Научена съм да уважавам семейството и за мен бракът е важен. Защото какви сме сега? Реално - просто любовници. Измислили са го по-меко: "приятелят ми", "приятелката ми", но пак реално говорим за любовници, а не за съпрузи. Не искам да родя, без да съм се омъжила. А определено искам да имам деца. Законни. Ако ще прекарам живота си с някого, искам да е като семейство - законно, официално. Сега всеки път, когато се скараме, се чудя, дали пък няма да реши да ми набие шута? Не, че и ако сме женени не може да се случи, само че нещата не опират до събиране на багажа и честно казано, аз бих се чувствала по-сигурна и по-спокойна. Пък и коя жена не мечтае да се види булка?  

съгласна съм и аз в момента лесно си събирам багажа сама, защото няма подпис , и съм се замисляла,че няма да мога да си тръгвам  ако сме женени Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт