Лотария "Зелена карта" 2018

• 346 738
  • 2 923
  •   1
Отговори
# 570
Cute_poison, то сега е най-добре за тези,които ще изберат Острова,защото все още може да се извади иншурънс - най-трудното ,да не кажа почти невъзможно, за вадене нещо навремето, когато имаше визи. Всички с необходими документи ще се броят в заварено положение. Аз имам слабост към Острова,но ММ не иска и да чуе,иначе имах възмножност да заминем тази година и то да запиша докторантура там,ама ей на, направих компромис с мъжО  Grinning

Имала си шанс да заминете и да запишеш докторантура там и си останала заради мъжа си? Мхм, честно казано аз не знам дали бих направила същото.  Thinking  Laughing Защото да учиш докторантура в друга държава си е голям шанс. Иначе аз пък нямам слабост към Острова, даже обратното, с кампаниите около изборите миналата година и Брекзит тази година, малко се отвратих от тях. Макар че всички ми казват, че и днес нямало по-специално отношение към българите, така че имам още малко време дали да избера Острова, докато официално напуснат ЕС. Thinking Но иначе на мен като цяло повече ми харесва Америка и предполагам, че цял живот ще съжалявам, че не останах там след бригадата.

Колкото до професионалното развитие, то пак си е индивидуално.  Grinning Ако имаш желание за такова само две неща могат да те спрат - финанси и мързел.  Laughing Но ако се чувстваш беден в чужбина само защото не можеш да си позволиш почивка в чужбина си е направо супер, според мен. В БГ има хора на по-високи позиции, които не мога да си позволят почивка в чужбина (а само такава в БГ), какво пък остава за необразованите хора.

# 571
  • Scotland
ММ не иска на Острова,защото смята че ще му е по-трудно,отделно там където щях да уча не познавахме никой. На мен не ми пречи,но той е друга мая,иска да е заобиколен от близки,приятели. Майка му се разболя сериозно  Cry и той още повече се отказа. Беше съгласен да ида аз с децата,за да не ми троши хатъра. Щях да взема майка ми с мен да помага. Колкото повече наближаваше крайния срок за вземане на окончателно решение, толкова му беше по-тежко на мъжо. Гледах го как гали децата,колко му е тъжно за тях.  На тях ще им е тежко без него,в нова ситуация,на него също,само аз щях да съм хепи,осъществила мечтата си, и си казах че семейството като е заедно,всичко се оправя. Имам пример от роднини,с три деца,майката с две от децата замина сама,защото бащата и третото не искаха. Минаха няколко години,разделиха се,сега едните обвиняват баща си,че не тръгнал с майка им,другото майка си,че не останала и общо взето е драма. А в крайна сметка уж всичко за децата се прави. Та така Simple Smile Аз и тук си карам докторантурата,смело мога да заявя повече от успешно,на другото май.....та му  Wink

# 572
  • offshore & overseas
Ето това обаче не е съвсем така за всяка каква да е работа в САЩ. Аз например не се виждам да изхранвам 5-членния ни куектив с 8 долара/час, а това беше максимумът за обща ралта по кафенетата (единствената наистина неангажираща ралта, която успях да си намеря). Дори да добавим и същата сума от страна на лъвю, пак няма да съберем достатъчно. Значи пак си зависи къде си и за кво се бориш.

На мен не ми е толкоз за развитието и кариерата. Ако съм искала това, нямаше да си родя 3 деца, нали? Просто искам да имам свободата да живея добре, човешки. Rolling Eyes

Пойзън, ще го разбереш, но... най-общо казано, когато на едното блюдо на везните стои семейство + повече от 1 дете, каквото и да поставиш на другото, не може да ги наклони достатъчно. Naughty

# 573
Не е тук мястото,но аз да си задам въпроса може да има запознати. Имам ли шанс за j1 виза, ако съпругът ми замине с h2b?

# 574
  • Sunshine state
Мяу, 8$ тук никой не дава, освен на позиции, които разчитат предимно на бакшиши./ Зависи от щата. Тук при нас всичко е по-скъпо, но и заплащането е по-високо, клиентите са по-платежоспособни и съответно по-щедри.  Simple Smile

# 575
Пупи, благородно ти завиждам! Twisted Evil Аз искам да те помоля да кажеш нещо за климата при вас. Peace

# 576
]Уви, може би в България е малко по-трудно, тъй като пазарът на труда така е организиран, че едва ли не ако до 26-28 години не си станал мениджър или достигнал до по-висока позиция, то след това те смятат за "стар" и обикновено трудно израстваш. Всъщност в България се дава приоритет на доста млади хора да станат изведнъж ръководни кадри по доста субективни критерии и това създава впечатление, че след 30 не е възможно да стигнеш до по - високо ниво.

newsm10 newsm10 newsm10
Подкрепям казаното. Тук на туко що завършили студенти им дават поле за изява дори да нямат нужния стаж и опит, а на хора, които имат стаж, опит и т.н. си седят и чакат и затова точно тази част от хора търси развитие извън България. Първо заради по добрите условия и второ възможността за развитие.

Вие ме изумихте. Че да се връщам да ставам мениджърка в Бг! Нямах представа, че е така. Thinking Thinking Laughing Laughing Тука в Англия е обратното. Ако нямаш стаж, опит и т.н. и за чистачка няма да ти обърнат внимание. И е много трудно за начален старт на току що завършилите. Както казвате да..хората на управленчески позиции в Западна Европа най-често са около 30 и нагоре според моите наблюдения.

cute_poison, ако си карала стаж в БГ това е хубав опит и според мен ще ти помогне доста в професионален план в Англия! А той Брексита не се знае още дали ще се случи.  Crazy

# 577
  • ES
Виждам, че си говорите за развитие. Аз ще дам друг поглед на нещата. На мен честно казано не ми се работи отговорна работа. Признавам си го най- чистосърдечно. Не искам отговорна и стресираща работа. Сега отивам, върша си работата и точка. Нито се напрягам, нито го мисля като се прибера. Идеално ми е. Нещо нямам амбиция за покоряване на висоти и тям подобни, искам да си живея спокойно и простичко. Финансите са ок.  Simple Smile
Мен точно работенето на такава нискоквалифицирана работа в началото, затвърди желанието ми да не я работя. Подтискаше ме много и физически адски ме уморяваше, да не кажа съсипваше. Може би не съм физически толкова издръжлива. Но няма лошо, работа ли е, носи ли доходи, се работи.

В БГ има хора на по-високи позиции, които не мога да си позволят почивка в чужбина (а само такава в БГ), какво пък остава за необразованите хора.
За това пътя за Гърция и Турция се задръства по празниците. Мисля, че в БГ хората си живеят по-нашироко, от колкото тези в чужбина.

# 578
Аз съм доста по-млада и не знам откъде идва тази идея, че в България се дава път на по-младите, защото при търсене на работа навсякъде ти затварят вратата и ти казват, че нямаш опит. Затова ти се принуждаваш да работиш на стаж с надеждата, че след това ще останеш за постоянно, но дойде ли края на стажа и ти казват: "чао". И именно заради това се хващаш на работа, която не ти харесва толкова много и отново се надяваш за развитие и точно когато има някакъв изглед за такова, идва позната на еди-кой си, която дори няма нужния образователен ценз, а ти иначе се доказвай толкова време.

Точно и заради това реших тази година за първи път да подавам за зелена карта. Някак си е демотивиращо да виждаш как хора, които пишат "не знам" заедно или сватба с "д", да заемат по-високи места от теб, само защото са познати на еди-кого си.

Аз визирам именно това. Хора, които не са квалифицирани, на доста млада възраст, биват поставяни на по-отговорни позиции, само защото познават точните хора или защото са по-симпатични на някого в йерархията. Това е особено валидно за т.нар. кол центрове, например - там изобилства от 23-26-27-годишни супервайзори и мениджъри. И масово HR специалистите имат мнение, че ако до 30 не си направил кариера и не си стигнал определено ниво, то нататък нямаш шанс и си оставаш на ниво "изпълнител".

В България пазарът на труда е изключително непрозрачен - добрите позиции не се обявяват публично, имам предвид дори като тип работа, не визирам само ръководни постове. Обикновено се търсят хора през познати и препоръки и ако не си екстровертен тип с 1000 познати (каквато съм аз), то търсенето на работа се усложнява.

Не знам дали навсякъде е така, но тенденцията в България е да се издигат хора, които са "по-отракани" и аз като "неотракана" не се вписвам особено в критериите за определен тип работа. А имам интереси и цели към сфери, за които се предпочитат "екстроверти". И аз съм именно от тези, които са правили някакъв компромис при избор на работа, защото "им се налага". Но искам и да се развивам, като това за мен включва не само работа в определени сфери, но и някаква форма на йерархично израстване.

Цялостният маниер, по който се подбират кадри, за мен е изключително порочен.

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 00:58 от Deya 2

# 579
Не е тук мястото,но аз да си задам въпроса може да има запознати. Имам ли шанс за j1 виза, ако съпругът ми замине с h2b?

Мисля, че J1 визата се дава от работодател, т.е. трябва да си намериш работа към американска компания, през която да кандидатстваш за този тип виза.

# 580
  • offshore & overseas
Мяу, 8$ тук никой не дава, освен на позиции, които разчитат предимно на бакшиши./ Зависи от щата. Тук при нас всичко е по-скъпо, но и заплащането е по-високо, клиентите са по-платежоспособни и съответно по-щедри.  Simple Smile
Радвам се да го чуя. Grinning

Инак, ние бяхме в щата Мериленд, на около 30-40 мили от DC. Жизненият стандарт там е доста висок (поне беше), наемите бяха каквито ти ги цитираш, но за работа в кафене и в супермаркет, единствената достъпна за новодошли, максималното заплащане беше 8 долара на час (в кафене и в супермаркет няма бакшиши). Да не говорим, че първата година нямаш никакви perks. Нито отпуска, нито бонуси - ни-що. Даже застраховката е само за случаите на emergency.

# 581
  • София
Единственото което ме плаши е здравната осигуровка,може ли да разкажете повече за този проблем,видове и тн.може ли да се самоусигуряваш....моите момчета са доста болнави,уши  гърло Т......

# 582
  • offshore & overseas
Единственото което ме плаши е здравната осигуровка,може ли да разкажете повече за този проблем,видове и тн.може ли да се самоусигуряваш....моите момчета са доста болнави,уши  гърло Т......
Преди време някой в темата писа, че може след пристигането, да се направи (сключи?) здравна застраховка като за новопристигнали емигранти (има всякакви пакети). Но подробности не знам.

Най-добре ще е някой на място да помогне за разрешаването на проблема. Ако няма кой, предполагам с питане ще стане (аз бих тръгнала от някоя банка напр.).

Другото, което сега се сетих, че навремето имаше проблем да си направиш банкова сметка. Някак беше обвързано с адреса, а пък адреса беше обвързан с ненамсищо си. Та, пак, ако може някой и за това да съдейства, няма да е зле.

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 16:16 от Мяуче

# 583
  • Down south

Ти изтеглена ли си? В кой щат ще се установите?
Ако да ще се опитам да внеса малко светлина.

# 584
  • София
Не Daylily   :oops
 ще ни изтеглят WA

Общи условия

Активация на акаунт