Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 345
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Защото собственикът може да е длъжник на държавата и тогава държавата първа има право да изземе имуществото му. Това лято се появи жилище, което харесахме, но собственикът не беше плащал данъци и осигуровки на служителите си и беше натрупал доста големи дългове към хазната. Адвокат ни посъветва, че има известен риск в сделката и се отказахме.

# 451
  • Sofia
Ако решим да проверим документите с наш адвокат каква е точно процедурата. Трябва ли да внесем някакво капаро, за да ни ги предоставят? Ако е така и после се откажем, това капаро ще ни се върне ли? А какъв хонорар трябва да се очаква да платим приблизително? Наскоро използвах познат адвокат, за да провери документи за една публична продан, но не искам отново. Познат, но не достатъчно близък и не ми е взел пари, сега пак сигурно не би взел, а аз не искам да съм в дълг.

# 452
  • In the shadows of my mind
Интересно е, че така се подценява адвокатът в една сделка. Аз не съм си и помисляла да направя такава покупка, за толкова пари, без консултация. При нас имаше някои особености, които изискваха допълнителни договорки, описването им в предварителния договор, анекси... не съжалявам, че платихме на адвокат. Беше с нас при всички срещи с продавачите, при подписването, после в банката, прегледа всички документи, които сме подписали, при изповядването, отделно разни други проверки направи на инвеститора, историята на имота... Значи може да дадете 100 хиляди и дори отгоре евро, но няма да дадете хиляда, за да сте спокойни?  newsm78
Скрит текст:
Ние дадохме 2000 лв.

desive78, документи ще ви предоставят на предварителен. В него трябва да е описано, че ако имотът се окаже с тежести или еди-си-каква-причина, поради която вие не искате да го купите, трябва да ви възстановят капарото.
ПС: Разписка за плащането е задължителна! Най-добре по банков път, и ако купувате от инвеститор/строител - фактура!

# 453
Интересно е, че така се подценява адвокатът в една сделка. Аз не съм си и помисляла да направя такава покупка, за толкова пари, без консултация. При нас имаше някои особености, които изискваха допълнителни договорки, описването им в предварителния договор, анекси... не съжалявам, че платихме на адвокат. Беше с нас при всички срещи с продавачите, при подписването, после в банката, прегледа всички документи, които сме подписали, при изповядването, отделно разни други проверки направи на инвеститора, историята на имота...
Не ставаше дума за подценяване, а за точна оценка. Нито за подценяване, нито за надценяване. Виж ти какво си получила срещу твоите 2000 лева и какво е получила нашата съфорумка срещу нейните 1000 лева и ще видиш, че 2000 лева може да си струват за едно, а двойно по-малко да не си струват за друго.

desive78, документи ще ви предоставят на предварителен. В него трябва да е описано, че ако имотът се окаже с тежести или еди-си-каква-причина, поради която вие не искате да го купите, трябва да ви възстановят капарото.
ПС: Разписка за плащането е задължителна! Най-добре по банков път, и ако купувате от инвеститор/строител - фактура!
Ако е въпрос само на това някои хора си го знаят и без адвокат. На човек с опит с договорите адвокат трябва само за наистина специфичните неща свързани с познаване на законните положения в конкретната област.

# 454
Здравейте,
запознати ли сте с комисионните на по-малките агенциите в София при покупка на имот? Срещала съм информация за 3%, но не зная до колко е актуална. Могат ли да се намерят брокери, които да работят на 2% или 3 %?
Предстои ни търсене/закупуване на жилище и искам да сме цифрово ориентирани предварително.

Благодаря! Simple Smile

# 455
  • Sofia
Досега съм правила горе долу 5 огледа последните 2 месеца - три от агенциите ми казаха, че комисионната им е 3%. Да кажем, че двете бяха големи, другата за мен е неизвестна. Останалите две агенции казаха 2,5%.

# 456
  • София
След дълги преговори и несъгласие от наша страна за 3%, склони брокерката от малка агенция на: 2 % за първата сделка и по 1.5% за всяка следваща. Имаме 3 продажби и 1 покупка. Естествено при първата сделка,която беша на най-ниска стойност, не взе уговорените 2%, а 1.5%, защото " трябвало по план да продадем първо по-големите имоти и после най-малкият" и съответно тя да вземе по този начин повече пари. За втората продажба си искаше тези 2%,които й дадохме,защото ни писна да се разправяме с неточни хора.Документ не ни е давала за парите,които получи.
И друг път съм се оплаквала,че не върши никаква работа,според мен, за тези суми.

# 457
  • София
Здравейте,

Записвам се и аз да следя темичката Peace

Ходим по огледи от 6+ месеца вече, едно разбрах - цените продължават да се покачват. Нито ми се дават 100 000+Е за гол апартамент, нито ми се живее на квартира докато пазара се поуспокой (което може да отнеме поне 1,2 години, че и повече според мен). Вече се чудя кое е по-добре - квартира или покупка в този бум newsm78 Crossing Arms

Някой купил ли си е апартамент в комплекс Елизиум, Манастирски Ливади? Страшно много го харесах още от самото начало и ме е яд, че не взехме апартамент там на по-сносни цени (бяха без ДДС). В момента, това което сме харесали (в Елизиум) е 950Е на кв.м., което предполагам е добре, но има много общи площи и крайната цена става 108 000Е. Как ви се струва това на вас? Под 100 000Е няма, просто няма с нормални квадратури за тристаен. Харесали сме много това, и вече си мисля или купуваме и взимаме доста по-голяма ипотека или си стойм на квартира и това е Crossing Arms  Thinking

# 458
Майко мила! 108 000евро само за апартамента, като се сложат комисионни, изповядване, после довършване и обзавеждане, стигат 150 000 минимум...за тия пари, аз бих вдигнала къща...
Ще се повтория, но пак да кажа София си е София. Crazy Crazy

# 459
Айде и аз да се включа в темата, че отдавна ме няма Simple Smile  Искам да ви се похваля с дългите ни мъки с продажбата на апартамента, които продължиха цяла една година Sad  Понеже не вярвах на никой и всички брокери за мен бяха еднакво нагли и безкрупулни, 8 месеца продавах жилището си сама. То не бяха огледи, то не бяха агенции, всички ти бутат да подписваш договор за ексклузивни права, в коридора( никога не го направих), всички те питат само за комисион, уж водят клиенти, а идват сами да щтракат. Обявите в интернет на моя апаратамент заваляха една след друга,на различни агенции, само с променена цифра от цената. Абе с една дума- НИЩО не правеха! На мен ужасно ми писна. И лятото реших,че спирам продажбата.Обадих се на всички псевдо агенцийки , да ми махнат обявата от сайта за имоти. И така два месеца не ми се занимаше изобщо. Все пак бях наясно,че апартамента си ми е много хубав. Беше новостроителство, светъл ,просторен, тристаен, в централен район и на многооо добра цена.Но заключен имот не ми трябва , при наличие на 3 къщи в София. Знаех си и минусите, разбира се, но все пак идеални неща няма. Всеки прави компромис с нещо. И така един ден се свързах с една страхотна брокерка (няма да пиша името, но я намерих тук)! Срещнах ме се, още на другия ден. Направи пазарен анализ на района, подкрепи моята искана цена и се започна! За два месеца(беше лято все пак), намери купувач. На мен ми трябваше още около месец и половина, два за вадене на документи.И то не за друго, а защото ми спретнаха жесток номер от кадасъра, но това е друга тема. Та накрая дойде ноември и мога вече да си отдъхна,че всичко приключи. За заключение пиша, че не всички брокери са еднакви! Тази брокерка си беше моя човек със сигурнот, все пак работеше за мен и защитаваше моите интереси докрай!

Последна редакция: пн, 28 ное 2016, 09:46 от Gabriele07

# 460
  • София
Ние платихме 1000 лева адвокатски хонорар за пълно проучване на собственика,
Това пък защо?
Ако разбера, че кандидат купувач ме проучва лично не само ще откажа сделката.
Да си проучват всички видове документи и скици - да, нормално е.

Проучването се прави, за да се види, кой е продавачът... един ли е, двама ли са... пет ли са. Кои са собственици на имота по документи. Имат ли регистриран режим на  имуществени отношения, има ли задължения към държавата по чл. 87 от ДОПК, има ли заведени искови молби срещу него...и т.н ...всичко, което е необходимо, за да се определи правото му на собственост върху имота. Както и дали с продажбата не накърнява интересите на свои кредитори и или бъдещи вземания ищци  по течащи дела. 
Купувачът трябва да е наясно има ли риск сделката в бъдещи да бъде оспорвана.
Така, че в това отношение, да проучва се продавача.
В нашия случай продавачът е юридическо лице, различно от строителя, а апартаментът ще е готов след повече от година и тогава ще е сделката. Проверявахме и фирмите дали са свързани лица, и още доста неща, които трудно мога да преразкажа.

# 461
Ние платихме 1000 лева адвокатски хонорар за пълно проучване на собственика,

Права е жената, така и трябва, едно проучване спестява много проблеми по-късно.

Аз не направих това и 2 г след като бях си купила апартамента се оказа, че има възбрана от името на стария собственик. И се получи адски идиотско - хем аз съм собственик, хем имам възбрана Twisted Evil . Т. е  - нищо не мога да правя с моето жилище. Питам се - ами ако беше умрял този бивш собственик/само той можеше да свали възбраната, беше вписал сам на себе си/  Не питайте как става това, т.е. и аз не знам, за да ви открехна. Знае само Агенцията по вписванията/впрочем, вече 8 месеца чакам и Прокуратурата да открие фалшив ли е подписа на тежестите към датата на продажбата от там/. В Бг обаче всичко става мъчително бавно, мудно, туткаво.

# 462
Майко мила! 108 000евро само за апартамента, като се сложат комисионни, изповядване, после довършване и обзавеждане, стигат 150 000 минимум...за тия пари, аз бих вдигнала къща...
Ще се повтория, но пак да кажа София си е София. Crazy Crazy
Ми, София, да не е Лас Вегас, където къща на две нива, с двор, си е 200 К долара. София, си е София, изби рибите с цени. Не знам тая истерия до кога ще продължава. В момента куцо, гърбаво и сакато строи, та пушек се дига. Това презастрояване трябва да регулира цените, мисля. Да попитам по същество. За тоя предварителен договор, къде е уловката newsm78. Продавам в провинцията, има клиент с дадено капаро, но нямам време да си отида, за да го сключа тоя договор. Днес направих пълномощно на майката на жена ми, да продава от мое име, защото работата не ми позволява да пътувам. Всички документи са готови. Къде да се внимава при сделката. Без тоя предварителен договор не става ли да се изповяда сделката. Пълномощното е 92 лв, обирджийство.

# 463
  • София
sandokanchev, аз преди 2 години купих на майка ми с пълномощно и без предварителен договор.Така се разбрахме с продавача. От намиране на апартамента до нотариуса 3 седмици, не бях дала и капаро! Адвокатът ми изготви нотариалния акт и директно на нотариус!
Сега купуваме парцел, в неделя подписахме предварителен договор, отново изготвен от адвокат, но имаме документално да чакаме. Затова държахме на договор. В него има доста неща, които са записани,в кл.крайната дата за изповядване на сделката.

# 464
Предварителния договор урежда, че двете страни поемат ангажимент да сключат сделка. Купувача дава капаро, а продавача има срок да предостави нужните бумаги. Според мене има смисъл от него.

Общи условия

Активация на акаунт