Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 353
  • 739
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Здравейте, благодаря на всички за мненията, според мен всяка гледна точка е полезна; истината е, че това което ме ядоса в случая е, че аз през целото време трябваше да търся варианти за формулирането на нещата, аз да предлагам какво и как да стане и никога не получих предложение за решение на поставен казус, дори за част от нещата, на които аз обърнах внимание този адвокат не се беше досетил. Лошото е, че просто си загубих времето и сега спешно трябва да потърся друг, този беше препоръчан на мъжа ми от познат, а то с познати да си имаш работа...

# 436
Не всеки адвокат разбира от сделки с имоти. Той може да е много добър по корпоративно право.
Затова работя само с доверен, близък брокер. Те си имат адвокат към фирмата. До сега не е емило нещо в моя загуба.

# 437
  • срещу двата комина :)))
Фирмата на нашият брокер също имаше адвокат, който се грижеше за сделката  Peace

# 438
Здравейте, благодаря на всички за мненията, според мен всяка гледна точка е полезна; истината е, че това което ме ядоса в случая е, че аз през целото време трябваше да търся варианти за формулирането на нещата, аз да предлагам какво и как да стане и никога не получих предложение за решение на поставен казус, дори за част от нещата, на които аз обърнах внимание този адвокат не се беше досетил. Лошото е, че просто си загубих времето и сега спешно трябва да потърся друг, този беше препоръчан на мъжа ми от познат, а то с познати да си имаш работа...

Е, аз от самото начало схванах нещата горе долу така (червеното в цитата), даже в малко по-лек вариант. И затова написах, че е грабеж. Виж ако наистина адвокатът свърши работа и поеме цялостната правна защита е друго, но и тази уговорка направих. Т.е. моят съвет не беше насочен по принцип срещу адвокатите (колкото и гадно племе да се, често не може без тях), а беше свързано с начина, по който схванах конкретния случай. Моят беше същият - ние с половинката сами прегледахме договора (имаме опит с договори, макар и не в специфичната област), направихме забележки, предложихме формулировки и нови клаузи, намерихме начин да се споразумеем с продавача и преговаряхме за поправките и накрая адвокатът само го прочете и от нямане какво съществено да добави предложи разни глупости.

# 439
  • София, Bulgaria
Адвокатите, не са търговци.... при целият ми опит с тях по сделки с имоти, мога да кажа, че когато се съберат двама адвокати на една маса става страшно...
Правото е толкова многопластово, че 10 адвоката ще ти дадат 10 различни формулировки, като по същество нищо не се променя. Имали сме случаи едно обстоятелство да залегне в договора на 3-4 места, по различен начин формулирано. И на въпроса: защо пак да пишем това?  Обикновено отговорът е: за да е по-ясно и прецизно. Но въпросът тогава, за кого да е по-ясно??? Също така сме променяли текстове по начин клиентът да ги разбира, да му звучи ясно, защото много от обстоятелствата са определени от закона, но той понеже не познава закона, иска едва ли не да цитираме всеки член или да преписваме закона в договора, което е безсмислено, но ако дава спокойствие, защо не. Стига да не " пресолим манджата".
Съвсем скоро продавах един апартамент, адвоката на купувачите, беше специалист по договори свързани с обезщетения...всякакви...здравни.. и т.н. Като ни прати договора, беше наблъскан с толкова санкции, санкциии, неустойки.... за всичко. Имах чувството, че продавачката ми, ако се изкиха не когато трябва пак ще я санкционират. Десет дена спорихме с него и поправяхме договора, докато го докараме до приличен вид и чак тогава го представих и на клиентката си. Ако и беше видяла първия вариант, щеше да има каже: "Айде, ако обичате... договора и ЧАО! "
Аз лично уважавам всяка професия и знам, че навсякъде има добри специалисти и такива, които не са. Абсолютно във всяка!!!

# 440
Хайде и аз да споделя моя опит с адвокатите. Отидох при адвокат с подписан предварителен договор. Занесох всички документи, необходими за сделката и помолих да ги прегледа. За това прглеждане ми взе 60 лева. Работихме с нотариус познат на адвоката. Присъстваше и на самото изповядване на сделката, за което ми взе 100 лева. Също така комуникираше с продавача за разни липсващи документи. Беше ми препоръчан. Включи клауза в договора, че при отнемане на апартамента поради някакви причини, да ми бъдат възстановени сумите за апартамента и всички подобрения, които съм направила. На позната за изготвяне на предварителен договор, няколки срещи с купувача и изповядване на сделката й е взел 400 лева.

# 441
На позната за изготвяне на предварителен договор, няколки срещи с купувача и изповядване на сделката й е взел 400 лева.
И аз за приблизително такива тарифи бях чувала,, в порядъка на 400-500 лева, затова 1000 ми се видя доста.

# 442
  • Sofia
Харесахме един апартамент, за който брокерът ни каза, че е наследствен. Наследниците се съдили и след дълги разправии, апартаментът е даден на един от тях. Имало съдебно решение, да не се притесняваме.  Какво се прави в такъв случай? Има ли повод за тревога?

# 443
Аз бих се консултирала с адвокат, който се занимава с такива казуси.

Иначе и на мен 1000 лева ми се видяха много за изготвяне на предварителен договор.

# 444
Предполагам се сещаш за интересния блок близо до Кауфланд в Люлин, дело на I/O architects
Та четох интервю с тях, в което обесняваха, че проектът на сградата е такъв (без тераси или с остъклени такива) точно, за да бъде избегнато  безобразното остъкляване, загрозяване на фасадата и т.н.  Wink
Сега разгледах назад и съм потресена. Как са успели да го измислят?! Всяка панелка с различно остъклени тераси е по-красива. Новопостроено е грозно, представям си като поостарее.

# 445
  • София
Ние платихме 1000 лева адвокатски хонорар за пълно проучване на собственика, строителя, имота, документите на строежа, предварителния договор, като адвоката беше с нас и на подписването на предварителен договор.
За нас беше важно да участва и препоръчан юрист, още повече че в сделката няма брокери.

# 446
  • София, Bulgaria
Харесахме един апартамент, за който брокерът ни каза, че е наследствен. Наследниците се съдили и след дълги разправии, апартаментът е даден на един от тях. Имало съдебно решение, да не се притесняваме.  Какво се прави в такъв случай? Има ли повод за тревога?

Лятото имахме подобна сделка, която не се осъществи, единствено поради причината, че при съдебната делба един от наследниците от 30г. е в Австралия, а при делото е имал служебен адвокат. Единствената причина беше, че не се знаеше в сроковете на давността, дали този човек няма да се появи и да оспорва. Спомням си, че давността в този случай беше 5г. Друго всичко беше наред. Бяха минали сроковете за обжалване. Наследникът, които беше станал собственик на имота, беше се разплатил с останалите. По сметка на нотариус беше платил и сумата, която се полага на наследника в чужбина. Вероятността да се появи след толкова години човекът от Австралия, за които не знаехме жив ли е има ли наследници той, не беше голяма. А и ако се появи и обжалва, какво ще отсъди съда не е много ясно...
Тогава решихме, че не си струва напрежението, а и не беше най-великата сделка.
Наистина си направете консултации с адвокат, има много специфики в този казус.

# 447
По въпроса за адвокатските хонорари, ако смятате, че може и без адвокат, минете без. Аз лично толкова се страхувах от продавача, че само за всеки случай минах през адвокат да ми прегледа документите. Спокойствието си има цена.

# 448
  • София
Ние платихме 1000 лева адвокатски хонорар за пълно проучване на собственика,
Това пък защо?
Ако разбера, че кандидат купувач ме проучва лично не само ще откажа сделката.
Да си проучват всички видове документи и скици - да, нормално е.

# 449
  • София, Bulgaria
Ние платихме 1000 лева адвокатски хонорар за пълно проучване на собственика,
Това пък защо?
Ако разбера, че кандидат купувач ме проучва лично не само ще откажа сделката.
Да си проучват всички видове документи и скици - да, нормално е.

Проучването се прави, за да се види, кой е продавачът... един ли е, двама ли са... пет ли са. Кои са собственици на имота по документи. Имат ли регистриран режим на  имуществени отношения, има ли задължения към държавата по чл. 87 от ДОПК, има ли заведени искови молби срещу него...и т.н ...всичко, което е необходимо, за да се определи правото му на собственост върху имота. Както и дали с продажбата не накърнява интересите на свои кредитори и или бъдещи вземания ищци  по течащи дела. 
Купувачът трябва да е наясно има ли риск сделката в бъдещи да бъде оспорвана.
Така, че в това отношение, да проучва се продавача.

Общи условия

Активация на акаунт