Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 405
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • срещу двата комина :)))
харесах апартамента по обява, аз живея в квартала така или иначе. Видях го къде е , после се свързах с брокера на продавачите, който пък се оказа много точен човек и ползвахме него.
Лично за мен агенцията беше напълно непозната, но мога да препоръчан брокера, ако някой има желание.Търсенето ни беше доста кратко - активно гледах от средата на септември, но знаех много точно какво искам и общо ходихме на три огледа, като третият беше този , който купихме.

# 421
  • Beyond the stars
Да се включа за нас лятотото (също ЕПК , 85г.)-
Брокерът беше препоръчан от познати - голяма агенция, не сме сменяли и сме доволни - занимаваше изцяло с търсенето (и аз пращах неща като харесам из нета) и организирането на огледи, до края беше с нас. Продавачите- частни лица с брокер - по сделката основно си комуникираха брокер с брокер - условия по договор, отстъпки в цена и т.н. Активно търсене към три месеца - но единият беше май месец с безброй почивни дни, та ако не го броя - два и малко. Огледи - нямам идея, гледахме да видим повече неща, брокерът стиковаше по няколко в един район за един ден от седмицата.  Peace

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 16:57 от Вълшебство

# 422
  • София
Честито  за успешните покупки!
Колкото повече чета тук,толкова повече се отчайвам Tired.Явно грешим кардинално някъде, за да не можем да си вземем нещо вече 8 месеца. И брокерката,с която 'работим' нищо не ни предлага newsm78, само ние и изпращаме обяви. Ясно е,че трябва и компромис с някои от критериите ни,но няма как да увеличим бюджета с едни 50-80К €.

# 423
  • Sofia
Когато си търсехме апартамент преди 6 години, районът ни беше много ограничен. Трябваха ни две години, за да харесаме нашия. За този период излезе само още един, който ни се стори подходящ, но продавачът се отказа. Накрая взехме нашия на много по-ниска от този, чийто собственик се отказа, и то на по-хубаво място. Сега разбира се пазарът е друг - цените са по-високи, търсенето по-голямо. В момента търсим малко жилище в същия район - активно от 4 месеца. Предлагане практически няма.

# 424
  • София
Смятате ли, че цена от 1000 лева за подготовка на предварителен договор (с доста специфики, които обаче са предварително уточнени) е реалистична? Говорим за адвкатски хонорар.

# 425
jenn_kata, ако няма специфики, е достатъчна бланката, която ползват брокерите. но щом имате специфики, добре сте се ориентирали към адвокат. и да, всеки адвокат си има тарифа, но на мен ми се струва, че 1000 лв. за хонорар за изготвяне на предварителния договор е много. освен ако в тази сума не включват и други неща, напр. проверки на имота в разни институции, на собственика, ходене по институции с цел издаване на някакви нужни документи и т.н. не се сещам друго

# 426
Има ли тук някой, който наскоро е купил апартамент в Лагера тюлип? Все още ли инвеститора е ипотекирал апартаментите, които се продават? Как става снемането на тази ипотека, преди изповядването на сделката (т.е. моято покупка на апартамента) при нотариуса ли? И аз ще ползвам кредит, за да купя.
Благоаря на отзовалите се

# 427
Смятате ли, че цена от 1000 лева за подготовка на предварителен договор (с доста специфики, които обаче са предварително уточнени) е реалистична? Говорим за адвкатски хонорар.

Смятам, че 1000 лева само за подготовка на договор, при това сдъвкан и уточнен, е пладнешки грабеж.
По принцип всеки средно интелигентен човек може да прецени дали договорът, който му е предложен от брокера / продавача, съдържа неизгодни и опасни клаузи. За това адвокат не ти трябва на над 90%. Адвокат трябва повече за да види какво липсва в договора и да вкара някакви защитни клаузи, за които вие не се сещате (нали схващаш, да провериш нещо предложено е по-лесно, отколкото да се сетиш да вкараш нещо допълнително). За второто се иска опит. Иначе хонорарът на един адвокат за подобен договор може да е и 100 000 лева, ама ако става дума за покупка на АЕЦ Козлодуй Mr. Green За един имот, който малко или много е стандартен, таксата е прекалено висока. Освен ако адвокатът не измисли някоя супер тънкост, с която да ви спести 10 000 лева примерно. Тогава си струва и той да вземе дял от печалбата.

Та по принцип е много, но в зависимост от спецификите, които ние не знаем, може пък и да е ОК.

# 428
  • София
jenn_kata, ако няма специфики, е достатъчна бланката, която ползват брокерите. но щом имате специфики, добре сте се ориентирали към адвокат. и да, всеки адвокат си има тарифа, но на мен ми се струва, че 1000 лв. за хонорар за изготвяне на предварителния договор е много. освен ако в тази сума не включват и други неща, напр. проверки на имота в разни институции, на собственика, ходене по институции с цел издаване на някакви нужни документи и т.н. не се сещам друго

Няма допълнителни услуги, нещата са завъртяни, но от друга страна цялата информация е предоставена наготово, трябва само да се оформи от правна гледна точка. На мен също ми се струва доста висока тази цена, ще се провери с още поне един адвокат, но исках да чуя и вие какво мислите.

Оффтопик, за вземането на скица на имот Simple Smile
Скрит текст:
Пускам аз в четвъртък сутринта онлайн заявката за скица, стандартна процедура за 3 дни (след всичките историии с кода, който трябва да се попълни в платежното), реших да им дам шанс, като отида във вторник да я взема и след около час чакане за получаване ми казват, че не е готова и да изчакам да ми я подготвят  Shocked Казвам им.. може ли да ходя да си свърша друга работа и да дойда по-късно, тази говори с екперта, който ще я подготвя и ме посъветва да изчакам намигвайки ми  newsm78 Записа ми името в един списък с хора в моето положение  и аз зачаках.. след около час вече бях мноооого лекинко изнервена, пуснах една жалба по този повод и сега ще чакам минимум месец, а да ми кажат как се стигна до тук (ако изобщо някой ми се обясни). Не мога да разбера защо някакси в държавни институции все излиза, че на никой не му пука за твоето време и нищо, че си плащаш - те ти правят услга едва ли не като (не) си вършат работата.

# 429
  • София
1000 лева е абсурдна цена за един предварителен договор. Ми че той ако дойде и на нотариалното подписване ще ви поиска 7-8 бона  Money

# 430
  • София, Bulgaria
По повод горните коментари за адвокатския хонорар, хора, стегнете се няма такова нещо " трябва само да се оформи от правна гледна точка" и какво означава "само" нали за това отивате при юрист, за това плащате за юридическо становище. И много ясно, че Вие трябва да предоставите документите, тези, за които сами сте се сетили плюс тези,  които адвоката ще Ви каже, че още са необходими, за да сглоби цялостната картинка.
Ако е само едно попълване на някаква си бланка свалена от Интернет, направете си го сами, ако сте сигурни, че всичко Ви е ясно.
Да ви кажа ли  аз, дето имам опит, колкото пъти, когато си кажа " ето в тази сделка всичко е наред, няма казуси, няма драма...", а когато дам документите на юристите и ме "застрелват" с ..." тук има проблем...трябва да изровят още документи, за да се изясни ситуацията, защото може... да е..." и т.н.
Знаете ли колко пъти сме се отказвали от сделки на пръв поглед като слънце.
Само няколко поста по горе писах за кардинална грешка в един нотариален акт...една думичка/ пет буквички/ само, но не на място сложена променя всичко. Вие бихте ли хванали тази грешка... аз не, но добрите юристи ДА. И как да оценя това, колко струва? ---1000...2000 лв или 70 000Евро стойността на имота, които щяха да бъдат платени. 
Но в края на краищата всеки сам взема решенията си и да, сигурно има и адвокати, които ще го направят и за 200 лв., но аз не бих наела такъв. Той собствения си труд не може да защити, камо ли мен...

Последна редакция: пт, 25 ное 2016, 06:54 от tomeva

# 431
Извинявай, ама питането беше за изготвяне на договор, т.е. за съставянето му, не за пълно правно обслужване. Преди време имаше оплакване как адвокат после като се скофтили нещата казал "поръчката беше само за изготвяне на договор, аз това направих според подадената ми информация". Ако плащаш на някого да изготви договор той сяда и на базата на подадените документи натраква на клавиатурата един текст и...до там. Ако сте сключили договор за правно обслужване и защита вече адвокатът трябва да се размърда, да провери, да намери документи. Според мен това е друго. Моята брокерка е носила договор на адвокат и какво стана? Нищо съществено не каза адвокатът, само някакви излишни и ненужни забележки, колкото да си оправдае хонорара и ние ги пропуснахме естествено. Та има и тако и вако и човек трябва да си прецени. Неслучайно казах, че нещата си зависят от спецификите, които ние не знаем.

П.П. Твоят казус с едната думичка наистина е много интересен, защото духът на законното положение за правото на строеж е различен, а именно да не се проточват нещата.  И ако човек чете без да се замисля може да си каже "ОК, това е нормално, значи трябва да построим до 5 години". То така е по идея. А тук вече как се тълкува тази дума явно е въпрос на субективно усещане. Сигурна съм, че има стотици договори със същия текст, където всичко е минало и заминало. Но това вече си е специфика, която според мен един адвокат, нает само да състави договор, може и да не забележи.

# 432
  • София, Bulgaria

Черна станция, разбирам те, но адвокатът не попълва бланка с данни, нали..., за да напише АДЕКВАТЕН предварителен договор, трябва да се запознае в детайли със собствеността и продавача, ако не направи проучване и обследване, как ще знае какви клаузи да заложи.
Но, както казах всеки по различен начин вижда ползите. За мен е все едно да отида на лекар и да му занеса и кочан с рецепти и да му кажа.. изпиши ми това и това, ето и изследвания съм направил....
А относно моя казус със " СРОЧНО ПРАВО НА СТРОЕЖ" ... напротив не е често срещано и няма юрист или нотариус/ около 5-6 консултации сме направили/ , който да не каже, че така съставен означава, че сградата след построяването и остава на собственика на земята т.е няма как да се изповяда, освен ако купувачът не е съгласен с това.

# 433
Нали все пак никъде не се намери закон, който да дефинира това "срочно право на строеж"? Въпросният член от закона за собствеността казва съвсем различно нещо. За мен лично, не като формулировка, а като дух на закона, това е абсурдно. Ама те адвокатите нарочно пишат неясно и обтекаеми закони и формулировки, че да си пазят хляба. Ако законите бяха писани от инженери адвокатите щяха да умрат от глад, защото всичко щеше да е ясно и просто казано Twisted Evil
Аз лично никога не съм обичала адвокатите и винаги, когато е можело, съм гледала да минавам без тях. Спомням си, че преди години търговският директор на един голям завода казваше, че ако го натиснели отгоре да сключи договор, който той не искал да сключи, той просто го давал на юристите и договорът засядал безнадеждно при тях и умирал Joy

# 434

Има безплатни предварителни договори в нета. Попълвате си данните и спестявате 1000 лв.
Моята силна препоръка е да не го правите! Приемете, че като се купува имот има съпътстващи разходи, някакъв процент от цената на имота. Не е приятна тази новина, разбирам, но е факт. Защото това, което може да се случи при некомпетентно направен договор (предварителен или не) струва доста повече, понякога съизмеримо с цената на сделката... Например Черна станция не е имала проблеми, както сама написа. Въобще, при сравнително малък процент от сключените договори се появяват проблеми. Лошото на статистиката е, че ако ти се случи на теб, загубата за теб самия е 100%.

Друг е въпросът за размера на адвокатския хонорар. Отношенията между адвокат и клиент се основават на доверие на първо място. Цената е на второ място. Ако вярвате, че конкретния адвокат ще свърши работата, по-добре не го сменяйте, а опитайте да се договорите за друг хонорар.
Ако търсите адвокат по най-нисък хонорар, струва ми се, че сте на грешен път!
Дано всичко мине гладко и нямате проблеми!

Общи условия

Активация на акаунт