Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 406
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • София, Bulgaria
Тези дни, докато обследвахме парцела на една сграда, която в момента е на етап акт 14, попаднахме на следния казус: в нотариалния акт за учредяване право на строеж върху недвижим имот срещу задължение за построяване на сграда, е написано, че собствениците на парцела  "УЧРЕДЯВАТ срочно право на строеж за построяване..."; "Правото на строеж се учредява за срок от пет години."
Съгласно Закона за собствеността, ако правото на строеж се учреди за определен срок, а не безсрочно, то с изтичане на срока, собствеността автоматично, по силата на закона, се връща в патримониума на собственика на парцела. С една дума, ако днес си купим имот в тази сграда, след 5 години той става собственост на собственика на парцела, заедно с цялата сграда.
В случая става въпрос за неправилно съставен НА/ не за измама, можеше и това да е/, но корекция на НА не е вариант в случая, защото става въпрос за промяна на волята на страните. Не знам, какво решение ще намерят строителната фирма, но ще имат големи проблеми. 70% от апартаментите са резервирани, а декември предстои плащане на 10% капаро, остатъкът е след акт 16. Интересно ми е, защо чак сега се разбира това... newsm78  Нима хората не проверяват, какво купуват, дори и да е само срещу 2000лв. капаро по предварителен договор. Всеки нотариус или адвокат ще го види това.

# 406
Не са ли имали предвид че следва сградата да е готова до 5 години,В противен случай собственикът се получава парцела обратно

# 407
Тези дни, докато обследвахме парцела на една сграда, която в момента е на етап акт 14, попаднахме на следния казус: в нотариалния акт за учредяване право на строеж върху недвижим имот срещу задължение за построяване на сграда, е написано, че собствениците на парцела  "УЧРЕДЯВАТ срочно право на строеж за построяване..."; "Правото на строеж се учредява за срок от пет години."
Съгласно Закона за собствеността, ако правото на строеж се учреди за определен срок, а не безсрочно, то с изтичане на срока, собствеността автоматично, по силата на закона, се връща в патримониума на собственика на парцела. С една дума, ако днес си купим имот в тази сграда, след 5 години той става собственост на собственика на парцела, заедно с цялата сграда.

Може ли да посочиш според кой член е това?
Аз попрегледах закона, но не намерих такъв член. Има само един член 65, но той гласи друго.

# 408
По принцип правото за строеж сеъучредявя доколкото четох /наскоро купувах точно от инвеститор/винаги е за срок от 5 години.

# 409
По принцип правото за строеж сеъучредявя доколкото четох /наскоро купувах точно от инвеститор/винаги е за срок от 5 години.

Да, и аз знам, че целта е да се попречи на строителя да се мотае неопределено дълго време и така да ощети собственика на земята. И ако до 5 години не се построи каквото там е договорено е съвсем нормално правото да се върне към собственика на земята, че и барабар с построеното. Но не мога да приема, че закон позволява построена сграда след 5 години да се подари на собственика на земята #Crazy Нещо тук не ми се връзва и затова помолих да се цитира член от закона.

# 410
Правото на строеж си е с 5 годишна давност, знам и аз. Аз съм си купила апартамент и имам право на строеж върху идеални части от земята, иначе земята си е на други собственици. Ако сградата я бутне земетръс и аз 5 години не упражня правото си на строеж, ще го изгубя. Но няма начин собствениците на земята да станат собственици на апартамента ми.

# 411
  • София, Bulgaria
Утре ще ви кажа кой член е. Тънкият момент е в думата СРОЧНО, а не безсрочно. 5 год. срок е и за двата случая.

# 412
 Ще следя. И аз като черна станция видях само чл.65, но той действително касае друго , а именно право на собственост. .... Да се допълня- намерих лекция, която потвърждава такава хипотеза/срочно право и придобиване на собственост с изтичането на срока/.

Последна редакция: пн, 21 ное 2016, 22:45 от cherenlebed

# 413
Утре ще ви кажа кой член е. Тънкият момент е в думата СРОЧНО, а не безсрочно. 5 год. срок е и за двата случая.
Tomeva, интересен казус и доста неприятна ситуация, но поне имат вече Акт 14, погледнете и тази статия: http://gramada.org/%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D … %B5%D0%B6-%D0%B7/
Ако имам време, ще поровя и за съдебна практика.

# 414
  • София, Bulgaria
Tomeva, интересен казус и доста неприятна ситуация, но поне имат вече Акт 14, погледнете и тази статия: http://gramada.org/%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D1%80%D0%B5%D0%B4%D … %B5%D0%B6-%D0%B7/
Ако имам време, ще поровя и за съдебна практика.

Разгледахме и съдебни практики в 2 от случаите, съда присъжда изградената сграда на собственика на земята. И в двата случая е "УЧРЕДЯВАТ срочно право на строеж за построяване..."
Самият факт, че има възможност за разнопосочно тълкуване е притеснителен и аз не бих влязла в такава сделка с мои клиенти.  Теоретични тълкования и мнения има много, както и опити за нов прочит и тълкуване, но ние сме в практиката...
От всички направени консултации, съм на мнение, че така учреденото СРОЧНО право на строеж, може да попадне под чл. 65. Готовата сграда да стане собственост на собствениците на земята, след като  мине срокът, в случая са договорили 5г.
Друг е въпросът дали ще бъдат предявени такива претенции. Но все пак това са хора и не се знае...на кой какъв акъл ще му дойде и какви съвети някой... някога ще му даде.
В една от практиките на съда беше точно такава, при развод, съпругата почва да търси, където, каквото има да вземе в повече... И въпреки, че в даден момент са направили корекция на НА, тя е невалидна, защото се променя волята на страните.

# 415
Ако имаше в държавата по-изгодни и нискорискови биснесначинания нямаше хората да си влагат парите в жилища и икономиката щеше да се развърти по-бързо. Само че това е реалността Peace
Липсват инвестиционна култура, предприемачески дух...отношението към риска е силно консервативно от една страна(хората ги е страх да развиват бизнес, че може да пропадне), а от друга страна са безразсъдно наивни(купувайки на зелено, още на първа копка или на вдигнати 2 колони, утре строителят е в несъстоятелност и ще трябва те с кофите сами да си довършват сградата, ако не е на някоя банка вече).

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 15:50 от potrebitel7777

# 416
  • срещу двата комина :)))
и ние вече сме собственици на нов апартамент. Вписването отне една седмица, явно са си оправили проблемите  Peace ако някой има въпроси да пита, докато още ми е прясно  Laughing

# 417
и ние вече сме собственици на нов апартамент. Вписването отне една седмица, явно са си оправили проблемите  Peace ако някой има въпроси да пита, докато още ми е прясно  Laughing
Ново ли е строителството?

# 418
  • срещу двата комина :)))
Ново ли е строителството?

не, ЕПК от 80-те  Peace

# 419
Класика, а как се получи процесът на търсене и намиране? Познат ли ви беше продавачът, някой познат ли ви свърза с него, брокерът ли ви беше познат или препоръчан от някой, от частно лице ли купихте ИЛИ сте се врязали в някой агенция и сте им казали да търсят и те са ви свършили работа?
Ако е през агенция, от големите и известните на пазари ли е или през някой брокер частник?
В процеса на търсене сменихте ли брокера/агенцията, колко време отне активното търсене и на колко огледа бяхте?

Общи условия

Активация на акаунт