Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 357
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Иначе поздравления за твоите действия! Обаче колко човека биха действали като теб?!
Благодаря, но няма и за какво. Всеки един човек, с поне малко акъл в главата, би трябвало да се замисли дали с действията си няма да доведе първо до застрашаване на собствения си живот, а после и до живота на останалите хора. Нормално е да не искаш да бъдеш погребан жив заради единия каприз.
И само да уточня, че нашият блок е панел, не е ЕПК. Не че има значение де.  Grinning

# 136
Чак сега разбрах откъде тръгват легендите за събаряне на носещи стени. Съседи, които нямат представа какво е безопасно и какво не, дори не знаят за каква стена става дума, просто си намират работа да пускат клюки.

Ами, всъщност не, защото собственикът сам предложи да ни заведе при комшиите, които му били приятели. Щото квадратурата отговаряше на търсенето ни, но разпределението на. Е, да, имам късмета да имам прекрасна свекърва - архитект, с която правихме огледите. Тя отбеляза факта за носещите стени. По комшиите не сме обикаляли, т. като се спряхме на друг апартамент.
Между другото оня ден след случая, за който обясняваха по новините, говорих и с разни приятели - дизайнери и стр. инженери. Казаха, че и при тях е практика да видят "гениални интериорни решения", в които са пипани и носещи стени.

# 137
  • София
Чак сега разбрах откъде тръгват легендите за събаряне на носещи стени. Съседи, които нямат представа какво е безопасно и какво не, дори не знаят за каква стена става дума, просто си намират работа да пускат клюки.
Тези резултати от гугъл  са просто измислица  Mr. Green
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0 … 8mXJ6jY8AeJsauwDA

https://www.google.bg/search?q=%D0%B8%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0 … _DpBqjY8AeJsauwDA
Ето само темите в този форум, колко ли потребителки са направили преустройство  Thinking
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0 … :www.bg-mamma.com

Малко цитати:
Цитат
Пукнатини след пробиване за врата?

# 138
chiana2003, преустройствата не са забранени. Нито пробиването на отвор в панел. Има си определени изисквания и дори когато се правят без официално разрешение се спазват. Не се ли замисляте, че в тези жилища живеят хора и че не им е все едно дали нещо няма да убие децата им?

Темите в този форум са доста, да, но ако ги прочетеш ще видиш, че бутнатите стени са 0 или клонят към 0. Преустройство му казват и на това да си направиш спалня в хола, а диваните да си преместиш в спалнята. Неудобно за шума към съседите, но не е опасно за сградата.

Shamsina, пак казвам, изключения може и да има, но че масово се правят опасни преустройват - в никакъв случай не е вярно. А какво строителство беше?

# 139
EПК.
Силно се надявам да не са масова практика, но не можем да ги отречем, че ги няма. По-тъпото е, че няма контрол. Щото простият човек си е прост и дори не си дава сметка какви щети меже да сътвори.

Сега се сетих и друго. Като харесахме нашия апартамент, първоначално получихме архитектурните планове, одобрени на етап разрешение за строеж. Естествено, те не отговаряха на разпределението на жилището към момента на покупката. Добре че пак беше свекърва ми. Като специалист изиска одобрени и подпечатани новите планове, в съответствие, с които ни продават жилището. Парадоксалното беше, че брокерът(врял и кипял, доста в час и с богат опит), каза че тя е първият човек, който му изисква такива документи по принцип. Дори не беше сигурен от къде се вадят. Отидоха заедно и беше добре, че имаше такива одобрени промени. Но се замислих - колко хора купуват и продават без да имат представа от подобни промени и изисквания.

# 140
EПК.
Силно се надявам да не са масова практика, но не можем да ги отречем, че ги няма. По-тъпото е, че няма контрол. Щото простият човек си е прост и дори не си дава сметка какви щети меже да сътвори...
Значи сте извадили голям късмет, че са разполагали с цялата документация, обикновено минава време докато се намерят документите и се види носещата, с просто око няма как.

За другото, това, че не ги искат при покупката не значи, че не ги търся после.

Простият човек също толкова милее за децата си, колкото и всеки друг, не ги подценявайте, че бутат с лека ръка.

# 141
Цитат
Като специалист изиска одобрени и подпечатани новите планове, в съответствие, с които ни продават жилището.
От както съществува ЗУТ, а предполагам и от преди това, просто не зная как се е наричал съответният закон преди, екзекутивите са задължителен елемент от строителната документация за сградите, в случай че са извършвани несъществени промени по тях. В случай, че са извършвани съществени промени, отново трябва да има одобрени проекти за това.
Така че няма нищо лошо човек да си  изисква. Мисля  когато човек тръгва да купува жилище е добре да се запознае поне малко с нормативната уредба, за да е по - наясно с правата си.
За София в НАГ (направление архитектура и градоустройство се съхраняват копия). Не съм сигурна до коя година назад са запазени копия. Чувала съм, че за доста от старите сгради липсват.

# 142
Точно, за екзекутиви ставаше дума, забравих термина.
Но пък не е работа на купувача да е в час в всичко. Нали за това плаща на брокер, адвокат, архитект и др.
Все едно да идеш на лекар и да знаеш в детайли какво прави. Но познанията и общата култура не са излишни никому, разбира се.

# 143
  • Варна
Ние също правихме промени и викахме инженер конструктор, за да кажи може ли да се направи и дали с нещо не застрашаваме сградата.
Факт е, че половината панелни и епк блокове са с усвоени тераси.

# 144
И повече даже. + тухли, не знам тях защо ги подминавате.
Ето това вече е масово и може да се види от всеки.
За съжаление вече омазаха и новото строителство, поне него можеха да спасят Tired

# 145
  • Beyond the stars
И повече даже. + тухли, не знам тях защо ги подминавате.
Ето това вече е масово и може да се види от всеки.
За съжаление вече омазаха и новото строителство, поне него можеха да спасят Tired

Предполагам се сещаш за интересния блок близо до Кауфланд в Люлин, дело на I/O architects

Та четох интервю с тях, в което обесняваха, че проектът на сградата е такъв (без тераси или с остъклени такива) точно, за да бъде избегнато  безобразното остъкляване, загрозяване на фасадата и т.н.  Wink

# 146
Да. Но не ми харесва, точно толкова разхвърляно е колкото при самостоятелно остъкляване  Mr. Green
И пак следене трябва, че като нищо някой ще реши да сложи кафява дограма, примерно...

# 147
Предполагам се сещаш за интересния блок близо до Кауфланд в Люлин, дело на I/O architects

Shocked Ама че грозотия! Има нещо в подредбата на прозорците или не знам точно какво, което страшно дразни. Като недомислено. Мисля, че са прекалили с профилите на дограмата и от там ми прилича на клетка, затвор.

# 148
  • Beyond the stars

Shocked Ама че грозотия! Има нещо в подредбата на прозорците или не знам точно какво, което страшно дразни. Като недомислено. Мисля, че са прекалили с профилите на дограмата и от там ми прилича на клетка, затвор.

На мен ми напомня кошер, ама по-разхвърлян вариант  Mr. Green

# 149
Отвратително! Naughty
А мислят, че има хора, които не искат остъкления?

Общи условия

Активация на акаунт