Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 238
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте! Предстои ни покупка на жилище и сме изправени пред един въпрос - намерихме апартамент на идеално (според нашите критерии място), но е много старо строителство, тухла е. Въпросът ми е: бихте ли купили апартамент - 1958 година? Продаваем ли е този имот след време, например ако решим да го сменяме след 10, 15, 20 години дори? Той ще е на 70 - 80 години...сградата не е от най - поддържаните, малка е на 2 етажа и има само 6 апартамента, предстои ремонт на покрива. Иначе отговоря на всичките ни други изисквания за район, цена, разположение, тухла, ТЕЦ и т.н.  Rolling Eyes
Не се замисляйте щом ви харесва. Тук пишат за съседи - съседите се сменят. никога не знаете какъв ще дойде.
Но големия плюс е, че ще имате само още 5 съседа.

И още - вие сте последно дошлите там, сегашните обитатели може да посрещнат на нож всеки опит за подобряване. Предполагам че поне 4 апартамента са на първите собственици от 1958г.

# 526
  • София

Изобщо не бих се занимавала с подобна запусната съборетина.
6 души не могат да се разберат. А вие смело се набутвате под течащ покрив.
Ако имате много излишни пари - купувайте.
Дори да поправиш на първо време покрива над вашия апарт. то може да протече от друго място. Водата си намира пътечки. Чудничко ще е като го стегнете и подредите да потече по стените.
Имах подобно чудо на соц архитектурата. Поразкрасих го и го продадох.
В темата ме изядоха с парцалите, че съм набутала купувача. Ами да е гледал на място и да е мислил.

# 527
Благодаря, на всички, отговорили до момента! Утре предстои още един оглед, но засега сме по - скоро НЕ, особено мъжът ми е скептичен към състоянието на сградата и най - вече бъдещите ремонти. Може би годината на строеж нямаше да е чак такъв проблем ако сградата беше поддържана, но тия течове вероятно са се отразили на всичко. Съседът ни каза, че е трудно да съберат пари за каквото и да е, защото повечето са възрастни хора (както някой писа вероятно апартаментите са техни още от създаването на блока), а и наистина когато се дели само на 5 - 6 апартамента излиза скъпо като сума. Жалко иначе за чудесната локация...

# 528
Kalina, най-важното за един имот е локацията. Това, че са малко съседите е също плюс, според мен. Покрив се поправя, въпреки, че е скъпо удоволствие. Тухлите от средата на 40 до края на 80-те са добро строителство, но консултация с инжинер строител е необходима. За информация на форумките - не съм брокер, а до преди 5 години бях клиент на брокери. От 5 години съм собственик на жилище в мжелна за мен локация и на метри от първото ми жилище, което подарих на чедото си. Удоволствието беше скъпо, старо, но изключително качествено. Локацията не предполага ново строителство, но си остава една от най-желаните за София. За мен локацията беше най-важното.

# 529
Благодаря, на всички, отговорили до момента! Утре предстои още един оглед, но засега сме по - скоро НЕ, особено мъжът ми е скептичен към състоянието на сградата и най - вече бъдещите ремонти. Може би годината на строеж нямаше да е чак такъв проблем ако сградата беше поддържана, но тия течове вероятно са се отразили на всичко. Съседът ни каза, че е трудно да съберат пари за каквото и да е, защото повечето са възрастни хора (както някой писа вероятно апартаментите са техни още от създаването на блока), а и наистина когато се дели само на 5 - 6 апартамента излиза скъпо като сума. Жалко иначе за чудесната локация...
Както вече писаха, ако не се откажете и искате да купите, викни някой колега (строителен инженер). Водата е един от големите проблеми свързани с дълготрайността на строителните конструкции. Има строителни продукти (например тухлите), които не обичат водата като цяло. Други (бетонът) не обича да го облива вода и да минава през цикли мокрене-съхнене. Освен това веществото Н2О има гадното свойство да се разширява при падане на температурата под нулата. Което ще рече, че влязлата водичка в някоя шупличка като замръзне ще си разшири обема, ще разшири малко и шупличката. После като се стопли ще изтече, после пак ще се напълни, пак ще се разшири и така водата работи за нагнетяване на вътрешни напрежения в бетон, тухли и други подобни материали с микро и макропукнатини. Това води до разширяване, свързване и увеличаване диаметрите на поровата система и накрая до лавинообразно влошаване свойствата на материала. А България е от местата по земното кълбо с най-много цикли на минаване на температурата през нулата за единица време. Та, извинявай за лиричното отклонение, но съм обследвал доста строителни конструкции (над 300) и точно водата е големият калпазанин. Затова доброто и отвеждане от сградите е важно и за да стане това се дават пари, измислят се какви ли не строителни системи. Но ако вече има нанесени щети в съществуваща конструкция, има риск да влезете в големият филм ремонт и усилване на самата конструкция. Не ти го пожелавам!
Успех и дано вземете правилното решение.

Редакция 1: От друга страна, има места на които толкова трудно се намират имоти, че при добра цена на сделката финансово е изгодно да се вземе нещо и да се ремонтира после. Там цената на ремонта като процент от този на сделката значително пада. Не е без значение и това, че може да не сте опитни в строителните дейности. Тогава един сериозен ремонт ще излезе значително по-скъпо и ще коства много повече време и нерви. Та цялото това словоизлияние беше за да се опитам да посоча факторите, на базата на които можете да разсъждавате за конкретния случай кое е правилното решение.

Последна редакция: вт, 06 дек 2016, 09:12 от bachkator

# 530
Аз не бих купила в такава двуетажна сграда. Сигурно е гредоред.

# 531
За мен локацията беше най-важното.

Локацията наистина е много важна, но не бива да бъде догма. Много често се случва от едната страна на булеварда да е супер скъп квартал, а от другата да е по-евтино, като разликата е примерно 5-10 минути пеша спрямо 100-200 евро/квадрат. Така че сляпото гонене на локация е малко нещо снобизъм.
Да не говорим, че сега покрай метрото много локации, които преди са били неатрактивни, изведнъж стават много привлекателни. Други пък, макар да са уж на много добро място, поради кофти транспорт изобщо не са толкова атрактивни. Да не пропускаме също, че в някои супер локации ново строителство почти няма и е трудно да си намериш нещо по свой вкус, а старото строителство определено си има недостатъци (субективни разбира се).
Та важна е локацията разбира се - да има инфраструктура, да има зеленина, да може да се паркира, да няма цигани, да има транспорт... Но не бива да се приема догматично и да се робува сляпо на модата.

# 532
Локацията е важна, много, но с други неща като състояние на сградата и изложение също не бих правила компромис.

# 533
  • София
И друг път съм казвала, че за мен локацията е едно от най - важните неща за един имот. И това не значи отстояние от жълтите павета. Naughty
Това е най -общо казано: кой квартал? какво има наоколо около сградата - съседни сгради и т.н.? близост до градски транспорт. близост до хубави у-ща и детски градини ( ако имам деца). близост до хубави магазини, Моло -ве , университети ( ако ще го давам под наем един ден). Близост до паркове и градинки. И разбира се удобен и лесен достъп до Центъра на града.
Никакви панелни гета, тип мега-комплекси. Никакви прекалено далечни локации, дето за да купя 1 хляб трябва да се кача на колата. Никакви скапани сгради. Съседи цигани. Или течащ покрив.  ooooh!
Т.е голям процент от решението ми е локацията на имота.
Никога не бих направила компромис с това и също с конструкцията на сградата  Naughty
Бих направила по - скоро компромис с цената и квадратурата , ако се налага. Thinking

# 534
Гредоред не се строи през 50-те години. Даже през 40-те не се е строяло гредоред. Този тип строеж е характерен до средата на 30-тте години май. Не съм много сигурна.

# 535
Този апартамент отпада  Peace Собственика не могъл да каже на мъжа ми подробности относно строителството, нито от кога тече покрива, нито ремонтиран ли е изобщо и кога за последно. Ама "май" в последните 15 години не бил... Tired
Благодаря още веднъж на всички, включили се по въпроса!
Сигурно ще имам още въпроси към вас, тъй като търсенето продължава.  Peace

# 536
  • София
Цените се вдигнаха в сравнение с началото на годината.имам имот за продан и се чудя да ли да изчакам след нова година.още ще се дигат ли?как мислите.

# 537
Калина, може ли линк към имота, ако не е тайна?

Според мен поне още половин година ще има плавен ръст на цените, но зависи и от имота, де.

# 538
Ако става въпрос за София и имотът е хубав и си струва, бих изчакала. Ако е панел в някой от нежеланите квартали, бих го пуснала още сега, там едва ли ще има движение нагоре. Лично и непрофесионално мнение.  Peace

# 539
Калина, може ли линк към имота, ако не е тайна?

Според мен поне още половин година ще има плавен ръст на цените, но зависи и от имота, де.

Да, може, но става въпрос за Русе, което не съм уточнила по - рано.
Ето го - http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b147273109793362 … k=2fospw&f1=1

Общи условия

Активация на акаунт