Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте! Предстои ни покупка на жилище и сме изправени пред един въпрос - намерихме апартамент на идеално (според нашите критерии място), но е много старо строителство, тухла е. Въпросът ми е: бихте ли купили апартамент - 1958 година? Продаваем ли е този имот след време, например ако решим да го сменяме след 10, 15, 20 години дори? Той ще е на 70 - 80 години...сградата не е от най - поддържаните, малка е на 2 етажа и има само 6 апартамента, предстои ремонт на покрива. Иначе отговоря на всичките ни други изисквания за район, цена, разположение, тухла, ТЕЦ и т.н.  Rolling Eyes

# 511
Огледайте съседите, поразпитайте, важно е да се разбирате с тях и да могат да си плащат ремонтите, иначе защо не щом ви харесва мястото...Всичко може да се ремонтира стига да е здраво построено Peace

# 512
  • София
Тухлите тогава са ОК. Ако има магазини на партер проверете дали не са избили някоя шайба или колона.

# 513
Здравейте! Предстои ни покупка на жилище и сме изправени пред един въпрос - намерихме апартамент на идеално (според нашите критерии място), но е много старо строителство, тухла е. Въпросът ми е: бихте ли купили апартамент - 1958 година? Продаваем ли е този имот след време, например ако решим да го сменяме след 10, 15, 20 години дори? Той ще е на 70 - 80 години...сградата не е от най - поддържаните, малка е на 2 етажа и има само 6 апартамента, предстои ремонт на покрива. Иначе отговоря на всичките ни други изисквания за район, цена, разположение, тухла, ТЕЦ и т.н.  Rolling Eyes

Стара и само на два етажа - това светва една червена лампичка за вида строителство. Има ли бетонни колони или е само с носещи стени, има ли бетонни плочи или е гредоред, какви са съседите - ако са възрастни не очаквай да дават пари за ремонти на тръби, покриви и вход. А и сграда на две етажа е доста скъпа при ремонт, защото парите се делят на много малко хора.

Нека я види специалист и ако конструкцията е стабилно не ми звучи зле. Но ако са гредореди или има други дефекти...

# 514

От това, че половината имоти са купени с ипотека по никакъв начин не следва, че останалите са купени без кредит. Кредитите не почват и не свършват с ипотеките. Лично аз познавам хора, които си закупиха имотите теглейки  (!!!) потребителски кредити, защото твърдят, че за около 1/3 от цената на имота не си струва да плащат таксите по вписване/отписване на ипотеката, да залагат целия имот и т.н. Много фирми дават кредити на служителите си и то не малки суми. Роднинските заеми също са кредити. Така че твърдението, че половината имоти, за които няма сключени ипотеки не са купени с кредити силно издиша.
 Изобщо не искам да коментирам и въпроса, че като се говори за "половината имоти" вероятно се има предвид по-евтината половина. Във високия ценови диапазон ипотеките са масовото явление.

Накрая - чета тука едни откровено лобистки постове на няколко брокерчета или свързани с тях. Всеки, който има поне малко ум в главата, ще разбере за какво става дума. Инвестицията в каквото и да е,  означава вложение, в което може да влезеш, да излезеш, да генерира печалба. Говорим за добрите инвестиции. Закопаването на куп пари в бетон не е добра инвестиция в момента. Който ви казва, че пазарът върви само нагоре, да погледне близкото минало, също да погледне и страни като Япония. Няма нищо по-опасно от това да се инвестират крупни суми в недвижимости по време на балонизиран пазар като нашият пазар в момента. Поради големината на закопаните пари, излизането отподобни "инвестиции" е дълго, мъчително и почти винаги съпроводено със загуби. България има ужасяваща демографска перспектива, коетов важи и за София. Това води до логичният извод, че след 5-10 г. населението ще е спаднало с още между 250 и 500 хил. души, което ще доведе до огромен натиск на пазара. Тогава ще се сети ли някой за "компетентните" съвети на някои от пишещите тук.

# 515

Изобщо не искам да коментирам и въпроса, че като се говори за "половината имоти" вероятно се има предвид по-евтината половина. Във високия ценови диапазон ипотеките са масовото явление.

Инвестицията в каквото и да е,  означава вложение, в което може да влезеш, да излезеш, да генерира печалба. Говорим за добрите инвестиции. Закопаването на куп пари в бетон не е добра инвестиция в момента. Който ви казва, че пазарът върви само нагоре, да погледне близкото минало, също да погледне и страни като Япония. Няма нищо по-опасно от това да се инвестират крупни суми в недвижимости по време на балонизиран пазар като нашият пазар в момента. Поради големината на закопаните пари, излизането отподобни "инвестиции" е дълго, мъчително и почти винаги съпроводено със загуби. България има ужасяваща демографска перспектива, коетов важи и за София. Това води до логичният извод, че след 5-10 г. населението ще е спаднало с още между 250 и 500 хил. души, което ще доведе до огромен натиск на пазара. Тогава ще се сети ли някой за "компетентните" съвети на някои от пишещите тук.

Да бе, точно скъпите имоти според мен се купуват с налични пари. Виж темата, за имоти по 50-70 хиляди евро само за ипотеки се пише, а за ипотеки над 100 хиляди евро един постинг не съм видяла. А и замисли се малко - кои са тези хода с банкови сметки за над 40 милиарда лева? Нали все пак тези пари не са равномерно разпределени среди вложителите? Остава, че има едни 5-10 процента от населението с влогове от стотици хиляди и милиони. От къв зор им е на тях да купуват с ипотека? Просто няма логика. И някоя апроксимация - 7 милиона българи, махаме младежите и остават 5 милиона потенциални купувачи на жилище. 5% от 5 милиона са 250 000.  Ето ти идея за платежеспособното търсене във високия сегмент.

Относно инвестицията - права си ПРИНЦИПНО. Но покупката на апартамент не е само и единствено инвестиция, а също така и задоволяване на нужда, его, мерак, осигуряване на децата и внуците и т.н. Аз самата никога не съм препоръчвала (и преди писах) спекулации с имоти от лаици извън бранша. Но препоръчвам тези, които имат нужда от жилище и възможност да си го купят, да не чакат Годо. Защото кефът да имаш удобно, качествено и комфортно жилище, обзаведено и довършено по твой вкус, е много голям. Не може да се сравнява с живот под наем.

И не съм брокерка, избий си го от главата. Не, че ми пречи тази твоя провокация, но е смешно да обвиняваш всеки, който не е на твоя акъл, че е брокер Shocked

# 516

Само споделям опит и мнение, а решението си е ваше:) Преди около 3 г. продадох апартамент, строен 1955г. Описвам сградата : шест-етажна, без асансьор, апартаментнът ни беше на предпоследния 5-ти етаж, среден, гарсониера, с ТЕЦ, здраво строителство , с бетон и качествена тухла.С доста минуси, като се тръгне от катеренето на етажите, паркирането, шума и т.н. Хубавото беше,че е на топ център (до 5-те кьошета). Мислих,че ще го продам много трудно, но още на третият оглед го купиха. Така,че хора най-различни, щом сградата,която сте харесали е само на два етажа, не е лошо. Мястото е много важно, според мен, комуникации и т.н. както някой каза, разпитайте и съседите! Успех Simple Smile

# 517
Аз също мисля, че 58 г. не е много старо строителство. Ние също гледахме тухли от 50те- в стария ни квартал имаше много и се продаваха почти като цени на ново. Хубавото при тях е квадратура и факта, че са издържали във времето. Но както и преди мен писаха, зависи си от индивидуалния блок, поддръжка и местоположение. Като правихме огледи, имаше и тухли от 20те. Ето тези вече бяха съмнителни.

# 518
Благодаря! Определено ако решим да го купуваме ще се консултираме със специалист, който да прецени състоянието на сградата.
Говорихме вече със съседите, според тях строителството е качествено, но проблемът е, че покривът тече и от не от скоро, не знам това до колко не е навредило на цялостната конструкция. Досега не са успяли да съберат пари за ремонт, в момента уж се организира и трябвало на пролет да се случи...ако не, ние можем да ремонтираме само частта над нас  Rolling Eyes (тъй като жилището е на 2-ри последен етаж). Покривът е с керемиди, но не знам повече подробности относно строителството, на следващия оглед ще питаме.
Въпросът е, че ще налеем доста пари там (ремонт на покрив, външна изолация - апартамента е краен, вътре всичко трябва да се прави от - до) и не знам доколко си струва като инвестиция, най - вече от гледна точка на бъдеща продаваемост... Rolling Eyes

# 519
Kalina, aз бих била много скептична към съседи, които не могат да съберат пари за толкова спешно нещо като течащ покрив. Това за мен е червена лампа, че с тези хора всичко ще е мъка.
Иначе това, че е стара сградата не е притеснително, ако си викнете инженер и ви консултира, че е ок. На мен дори ми звучи престижно, все пак всички замъци, дворци, имения има на стотици години. Има църкви на буквално хиляди години. С нужната поддръжка, няма място за притеснение.

# 520

От това, че половината имоти са купени с ипотека по никакъв начин не следва, че останалите са купени без кредит. Кредитите не почват и не свършват с ипотеките. Лично аз познавам хора, които си закупиха имотите теглейки  (!!!) потребителски кредити, защото твърдят, че за около 1/3 от цената на имота не си струва да плащат таксите по вписване/отписване на ипотеката, да залагат целия имот и т.н. Много фирми дават кредити на служителите си и то не малки суми. Роднинските заеми също са кредити. Така че твърдението, че половината имоти, за които няма сключени ипотеки не са купени с кредити силно издиша.

Накрая - чета тука едни откровено лобистки постове на няколко брокерчета или свързани с тях. Всеки, който има поне малко ум в главата, ще разбере за какво става дума. Инвестицията в каквото и да е,  означава вложение, в което може да влезеш, да излезеш, да генерира печалба. Говорим за добрите инвестиции. Закопаването на куп пари в бетон не е добра инвестиция в момента. Който ви казва, че пазарът върви само нагоре, да погледне близкото минало, също да погледне и страни като Япония. Няма нищо по-опасно от това да се инвестират крупни суми в недвижимости по време на балонизиран пазар като нашият пазар в момента. Поради големината на закопаните пари, излизането отподобни "инвестиции" е дълго, мъчително и почти винаги съпроводено със загуби. България има ужасяваща демографска перспектива, коетов важи и за София. Това води до логичният извод, че след 5-10 г. населението ще е спаднало с още между 250 и 500 хил. души, което ще доведе до огромен натиск на пазара. Тогава ще се сети ли някой за "компетентните" съвети на някои от пишещите тук.

Подкрепям мнението ти. Ситуацията в момента ми напомня за кризата в Русия преди година-две, когато рублата се обезцени до 100 рубли за долар - тогава масово руснаците се юрнаха да купуват долари, техника, коли и т.н., че да не вземат да се обезценят още повече парите. Сега е към 60 рубли за долар, доста хора съжаляват за тогавашните си покупки. Та и тук така - масова истерия да се купуват жилища, мислейки си, че ще стават още по-скъпи, да видим резултата Simple Smile

# 521
  • София, Bulgaria
hrs, няма нормален, а и "ненормален" брокер, който днес да лобира пред хората да купуват и да ги зарибява, още повече по форуми. И без това има толкова много купувачи, че не могат да се обслужват. Никой не се впечатлява от поредния купувач, виж за продавачите е друга работа... но не съм прочела някой да пише "ПРОДАВАЙТЕ" !

# 522
hrs, няма нормален, а и "ненормален" брокер, който днес да лобира пред хората да купуват и да ги зарибява, още повече по форуми. И без това има толкова много купувачи, че не могат да се обслужват. Никой не се впечатлява от поредния купувач, виж за продавачите е друга работа... но не съм прочела някой да пише "ПРОДАВАЙТЕ" !

Май за пиар и маркетинг не сте чували - те точно форумите за тази цел се ползват, особено бг-мама Grinning Купувачи има, ама само за ново строителство - един познат брокер се оплаква, че новото строителство му е изяло клиентите...

# 523
  • София, Bulgaria

Май за пиар и маркетинг не сте чували - те точно форумите за тази цел се ползват, особено бг-мама Grinning Купувачи има, ама само за ново строителство - един познат брокер се оплаква, че новото строителство му е изяло клиентите...

За всичко има купувачи, които има повече пари и може да си позволи той купува ново строителство, който няма купува за каквото му стига... панел.. ЕПК. И за старата тухла си има своите фенове, който предпочита старо строителство не купува ново и обратно. И тук не става въпрос за бюджет.

# 524
  • София

Не си направихте труда преди да пишете да погледнете статистика. Дадох ги наготово, колежки оттук ви дават примери, че се купува масово с кеш - вие сега пак спорите, че не било така. От  това следва че по-нататъчен спор е ненужен  Sunglasses
За инвестицииите също е интересен въпроса - навремето имаше пирамиди, градове на мечтите, изгърмели банки. Наскоро пак думнаха една банка, ама инвестицията в имот била рискова, може и така да е  Mr. Green
Спомням си преди 20 години София беше с двойно по-малко население. Следващите 50 години не вярвам да се промени нещо. А пазарът дали е балон си го решава точно пазара. Преди 3 години всеки чакаше цените да се сринат до 300 евро и не купуваха на 650, сега всички тия купуват на 1200. Както казах, българинът е малко неподготвен за пазарната икономика.  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт