Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 260
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Нахлувам в темата с въпрос,за който знам ,че няма еднозначен отговор ,но всякакви мнения ще са ми полезни.
Каква сума ,според вас, над обявената цена би била достатъчна, за да имам реален шанс на търг за апартамент от ЧСИ?

# 466
Всичко зависи. Преди няколко седмици присъствах като пълномощник на търг, на който заради семейна вражда (беше делба), обявените имоти се продадоха на по-висока от пазарната им цена. Наследниците наддаваха и се състеваха един с друг.

Впечатлението ми от последните месеци е, че от ЧСИта си се купува на пазарна цена, освен ако имотът не е силно нежелан.

# 467
Всичко зависи. Преди няколко седмици присъствах като пълномощник на търг, на който заради семейна вражда (беше делба), обявените имоти се продадоха на по-висока от пазарната им цена. Наследниците наддаваха и се състеваха един с друг.

Впечатлението ми от последните месеци е, че от ЧСИта си се купува на пазарна цена, освен ако имотът не е силно нежелан.
Какво означава, силно нежелан newsm78

# 468
  • София

Какво означава, силно нежелан newsm78
За мен силно нежелан е такъв, който е на 3-4-5 продан, в сграда с Акт 15 от 10 години.

# 469
И сградите на Барбуков, в МЛ, са без акт 16, но всичко е пълно, живеят си хората, как става. До скоро се предлагаше и партер, стотина кв., за 36 хиляди, на груб строеж.

# 470
Да, това е добър пример. Или имот, при който се продава "гола собственост", а има запазено право на ползване за някого. Ако следите публичните продани, нежеланите имоти си личат от километри, те си се влачат с години. Преди имаше случаи някой по-скъп имот да изостане за втора продан, но скоро не съм виждала; приятелка помощник ЧСИ ми казва, че отдавна не са имали търг без явно наддаване с много стъпки. Преди имаше по една-две стъпки, баща ми даже купи апартамент в желан южен квартал без наддаване. Това обаче е добре за длъжниците и кредиторите.

# 471
  • София
Като стана дума за "гола собственост"-не знаех,че и така може да се продава newsm78. Ние сме в този параграф и мислим да вземем документ за отказ от право на ползване от лицето,което за разкош живее в чужбина,не излиза от тях,а консулството е на 200 км.

# 472
Може да се продава, ако се намери някой луд да купи такъв имот. Правото на ползване е вещно, то си "тежи" върху имота независимо кой е собственика. Иначе разбира се няма пречка собствеността върху жилище да е обект на покупко-продажба, но новият собственик ще може да влезе във владение на жилището едва след като се погаси правото на ползване - което в общия случай става при смъртта на правоимащия. 

# 473
Като ви чета коментарите, ми става ясно следното:
1. В София е пълно с богаташи, които са готови да дадат 100К за кибритена кутийка, само защото е ново строителство в квартал без инфраструктура.
2. В София се е напълнило със селяни.
3. Пълно е с брокери, които нарочно надуват цените, за да си напълнят гушките.

На всички мога да пожелая само да си изплатят кредитите, пък ако не, то след година-две ще им купя жилищата на много по-ниска цена Grinning

# 474
Става въпрос за моя роднина. Иска да продаде имот с агенция. Чувала съм , че може да се договориш с агенция да не ти вземат процент от теб - 3%, като им дадеш ключ и те единствени представляват имота. Големите агенции имат ли такива практики, или това е само при малките?

# 475
1. В София е пълно с богаташи, които са готови да дадат 100К за кибритена кутийка, само защото е ново строителство в квартал без инфраструктура.

На всички мога да пожелая само да си изплатят кредитите, пък ако не, то след година-две ще им купя жилищата на много по-ниска цена Grinning
Същото важи и за Варна .

# 476
Ако купувачът също е с агенция,няма да плати процент на вашата.Тогава вашата агенция от кого ще си вземе процента?! Laughing

# 477
Става въпрос за моя роднина. Иска да продаде имот с агенция. Чувала съм , че може да се договориш с агенция да не ти вземат процент от теб - 3%, като им дадеш ключ и те единствени представляват имота. Големите агенции имат ли такива практики, или това е само при малките?
Много интересно. Значи съвсем безплатно,ще рекламират имота, ще организират огледи и т.н.  newsm78

# 478
  • София, Bulgaria

Не е добра идея/ според мен/, защото при така поставените условия, брокерът ще предлага имота само за частни лица и реално те ще са му клиенти. Предлагайки имота само за частни лица ще ограничи достъпа до онези купувачи, които работят с брокер и са много повече от самостоятелно търсещите/ поне в София/. А всички знаем, че колкото по-голям е интересът, колкото повече купувачи желаят да купят един имот, на толкова по-добра цена се продава. Според мен не плащайки 3% на личен брокер, продавачът си затваря възможността да спечели максимума за имота си, които много често е повече от 3%.

# 479
  • София

Нещо не го разбирам този коментар. Искаш да кажеш, че ти си от София, а останалите "от провинцията" са селяни, и то много богати, готови да купят жилище на безумно високи цени?  Crossing Arms

Да, смятам, че цените са много високи в момента и стана така, не защото брокерите така са решили и всичко зависи от тях, а защото се създаде един балон, изкуствено или не толкова изкуствено надут от инвеститори и търсене (да, всеки купува, защо е друг въпрос). Колкото и тъпо да ви звучи, в момента всеки се е втурнал да купува, въпреки цените! И да, много богаташчета инвестират в имоти. Аз търся, не защото сега това е "модерно", а защото сега тепърва ми се наложи - лош късмет предполагам...

Цените са се покачили с 20% през изминалата 1 година и тази тенденция продължава. Според мен естествено ще се нормализират или ще има спад, но няма да е точно сега.

Средната цена за София е 950 евро на кв.м., като доста често достигат и минават 1200/1300 за ново стройтелство (дори и на зелено!). Купувачите (като изключим инвеститорите) са предимно млади семейства със средни до високи доходи, заети или в ИТ сферата или в друг развиващ се сектор в София. Това са хора, които в момента имат стабилност и могат да си позволят да изплащат високи заеми. Друг е въпросът, каква ще е ситуацията след 5/10 години.

Общи условия

Активация на акаунт