Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 229
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, да се включа и аз с един въпрос. Някой от вас гледал ли Новостроящата се сграда в Младост 4 между Лидл и блоковете на Делар, ако да моля споделете.

# 571
  • София
Една приятелка, която си търси апартамент, вчера ми се оплаква, че половин година нищо не й хващало окото. Има 50к евро, търси двустаен, ново строителство, южен или югоизток, среден, на втори или трети етаж, стая минимум 15м2, хол минимум 25м2 и да е правоъгълен Sunglasses С такива параметри няма да намери никога. В една нова сграда има максимум 2-3 такива апартамента и съм убедена, че са изчезнали още на ниво проект  Sunglasses

Ето какво намерих, местоположението е страхотно, но доколко е читава строителната фирма не знам:

http://www.homes.bg/as829857

http://www.homes.bg/as833970

http://www.homes.bg/as829852
САмо за 10 секунди няколко огромни забележки:
1. Ателие
2. Изцяло север
3. Преходна стая
3а. Преходна баня
4. последен етаж
5. Неизползваемо пространство и в стаята и в хола
6. Малка стая, особено като включим и задължителното освободено пространство за предвижване до банята
7. От 2 години това си е бежански квартал - това май е най-големия минус!
8. Липса на коридор поне обувките да си събуеш  Joy

Едит 1: хванах една линийка да премеря мащабите. Спалнята са я нарисували по-малка, за да изглежда стаята по-голяма. Няма спалня с дължина 160-165см... Тарикатчета  #Cussing out Айде за ширината 140 бих се съгласила. Такова нещо не бях виждала досега

Последна редакция: сб, 10 дек 2016, 22:14 от chiana2003

# 572
И аз имам същия проблем - от 6 месеца търся и след няколко огледа един от брокерите повече не ми се обади. Друг пък ми уреди само един оглед и спря да звъни. Трети забрави, че изобщо се е ангажирал с мен. Направо съм възмутена. Затова сега съм споделила притесненията си на един брокер и съм му казала, че ако работим заедно трябва да е сериозен, защото ми е дошло до гуша от такива хора. Хем искат комисионна, хем нищо не вършат. Много нагло поведение. Затова щеше да е добре да оставят на мира поне хората, които искат да си продадат апартамента без тяхното участие.
Между другото, при мен се получи същото на два пъти. 2014та като купувах се бях свързала с брокерка, която уж щеше да ми търси, а не ме заведе на нито един оглед. Намерила хубави имоти, обаче приятелката й не била добре, после баба й, накрая нищо не стана. Накрая купих апартамент от строител, но тогава бяха други времена, имаше имоти с акт 16.
 Сега, две години по-късно, налагайки ми се да купувам отново имот бях решила с брокер да не се занимавам, но след около месец търсене не стигнах до никъде. Та, реших да си намеря пак брокер, уж проверен, който да ми търси имоти, аз само да ходя на оглед. Успеха беше нулев, само се чувахме по телефона, провери няколко мои обяви, които й бях изпратила и дотам.
 Бях се отчаяла съвсем, докато не попаднах на адвокат, специализиран в имотните дела. Намери ми апартамент на много хубава локация, провери нещата документално и всичко мина успешно. ooooh!

# 573
  • Sofia
ooooh!
Къде ги тези бежанци, за две години как един не съм видяла? :/

# 574
Едит 1: хванах една линийка да премеря мащабите. Спалнята са я нарисували по-малка, за да изглежда стаята по-голяма. Няма спалня с дължина 160-165см... Тарикатчета  #Cussing out Айде за ширината 140 бих се съгласила. Такова нещо не бях виждала досега

Това е общоприетата масова практика. Е, може да не слагат леглата чак с дължина 160, ама по някакъв стандарт там на интериорните планова спалните са винаги 180-190. Всичко друго също е намалено за да се подведе човек. Затова трябва да се ходи на място с рулетка и да се мери. Една свястна спалня е поне 210 см, ако няма удължаващи дизайнерски решения. И ако човек иска скрин отпред та да си сложи ТВ-то на него (40 см), и ако иска поне 60 см пътека между спалнята и скрина трябва спалнята да е широка поне 310 см. Точно затова в една друга тема се изумих от разни спални по 2,60. А като имам предвид, че масово са под 3 метра не знам как се купува това нещо, още повече как се живее там после Joy

Освен това размерите в интериорните планове се свалят от КАД чертежите на проектанта, а там са дадени строителните размери, т.е. размерите, по които се полагат тухлите. А после като се сложи мазилката заминават още 3-4 см.

# 575
  • срещу двата комина :)))
Такива са размерите на мебели, защото архитектурни стандарти нямат нищо общо с мебелните Simple Smile работех във фирма за интериорен дизайн и не мога да ви опиша какви драми сме имали с така подведени клиенти, които не могат да си поберат креват в спалнята Simple Smile

# 576
Една приятелка, която си търси апартамент, вчера ми се оплаква, че половин година нищо не й хващало окото. Има 50к евро, търси двустаен, ново строителство, южен или югоизток, среден, на втори или трети етаж, стая минимум 15м2, хол минимум 25м2 и да е правоъгълен Sunglasses С такива параметри няма да намери никога. В една нова сграда има максимум 2-3 такива апартамента и съм убедена, че са изчезнали още на ниво проект  Sunglasses

Ето какво намерих, местоположението е страхотно, но доколко е читава строителната фирма не знам:

http://www.homes.bg/as829857

http://www.homes.bg/as833970

http://www.homes.bg/as829852
САмо за 10 секунди няколко огромни забележки:
1. Ателие
2. Изцяло север
3. Преходна стая
3а. Преходна баня
4. последен етаж
5. Неизползваемо пространство и в стаята и в хола
6. Малка стая, особено като включим и задължителното освободено пространство за предвижване до банята
8. Липса на коридор поне обувките да си събуеш  Joy

Едит 1: хванах една линийка да премеря мащабите. Спалнята са я нарисували по-малка, за да изглежда стаята по-голяма. Няма спалня с дължина 160-165см... Тарикатчета  #Cussing out Айде за ширината 140 бих се съгласила. Такова нещо не бях виждала досега

Айде моля, Банишора - бежански квартал - друг път, явно не познаваш Банишора изобщо. А апартаментът си е ново строителство - мислех, че сте свикнали на малки размери Grinning Който иска реална квадратура - да търси доброто старо строителство Simple Smile Тия 68 квадрата, дето са дадени, сигурно са по-малко от 40 в действителност Grinning

# 577
45 годишна панелка, нацепена, с ронеш се бетон, продаваща се на 800 - 900 Е, пък изобщо не е добър вариант.

# 578
45 годишна панелка, нацепена, с ронеш се бетон, продаваща се на 800 - 900 Е, пък изобщо не е добър вариант.

За тези пари със сигурност не е Simple Smile

# 579
А апартаментът си е ново строителство - мислех, че сте свикнали на малки размери Grinning Който иска реална квадратура - да търси доброто старо строителство Simple Smile Тия 68 квадрата, дето са дадени, сигурно са по-малко от 40 в действителност Grinning

Новото строителство не значи непременно малки размери, има всякакви, макар наистина повечето да са малки, ама това е, защото някой купува кутийки. Щом се купува значи това се търси - апартаменти с малки стаи за да е по-евтино. За други купувачи има по-просторни жилища, но са по-малко, защото търсенето там е по-слабо.
А и какво значи реална квадратура? Хората най-често дават и застроената площ, и площта с общите части (например 90 кв.м. застроена площ, 105 кв.м. по нот акт). Понякога брокерите дават само по-голямата цифра, ама всеки с глава на раменете може да се поинтересува колко взема реално. Пък това, че цената на квадрат реално била по-висока, също не е аргумент - цената на квадрат е само начин на смятане, но когато се купува апартамент се гледа колко струва даденият обект като цяло, а не колко била цената на квадрат. Например апартаментът от примера по-горе може да бъде обявен на цена от 1000 евро/кв.м. при квадратура 105 квадрата или на цена от 1167 евро/кв.м при квадратура 90 квадрата. От това обаче нито апартаментът ще стане по-голям или по-малък, нито цената на целия имот ще се промени.

# 580
А апартаментът си е ново строителство - мислех, че сте свикнали на малки размери Grinning Който иска реална квадратура - да търси доброто старо строителство Simple Smile Тия 68 квадрата, дето са дадени, сигурно са по-малко от 40 в действителност Grinning

Новото строителство не значи непременно малки размери, има всякакви, макар наистина повечето да са малки, ама това е, защото някой купува кутийки. Щом се купува значи това се търси - апартаменти с малки стаи за да е по-евтино. За други купувачи има по-просторни жилища, но са по-малко, защото търсенето там е по-слабо.
А и какво значи реална квадратура? Хората най-често дават и застроената площ, и площта с общите части (например 90 кв.м. застроена площ, 105 кв.м. по нот акт). Понякога брокерите дават само по-голямата цифра, ама всеки с глава на раменете може да се поинтересува колко взема реално. Пък това, че цената на квадрат реално била по-висока, също не е аргумент - цената на квадрат е само начин на смятане, но когато се купува апартамент се гледа колко струва даденият обект като цяло, а не колко била цената на квадрат. Например апартаментът от примера по-горе може да бъде обявен на цена от 1000 евро/кв.м. при квадратура 105 квадрата или на цена от 1167 евро/кв.м при квадратура 90 квадрата. От това обаче нито апартаментът ще стане по-голям или по-малък, нито цената на целия имот ще се промени.

Така е, ама хората живеят вътре в апартамента, не в коридора и би трябвало брокерите да посочват реалните квадратури на самото жилище...

# 581
Някои го правят, други трябва да ги питаш за да ти кажат. Нали и брокерите са българи все пак, и те гледат да подлъжат някого. Но това няма нищо общо с новото строителство като такова. А и номерът отдавна е известен и всеки знае, че трябва да проверява колко от предложените квадрати са общи части. В белите държави в броя на стаите не се слага и холът, а само спалните, докато у нас и холът е стая, но това пак няма значение, след като е ясно у нас как е и се разбираме за какво става дума.

# 582
  • Sofia
За броят на стаите у нас е едно и също за всички видове апартаменти. Разликата идва в описанието на квадратурата. За панел и ЕПК пише чистата площ, при новото строителство общата. Така не можеш да си сложиш единен критерий в търсачката - примерно от 90 до 100 кв.м.

# 583

Бях се отчаяла съвсем, докато не попаднах на адвокат, специализиран в имотните дела. Намери ми апартамент на много хубава локация, провери нещата документално и всичко мина успешно. ooooh!

габриела991, би ли дала повече подробности, предполагам и на други потребители ще е полезна информация!

# 584

габриела991, би ли дала повече подробности, предполагам и на други потребители ще е полезна информация!

Да, да и аз искам информация, моля.

Общи условия

Активация на акаунт