Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 166
  • 739
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Забрави задължителната предплатена карта, защото после няма да те оставят намира.  Mr. Green

# 721
т. 4 защо?

# 722
  • София
След 2 огледа и от трети ли имате нужда да ви развежда собственика? Mr. Green

# 723
  • София, Bulgaria
Не съм казвала, че не използваме интернет, а че не е основен инструмент и че освен да стоиш и да чакаш някой да звънне, може да направиш още много неща, който да генерират голям интерес и мотивирани купувачи.

hrs,
продажбата на имот или покупката, не е само показване на апартамент и наистина не е толкова елементарно..., но всеки си решава и е въпрос на виждане.
 Аз за мен и моето семейство сме си го решили за нас, защото съм от хората, които никога не се самолекуват, макар да си мисля, че знам какво ми трябва и при проблем, игнорирам всички негативи за лекарите и системата на здравеопазване и намирам този или тези, които ще ми помогнат.... и в къщи си правя маникюр и имам подобаващ "арсенал" от инструменти и лакове..., но никога не става като в салона...Купища негативи съм изчела, за адвокатите, но не си и помислям да се самоконсултирам..., не че не му разбирам, даже много му разбирам..но това не ме прави юрист или адвокат.
И по традиция в България няма нито една уважавана професия.
Единственото, което искам да кажа е, преди да вземете решение как и какво да правите с парите и с имота си, се подгответе... направете срещи с различни хора, които са минали през сделка с имот. Направете си проучване. Не игнорирайте и брокерите, поискайте да Ви препоръчат такива, вижте се с тях. За срещи пари не се взема. Вярвайте ми много неща може да научите, които в последствие да Ви помогнат. И да, може би съм предубедена, защото гледам от моята камбанария, от моя опит и защото съм видяла, какво ли не в този бизнес. И за "брокерите", за които говорите всичко е вярно, та нали всеки ден ми се налага да контактувам с тях. Аз също съм била и продавач и купувач и наемател и след първото фиаско, когато си мислих, че ще се справя и сама с продажбата на имота си...е та нали съм брокер...повече такава грешка не правя. Тогава направих всички грешки, които може да направи един продавач и за които съм предупреждавала хиляди пъти: Моя имот беше най-най-прекрасен...грешно го ценообразувах, защото в главата ми бяха, колко "невероятни" плочки съм сложила в банята и каква "извънземна" ми е кухнята и паркета как съм го чакала 4 месеца и е от не знам си, какво дърво... и т.н. А пък да не Ви разказвам, колко зле минаха търговските преговори.... ужас, все едно за първи път го правя...
И до ден днешен знам, че купувачът щеше да плати поне още 2000 Е...и в случая не става въпрос за пари, а за усещането, че не съм се справила. И аз знам, че е така.
 След този случай си наем колега от офиса и той си ме третира като клиент..., а аз си плащам 1:1.
Идеално ми е. Но това са си мои решения,  Вие ще решите за себе си.

# 724
Не съм казвала, че не използваме интернет, а че не е основен инструмент и че освен да стоиш и да чакаш някой да звънне, може да направиш още много неща, който да генерират голям интерес и мотивирани купувачи.

Ето какво сте казала точно:

В интернет са имотите, които не се продават. Така че да се използва информацията от там за преценяване на цена или ориентир за пазара е доста подвеждащо. Виждат се някакви имоти, на някакви цени, но от кога висят там, никой не знае.

Аз от горното разбирам така "имотите в интерент са боклуци, читавите имоти не са в интернет, а другаде, (по подразбиране в скрита фирмена база данни - нашата или на колеги, по избор) и по тази причина, за да намерите читав имот, трябва да се  обърнете към фирма посредник."

Ако в интернет са имотите, които НЕ СЕ продават, къде са имотите, които СЕ продават, според вас? И вие обявявате ли имотите на вашите продавачи в интернет или не? Питам, за да си изясня репликата  Peace

Иначе съм съгласна, че преди да си дадем парите, трябва да се подготвим. Въпросът е кой как разбира тази подготовка и кой колко време и усилия е готов да отдели, и кой как си подбира източниците на информация. Но пахистахис по-назад даде в общи линии стратегията на подготовката и тя работи и за продавачи, и за купувачи - изпробвано на практика. Няколко пъти.

Относно критериите за оценка на имота (независимо дали като продавач или купувач), плочките в банята са последното нещо, което влияе на ценообразуването, има далеч по-важни неща като локация (квартал и вътре в квартала), изложение, разпределение, етаж, отстояния, транспорт, паркове, училища, детски градини, магазини и т.н.

За вашия пример като продавач - как хем сте го надценила заради плочките и паркета, хем сте го продала подценен (купувачът щял да даде поне 2000 Е отгоре)?  newsm78

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 10:12 от Анонимен

# 725
  • София
Истината е, че интернет и сайтовете за имоти правят брокерите все по-излишно звено. Те се опитват да си запазят хляба, но това ще става все по-трудно в бъдеще. Просто тази професия е обречена, особено след като за практикуването й не се изисква никаква квалификация. Много работни места в миналото са били закрити заради индустриалната революция. Много работни места предстои да бъдат закрити заради компютърни алгоритми...неизбежно е.

# 726
Забрави задължителната предплатена карта, защото после няма да те оставят намира.  Mr. Green

100%  Peace

# 727
Момичета, моля ви елате на себе си. Интернет съществува от над 10 години, а брокерите на имоти не само не са изчезнали в цял свят, ами и съвсем добре се издържат от занаята си. Разбирам, че много от вас не ги долюбват, ама то май повече е защото и брокерите и страната ни, пък и самите ние сме си от един дол дренки. И не, не е вярно, че всичко що е в нета е ненадеждно, както не е вярно, че няма нужда от брокери. Оставяте ме с впечаткение, че или дискусията се води тенденциозно лиошо, или половината сте брокери без всякакви колегиални отношения. Спрете се малко де.

# 728
 Томева, с изключително голям интерес следя всичко написано от теб.  Но с този абзац, че поверяваш сделка с твой имот на колега ме "хвърли в оркестъра" и  това, че и заплащаш за услугата ееееее това не е за вярване. Praynig

# 729
  • Русе
 Има ли го ефектът на Бум на продажби на недвижими имоти по празниците. Активизира ли се пазара и долу го - какъв процент.

# 730
И аз вече започвам да си мисля, че от интернет имот не можем да си намерим, дали не се публукиват, дали бързо изчезват - не знам, но бях споделила и по - назад, че звъним на обяви, а до оглед така и не се стига...

Има и доста обяви, които се застояват много дълго, има и много, за които разбрахме, че вече са продадени, ама си отлежават там...
Та, нашето самодейно търсене засега не доведе до нищо, освен до загуба на време, и си наехме брокер, който да ни търси. Ще видим какъв ще е резултата. Но ако ни намери жилището, което търсим с кеф ще й платя комисионната и с кеф ще й дам после да продаде апартамента, в който живеем в момента и няма да се занимавам аз.
Аз не мисля, че ще останат без работа, не и брокерите, които знаят какво правят...

# 731
Момичета, моля ви елате на себе си. Интернет съществува от над 10 години, а брокерите на имоти не само не са изчезнали в цял свят, ами и съвсем добре се издържат от занаята си. Разбирам, че много от вас не ги долюбват, ама то май повече е защото и брокерите и страната ни, пък и самите ние сме си от един дол дренки. И не, не е вярно, че всичко що е в нета е ненадеждно, както не е вярно, че няма нужда от брокери. Оставяте ме с впечаткение, че или дискусията се води тенденциозно лиошо, или половината сте брокери без всякакви колегиални отношения. Спрете се малко де.

Брокери, които смятат, че брокерите са излишни?!  #Crazy

Няма да изчезнат, разбира се. А и има достатъчно хора, които ползват услугите им. Всеки си преценява за себе си.

Но е дразнещо да обявиш имота си сам без посредник и за часове да го видиш обявен в 10 агенции, без да са те питали. И обратно - да се обадиш за конкретен имот (който те предлагат) и след това да ти звънят по 10 пъти да ти предлагат имоти, нямащи нищо общо с твоите критерии, зявени при този конкретен имот, и то при положение, че ясно си заявил, че не искаш да ти търсят имот, тоест, не искаш да им ползваш услугата.

# 732
  • Sofia
Аз наистина не знам защо брокер трябва да търси, освен ако наистина нямам време или гледам в много широк район, например. Преди 4 години си търсихме жилище в силно ограничен район- общо взето сред 10 блока и то само с южно изложение. За какво точно ми е брокер, какво има да подбира? За 2 години се появиха 3 апартамента, които отговаряха на изискванията ни. Сега търся в отново, но примерно сред 25 блока в района, отварям интернет по 5-6 пъти на ден, засичам новата обява до 3-4 часа след появата й, в момента има 4-5 реални обяви и още 15 стари и повтарящи се.  С какво точно ще ми помогне да един брокер в търсенето?

# 733
Аз наистина не знам защо брокер трябва да търси, освен ако наистина нямам време или гледам в много широк район, например. Преди 4 години си търсихме жилище в силно ограничен район- общо взето сред 10 блока и то само с южно изложение. За какво точно ми е брокер, какво има да подбира? За 2 години се появиха 3 апартамента, които отговаряха на изискванията ни. Сега търся в отново, но примерно сред 25 блока в района, отварям интернет по 5-6 пъти на ден, засичам новата обява до 3-4 часа след появата й, в момента има 4-5 реални обяви и още 15 стари и повтарящи се.  С какво точно ще ми помогне да един брокер в търсенето?

С това, че ако му попадне обява, която отговаря на твоите критерии, ще ти се обади преди да я публукива изобщо в интернет...

# 734
Аз наистина не знам защо брокер трябва да търси, освен ако наистина нямам време или гледам в много широк район, например. Преди 4 години си търсихме жилище в силно ограничен район- общо взето сред 10 блока и то само с южно изложение. За какво точно ми е брокер, какво има да подбира? За 2 години се появиха 3 апартамента, които отговаряха на изискванията ни. Сега търся в отново, но примерно сред 25 блока в района, отварям интернет по 5-6 пъти на ден, засичам новата обява до 3-4 часа след появата й, в момента има 4-5 реални обяви и още 15 стари и повтарящи се.  С какво точно ще ми помогне да един брокер в търсенето?

С това, че ако му попадне обява, която отговаря на твоите критерии, ще ти се обади преди да я публукива изобщо в интернет...

А тя как ще му попадне? От една страна, при наличието на стотици агенции шансът да попадне точно в неговата не е голям, но дори и да попадне, нали точно това обсъждаме - че ако продавач отиде в агенция Х, той в общия случай очаква и иска имотът да бъде обявен в интернет, за да се види интересът. Тоест, агенцията, ако не го обяви публично, рискува да не му защити добре интереса и той да е недоволен. И се съмняам, че има много продавачи, съгласни на това. А ако е на друга агенция, тогава дори и да ти се обади, нали разбираш, че вероятно има и други такива брокери от други агенции, ня които ще се обадят за този имот и в крайна сметка пак ще наддваш на търг за него- като в случая, разказан от Томева, с панелката в Младост - обявена за 59 000, продадена за 64 000 Евро.

Дори не става въпрос за комисионната, а за това, че пазарът в момента е на продавача и заради това брокерите нямат лостове за въздействие, според мен.

Последна редакция: пн, 19 дек 2016, 11:07 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт