Първокласници 2016/2017 уч. г. - тема 4

• 68 766
  • 745
  •   1
Отговори
# 510
Моето определено не ходи с идеята да получава калинки, пчелички и т.н. Знае, че ходи там за да учи. Колко трябва да е съзряло детето за да осъзнае това?

Да, всички деца знаят, че ходят там да учат  Laughing. Въпросът е дали им е достатъчно това като мотивация за да седне едно дете и да се постарае и да го направи с желание само за идеята, че ученето е важно....за това ставаше въпрос, че имат нужда да виждат, че труда им е оценяван.

Моето дете също не ходи заради печатите, но вижда, че когато е положил старание и повече труд ги получава и им се радва чисто по детски.

# 511
  • в огледалото на живота
Изобщо не се впечатлявам от т.нар пчелички,мушички и печатчета.. Grinning

От самото начало,тетрадката на дъщеря ми се изпълни с такива.Опитах се да и обесня,че това не е задължително присъствие и определящо за нея.
Оценката в начален етап/под каквато и да е форма/ не показва развитието на детето, както и не е критерий, че детето знае!

За мен е важно детето ми да е сигурно в себе си,да не развие комплекс за малоценност относно знанията си,щото видиш ли Еми има браво,а аз само подпис... Laughing

Разбира се,това е мое мнение  PeaceВсеки родител е свободен да има такова.

Давам пример:момиченцето с което седи на един чин дъщеря ми е изпаднала в стрес...по простата причина,че не е успяла да напише красиво цифрата 8...
На въпроса ѝ защо,тя е отговорила,че няма да има похвала от учителката и Браво/ех,това браво..../ и мама ще е сърдита  ooooh!

Та границата е мнооооого тънка,много!
Без коментар повече  smile3505

# 512
.........
Давам пример:момиченцето с което седи на един чин дъщеря ми е изпаднала в стрес...по простата причина,че не е успяла да напише красиво цифрата 8...
На въпроса ѝ защо,тя е отговорила,че няма да има похвала от учителката и Браво/ех,това браво..../ и мама ще е сърдита  ooooh!

Без коментар повече  smile3505

Наистина без коментра  Confused ooooh!

# 513
Моето определено не ходи с идеята да получава калинки, пчелички и т.н. Знае, че ходи там за да учи. Колко трябва да е съзряло детето за да осъзнае това?

Да, всички деца знаят, че ходят там да учат  Laughing. Въпросът е дали им е достатъчно това като мотивация за да седне едно дете и да се постарае и да го направи с желание само за идеята, че ученето е важноо....за това ставаше въпрос, че имат нужда да виждат, че труда им е оценяван.

Моето дете също не ходи заради печатите, но вижда, че когато е положил старание и повече труд ги получава и им се радва чисто по детски.

Ами то и от родителите зависи тази мотивация. И нямам предвид предметни и други стимулации.
При нас има подпис. И детето пак се радва  Grinning

# 514
Вижте, всеки има различни виждания за метода на оценяване и мотивиране.Вижда се и тук. Хайде, обаче да не разваляме хубавия дух на темата и да не я превръщаме в поредната дискусия за или против. Прави ми впечатление от скоро, как определени хора се опитват да си наложат мнението.  Rolling Eyes Едно е да споделиш нещо, друго е да започнеш да оборваш аудиторията, че видиш ли ТИ си правата.  Grinning

# 515
Аз моето мнение го изказах и написах, че си е мое. От там нататък всеки изказа своето. Не съм забелязала някой да се опитва да се налага... Отстояването на позиция е далеч от налагане. По темата нямам какво повече да кажа и спирам до тук.

# 516

Да, всички деца знаят, че ходят там да учат  Laughing. Въпросът е дали им е достатъчно това като мотивация за да седне едно дете и да се постарае и да го направи с желание само за идеята, че ученето е важноо....за това ставаше въпрос, че имат нужда да виждат, че труда им е оценяван.

Ами то и от родителите зависи тази мотивация. И нямам предвид предметни и други стимулации.
При нас има подпис. И детето пак се радва  Grinning

Да, права си че и от родителите зависи и то много Peace

Аз моето мнение го изказах и написах, че си е мое. От там нататък всеки изказа своето. Не съм забелязала някой да се опитва да се налага... Отстояването на позиция е далеч от налагане. По темата нямам какво повече да кажа и спирам до тук.

Съгласна съм Hug, аз също не смятам че налагам нещо и мисля, че си говорим като нормални хора.

Иначе ако трябва да съм съвсем честна, нямам твърдо мнение за или против оценяването, но понеже темата тръгна за печати, грамоти и т.н. та аз не съм против тях, но не мога да кажа, че и много държа на тях и ако ги няма ще ми е голям проблем. Просто смятам, че децата имат нужда да виждат, че като полагат усилия и това се забелязва (вече как ще е изразено това отбелязване е друга тема)

# 517
Ако родители и учители имат еднаква идея какво се очаква от образованието - въобще не е нужно детето да е зряло, защото няма да му се налага да се лута за чие одобрение се бори. То няма да му бъде опрделящо в незрелите усещания. Много малко деца не биха паднали в клопката на груповите отношения и конкуренцията, в която ги вкарват големите. Единици не се поддават.
В цялата дискусия само едно изказване беше много извън нормата на доброто общуване. Това на дединката.

# 518
  • София
Моят човек е решил, че само подпис е "двойка, мамо" и все още не мога да го разубедя  Tired

# 519
  • Sofia
Може ли майките, които споменаха, че училището им ще се включи в състезанието "Любословие" да напишат кое е училището. Ако искат и на лични. Интересуват ме основно в "Дружба" и "Младост" дали има

# 520
Моят човек е решил, че само подпис е "двойка, мамо" и все още не мога да го разубедя  Tired

Уфф  Confused , ти сигурно си му казвала де, че госпожата така показва, че е проверила а не, че е двойка.
Нашата поне има няколко печатчета (пчеличката е 6-ца все едно а другите животинки са някакви средни и аз не знам какви се водят:) ), е понякога пак има и само подпис, но наистина трябва да е много сбъркано за да няма печат.

# 521

Мисля, че проблемът е в майката, а не в Бравото.  Thinking

Аз много се радвам, когато синът ми си дойде със стикер. Постарал се е, получило му се е красиво. Нормално е да споделя радостта му. Но никога не се карам, ако има просто подпис.

# 522
Не споря с никой Simple Smile а и повечето учителки от определена генерация са тренирани и обучавани по този начин. Калинки, пчелички, птички.
Аз мисля , че мотивацията в тази ранна детска възраст трябва да бъде базирана на естественото любопитство и жажда за знание на децата. Чудно ми е защо майките не слагат пчелички и звездички , когато детето почне да ходи. Или защо не използваме тази техника когато започне да се храни само.

Не я харесвам , но е факт и детето ми трябва да свикне с нея. За мен изграждането на добра преценка у самото дете е достатъчен фактор за да му кажа : Браво. Пиша ред с букви и той огражда тези които най-добре съответстват на модела. Има ясна представа. Полагането на усили в еднократни повтарящи се дейности ....писане на 3 реда букви ...за мен не води до браво. Не развива нито старание , нито мисъл. Развива магнетофоните умения. Учителя предава нещо. Колкото по-добре го повтори детето , толкова по-висока е оценката. Е...сори...ама за мен хора магнетофони не са за похвала.

Та нито се впечатлявам от стикери, печатчета и усмихнати шестички, нито искам детето ми да ходи на училище заради тях. За сега не се вълнува каква е бройката на тези неща. Дано задържим още малко така Simple Smile

# 523
  • в огледалото на живота
Рано или късно,децата ще се сблъскат със системата на оценяването.До тогава от мен се иска да следя процеса на обучение,дали среща трудности и къде да наблегнем за да ги преодолеем.
Честно казано бих искала след някоя друга година да питам дъщеря си не каква оценка получи днес ,а какво успя да научиш,с какво учителят задържа вниманието ти в час....ей такива мои си размисли...
Споделяйте радостта на децата,но не се вглъбявайте излишно   Hug
Всяко едно дете е индивидуално и отличаващо се!

# 524
  • Варна
Във все повече училища по света оценките се премахват.
Като продукт на такова образование, ни е доста трудно да приемем факта, че децата биха могли да се мотивират и от чисто любопитство и желание да учат.
Честно казано, аз съм доста притеснена от системата на оценяването и въобще от начина на преподаване в българските училища.

Общи условия

Активация на акаунт