Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 28

• 112 800
  • 770
  •   1
Отговори
# 675
# 676
Здравейте ,
педиатърката ми се съмнява ,че синът ми има аутизъм .Детето ми е на 1 г и 5 месеца роден е недоносен в 33 г.с. При последният преглед малкия имаше слаб очен контакт ,но и много му се спеше .Сега го гледам ,че ме гледа в очите ,но и не задържа много погледа си .Има и специфични двигателни маниеризми - много тупа всичко ,пляска с ръце и с пръсти и усуква тялото си .Освен това не посочва предмети с пръст .И създава впечатлението ,че не чува .Обръща се на име ,но след 3-4 път повтаряне .
 Обича да се гушка .Играе според мен нормално - бута количките,храни плюшените играчки ,строи кули от кубчета ,обича дрънкалки ,танцува , драска с пастел .Търси ме дори в тоалетната .Харесва деца и им се радва .Харесва и животни.Обича книжки с картинки и проследва с поглед като му показвам .От скоро
Маха за 'чао'.Посочва с пръст само пъпчето като го попитам ''Къде е пъпчето''.Казва само ''мама'' и то като е гладен ,жаден или му се спи и то само при тези ситуации т.е. рядко .Издава само някакви звуци само ууууу,ааа ,,,
Много съм уплашена .
След месец педиатърката ни праща на психиатър .Ще се побъркам до тогава .

# 677
Честита Баба Марта, момичета!
mama_d, добре дошла!
Ще споделя и аз каквото мисля по въпроса Simple Smile
По отношение на добавките, детоксите, диетите и всякакви там илачи, те съветвам да не прекаляваш, в смисъл щом си решила, че нещо ще ти е от полза, добре, опитай, но не смесвай много неща. Все пак в един момент, ако има полза от нещо, ти няма да разбереш какво точно е помогнало на детето.
А има ли и смисъл да се пренатоварва организма със 100 неща, вярно повечето се водят "безвредни" добавки, но все пак давайки и това, и онова, баланса в организма се променя. Много хора са алергични към прополис и производните му примерно.
Аз навремето от Брейнбустер не видях полза.  От противниците на диетата съм, освен ако няма причина тя да се спазва. А именно непоносимост към казеин, глутен или нарушена чревна флора.
По отношение на терапевта, било то логопед, психолог , защо не започнете варианта с домашни посещения? Много терапии съветват първо работа в домашни условия и след това прехвърляне на уменията в социална среда. Сега да ходите в детско заведение само, за да се отчете някакво присъствие, е напълно безсмислено. Ако детето е "неадекватно" както описвате, че не реагира, не разбира, то няма да има никаква полза от тази социализация. Колкото и добавки да се дават, те няма да накарат детето да започне да разбира, да контактува, да се научи на ежедневни, хигиенни дейности, без които напред няма как да се върви. Трябва и да се работи с него упорито.
Всичко това съм го преживяла, затова си позволявам да дам такива напътствия, синът ми ходеше до 4г. 5 м. на градина, на специалисти, но не реагираше на нищо, повечето време беше безразличен или изпадаше в някакви състояния - предимно неадекватен смях и това време всичкото беше изгубено. Спряхме всичко и започнахме терапия в дома със специалист. Всеки ден идва и работим . Вярно, разходът е по-голям, но започна да разбира и изпълнява и ... така нататък .
 Peace Hug

HugАбсолютно сте права идивидуалната работа в началото дава много по добри резултати,спокойствие и обстановка ,която не действа разсейващо.Три са факторите за оптимална образователна среда за детето 1. Ниво на разсейване.2.Ниво на контрол 3.Емоционална нагласа на хората около детето.При дете с аутизъм или съмнения за такъв академичните познания не бива да са приоритет .На първо място липсва точно познание да общува със света и на това трябва да се наблегне .Липсата на очен контакт е основният проблем ,защото децата учат когато гледат това е и първата стъпка но не и невъзможна.Успех bouquet

# 678
Здравейте ,
педиатърката ми се съмнява ,че синът ми има аутизъм .Детето ми е на 1 г и 5 месеца роден е недоносен в 33 г.с. При последният преглед малкия имаше слаб очен контакт ,но и много му се спеше .Сега го гледам ,че ме гледа в очите ,но и не задържа много погледа си .Има и специфични двигателни маниеризми - много тупа всичко ,пляска с ръце и с пръсти и усуква тялото си .Освен това не посочва предмети с пръст .И създава впечатлението ,че не чува .Обръща се на име ,но след 3-4 път повтаряне .
 Обича да се гушка .Играе според мен нормално - бута количките,храни плюшените играчки ,строи кули от кубчета ,обича дрънкалки ,танцува , драска с пастел .Търси ме дори в тоалетната .Харесва деца и им се радва .Харесва и животни.Обича книжки с картинки и проследва с поглед като му показвам .От скоро
Маха за 'чао'.Посочва с пръст само пъпчето като го попитам ''Къде е пъпчето''.Казва само ''мама'' и то като е гладен ,жаден или му се спи и то само при тези ситуации т.е. рядко .Издава само някакви звуци само ууууу,ааа ,,,
Много съм уплашена .
След месец педиатърката ни праща на психиатър .Ще се побъркам до тогава .

Здравейте,  Аутизмът е нарушение,което засяга главно способността на човек да общува със света.Бягството от провокиращия външен свят,от динамичната среда и т.н.Не се притеснявайте не ми се струват толкова сериозни нещата при вас Heart Eyes

# 679
Пропуснах ,че преди 2 месеца казваше  - дай,баба,тати,ало,''дичка "за вода,ам- ам за храна.Сега казва само мама и то рядко. Sad
Не дава не донася не посочва все едно не ме разбира само гледа в нищото неадекватно.От скоро строи с голямо Лего замъци като голямо дете.- с основи, прозорци ,врати и покрив и кули.
Другото е ,че когато му се скарам се смее.
Знам,че има нещо .Може да не аутизъм ,но нещо се случва със сина ми.

# 680
Честно казано си мисля, че имате прекалено големи очаквания за дете на 1 година и 5 месеца. Поне по описаните неща, аз не виждам повод за притеснение. Може би има друго, което Ви притеснява, но с думи да не можете да ни го опишете, но за дете на тази възраст, нещата, които прави ми се струват ОК  Rolling Eyes.

# 681
.....
Знам,че има нещо .Може да не аутизъм ,но нещо се случва със сина ми.

Екатерина, защо да не потърсите психолог (който да има опит с аутисти и деца с разстройства в развитието), докато чакате часа при психиатъра?
    Наистина сте много притеснена, което надали ви помага в каквото и да било. За психолога няма да чакате толкова дълго. И ще придобиете поне някаква яснота за нещата.

# 682
Честно казано си мисля, че имате прекалено големи очаквания за дете на 1 година и 5 месеца. Поне по описаните неща, аз не виждам повод за притеснение. Може би има друго, което Ви притеснява, но с думи да не можете да ни го опишете, но за дете на тази възраст, нещата, които прави ми се струват ОК  Rolling Eyes.
Здравей ,аз не се притеснявах докато педиатърката не установи проблем ''липса очен контакт '' и  маниери с ръцете ,както и загуба на говор ако 5 думи могат да се нарекат говор .
 Вчера бяхме на детски рожден ден и си игра с децата даже каза няколко думи стари думи -''дай'' и ''дичка '' не ги беше казвал от месец и нещо .Нямаше очен контакт има ,но за кратко поглежда и забива поглед  това само при много хора .Сякаш се срамува ,а  не е от срамежливите отива и първи започва да се закача с нови хора и деца.До колкото знам аутистите не са контактни и не харесват деца .Може и да греша не съм много запозната.
От няколко дена махнах млечните продукти от диетата му .Четох  във форума ,че помагало .Може ли за това да е почнал пак да казва думички ?

# 683
''  Екатерина, защо да не потърсите психолог (който да има опит с аутисти и деца с разстройства в развитието), докато чакате часа при психиатъра? ''
 Благодаря ще го направя ,а къде има във Варна ако  може някои да ми препоръча .Мислех ,че психолозите  се занимават само със семейни проблеми .

# 684
 Искам да ви попитам има ли друга причина за намален очен контакт ?
Защото започна и да посочва с пръсче нещата който иска или да му ги кажа как се казват на книжката.Което ми казаха ,че било много добър знак  ,че детето е добре .
 Моля се  да е така .... Praynig Praynig

# 685
Екатерина,
моят син е на 1г 6 м, не прави и 1/4 от нещата, които твоят син прави.
Аз също се приеснявам, но сестра ми, която учи начална педагогика каза, че до 3 годишни не може да се диагностицира на 100%.
Виж колко много неща казва и прави детенцето. Моето освен ма ма ма ма друго не казва, говори на бебешки. Не посочва, разбира всичко, но не иска да имитира или приказва.
Ходи при деца, закача ги. Бие се по главата на моменти или върти гуми на коли или други неща.
Сега пак започнах да се притеснявам аз. Confused

# 686
  • София
 Ekaterina9 моят син е с не добър очен контакт,на възраста на вашето дете не казваше нито една смислена думано не е аутист според психиатри и психолози,не всяко различно поведение при малките деца се свързва с аутизъм,при нас има разтройство в развитието ,при други има други дефиците,впрочем всички деца имат дефицити в една или друга област ,повече или по-малко,мозъка им расте и се променя,затова и е трудно поставянето на диагноза аутизъм преди навършване на 3 години.  Заведете детето на психолог той ще ви насочи има или няма проблем,но на тази крехка възраст това което описвате ми се струва нормално за дете.

# 687
И моят син като се изнерви се удря по гърдите с ръчички или тропа с крак.....всеки ми повтаряше че това е защото е аутист,те били със странно поведение....
А не е вярно,наистина и децата които не са с аутизъм имат "странно поведение'

# 688
Екатерина,
моят син е на 1г 6 м, не прави и 1/4 от нещата, които твоят син прави.
Аз също се приеснявам, но сестра ми, която учи начална педагогика каза, че до 3 годишни не може да се диагностицира на 100%.
Виж колко много неща казва и прави детенцето. Моето освен ма ма ма ма друго не казва, говори на бебешки. Не посочва, разбира всичко, но не иска да имитира или приказва.
Ходи при деца, закача ги. Бие се по главата на моменти или върти гуми на коли или други неща.
Сега пак започнах да се притеснявам аз. Confused
Здравей,извинявам се ,че отново си се притеснила .Вярвай ,че всичко ще отмине ....
От 5-6 дена спрях млечните продукти и има голямо подобрение ,а може и да си втълпявам и просто да му е дошъл момента.Започна пак да връща говора и от вчера вече посочва с пръсче ,а може и да е видял как другите деца на рожденият ден сочат .И моя си блъска главата на моменти и върти гуми на колички ,но по често ги бута .

# 689
Аз съм от Варна и за съжаление съм на мнение че не много от психолозите са квалифицирани в тази област. Психоложката която консултира моето дете бих я удушила ако я срещна някъде защото тя не подходи никак човешки в ситуацията. Когато срещнеш дете с подозрение че е от спектъра няма смисъл да се правиш на бог да раздаваш диагнози и да закопаваш и без това стресираните родители. Нашата психоложка заяви че детето е с аутизъм най-веровтно атипичен такъв.  Че това  е състояние и нищо не може да се направи за подобряването му в случая и че за едни 50 лева на месец можем да й го водим в център патиланци да видела накъде върви.Овчарова й беше фамилията. Дано е понатрупала малко умствен багаж и опит защото аз за 7 години натрупах толкова че ако ми доведат да консултирам такова дете и без да съм психолог ще го направя много по-адекватно , щадящо за детето и полезно за родителите по сравнение с това, което направи тя. Още психолози от сорта съм срещнала по пътя си , няма просто да си хабя пръстите да коментирам. При такова малко дете психолога не прави нищо, той консултира родителите.

И така какво бих препоръчала именно В случай на такова малко дете

Първо се идентифицирст дефицитите и почва да се работи по тях. Те са много лесни за дефиниране от това какво трябва да прави дете на тази възраст.
Второ се определят чисто физическите характеристики - слух, УНГ, невролог , евентуално ЕЕГ и без да има показатели заради епилепсия огнища и други.
Трето за родителите препоръчам консултация с психолог. По скоро за тях това е много нужно за момента. Осъзнаването на сериозността на ситуацията , приемането й ,преминаване на етапа Защо на моето дете и какво точно му има на моето дете и преминаване към полезни действия. Именно тези полезни действия да това, откоето детето има нужда. Лашкания от сорта на :прави това но не прави другото на никого не са полезни. Няма чисти симптоми на състояние на детето от спектъра , затова нека съсредоточаването е върху това какво НЕ прави.
П.с. лично мнение - не препоръчвам такива деца да посещават ясла, макар и да е често срещано като явление. Яслата и педагозите там не могат да бъдат толкова полезни колкото една майка ангажирана в ситуацията...

Общи условия

Активация на акаунт