Защо веганизъм?

• 281 633
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 2 715
  • Куциндрел
Потърсих из нета, явно от ползата на хлорофила е само на теория и се доказана точно при веганите. Joy Joy Joy

На този по бих му повярвала. Mr. Green

# 2 716
Е, не е вярно, че пише само за миришещи крака. Не знам защо пак се прибягва от едната крайност в другата.
Руколата, глухарчетата например са полезни за жлъчката и черния дроб.
Антиоксинатните свойства пък неутрализират свободните радикали.
За ползата от зеленолистните зеленчуци има достатъчно писано.
По тази логика може всяка една храна да се осмее.

# 2 717
  • Куциндрел
Аз не писах, че пище САМО за миришещи крака.
А руколата и глухарчетата не съдържат само хлорофил.

# 2 718
Ами, то нито една храна не съдържа само една съставка. Другите ползи малко ли са?
Какво точно искаш да бъде доказано?
Зеленолистните са полезни за всички.

# 2 719
  • MI
Че са полезни спор няма, но силно се съмнявам причината да е хлорофила.  Laughing Мислех си че са разни витамини, фибри и т.н.

# 2 720
Питаме, защо хлорофилът е жизнено важен за човека?

# 2 721
  • Куциндрел
Ами, то нито една храна не съдържа само една съставка. Другите ползи малко ли са?
За хлорофилът иде реч.
За другото си права, макар че аз не мисля, че трева в голямо количество е полезна за човек.
Като човек отиде на сергия за плодове и зеленчуци, първо му хващат окото червените такива, а не зелените. Sunglasses

# 2 722
  • София
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB
Хлорофил (от гръцки: χλωρός – „зелен“ и φύλλον – „лист“) е зелен пигмент, открит в голяма част от растенията, някои водорасли и зелени гъби.
Съдържа се в хлоропластите при висшите и в хроматофорите при низшите растения. При негово участие се извършва фотосинтезата. Количеството му в листата е от 0,6 до 1,2 %. Поглъща слънчева енергия и я трансформира в енергия на химичните връзки в органичните съединения, които се синтезират в процеса на фотосинтезата. По химически състав хлорофилът е от групата на органичните съединения. Има сложен химичен състав – представлява белтък, свързан с магнезий.

Това, накратко.

# 2 723
  • София

Какво им е полезното на зеленолистните?
Аз почти не ям зеленолистни, с изключение на готвен спанак и магданоз и копър като подправки.
Глухарчета, кейл, люцерна, рукола и пр. дори не съм опитвала и не възнамерявам да опитвам.
Дори марули не ям, защото са ми безвкусни и са блъскани с нитрати.
Не смятам изобщо, че тревите са храна за хора, а Ирина основно на тях набляга. Почти не съм я виждала да дава на децата обикновени домати и краставици, въпреки че последните също би трябвало да съдържат спешен хлорофил.  Mr. Green

# 2 724
  • Italia

Не е. "Myth about chlorophyll" показва също доста резултати, чиито статии не рекламират магически хапчета Wink
http://www.hellawella.com/debunking-myth-about-chlorophyll

# 2 725
Александрия, бързо си давай координатите да ти изпратя салати и марули! Лично съм ги засяла от семенца, после ги засадих в оранжерията на майка ми и сега съм горд собственик и унищожител на около 200 марули и зелени салати. bowuu Имах късмета на начинаещия.  Laughing

# 2 726
  • Куциндрел
Уиш, мели ги на смути и консервирай за зимата. Laughing

# 2 727
 Децата ми не могат да изядат никога пет плода на ден, изяждат по един-два, салати не обичат - зеленчуците ги ядат нарязани и неподправени. От зимните зеленчуци не харесват нито един.
Не знам как е възможно да се ядат килограми плодове и зеленчуци, освен ако целта не е да си залъгваш стомаха с нещо нискокалорично, за да не посягаш към други храни. Според мен гладуващите хора прекаляват със зеленчуците и плодовете, ако си заситен, няма да ти се ядат килограми, а един, най-много два плода и нормална порция салата, а не леген салата.

# 2 728
# 2 729
Аз пък си направих експеримент - 5 дни подред след сутрешна тренировка на гладно изпивах по една чаша смути (около 300 мл). В къщи винаги имаме много плодове и зеленчуци, намерих си и ленено семе, и сусамово, че и чия купих  Laughing. Половин час след това бях безумно гладна, първи ден се нахвърлих върху шкембе чорба  Mr. Green. Колко ли смути трябва да се изпие сутрин, за да не умреш от глад до обяд?

Общи условия

Активация на акаунт