Защо веганизъм?

• 280 601
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 3 315
  • В царството на игрите:)
Ами за това Ирина ви е странна.но с времето организмът се нагажда към суровата храна ,не е толкова лесно да си суровоядец!
Анджак, де Mr. Green Защо тогава човек трябва да си го причинява? И защо трябва да се "нагажда" ако е нещо естествено за него? А, че не е лесно в това спор няма. Да не кажа, че е адски трудно Rolling Eyes
А що се отнася за миризмите имах предвид точно аромата на прясно изпечен хляб или питка  и тестени изкушения, но не посмях да го кажа, че е много, ама много вредно Mr. Green
Няма да забравя как ДеситУ се възмущаваше от белия хляб, който и давали в болницата..Отвратително направо #Crazy

# 3 316
  • София
  Каква идеология седи зад суровоядството изобщо?

Идеологията е, че с термичната обработка се унищожават всички полезни вещества в храната и тя става "мъртва".

# 3 317
  • София
идеологии, глупости, духовности, слънцеядство...
и накрая отиваме на едно и също място.

# 3 318
  Каква идеология седи зад суровоядството изобщо?

Идеологията е, че с термичната обработка се унищожават всички полезни вещества в храната и тя става "мъртва".
Ок, това го разбирам за някои продукти. Да речем, спанака ще го ядеш суров, а не на супа, за да извлечеш всички негови полезни съставки. Обаче, няма как да ядеш сурови картофи. Тоест ти просто се лишаваш от картофи изобщо и пак не получаваш полезните им вещества. Затова пък варените картофи на картофена салата, а и просто ей така са вкусни, дават енергия и са нахранващи. Защо да се лишаваш от варени картофи при това положение? Не са вредни.

# 3 319
Май сладък картоф може да се яде суров. Мисля, че правят сушен чипс от него.

# 3 320
Скрит текст:
Разбира се, чу готвената храна внася уют.

Съгласна съм, само
една специфична миризма на готвено, смесена с миризма на белина,
Скрит текст:
навява хлад от прозореца на детството, защото така смърдеше и до ден днешен смърди в детските градини и училищния стол.

Този аромат се носи понякога в нашата тоалетна. Някой малоумник от долните етажи или готви в неговата, или си е вкарал тръбата на аспиратора в шахтата. Никой не признава.

# 3 321
  • Linz
Толкова много енергия се хвърля за да се осмеят и принизят хората, които показват, че наистина ги е грижа. Даже самата дума "веган" създава известен дискомфорт. И дори мълчаливият веган представлява морален укор за традиционно хранещите се. Това обяснява цялата словесна агресия и всички обидни епитети към хората, излязли от зоната си комфорт за да направят света малко по-добро място. Това е просто един преход, през който трябва да се премине, докато веганизма се установи като трайна тенденция в живота на хората. И докато се преодолеят старите и погрешни убеждения, че липсата на животински продукти в храната ще доведе до дефицити за организма и здравни проблеми.
Почти няма хора, които са родени вегани, и всички преминаваме през етапите на противопоставяне и отхвърляне. Но когато един път човек се е убедил категорично в нещо, и цялата помия на света да се излее върху него, няма значение. А аз съм убедена, че веганството не е просто мода, а преминаване към един по- съзнателен и отговорен начин на живот.
Съпротивата тук е съвсем закономерна. Промяната идва от младите хора, отворени за новото и с будно съзнание. Това, което ме радва е, че темата е активна и се чете и коментира и по други форуми и фейсбук групи. Това показва, че хората наистина се интересуват. Безразличието е най-страшното, не омразата. Благодаря и на тези, които ме "вкараха" в затвора Simple Smile

# 3 322
О, Мамата на Елфчето се появи. Аз, все пак бих се загрижила първо за здравето на детето си, после за спасяването на планетата. Че би било язък да спася планетата, а детето си-не.

# 3 323
  • Куциндрел
Че то психичните отклонения винаги предизвикват поне клюкарски интерес в хората....
В нета всички вегани изглеждат, пишат и се държат като ненормални.
А лудостта им избива на 2-рата минута разговор на тема храна.

# 3 324
Че то психичните отклонения винаги предизвикват поне клюкарски интерес в хората....
В нета всички вегани изглеждат, пишат и се държат като ненормални.
А лудостта им избива на 2-рата минута разговор на тема храна.
Да днес е гордост да си гей ,но е срамно да си веган!

# 3 325
Никой не е скочил в тази тема с "Ама ти защо не ядеш еди-си-какво?! Почвай веднага!"
Но какво очаквате след купищата епитети за нас всеядните? Няма как да седим и да си мълчим. Щото ние сме зли и ядем живи същества. Twisted Evil
Именно веганите си налагат вижданията за храненето върху останалите. Особено с изцепките на бул. Витоша. Ако видя някой такъв, сигурно ще му разиграя някоя сценка, че отивам да го ям... Тъй де, нали ще изразяваме вижданията си относно храната? Ти играеш пиле, аз играя месояден.
Мои познати вегетарианци съм ги разбирала, че не ядат месо, чак когато трябва да се уточнява меню за някакво събиране. И никой от тях не ми е налагал начина си на хранене, и ние сме се съобразявали с това какво могат и не могат да ядат. И всички бяха доволни.
Не знам веганите до колко повече се фанатизират, но в интернет се подвизават толкова луди вегани, че няма как да не срещнат отпор. Rolling Eyes

# 3 326
  • MI
Скрит текст:
Толкова много енергия се хвърля за да се осмеят и принизят хората, които показват, че наистина ги е грижа. Даже самата дума "веган" създава известен дискомфорт. И дори мълчаливият веган представлява морален укор за традиционно хранещите се. Това обяснява цялата словесна агресия и всички обидни епитети към хората, излязли от зоната си комфорт за да направят света малко по-добро място. Това е просто един преход, през който трябва да се премине, докато веганизма се установи като трайна тенденция в живота на хората. И докато се преодолеят старите и погрешни убеждения, че липсата на животински продукти в храната ще доведе до дефицити за организма и здравни проблеми.
Почти няма хора, които са родени вегани, и всички преминаваме през етапите на противопоставяне и отхвърляне. Но когато един път човек се е убедил категорично в нещо, и цялата помия на света да се излее върху него, няма значение. А аз съм убедена, че веганството не е просто мода, а преминаване към един по- съзнателен и отговорен начин на живот.
Съпротивата тук е съвсем закономерна. Промяната идва от младите хора, отворени за новото и с будно съзнание. Това, което ме радва е, че темата е активна и се чете и коментира и по други форуми и фейсбук групи. Това показва, че хората наистина се интересуват. Безразличието е най-страшното, не омразата. Благодаря и на тези, които ме "вкараха" в затвора Simple Smile
Не, много по-просто е - държите се меко казано странно, агресивно и налудничаво. И предизвиквате съответната ответна реакция. Ако си мълчахте и ядяхте кротко тревите без да правите публични демонстрации, да нападате ферми, риболовци и т.н., да пишете коментари с пожелания за рак и подобни, никой нямаше да ви обърне внимание. Знаеш ли защо? защото всъщност вие не сте специални. Не сте друг вид, не сте морално по-извисени, не правите нищо по-добро от останалите хора. Същите хомо сапиенс с всичките им слабости и суети сте, нищо повече. И ще отидете на същото място, където и месоядните. След горе-долу същото време (а някои дори по-рано). И нищо от това не зависи от вас, така както не зависи и от нас.  Peace

# 3 327

Аз харесвам т.нар "мълчаливи вегани", които са си намерили пътя, не ми го натрапват и си живеят спокойно. Готвила съм вегански манджи за вегани гости с кеф. Ама са малцинство. 95% като ги попиташ да ти се представят няма да ти отговорят с "Инженер", "Филолог", "Уча еди какво си","Спортувам еди що си", а директно "Веган съм". Или като кротката Фея бият камбаната Shame! Shame! Shame! обяснявайки как невеганите са нацисти, убийци и дерат кучета в задния си двор.  ooooh!

Да не говорим за научна обосновка, която предлагат. Мен дори не ми се включва в такива разговори. Не познавам засега нито един веган, който да е завършил медицина, молекулярна биология, биотехнологии или въобще нещо, което да предполага научно образование. По-голямата част от информацията им е или откровено погрешна, или тенденциозно поднесена, или директно дошла от нечий блог, но наречена "достоверен източник". Реалните научни статии, на които се позовават издишат откъм статистическа достоверност и са оспорени многократно от други учени, а изводите се правят на базата на специално подбрани резултати (сиреч, това ми потвърждава теорията, остава, онова не - махам го).

Amona Ra, добро сравнение. Сред гейовете има някои свестни, които обаче успешно биват скрити зад разни откачалки, обикалящи с розови пера в задника в центъра. Сред веганите също има страхотни хора, отново успешно скрити зад психопати с тарелки и нареждащи религиозно за убийства и колене.

# 3 328
Наскоро готвих за 40 човека, за миг помислих дали и за веганите трябва да има нещо, но мигом отхвърлих тази идея, защото прецених, че който прави фасон "това не го ям, и това също, а и онова там няма да го ям", гледа подозрително всяко блюдо и пита за съдържанието му, спокойно може да е още по-интересен като не яде въобще. Разликата между това да жубариш цяла вечер семена и краставици и да не ядеш нищо, е съвсем малка, все ще си гладен в крайна сметка.

# 3 329
  • Насред хаоса
Толкова много енергия се хвърля за да се осмеят и принизят хората, които показват, че наистина ги е грижа. Даже самата дума "веган" създава известен дискомфорт. И дори мълчаливият веган представлява морален укор за традиционно хранещите се.
От четенето тук и на други места, както и от личния си контакт с вегани съм стигнала до извода, че характерна черта на веганите е да се надценяват и да се смятат за нещо повече от останалите. Думата "веган" може да ми създаде известен дискомфорт само доколкото някой такъв смята, че има право да ми определя с какво да се храня, че и да ми размахва пръст, да ме обижда и да се опитва да ми вменява вина. Оттам нататък не ме интересува дали някой е веган, слънцеяд или каквито ги има още. Още по-малко ще седна да се захласвам по някого заради начина му на хранене или да си хабя енергията да го укорявам морално. Това си е негова работа. Мълчаливите вегани са редки птици в редиците ви, повечето държат да информират всекиго какви са, дори да не ги питат.

Общи условия

Активация на акаунт