Защо веганизъм?

• 282 505
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 645
А какво яде? Много ми харесва, наистина.

Нелия, яде рибешка храна, но не те съветвам да го завъждаш, защото поддръжката на аквариума е тегава. Утре предстои и е свързана и със скандал с пубера  Sad.

# 646
Ние две прасета спасихме Simple Smile.
Посред работен, натоварен ден детето ми звъни. Вдигам с ужас, защото звъни само при сериозна ситуация и чувам: "Мамо, има две прасета в двора, какво да правя  :яд:.
Започвам трескаво да мисля - малък е за наркотици, така че надали халюцинира, задавам въпрос, не много смислен, но предвид обстоятелствата - какви прасета?
Отговаря - черни Simple Smile. От там аз вече се чудя да цвиля ли или да грухтя. Накарах го да прати снимка и ако може да ги затвори в двора, докато дойдат от общината. Прати детето снимки и с приятелчетата бяха ги затворили. Били избягали от детски клуб с животинки. Бяха си съвсем питомни грухчовците.

Какво ли ще направят нашите общинари за прасета в двора.

# 647
  • MI
Трещерица, според мен ще ги приберат и още как.  chef  Laughing

Даун, никога не съм имала аквариум, предполагам че при мен бързо би станало сухоземно.  Laughing

# 648
  • София
Цитат на:

Нужно ли е да съм експерт по маймуни за да показвам тази снимка? Маймуните са вегетарианци. Имат подобни на нашите пръсти за да белят плодове, не лапи с нокти.
[/quote

# 649
Това, което веганите отказват да осъзнаят (защото междувременно съм сигурна, че става дума за отказ) е, че тяхната храна хаби не по-малко ресурси, дори повече, от тази на месоядните.
Затова за мен те винаги ще са най-лицемерната секта.

Не може да дойдеш да ми обясняваш как моята (пасищна) пържола от българско месо е по-вредна за околната среда от твоята храна, която е прелетяла половината свят, някой друг е нарязал и оформил (разните му там изделия от "кайма" например), чийто труд кой знае как е бил заплатен и т.н.
Единственото ти усилие е да сложиш продуктите в скъпата машина, за да станат на нещо течно, аутсорсвайки дори дъвченето, и после да ги снимаш  Laughing

Ами съжалявам ама от хора, които имат претенции да мислят за околната среда и за бъдещето очаквам повече критична мисъл. Но пък предвид, че са с промити мозъци и за тях единствените живи същества, за чието спасение трябва да мислим, са кравите, прасетата, кокошките и евентуално агнетата,  всъщност очаквам прекалено много.

Отгледайте си първо малко храна сами, пък я сгответе сами, пък пробвайте да ядете само локална, сезонна храна и елате пак да кажете до какви прозрения сте достигнали за околната среда и какво можете да направите вие конкретно за нея. Ама не преди това, моля.

# 650
  • Пазете Гор
Хубаво е да се знае, че така презираното "промишлено" иотглеждане на животни и на растения е най-спестовното, измерено като разход на ресурс за единица продукция. Общият разход на ресурс се смята трудно от лаици, но един бегъл поглед върху цените е достатъчно илюстративен. Защо е така - причини бол, като започнем от т.нар. "икономия от мащаба".

Аз не твърдя, че е вкусно и богато на полезности, а само че е по-малко ресурсоемко, ако е измерено в разход за единица продукция, или за 100 ккал, ако щете.

Нискоефективните стопанства в изостаналите региони разходват за единица продукция много повече, в сравнение с "интензивните".  То е подобно на факта, че превоз с 200 000 тонен контейноровоз товар има по-малък екологичен отпечатък от превозеното с дивопасящо магаре. Сравнява се разхода за тонкилометър, само да припомня. Особено неефективни прийоми са събирачеството и лова, и не случайно цивилизациите почват да им търсят алтернативи преди пет хиляди години.

# 651
Нали си даваш сметка, че от както се размятаха някакви факти, веганите се изнизаха от темата Simple Smile.

# 652
  • Пазете Гор
Аз не го пиша само заради веганите - някои заблуди за ефективността за вкоренени у много хора, без оглед на хранителните им навици. Нито пък държа да влизам в спорове с тях. Помня преди време един мой словесен сблъсък с една тукашна аболиционистка, анархо-комунистка, дето разправяше врели-некипели: как прекарвала зимите, като се отоплявала, горейки старите си гащи, и тям подобни. Пишеше мноу вместо много, смяташе го за готино.

Това е изтощителното на такъв спор, че подобен екземпляр плещи каквото му дойде наум, извън дискусията, някакви "факти" без логика и обосновки. А ти полагаш старание да формулираш теза, която да издържа поне на проверка с калкулатор, да дадеш несъмнителни примери, валиднио аргументи. А то скача от теза на теза, лъже, маже, и накрая ни призове да не се взимаме насериозно, да правим любов, па щукне да троши зайчарниците на комшията си.

Та съпоставяйки аз колко енергия, опит  и знание троша в такива спорове, с тяхното каканижене наизуст, стигам до извода, че подобен спор е тежко неефективен за мен. И ги избягвам, не само по тая тема.

# 653
Не е заради фактите, те на факти отговарят с пропаганда, написана от американските им гурута. Временно затишие е от типа "остави ги, те не са еволюирали все още, и те ще узреят някой ден за правилния начин на живот, когато со готови". След месец-два ще има нова тема за пчелните повърни.

# 654
Във форума са писали няколко представители на веганизма, но нямам спомен някой от тях да е споменал, че отглежда поне част от храната си или че консумира само локални и сезонни храни. А би било много полезно от тяхна страна, вместо да се опаковат в тарелки, да изразходват енергията, хвърлена в простотии, прекопавайки няколко декара земя и засаждайки малко картофи, домати и други подобни благинки. Но пък колко е лесно да си загрижен за природата пред монитора на компа докато самолетът скапва околната среда, пренасяйки драгоценната ти киноа.

# 655
Ха, какво ще отглеждат тези градски чеда? На Феята рецептите са съставени 1/2 от неща, дето не съм ги и чувала, а тези, които са ми познати, са обикновено извънсезонни или доста скъпи. И това се рекламира като хранене, което щяло да реши окончателно проблема със световния глад и бедност.

# 656
Ха, какво ще отглеждат тези градски чеда? На Феята рецептите са съставени 1/2 от неща, дето не съм ги и чувала, а тези, които са ми познати, са обикновено извънсезонни или доста скъпи. И това се рекламира като хранене, което щяло да реши окончателно проблема със световния глад и бедност.
Знаеш ли, това може да е локалната храна, отглеждана в NY. На балкона в сандъчета, примерно. Laughing

# 657
Куркума, Пинки си беше кукуригу отвсякъде
Особено с мечтата си за човешка бомба

Така и не ми отвори с какво храни любимите си кучета
Не разбрахме дали животът им или животът на телетата, от които е кучешката храна, и е по-скъп

Във "Веганския мит" авторката описва собствените си напъни да отглежда храната си и пълното фиаско на това начинание
Не знаех за нападението с люти чушки
Само за онова видео в тубата с пай/ торта на една конференция, докато говори
Описва и желанието на веганите да разделят Африка на две, за хишници и тревопасни, без да осъзнават как това ще превърне саваната в пустиня
Важното е лъвът да умре от глад поради липса на дивеч, а антилопите от свръхпопулация

В темата за НВХ има съфорумка, била дълги години вегетарианка, даже не е веганка
Лично е описала щетите върху тялото си, някои нелечими  и хронични вече

Последна редакция: сб, 22 окт 2016, 11:02 от Анонимен

# 658

...Не знаех за нападението с люти чушки
Само за онова видео в тубата с пай/ торта на една конференция, докато говори..

Едно и също е. Пайовете са били със стрити люти чушки.

https://www.youtube.com/watch?v=IPayTWlAQ0k - ето го нападението. Съжалявам, че клипчето е с весела музичка, само това намерих. Но не е весело въобще.

# 659
Ясно
Мислех, че са два различни случая
Много показателно за милостивата натура на мразещите хора животнолюбители

Общи условия

Активация на акаунт