Защо веганизъм?

• 282 519
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Две години изкарваме по 1 домат на балкона. 1 брой домат. Mr. Green
Лютите чушки обаче вървят.

# 661
Две години изкарваме по 1 домат на балкона. 1 брой домат. Mr. Green
Лютите чушки обаче вървят.
Аз явно имам късмета на начинаещия. В края на август посях семена зелена салата и ми се получиха над 200 (двеста!!!) коренчета разсад. Засадих ги под найлон в градината на майка ми и като отида при нея за есенната ваканция на детето ще нагъваме еко-био-локално-сезонна салата. И тук ще си домъкна цяла торба. Точно ще се върже със зеления лук, който отглеждам в сандъчета на балкона. chef

# 662
Моят опит е с чери домати на балкона. Направих си разсад (мнооого разсад) и раздадох навред. Всички имахме богата реколта. Само аз бях изненадана, че растенията са си досущ като истински домати и им трябват колци. Все си мислех, че стават като храстче. Laughing

# 663
  • София
В градина е друго. Обаче ние с ММ сме се събрали градски чеда и нямаме ни къща, ни нищо.
А, и на мен ми стана лука миналата година! Напролет ще си посея.
Разсада на доматите става, обаче после бъркаме нещо.
Зелена салата не ям, заради колита.
А малкия пък не бива да яде домати.
Въобще сме с една уникална диета вкъщи... Ама той май всички хора са така. Така че е крайно тъпо да се водим по каквито и да е било стандарти и да си гледаме манджите.

# 664
  • Пазете Гор
Освен да ви поканя в темата за градина. Там не сме никак пуристи, пишем и за ракия, за кокошлета, и за вино, и за оцет, и за мезета.

Ще ми се да обобщя малко отговорите на въпроса от темата "защо веганизъм". Та не виждам много защо:
-аргументът "Пазя животните" е неясен, неуточнен. Кои животни, защо тях? Какъв е проблемът иначе?
-аргументът "Защото пестя ресурси" е заблуда
-аргументите с "души" и "карми" не коментирам. Мисля, че лекар би се справил по-добре от мен
-аргументът: "Защото така ми е вкусно" е валиден. Всеки трябва да яде каквото му е вкусно, стига да не го краде.
-аргументът "Защото здравето ми се подобри" за мен е нееднозначен, но ако някой се чувства по-добре така - нека си го прилага. И да се следи при традиционен лекар.

Ония, които писмено са обявили война, са за прокурор, и евентуално после - лекар. Мисля, че призивите им са състав от Наказателния кодекс - ако има юристи тук - нека ме поправят,

# 665
Аз съм от хората, които откровено се подиграват на веганите...  Embarassed
Цялата им идеология е нелепа, имам познати, които пишат във ФБ в някаква група за вегани и чат-пат  ми излизат някакви глупости... Трагедия на невежеството и люти противници на прогреса.
Да беше само неяденето на нещо си, ок. Но повечето отричат медицината и пият отвари. Всичко било план на корпорациите  Laughing Болест рак нямало  Laughing Млякото било отровно  Joy
Повечето са и неграмотни - точно като авторката  Peace
Ала онова, което ме изкарва от кожата ми е как наставнически повтарят, че месоядците сме непросветени и някой трябвало да ни събуди. Месото било убийство на животни - О, рили! Аз мислех, че се жъне на есен  #Crazy

# 666
Всъщност млякото не е храна, която се отразява особено добре на повечето възрастни, а и наистина се дават лекарства за щяло и нещяло, включително за случаи, които позабравени методи ще оправят по-щадящо. Но проблемът не е кой какви избори прави в личния си живот, а когато почне да кряска и вряска как хората с различен избор трябва да бъдат шокирани или някак принудени да направят неговия избор и подкрепя вряскането си с подвеждаща, фалшива и непълна информация.

Не се подигравам на веганите, приятелите ми, които са избрали веганство, вегетарианство или суровоядство са мислещи и внимателни хора, нито пропагандират, нито принуждават. Следват разбиранията си, след известно време променят режима с друг, все така тихо и кротко.

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 04:05 от Априлска вълшебница

# 667
Е, не ги соча с пръст и да се смея, просто намирам това за нелепа идея. Нямам близки, които да са вегани, а познатите, които не ми натрапват и проповядват - ок, уважавам избора им. По-скоро коментирах за войнстващите просветители  Peace

Най-обичам да ми се отговаря на конкретен въпрос с линк и "изгледай това".

Във ФБ групата им е  пълно с хора, които се фукат как не ядат нищо  Laughing Велика гордост  Laughing Или "след като изгледах това видео, спрях млечните" .Ами като ти е толкова акъла  Laughing
Живеят с идеята че надхитяват пазара и корпорациите, а не проумяват, че са прекрасна пазарна ниша  Laughing

П.П. На мен млякото ми влияе изключително добре  Peace

# 668
  • Countryside
Как точно се пестят ресурси от веганство? Ако цялата планета се насели с вегани няма кьорава гора да остане, всичко ще засеят с киноа, примерно, все пак трябва да изхранваме 6+ милярда. Да не говорим, че голяма част от храната на веганите е трудно смилаема, а и доста хора са алергични към ядките, които са им основния прием на протени. За мен веганството е секта, набира последователи обаче целите нито са ясни, нито имат някаква последователност в действията. Само обвиненията към месоядните са ясни Laughing а за недохранените и дори издъхващи от глад дечица на веганите да не почвам... Принципно всяка крайност не е на добре.

# 669
  • София
Да не забравяме,  че само 20/ от населението на Земята е нахранено.

# 670
Нали си даваш сметка, че от както се размятаха някакви факти, веганите се изнизаха от темата Simple Smile.
Аз съм тук. Следя и записвам въпросите и аргументите, които изтъквате. Така ще мога да ги събера и да им отговоря на всичките наведнъж. Към момента имам списък с 39 въпроса, които се въртят във всяка подобна тема. Ще публикувам отговорите на едно място, защото отговарянето на едни и същи въпроси, разпилени в една или много различни теми е неефективно и разхищение на време и ресурси.

# 671
Да не забравяме,  че само 20/ от населението на Земята е нахранено.
А останалата част е бая затлъстяла. Но да ви кажа не се затлъстява от пържоли толкова, колкото от захар, сладкиши и нишестето, което го ръгат вече навсякъде.
 вегетарианците които познавам имат проблем с теглото си, защото карат на хляб, картофи, ориз, които храни са си доста калорични и от тях се пълнее повече, отколкото ако ядеш месо .

# 672
  • MI
А, не, Фея. Така не става, много е лесно да постнеш „отговорите” някъде, където няма дискусия. Ела тук и отговори, така ще се види колко ще ти издържат аргументите. И по възможност без линкчета към ютуб и вегански сайтчета. Това не са сериозни източници. Искам да видя поне един веган, който мисли със собствената си глава и се аргументира разумно.

# 673
Е каква дискусия, как така без клипчета  Laughing
Веганът идва и заявява всичко, категорично и без да се обяснява, понеже негова е абсолютната истина  Laughing

Видях, че по-напред е писало кльощавичкото момче с кубинките Никола с кръвта  Laughing Гледах клипче от веган перфърмънсите му, как спира хора и ги пита "Знаете ли, че месото е убийство?"  Laughing

Природата това, природата онова, ама природата не само рози и козички. Що болести има. Реално, природата ни убива от мига, в който се родим, ама карай - живейте си прородосъобразно, само по-кротко с изборите на другите хора.

# 674
А, не, Фея. Така не става, много е лесно да постнеш „отговорите” някъде, където няма дискусия.
Както вече предложих, ще направя информативна тема и в нея ще може да се коментира, разбира се.

Ти къде мислеше, че ще публикувам отговорите и какво те накара да смяташ, че няма да има дискусия?

Общи условия

Активация на акаунт