Защо веганизъм?

• 282 747
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 675
  • MI
Предположих блог или нещо подобно. Каква е разликата между тази и друга тема? Даже името е подходящо, а и авторката май се уплаши и избяга, така че... Само наистина моля без клипчета и веган сайтове, че вече се изривам от тях и надали само тях.

# 676
  • София
Това е проблема - че сме ги създали. Ако аз имах възможността да живея в клетка цял живот, да ме хранят с изкуствена храна, да ме нараняват физически и психически до деня в който ще ми теглят ножа и ме оставят да умра бавно в агония нямаше да искам да се раждам. Това е за живота в индустрията. Има също много да се иска и в този във фермата на село.
Ти, живи крава, теле и бик, виждала ли си, че говориш глупости в упоение?  newsm78
Всички животни ги е създала природата, включително и човека.
Да, ти също си животно, не си растение.
Не си и преживно растителноядно, защото нямаш 3 стомаха, които са необходими, за да смелиш тревите.
Ако хората не увеличаваха популацията на тревопасните, за да се изхранват, щяха да продължават да живеят в пещерите и да се дебнат с хищниците за плячка или да минат на людоедство- виж в речника какво значи думата.
За да изхраниш 7 милиарда вегани, ще трябва да изтребиш тревопасните, а от там и месоядните животни, за да не те изядат, защото на тях няма как да обясниш теориите си.
Ще трябва да изтребиш и месоядните птици, и кълвачите дори, и щъркелите, защото също са хищници- хранят се с насекоми, които не са трева, нали?
На 15г., е нормално да имаш поне елементарни познания по биология, за да не ставаш лесна плячка на всякакви откачалници.

# 677
Предположих блог или нещо подобно. Каква е разликата между тази и друга тема? Даже името е подходящо, а и авторката май се уплаши и избяга, така че... Само наистина моля без клипчета и веган сайтове, че вече се изривам от тях и надали само тях.
Никога не съм имала намерение да я публикувам в блог.

Разликата е в първата публикация, с която се аргументира причината да бъде създадена нова тема.

И бъди спокойна. Аз не слагам клипчета. Препратки към веган сайтове няма как да не дам, щом темата ще е за веганизма. При всички положения обаче линкове ще са прилагани изключително пестеливо.

# 678
Поредната веганска тема ли се задава? Във всеки подфорум ли трябва да има поне по една?
След като въпросите са зададени в тази, нека и отговорите им са тук.
Никой не е искал "информативна" тема, ама нали все трябва да се проповядва...

# 679
  • Бургас
Ако веганите не отговорят-изнизали се,ако пък да-аман от тях. hahaha
Аз мисля,че е до човека.Познавам веган,който е такъв сладур и шемет.Отбива всички атаки и въпроси с шеги и не натрапва разбиранията си-По-скоро ние,неговата компания,сме по-нападателни.
Такива настървени екземпляри не познавам,но все пак имам опит само с един човек.

# 680

На мен например не ми е ясно за какво е нужна нова тема, в която някой да отговаря на въпросите, които е събирал в тази тема. Толкова много време, толкова много усилия... Ама че глупост. Confused Има си блогове за тази работа.

# 681
Аз мисля,че е до човека.Познавам веган,който е такъв сладур и шемет.Отбива всички атаки и въпроси с шеги и не натрапва разбиранията си-По-скоро ние,неговата компания,сме по-нападателни.
Такива настървени екземпляри не познавам,но все пак имам опит само с един човек.

Добре де, как сте разбрали ,че е веган, щом е бил ненатрапчив. Аз   бях на вегетарианско хранене почти две години и никой освен приятелят ми/и  по-късно лекарят, който ми откри анемия / не знаеше за това. Не съм крила нищо, просто никой не ме е питал с какво се храня и защо...което би трябвало да е нормално. Та това ми е интересно - как  точно веганите все ги разкриват, докато те тихомълком си живеят както са си решили  Rolling Eyes

# 682
  • зад кестените

Да , до човека е,както и в всичко останало! А аз познавам двама вегани, едно момиче, супер готина е ,позитивна , веган е от  дете, никога не е парадирала или убеждавала някой колко е правилен начина и на живот.Другата веганка е дама на средна възраст,абсолютен фанатик, не пропуска случай да ни проповяда и да прави опити да ни вкара в правата вяра.Обвинения сипе наред, колко сме жестоки и ограничени и ред други все в този дух.

# 683
  • Бургас
Зандали,момчето отказва скари и кебапчета и накрая все някой започва да го разпитва "ти що не ядеш това,какво ти става?"Аз никога не съм чувала агитации от него.Всичко обръща на майтап,даже и заяжданията.
За това си мисля,че е до човека.
за себе си само да кажа,че съм върла фенка на мръвката.Безмесо не сядам на масата.

# 684
Аз тогава ще си задам моя въпрос и се надявам накрая на тази тема да се сложи линк към другата, за да не я търся после:

Какво се случва с хората, чийто организъм съвсем реално не е пригодим с веганската диета? Какво имам в предвид с непригодим? Ето пример с мен: Имам наследствен гастрит. Не е сериозен. Като цяло си живея нормално, но определени храни отключват невероятно гадни кризи особено, ако на едно хранене се случи да има повече от една от тях. Храните са следните: ядки (влияят ми извънредно зле, всичките ми опити за закуска с веган сурови сладки приключиха вече, а съм опитвала всякакви варианти), бобови (мога да хапна тук таме леща, понякога пасиран нахут, но като цяло престъпя ли една тъничка граница, корема ми става на топка), зеленолистни (никакви не понасям при никакви обстоятелства), много от плодовете (дума не може да става за круши, сливи, праскови, смокини и много други, понасям единствено банани, някои ябълки и нар, ако плюя семките).

Какво остава тогава, ако изключа яйцата, всички млечни и въобще всичко, свързано с месо и животно?
Хляб, картофи, ориз, кокосово масло, авокадо, банани, краставици, домати в малки количества, варени зеленчуци, от които категорично НЕ на броколи, зеле, грах. И? Simple Smile Може ли да се състави здравословна, пълноценна диета с тези изброени храни?

Не нападам веганите, макар че за мен те се делят на две групи: нормални вегани и психично болни радикали като онзи с тарелките на Витошка, който лично според мен е на 1 крачка от това да надене прасешката маска и да започне да коли хора (месоядци) реално. Нормалните вегани могат само да страдат от съществуването на втората група. Имам много приятели вегани и намирам, че голяма част от тях се хранят ОК и пълноценно, но имат здрави стомаси и могат да разнообразяват без проблем.

Аз самата съм правила опити да мина на вегетарианско хранене. Там имам среден успех. Веганското хранене, обаче, означава за мен да се храня извънредно еднообразно и доста вредно, предвид вредите от прекомерното нагъване на тестени изделия и голямо количество въглехидрати за сметка на почти никакви мазнини и протеини.

В този пост нарочно съм удебелила ключови думички, за да стане ясно на какво наблягам и да няма после неясноти. Процентът на хора, страдащи от гастрит, язва, киселинен рефлукс, чувствителни и раздразними стомаси е огромен и при толкова крясъци как всички месоядци са чудовища, считам въпроса си за съвсем по темата.

# 685
 slavka70, благодаря за отговора. bouquet Аз имам приятели вегетарианци /ветеринарци, както казва малкия ми син/ и са  такива като твоя познат. Обаче  познавам и вегани /не са ми приятели/, които  са тотално изтрещели на тема  кой какво и защо яде,  че самото им присъствие някъде - напряга и хората около тях научават за  спасителния им хранителен избор, преди дори да са запомнили името им Rolling Eyes

# 686
  • Пазете Гор
За пореден път ще се опитам да откроя своята позиция в спора: все ми тая кой какво яде. Обаче...

Без оглед на хранителните им навици, борците срещу "корпорациите" и "ГМО"
(каквото и да значи това) предизвикват у мен нещо като уртикария. Тука притурям и разните му антиглобалисти, анти-СЕТА, анти уолстрийт, и анти-ваксери, и тям подобните левичаро-анархистки уклони.

Бах'мааму, за 150 години демагогия нищо ново не можаха да измслят. Все някой ги е ограбил, а те едни добри и работни...

# 687
  • зад кестените
Куркума, не споменавай антиваксърите че като довтасат ще стане страшно !

# 688
  • Пазете Гор
Да довтасат, през праза ми е. Ще ме уплашат те... И те са клоуни от същия цирк. Същите номера, същия грим

# 689
Google76, видях те. Чудесен въпрос. Добавен е. 

Общи условия

Активация на акаунт