Защо веганизъм?

• 284 742
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 705
  • Някъде там
Обмяна на познание с 15 годишна девойка е някак абсурдно да се мисли че е възможно. Девойка която твърди че млякото е само за бебе без зъбки ,едва ли е най-подходящия източник на информация.Включих се с цел да се опитам да и обясня че първо трябва да образова себе си,преди да създава теми с цел образоване и информиране на околните.Обяснението естествено не помогна.За мен пък не е редно да влизат в темата хора от веган обществото и да обявяват, че не трябва да ни слуша нас останалите, а да си прави "правилното",което е пак говорене за другите хора в трето лице.

# 706
Това за млякото и аз съм го чела. Защото и аз , и моите деца, не обичаме мляко. Но съм чела и много за ползата от млякото. И не навирам на никого.

# 707
  • София
Не знам как можеш да обмениш познание с хора, които не обичат да отговарят на въпроси? newsm78

# 708
Скрит текст:
Да, и с тях, и с  антагонистите им, и с колебаещите се.
Да разбереш какви заблуди ходят по хората също е вид познание.

Тук съм напълно съгласна с теб.

# 709
  • Някъде там
Това за млякото и аз съм го чела. Защото и аз , и моите деца, не обичаме мляко. Но съм чела и много за ползата от млякото. И не навирам на никого.
Аз също не съм приемала никакво мляко,дори майчината кърма.Отказвала съм да засуча.Изгледана съм само на бабанова каша ХУмана,и какво не съм пораснала ли?Да но това че не съм яла мляко не означава, че то не е за бебета.И нито за миг не съм си и помисляла да налагам мнение на непознати,дори под формата на дискусия,какво е правилно и какво не,особено пък на 15 години.Ако налага мнението си,човек трябва и да е склонен да приеме мнението и на другите,а девойката просто заяви че да си веган е истината и толкова.Обосновките и бяха безпочвени.

# 710
Куркума, аз не разбрах съвсем твоята теза.

Казваш, че не бива да се заклеймява промишленото производство, но смяташ ли, че купуването от малки, местни ферми е безсмислено? И в този смисъл и храненето с локална, сезонна храна?

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 11:43 от Ули

# 711
Много голяма част от храните, които Феята показва, са купени готови или заготовки. Това означава, че в САЩ веганизмът открива една чудесна печеливша пазарна ниша, от която големите корпорации няма как да не се възползват.

# 712
  • Пазете Гор
....Казваш, че не бива да се заклеймява промишленото производство, но смяташ ли, че купуването от малки, местни ферми е безсмислено?

Не, не е безсмислено, защо? Много хубава практика си е, и даже може да се уцели по-вкусен продукт. Освен това е приятно, познавателно. По правило е по-скъпичко, но такъв е животът.

Аз никъде не твърдя, че "промишленото" земеделие дава вкусна или много полезна продукция. Твърдя, че е по-ефективно откъм разход на ресурс за единица продукция, в отговор на веганския повик за спестовност. Толкова и нищо повече.

Разбира се, тук се налага да очертаем какъв вид производство наричаме "промишлено" (като изброим агропрактиките, които го правят такова). После да дефинираме какво означава "малка" ферма (в декари) , и какво е "местна" (в километри от мястото на консумация). Какво значи "традиционна" храна също не е лошо да се определи, защото доста се спекулира и с това.  Не да определим как си го разбира всеки един, а да опишем с цифри тия понятия. Инак всичко останало е белетристика.

Едно означава малка ферма в Краснодарския край, друго е малка ферма в Годеч, в Тунис или в Словения, например. Местното производство пак от същия Краснодарски край пътува до консуматора поне 500 километра, а често и повече - просто такива са разстоянията. А това в българските мащаби, например, означава да  си купиш зарзават в София, гледан някъде оттатък Одрин, а такъв в никакъв случай не го приемаме за "местен". Та така.

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 11:59 от Куркума

# 713
Както вече предложих, ще направя информативна тема и в нея ще може да се коментира, разбира се.
Защо е нужно да има различни теми?
Ето я дискусията, както другите отговарят на твоите постове, отговори и ти на техните.

# 714
Както вече предложих, ще направя информативна тема и в нея ще може да се коментира, разбира се.
Ето я дискусията, както другите отговарят на твоите постове, отговори и ти на техните.

+1. Дори заглавието на темата "Защо веганизъм?" предполага дискусия с въпроси и отговори. Авторката не се справи с въпросите, но това не пречи други вегани да опитат да дадат смислени отговори.

# 715
  • Пазете Гор
... веганизмът открива една чудесна печеливша пазарна ниша, от която големите корпорации няма как да не се възползват.

Това е много важно и вярно, и в това няма нищо лошо, всъщност.

А най-важният извод, който може да се направи, е че производителите - малки, средни и големи - винаги следват търсенето. Те са практични хора и  предлагат на пазара само неща, които са сигурни, че купувачите искат купуват. И работата е там, че мнозина системно купуват продукти, които твърдят, че са отвратителни, и предварително знаят, че не може да бъдат инакви, но кой знае защо обаче винят за това производителя.

Именно търсенето определя каква стока ще се предлага. Причината да има пластмасови домати не е злостта на "корпорациите" и "търговците", а простичкия факт, че има търсене именно на такива. Нищо, че обикновено потребителите говорят друго. Изобщо не бива да заблуждаваме по това кой какво говори, че ужким иска, а да отчитаме какво в действителност прави с портмонето си.

# 716

+1. Дори заглавието на темата "Защо веганизъм?" предполага дискусия с въпроси и отговори. Авторката не се справи с въпросите, но това не пречи други вегани да опитат да дадат смислени отговори.

Защото Фея ще направи справка с литературата и ще ни засипе с разни псевдо дани. А, аз исках прости отговори на прости въпроси. Исках да чуя нейното мнение и да накарам девойката да се поинтересува извън веганската пропаганда.

Това за доматите и останалата продукция е така. Миналата година отгледах розови домати. Страхотни, но само според мен и още един двама българи. Детето искаше домати от магазина, а австралийците не вярваха, че това е домат.

# 717
Куркума, разбира се, търсенето определя предлагането. Идеята ми беше, че е излишно веганите да се представят като борци срещу световната конспирация на големите корпорации, след като и те са потребители на продукцията и маркетинговите им трикове.

# 718
  • София

Не само авторката, доколкото виждам, Феята също не иска да отговори директно, за да се получи дискусия, а готви предварителни отговори на предварително зададени въпроси.
Което, за мен, е некоректно.
Прилича на режисирано телевизионно интервю.

# 719
  • София

Именно търсенето определя каква стока ще се предлага. Причината да има пластмасови домати не е злостта на "корпорациите" и "търговците", а простичкия факт, че има търсене именно на такива. Нищо, че обикновено потребителите говорят друго. Изобщо не бива да заблуждаваме по това кой какво говори, че ужким иска, а да отчитаме какво в действителност прави с портмонето си.
Не съм съгласна за доматите- никой не иска пластмасовите, но когато на пазара няма други, се купуват.
А, няма други, защото производителите искат издържливи на транспортиране сортове, запазващи вида си и след месец.
Това, няма как да стане при истинските розови домати или при биволското сърце.

Общи условия

Активация на акаунт