Защо веганизъм?

• 280 648
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 3 270
Скрит текст:
И отново да повторя, веганското хранене води до множествени дефицити в организма, не е само В12. Тези хора често имат дефицит на желязо, цинк, вит.А, дълго-верижни мастни киселини / ЕРА, ДНА/, калций, някои аминокиселини и др.

Това е много вярно. Не е само B12. Аз не ям никакво месо от дълги години, включително риба, но не съм веган, така че консумирам яйца и млечни продукти. Въпреки че не ям риба, поемам вид рибено масло в таблетки. EPA и DHA се съдържат в рибено масло, но не в flaxseed oil, който беше вегетарианската ми алтернатива. Flaxseed съдържа ALA, които трябва да се превърнат в EPA и DHA. Да не говорим, че има и въпроса какво може да премине т.нар. blood-brain бариера.

Възможно е човек да се храни здравословно и като веган, НО това означава да се планира маниакално. Казвам го от опит защото се опитах да живея като веган преди години. Трябва да се проверяват съставки в храната не само при пазаруване, а и като се излиза навън да се яде. Животът ми се беше превърнал в планиране на какво ще ям, при това тогава не готвех за цяло семейство, а се грижех само за себе си. Сега си мисля, че ако трябва цялото семейство да се храни здравословно и вегански, планирането храна ще се превърне в единствената ми и постоянна работа. Това включва обеди и всякакви закуски за деца и възрастни които се носят на училище и работа.
Не виждам защо сте се хванали за разни тарелки. Където Феята живее има огромно разнообразие от магазини и опции. Всъщност, повечето вегетарианци ентусиасти не обичат храната им да идва на тарелки.
Скрит текст:
Има много етнически магазини, където може да се купят невероятна бамя, тиквички и каквото си представите, които са локално снабдени, и не, не трябва да са на тарелки. Магазините за специализирана био-чиста/органична храна са огромни и добре снабдени. Има и фирми, чиито услуги са да доставят био-чисти зеленчуци по домовете.  А може и да се ходи до фермите, ако ги има наоколо, и да се купува направо от там.

Става дума за други тарелки, Pixie - пълни с голи хора, омазани с червена боя.

# 3 271
А, не съм разбрала.

Повечето от приятелите ми и познатите са месоядни, макар че се грижат добре за здравето си и консумират сравнително малко месо. Не мога да си представя да седнем заедно в ресторант и да ги поучавам за избора им. Те също се въздържат от коментари за моя.

Последна редакция: нд, 08 яну 2017, 22:26 от Pixie

# 3 272
  • Куциндрел
Едно опитване на сготвена веганска храна какви емоции може да предизвика.  ooooh! Crazy

https://www.youtube.com/watch?v=-5wUPn5rDW4

Направо в предоргазмено състояние е изпаднала другарката, че видиш ли апнала 5 лъжички готвено. Mr. Green

# 3 273
  • София
това маниакално планиране на веган храненето, напълно прилича на живота на наркозависимия. фокус за намиране на дозата. кога, къде, как...
защо по д...?
тези хора не живеят. те само планират преживяването си.

# 3 274
  • В царството на игрите:)
Едно опитване на сготвена веганска храна какви емоции може да предизвика.  ooooh! Crazy

Направо в предоргазмено състояние е изпаднала другарката, че видиш ли апнала 5 лъжички готвено. Mr. Green
Аз го изгледах, но наистина не можах да разбера каква беше идеята му? Май супата, верно, е предизвикала този блясък в очите?

# 3 275
това маниакално планиране на веган храненето, напълно прилича на живота на наркозависимия. фокус за намиране на дозата. кога, къде, как...
защо по д...?
тези хора не живеят. те само планират преживяването си.
Това важи само за начинаещи.след това всичко си идва на място.

# 3 276
  • MI
Аз от клипа разбрах, че Ирина просто не може да готви.  Laughing Щом една постна зеленчукова супа предизвиква такъв възторг и детайлно обяснение и искрено възхищение от кулинарните способности на домакинята, представям си какво и как е готвела преди и защо толкова лесно е станала суровоядец...

# 3 277
  • Куциндрел

Аз го изгледах, но наистина не можах да разбера каква беше идеята му? Май супата, верно, е предизвикала този блясък в очите?
Идеяата е на клипа е да покаже как не е праволинейна в режима й на хранене. Joy Joy Joy
С такъв патос говори, сякаш е откраднала нещо.
От клипа разбрах, обаче, че децата й били много доволни от готвената храна.

# 3 278
Едно опитване на сготвена веганска храна какви емоции може да предизвика.  ooooh! Crazy

Идеяата е на клипа е да покаже как не е праволинейна в режима й на хранене. Joy Joy Joy
С такъв патос говори, сякаш е откраднала нещо.
От клипа разбрах, обаче, че децата й били много доволни от готвената храна.

Изгледах клипа. Към края Ирина казва: "Не е важно да сме стриктни, да сме догматици на 100%" - това е едната идея.
Другата идея е създаването на традиции във всяко семейство, така както е направило италианското, на което са били гости.
Не ми изглежда толкова вманиачена Ирина, колкото някои пишещи по форумите. Тя просто вярва в това, което прави и е готова за промени. Какви промени - само времето ще покаже.

# 3 279
  • София

Не само в предоргазмено, не видя ли че висеше на 50 сантима над земята?!
Луда работа е това, не можах да изгледам проповедта до края...... doh

# 3 280
  • В заешката дупка

Да вземем, примерно, The American Heart Association, една от спомематите от теб организации. Да, тя споменава, че вегетарианската диета, включително и веган диетата, може да бъде "healthful and nutritionaly sound" ако добре се планира (и със съответните добавки)…
А, чудесно! Благодаря, че си дала извадката, та да не трябва аз да ровя за нея.

От цитата става ясно, че когато човек има желание да научи как да се храни правилно само с растителна храна, то това е и възможно да се постигне, и е здравословно.

....

С други думи, на днешно време не е нужно човек да консумира животински продукти, за да е здрав и да получава всички необходими хранителни вещества. Следователно създаването, отглеждането, експлоатацията и коленето на животни е единствено въпрос на традиции, вкус и удобство, а не на необходимост.

Не,  нищо подобно не става ясно от цитата. Това са твои интерпретации, базиране на идеята, че всички хора по света имаме еднакви здравни нужни, и че всички ще се чувстваме еднакво добре на веган диета. Ти изключваш възможността нуждите на хората да са различни и/или друга здравословна диети да е по-добра.

Докато проучвания демонстрират здравословни предимства на вегатарианските диети (които, освен веганската, включват животински продукти), на средиземноморската диета (която включва месо и животински продукти) и др. пред типичната американска диета, примерно; то проучвания, които сравняват тези по-здравословни диети една с друга са ограничени. (Да не говорим, че малко хора са вегани, популярно е сравнително от скоро, няма много данни и за дългосрочния ефект на веганството) Така че на практика не знаем много за това какви предимства или недостатъци носи веган диетата в сравнение с останалите по-здравословни диети.  Много неща не се знаят в областта на здравословното хранене всъщност. Проучвания си противоречат. Гайдлайнс непрекъснато се изменят със всяко ново откритие, а има още много неща за разбиране и откриване от нутрициологията. Затова и никоя уважаваща себе си здравна организация не застава зад крайности като "нямаме нужда от месо и животински продукти" или "не бъдете вегани". Но пък ще те предупредят за потенциалните вреди на преработената храна и преработената месо, голямата консумация на захар и сол и т.н. и за това, че веган диетата е рискова, от гледна точка на това, че тярбва да бъде добре планирана и консултирана със специалист, за да се намалят рисковете от хранителни дефицити.  

П.С. Ето, примерно, има едно проучване от миналата година, което установява, че при веганите и вегатрианците, концентрацията на сперматозоиди е по-малка в сравнение с ядящите месо. Да, проучването не е от най-високо качество, едно проучване на практика не доказва и нищо, т.е. въз основа само на него не могат да се правят генерални заключение. Но пък дава повод за размисъл и демонстрира това, за което говоря - има ужасно много неща, които не сме проучили добре и не знаем (и едва ли някога ще знаем всичко), за да може въобще да се твърди с категоричност имаме или нямаме нужда от тази или онази хранителна група.

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 20:55 от ЧеКа

# 3 281
Май супата, верно, е предизвикала този блясък в очите?
Може да е яла лютеница със супата?

# 3 282
  • В царството на игрите:)
Май супата, верно, е предизвикала този блясък в очите?
Може да е яла лютеница със супата?
Цък, не може - тя е минала термична обработка, а Иринчето подчерта, че в зеленчуковата супа зеленчуците били сварени и за това всъщност не е трябвало да яде, но пък трудно било да откаже и хапнала няколко лъжички. Mr. Green
По повод традициите, за които говори, много ми е странно жена на нейната възраст да изпитва такъв възторг от традициите по празници в едно семейство. Според мен, когато в една къща не замирише на нещо готвено, на курабийки и т.н. много трудно се постига усещането за дом. Миризмите са нещо, което ни връща в детството, което ни кара да се чувстваме уютно,  за това всяка къща има определен аромат, който я различава от останалите. Тревите не миришат, накиснатата в топла водичка леща също, смутитата още по - малко. Според мен на това гости тя се е докоснала до истински пълнокръвен дом и това определено я е развълнувало. Съчувствам и и на нея и на останалите около нея Sad

# 3 283
  • Куциндрел
Бааа, друго е като ти замирише на окосена ливада... И така всеки ден. hahaha hahaha hahaha

# 3 284
Е, хайде сега, да мирише на готвено, за да ти е уютно. Crazy Единствената миризма, която мога да търпя да идва от печката, е на козунак. За всички останали - разчитам на най-мощния двумоторен абсорбатор, който имаше в магазина и на яко течение по време и след готвенето.

Общи условия

Активация на акаунт