Защо веганизъм?

• 280 655
  • 3 468
  •   1
Отговори
# 3 210
  • София

Задаваш въпрос, чиито отговор много добре знаеш. Повечето вегани приемат допълнително В12 под формата на таблетки метилкобаламин.

Това по какъв начин влиза в разрез с факта, че на днешно време не е нужно => е неморално да се създават, отглеждат и убиват животни за човешка консумация?
По пряк.
Всичките таблетки, които приемате, са в резултат от изпитване върху стотици хиляди животни, които не бихте могли да изядете и по 200 години да живеете.
Идея нямате колко животинки са послужили и като изходен материал.

# 3 211
  • В заешката дупка

Да, човекът е всеядно, но на днешно време нямаме здравна нужда нито от месо, нито от яйца, нито от риба, нито от млякото на друг животински вид. В много случаи е даже обратното. Всяка уважавана медицинска организация застава зад това твърдение.

Ще ми се да видя цитат, включваща подчертаната фраза от уважаваща себе си медицинска организация. Готова съм да се обзоложа, че такъв няма да се намери. Свободните интерпретации на това, зад какво точно стоят тези организациие, е съвсем друго нещо.

"В много случаи е обратното" също е подвеждащо. Трябва да се има предвид с какво точно се сравнява веган диетата, защото това,  че има  проучвания, демонстриращи предимства пред Standart American Dieat, примерно, не означава, че автоматично тези предимства се запазват пред всяка друга диета, съдържаща животински продукти.

Въобще, идеята, че веган диетата е оптимална за всички, така че всички ще се чувстваме еднакво добре с нея, че превъзхожда всички останали диети, е манипулативна. Зад такова твърдение не би стояла нито една уважаваща себе си медицинска иснстигуция. Да вземем, примерно, The American Heart Association, една от спомематите от теб организации. Да, тя споменава, че вегетарианската диета, включително и веган диетата, може да бъде "healthful and nutritionaly sound" ако добре се планира (и със съответните добавки), но пък нейните препоръки са за диета, която обхваща всички хранителни групи.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 21:05 от ЧеКа

# 3 212
  • Куциндрел
Абсурт, това, което го пишеш, Феята няма как да го възприеме. Понеже е в разрез с вярванията на веге-сектата и на нея й блокира възприятието. Най-много да изрони някоя още по-велика глупост. А, ако няма такава, ще пусне/опише някое садистично филмче/случка.

# 3 213
  • София
Всъщност, не ми пука дали ще схване- докато се идентифицира по интелигентност с кокошки, крави, овце и свине, не виждам как ще стане.
Но си мисля, че трябва вече да престанем да се отнасяме талкова снизходително към безумията- нейни и на събратята ѝ, защото те всъщност ни обявяват война и по грозен начин навлизат в личното ни пространство.
Едно време Хитлер затова е нанесъл толкова щети, защото интелигентните хора са го приемали на шега..........

# 3 214
  • София
значи хапове В12 може, а пчелна повърня не може? виж ти...

# 3 215
  • Ямбол
Някой дали ще отговори на Даун, от какво се извлича и как се произвежда Б12, че и мен ме интересува.
А доколко ефективно се усвоява от организма също не е за подценяване, че вече на няколко места чета, че не се усвоява добре и няма смисъл от добавки.

# 3 216
Някой дали ще отговори на Даун, от какво се извлича и как се произвежда Б12, че и мен ме интересува.
А доколко ефективно се усвоява от организма също не е за подценяване, че вече на няколко места чета, че не се усвоява добре и няма смисъл от добавки.
доколкото знам е синтетичен този в добавките- просто кобалтово съединение от групата на амините - кобаламин. Има две биологично активни форми -метилкобаламин, който спомена Фея, другата беше аденил нещо си- не я помня, и една прекурсорна форма, която се произвежда с тонове- цианкобаламин. Тази се метаболира до активна форма в организма. Иначе естествено вит Б12 се произвежда от бактерии и гъбички само и се складира в големи количества в месо и мляко, а най-много в черния дроб, откъдето го получаваме и ние- животинската храна. Растенията нямат нужда от вит Б 12 за обмяната си и затова не го синтезират нито складират по някакъв начин. За сметка на това растенията съдържат нещо като фалшив вит Б12, който не само не попълва липсите, но дори ги засилва, защото се конкурира с вит Б12 за същите ензими и вътрешния фактор /този, който превръща прекурсора цианкобаламин в биологично активна форма/
Права си, че обмяната на Б 12 в организма е доста сложна и зависи от много фактори, което води до дефицити, вследствие на неусвояване много по-често, отколкото от намален внос с храната.

# 3 217
  • SA
Преди време бях синтезирала информация за вит.В12 ето тук :
http://paskaleva6.blogspot.bg/2015/12/12_7.html
Фактът, че ако човек не яде храна от животински произход, няма как да си го набавя по никакъв естествен начин, сам по себе си е достатъчен, за да се твърди със сигурност, че човек не е растителноядно същество. Никога не е бил такъв.
Някои хора като Фея може да са решили да създават нов еволюционен клон. Няма лошо, стига да разчитат единствено на естествения отбор и да не разчитат на таблетки. С времето много индивиди ще дадат фира, но може да възникне мутация и всъщност да се появи индивид, способен да усвоява витамина подобно на тревопасно. 

# 3 218
  • София
Ако се намали консумацията на месо, никога няма да се родят прасета, говеда, агнета, пилета. Светът основно се храни с това. Негативните страни са по-големия отпечарък на животновъдството и изчерпването на природни ресурси, когато са диво уловени, в някои случаи дори изчезващи видове могат да изпапат.

# 3 219
Мерси Диана и Камелот. Аз бях срещала таблетки, които съдържаха животински продукти и за това питах, защото ми се струва супер лицемерно да не ядеш месо, но да поглъщаш химия, която е произведена пак чрез убийство на животни.

# 3 220
Всъщност няма нито една медицинска (авторитетна или не), официална медицинска организация, която да е обявила, че човек е строго растителноядно същество и няма нужда да приема храни от животински произход.
...
В историята на човечеството, датираща от стотици хиляди години, засега няма открити популации -вегани.
Отново разбирането ти за това какво съм казала е формирано единствено въз основа на мнението ти за веганите като цяло и за мен в частност.

Къде съм намекнала или писала, че има медицинска организация, която да е обявила човека за “строго растителноядно”? И каква би била логиката да кажа подобно нещо, след като аз самата открито и многократно, вкл. в тази тема съм цитирала факта, че хомо сапиенс е всеядно животно?

Твърдението, че не са открити популации вегани какво доказва по отношение на това дали е морално при липса на реална нужда да убиваме други същества?

Всичките таблетки, които приемате, са в резултат от изпитване върху стотици хиляди животни, които не бихте могли да изядете и по 200 години да живеете.
Идея нямате колко животинки са послужили и като изходен материал.
В историята на медицината и козметиката са правени и се правят милиони експерименти и тестове. На днешно време обаче има предостатъчно препарати, които са веган/без жестокост (vegan/cruelty free) и си носят съотвената марка.

Пък въпросните "всички таблетки" които пия се свеждат до един вид: таблетки вит. В12. Няма хранителен продукт, който сам по себе си да произвежда този витамин, защото той е плод само на микроорганизми.

Да вземем, примерно, The American Heart Association, една от спомематите от теб организации. Да, тя споменава, че вегетарианската диета, включително и веган диетата, може да бъде "healthful and nutritionaly sound" ако добре се планира (и със съответните добавки)…
А, чудесно! Благодаря, че си дала извадката, та да не трябва аз да ровя за нея.

От цитата става ясно, че когато човек има желание да научи как да се храни правилно само с растителна храна, то това е и възможно да се постигне, и е здравословно.

Единствената добавка, която е задължителна за веганите е В12. Това е витамин, който по подразбиране е включен във всички мултивитаминни комплекси за деца и възрастни. Тази практика съществува много преди вегетарианството (вкл. в стриктната му форма) да добият популярност.

Другата хранителна добавка, която приемам, е вит. D под формата на капки. Пия ги само през месеците, в които слънчевата светлина не е достатъчно силна, за да мога сама да си произвеждам вит. D. Същото се препоръчва за всички хора, независимо от начина на хранене.

Третата и последна добавка, която приемам, е веган форма на Omega 3 DHA под формата на капсули. Но ги пия по-рядко от веднъж седмично, защото консумирам достатъчно едамаме, ленено семе, орехи и черен боб.

С други думи, на днешно време не е нужно човек да консумира животински продукти, за да е здрав и да получава всички необходими хранителни вещества. Следователно създаването, отглеждането, експлоатацията и коленето на животни е единствено въпрос на традиции, вкус и удобство, а не на необходимост.

Ако се намали консумацията на месо, никога няма да се родят прасета, говеда, агнета, пилета. Светът основно се храни с това. Негативните страни са по-големия отпечарък на животновъдството и изчерпването на природни ресурси, когато са диво уловени, в някои случаи дори изчезващи видове могат да изпапат.
За какво смяташ, че са ни благодарни прасетата, говедата, агнетата и пилетата, които се раждат, живеят и хранят по неестествен за тях начин, след което биват заколени в невръстна възраст, та да цвърти кюфте на скарата ни?

И защо хората трябва да ловуват, щом очевидно консумацията на животински продукти на днешно време не е необходимост, а навик, традиция и "за кеф"?

Нищо социално и интелигентно не виждам в прасето или кравата, например....Сигурно от там идват разликите ни!
...
Фея, искам да те попитам ти познаваш ли не вегани и откриваш ли между тях креативни и интелигентни хора?
При естествени условия прасетата и кравите формират стада. Стадото е социална структура. Социалната структура, за да съществува и функционира в полза на цялото въпросно общество, предполага изграждането и спазването на правила и норми, както и наличието на форма за общуване/език. А за да го има всичко това, интелектът е задължително условие. Има планини научна литература по въпроса за интелекта, обществените структури, морала и методите на общуване както при големите, така и при малките бозайници, и при птиците, и при рибите. През последните години много именити еколози, еволюционни биолози, бихейвиористи и етолози работят именно в тази посока.

Разбира се, че познавам хора, които не са вегани. Да се твърди обратното би било безумие. И да, разбира се, че между тях има креативни и интелигентни хора. Което не е никакъв показател за това дали е морално да се ядат животински продукти. Затова завърших описанието си на познатите ми вегани с въпроса “Е, и?”

Лъжеш.
И ставаш смешна, и жалка, забравяйки че публиката тук няма менталните увреди, присъщи на хората с обсесии.
Моля те, мери си приказките. Липсата на информираност не ти дава правото да обиждаш. Аз доказано проявявам в публикациите си уважение към всички пишещи тук и дори през ум не ми минава да обиждам която и да е от вас. Призовавам към взаимност.

И конфликт, оправдаващ консумацията на животински продукти не съществува. Защото колко от нас оцеляват при самолетна катастрова в Андите? И колко попадат на самотен остров, където за ядене стават само животните? Сиреч, какъв процент от вас е истински и всекидневно изправен пред избора "или аз оцелявам, или животното"?
Ще ти обясня, въпреки че се съмнявам, че дори ще поискаш да схванеш.
Първо, няма остров, на който да не расте нищо, ставащо за пасене.
Примерите с принудените да ядат човешко месо, за да оцелеят показват, че човекът, като всеядно същество, не може да оцелее само с треволяци.
Вие също го демонстрирате всеки божи ден, като добавяте към бъркочите си изкуствено синтезирани витамини, добавки и всичко, което ви липса поради неяденето на животински продукти.
Много добре разбирам какво имаш предвид. Но казаното от теб показва не само съгласие с написаното от мен за липсата на конфликт, но и сериозна липса на информация по въпроса какво ядат веганите.

И я пак да го напиша, белким престанете да ми вменявате абсурдни твърдения: хомо сапиенс е всеядно животно. Но на днешно време не е нужно да се консумират животински продукти, за да сме здрави и да живеем пълноценно.

Със сигурност, липсата на основни хранителни вещества, необходими на мозъка за правилно функциониране, ти довежда тези безумни заключения.
Храната е жизнено необходима на организма и както секса, носи наслада, което гарантира че няма да бъде пренебрегната от здравите индивиди, които ще я търсят и набавят, и така ще държат организмите си в кондиция.
Хора, които живеят с видения за удушени и одрани жени, са за психиатър.
Вярно, до едно време, будите съжаление, като ви гледам как пиете тия боклуци.
Мъчно ми е за децата ви- с огромните гладни очи, заели цялото им лице.
Но когато войнствено се опитваш да прехвърлиш проблема от болната на здравата глава, не ми остава нищо друго, освен да ти кажа, че вашата социалност и интелигентност явно, е на нивото на свинете, кравите и кокошките, затова не вдявате нищо от това, което всеки разумен човек се опитва да ви обясни.
Нарочно оставих цялата постелка, която си изтъкала, за да се видиш на какво си легнала и коя от нас е войнстващата.

Фейо, не се ли умори да дезинформираш?! Нали веднъж вече пробва със СЗО и те хванах в лъжа?! Говори се за вегетарианство, а не за веганство. И за възможна, а не за единствена възможна диета. Изрично се подчертава че умерената консумация на месо не е вредна и е част от здравословна диета. СТИГА ЛЪГА!  #Cussing out
В каква лъжа си ме хванала?! Веганизмът е строго вегетарианство. Ако СЗО смяташе веган храненето за вредно, щяха да го обявят за такова, както направиха с месото и режимите, основани на животински продукти. Тези режими открито се критикуват както от здравна, така и от екологична гледна точка, и от позиция на решаване проблема със световния глад. И понеже си англоговоряща, ето ти доклад на FAO. Всъщност ООН още от 2010 са на същото мнение.

# 3 221
  • Ямбол
СЗО не е обявила вегетарианството за вредно, а само го е включила в списъка на психичните заболявания.

Учени: Вегетарианците са по-болнави

# 3 222
СЗО не е обявила вегетарианството за вредно, а само го е включила в списъка на психичните заболявания.
Би ли дала този списък да го видим, моля?

# 3 223
  • n/a

При естествени условия прасетата и кравите формират стада. Стадото е социална структура. Социалната структура, за да съществува и функционира в полза на цялото въпросно общество, предполага изграждането и спазването на правила и норми, както и наличието на форма за общуване/език. А за да го има всичко това, интелектът е задължително условие. Има планини научна литература по въпроса за интелекта, обществените структури, морала и методите на общуване както при големите, така и при малките бозайници, и при птиците, и при рибите. През последните години много именити еколози, еволюционни биолози, бихейвиористи и етолози работят именно в тази посока.

За всеядни същества, за това, че днес някои хора могат да си позволят да се
хранят вегенаски или вегетариански - поносимо е, записва се в графа "леки
менатални отклонения" и продължаваш. Но! Морал при бозайниците (не при
хората) е вече отвъд границите на нормалност. Според мен. Какъв морал? То-
ва е единствено и само човешка категория. Животните действат по инстинкт
и не подлежат на промяна техните социални структури. Нямат език, нямат ра-
зум, нямат социум отвъд заложеното директно от природата. И нововремските
заигравки с основни категории и понятия - вероятно трябва да се класифици-
ра като престъпление срещу човечеството.

# 3 224
Фея, ти погледна ли си линковете? Първият не е от FAO, а от поредната организация за защита на животните. Вторият е линк към статия във вестник с доста гръмки изказвания. Но в доклада, който цитират, наред с животновъдството, са посочени и "non-seasonal fruits and vegetables, grown in greenhouses, preserved in frozen state and transported by air." При търсене по ключова дума да се минава на веганство, както се твърди в статията, нищо не открих и предвид установената достоверност до момента, не смятам да чета всичките 100 стр.

Общи условия

Активация на акаунт