ФЕРМАТА 2 - тема 2

• 102 958
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 930
  • София
Не гледах,Калин тръгна ли си?

# 931
Не знам масово пишещите тук кой набор са, но Ася е мой набор, предполагам другата (чието име така и не разбрах, и не запомних) също. Та аз с ръка на сърцето мога да кажа, че ненавиждах историята и при все, че съм я учила до 7-8 клас, а след това наблягахме на биология и химия, а след това на програмиране (заради специалностите, които съм учила), почти нищо не помня по този предмет. Да, разпознах някои лица от портретите, но и мен да ме бяха питали, със сигурност нямаше да отговоря.
Не се хваля и не съм горда с липсите си - ясно ми е, че това е мой минус, но както историята е минус за мен, така химията, биологията и програмирането са минус за друг. Всеки има различни интереси и предвид, колко точно се наблягаше по мое време на българската история и как се е учела (с изключение на паралелките с история, разбира се) - нормално е да не помнят, пък ако ще и в дипломите им срещу предмета да стои "Отличен 6,00" Peace
На Яворов, мисля, съм чела нещо в ученическите си години, но това не означава, че не съм чела стотици други книги, които са били интересни за мен, пък било то и от други автори ...
Та хайде да не се правим на прекалено възвишени, най-вече тези от "нашето поколение" ... Минали сме от там, знаем кое и как се случва Peace

За самият формат - след като имат ток, явно имат право да си ползват и преси, и маши, и прочие. Не знам защо някои от вас продължават да сравняват двата сезона като в този никой не е споменавал (или аз не съм чула, ако греша - извинете), че ще са без ток да речем. Това не ме дразни - важно ми е, че за разлика от миналата година, тази са малко по-нормални и интересни Peace

# 932
  • Mediterraneo
За разлика от миналата година тези не са никак по- нормални и интересни. Опосумите опорочиха формата и това е. Догодина да си го направят само ВИП, да вкарат Ирина, Евгени Минчев и Жени Калканджиева да доят кози и ринат лайна!

# 933
Зизy, прекалена ли възвишеност ти се струва да разпознаеш на снимка Яворов и Вазов? Не знам за твоето поколение, но хората от моето, ако не са се справили с тази задача (нещо, което ме съмнява), щяха да си посипят главата с пепел, а не да оправдават това безумно невежество. Освен това има някакъв образователен минимум: ако не знаеш кой е Яворов, няма да вземеш диплом за средно образование; аз не бих дала и за начално образование на такъв човек. Така че по-добре не се обяснявай тук, а чети класиците и се образовай. Ако това е непосилно за теб, поне се научи да ги разпознаваш на картинка.

Бясна съм, заболя ме главата от видяното!

# 934
И за Яворов, и за Расате, и за княз Борис се разочаровах от момичетата...и за всичко.
Ама, повтарям се, да не знаеш кой е покръстил българите...срамота е  Peace

# 935
Сега, друг е въпросът, че някои от изображенията бяха, меко казано, проблемни. Онзи образ с бръснатата глава и с конската опашка въобще не трябваше да присъства; никой не знае как са изглеждали Аспарух, Кубрат, средновековните владетели - пробутват се предполагаеми изображения и се сочат за норма. Трябваше да има само снимки; герои от времето на фотографията.

Но при цялото демонстрирано невежество от страна на тези девойки това минава на заден план. На тях изобщо не би им хрумнало да проблематизират тази несъобразност в регламента.

# 936
  • София
Изумих се и ми е мъчно за невежеството на тез дами Rolling Eyes,а Андрей мисля,че изпадна в потрес,Иван някак успя да прикрие реакциите си с някоя друга реплика,но А.щеше да се разплаче.
Добре,че поне Левски разпознаха.

Иска ми се Мария да е фермер с лигавото момче (така и не му запомних името) и макето

# 937
Ами разваля им се концепцията на формата: нали прононсират предаването като патриотично, връщащо към корените и "българщината". А участничките, които са подбрали, не знаят кой е покръстил българите.

И да, изглеждаха потресени продуцентите, но защо никой от тях не коментира после това, на което станахме свидетели?

# 938
Аглая Епанчина, аз за възвишеност не пиша ...
Относно Яворов - аз самата някога в 7-ми клас трябваше да пиша за него на изпита в края на годината. Имах отлична оценка, но гаранция давам, че ако сега трябва да отговарям на въпроси, свързани с него щях да съм за -2 (подчертавам минус две, а не просто две). Именно за това казвам, че (най-малкото) не може да сравнявате образованието, че и интересите от времето, в което сме били из градините и това, което сме получили или получават тези след нас.
Не, не е хвалба, а факт. Колкото и да не ти се иска на теб или на още няколко съфорумки да разберете, нещата се променят - в това число и в образованието. Едно време много повече сте задълбавали в основните неща, а сега се задълбава в тези, към които човек иска да насочи професионалното си развитие и историята в повечето случаи е далеч.
И пак подчертавам - това не е хвалба, а констатация. Има хора, които се интересуват от история, и такива които не се ...

Едит: Ти за мен не се безпокой! Аз съм достатъчно образована на темите, които ме касаят. Факт е, че на тема българска литература и история съм слаба, но нито ми е интересна, нито ми е нужна. Аз се образовам за нещата, които са пряко свързани с мен, а литература чета само такава, която представлява интерес за мен самата към днешна дата. Може би, след 10-20 години и Яворов отново ще ми е интересен, така както беше в 7-ми клас, но може и да греша.
И не на последно място - някои от портретите не бяха от "масовката по наше време". Всички от нас сме били обгърнати от окачени по стените лица и дати. Факт е, че не познах няколко човека по снимките и то точно, защото много добре си спомням портретите им от основното училище ... За теб не знам, но аз определено нито съм живяла в тяхното време, нито съм ровила из "чичко Гугъл" за да търся всички вариации на портрети и снимки (при които е имало) от различен ъгъл.

Едит 2: В този ред на мисли - някои от пуснатите въпроси бяха малоумни. Като въпроса за динята, макар (за мен) отговорът да е елементарен. Или този за лукът ...

# 939
Зизу, не съм съгласна с теб. И аз съм на твоите години и от "това поколение" и са ми пределно ясни различията в профилираните паралелки, защото съм кандидатствала с биология, а учих в езикова гимназия и ходих на уроци, понеже имах нужда от допълнителни насоки. Но тук ставаше въпрос за минимален праг на знанията, от първи до четвърти клас сме сравнително равни всички. Винаги съм смятала, че човек преди да пътува, да опознава чужди култури и литература, трябва да познава своите.
За справка, че не сме злобари, опияняващи се от чуждото незнание, могат да се сравнят реакциите сега и при Тодор и как всички му отдадохме дължимото.

Ася мисля, че ще направи фермер Стоян, определено няма да е Дий.

# 940
Ами разваля им се концепцията на формата: нали прононсират предаването като патриотично, връщащо към корените и "българщината". А участничките, които са подбрали, не знаят кой е покръстил българите.

Скрит текст:
И да, изглеждаха потресени продуцентите, но защо никой от тях не коментира после това, на което станахме свидетели?
Да, получи се голяма пробойна в концепцията.

# 941
валия, за това е важно и кой как е възприемал предмета. За мен асоциацията беше "Оная зла русолява даскалка, която ще изпитва според датата". Заради нея намразих историята, въпреки, че обожавам частта с Египет, траките и прабългарите Peace
За това и казвам, че е много важно кой как и по какъв точно начин е възприемал и "попивал" информацията. Аз с ръка на сърцето мога да кажа, че 80+% от знанията ми по история са от "странично четене" към 10-12 клас, а другите около 20% са от зубрене до 7 клас Peace

# 942
Да, разбирам какво имаш предвид. Просто ми стана неприятно, че с думите си сякаш слагаш кръст върху образованието на едно поколение, от което съм част и аз.

# 943
Съвсем не! Peace Просто смятам, че "някога", по времето на родителите ни, историята е била на по-високо ниво от това, което на нас ни предаваха и е представяна като нещо много по-важно и значимо, от колкото сега Peace И това, че човек не е на "ти" с историята си не го прави прост, глупав, необразован и прочие, защото всеки избира определен път, по който да върви Peace

# 944
Аз очаквах, че всеки един от вас е очаквал, че точно тия издънки ще се покажат на яве, но явно реално никой не го е очаквал Grinning Grinning Grinning Тей де хубаво се получи аз лично разпознах 90 процента от снимките, аз не мога да виня някого, че не е научил определено важни неща за България. За мен беше обидно, че Ася не знаеше кой е хан Аспарух, кой е покръстил българите, сина на цар/княз Борис I абе с една дума - У Ж А С.

Само аз ли забелязах, че не коментираха анорексията на Десислава след като беше спомената. Писмото на Кайо беше изключително. Лично мен ме разчувства. Радвам се, че поне Ася се бори, а не като Крум, Гери и Елен направо си показаха, че не искат да остават в това шоу.

Още повече се ядосвам за спойлерите пак да вметна. Андрей уби интригата и интереса на част от зрителите, но нищо. Остана ни само като цяло финалистите и ако може без ПОВЕЧЕ спойлери, независимо, че ще чули от някакво си сигурно птиченце, че нам си кой отпаднал от някой си друг. Както споменах в предишния си пост най-добре така - който иска да разбере кой е следващия отпаднал да пише на ЛС и това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт