Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 336
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
1. Възможно ли е човек да има Хашимото при нормално ТСХ и ако на ехографа ендокриноложката не вижда нищо обезпокоитлено - нито възли, нито уголемявания и тн. Попринцип се съмнява за латентна хипофункция на ЩЗ. Целта ми е забременяване, ама май ще трябва да се смъква ТСХ с хапчета Sad
Антитела (MAT и TAT) пускала ли си? Те също са важни, за да се добие пълна представа.

3. Инсулинът ми е малко в горна граница,мисля си,че може би имам ИР. Може ли ИР да е причина за кофтито състояние на ЩЗ. как лекувате ИР Sad
Ако имаш съмнения, можеш да си пуснеш 3-кратно обременяване с глюкоза. При него се изследват инсулинът и кръвната захар на 0-лева, 60-та и 120-та мин. и се гледа каква е зависимостта между тях. Така се определя дали имаш ИР. В общи линии, ИР се държи под контрол със строга диета (без никакви въглехидрати), интензивен спорт, много вода, здрав сън и време за почивка, а в някои случаи - и с помощта на медикаменти (съдържащи "Метформин"). Тези лекарства значително свалят нивата на инсулина и подобряват качеството на яйцеклетките, но трябва лекар да ти ги изпише, естествено. Peace А какво разбираш под "инсулинът ми е малко в горна граница"? Този израз никак не ми звучи добре...

А вие сигурно трудно отслабвате...след прием на Л-тироксин успяхте ли да свалите ненужите килограми.
За съжаление, това ми е много болна тема. Имам както Хашимото, така и обсъдената по-горе ИР, и макар вече от няколко месеца да съм на терапия и уж да пазя някакъв хранителен режим, не съм мръднала и килограм надолу, а имам ужасно много тегло за сваляне. Обезкуражена съм, честно казано. Sad

# 466
Гърне, случайно те прочетох в една друга тема която следях - хляб, кола....не ми се виждат диетични и отслабващи, още повече за човек с ИР.  Peace

# 467
  • Buffyworld
Здравейте, дъщеря ми, която е на 13г.вероятно е с Хашимото.
ТSH първоначално беше 6.9, а след тримесечна йодна профилактика падна на 4.8. Хормоните са в норма, но ТАТ е 220, а МАТ - 240.
Детската ендокриноложка каза, че това били гранични стойности и засега няма да предприемаме нищо.
Аз обаче съм силно притеснена и реших да подложа детето на безглутенова диета. Междувеременно обаче направихме тест за глутенова непоносимост и се оказа, че няма такава. Сега съм разколебана, има ли смисъл да тормозя детето с тази диета? А според вас кое е по- добре да приема - синтетичен селен или да го набавя чрез бразилски орех?

някой може ли да даде съвет тук на Ели ? Аз не се чувствам компетентна , но  ТСХ 4,8  не е ли височко ? Не беше ли горанта граница до 4 или 4,2 ???  Иначе според мен при всички случаи ще е по- добре да се приема бразилски орех, а не синтетичен селен, щом става въпрос за дете . Но не бих могла да кажа по колко бразилски ореха могат да ядат децата на ден. Аз съм от месеци само на Селен от 100 мкг на Нау Фуудс , по едно хапче на ден. Вече почти цяла година не съм го спирала. Според доктора не мога да го предозирам. Но съм решила, като свърша тази опаковка , да си направя един месец почивка.

# 468
Гърне, случайно те прочетох в една друга тема която следях - хляб, кола....не ми се виждат диетични и отслабващи, още повече за човек с ИР.  Peace

Lemy, не се обиждай, но са ми малко странни и неадекватни постовете ти на моменти. Peace И преди ми е правило впечатление. Естествено, че през периодите, за които говоря, не съм консумирала вредни храни и напитки и въпреки това, не съм мръднала и грам надолу. Мисля, че няма особен смисъл да се следим и надзираваме по даскалски, нали? Wink Големи хора сме, все пак.

# 469
Добре е, че е посетила детски ендокринолог
Нашата също изчаква, пуска доста изследвания, наблюдава и след време съветва за хормон или против, като се аргументира
Селен не са препоръчвали, но са пускали витамин Д и препоръча рибено масло
С глутена пробвах, ефект нямаше, по-тоно ефект има само при мен в посока че минивъзелчетата ми изчезнаха...но антителата си стоят. Даже се вдигат. Въпреки това безглутеновата диета наложи осмисляне на някои аспекти в храненето ни, в посока да се ядат повече домашно приготвени храни, с по-малко и по-качествени въглехидрати и продукти като цяло. Лекарката отчита Хашимото като по-леко заболяване, и постоянно следи и гликиран хемоглобин и други показатели, тъй като има връзка между различните автоимунни и ендокринни заболявания, а някои, за съжаление, са доста по-тежки. Не че Хашимото е безобидно заболяване, разбира се налага проследяване и наблюдение и подходяща терапия. Просто с тези резултати моето немного компетентно лично мнение е, че 100 % трябва наблюдение, на всеки 3-6-12 месеца, а засега най-разумно е  известно изчакване и периодично повтаряне на изследванията.
Безглутенва диета, стига да е без заместване с готови безглутенови храни и захар, не би навредила. Също и повече спорт, спокойствие и рибено масло .
Тест сме правили. тестовете са няколко вида, генетични, на антитела  и т.н. Откриват само силно изразена цьолиакия, и то при редовно ядене на глутен преди теста. Вече съм позабравила детайлите около тестовете. Дискутирано е доста из форума...

# 470

Happy, би ли споделила какво рибено масло даваш на децата.
    Благодаря.

# 471
Редувам ги, от Екомер до различни от iherb , например на Carlson labs, ДХА 800 и други
Така или иначе се дават дълго време, може и непрекъснато да се взимат.
Честно казано разлика между различните не виждам, но...знам ли. Сега може би ще взема масло от крил.

# 472
Lemy, не се обиждай, но са ми малко странни и неадекватни постовете ти на моменти. Peace И преди ми е правило впечатление. Естествено, че през периодите, за които говоря, не съм консумирала вредни храни и напитки и въпреки това, не съм мръднала и грам надолу. Мисля, че няма особен смисъл да се следим и надзираваме по даскалски, нали? Wink Големи хора сме, все пак.
Защо са странни и неадекватни постовете ми?
Както казах, следях една тема, и там прочетох поста ти за това с какво си се хранила. Периодите за които говориш...човек с твоите заболявания трябва да промени изцяло храненето за много дълго време, да не кажа за винаги, а не само за моменти.
А за следенето и надзираването по даскалски.... не си интересна, за да те следя, камо ли пък да те надзиравам.
Като човек борил се този проблем и разрешил го, съм ти писала единствено с добро намерение, да си обърнеш внимание на храненето, защото пък на мен ми направи впечатление точно твоите неадекватни оплаквания.
Както и да е, нямам намерение да те коментирам повече. Моят проблем с отслабването съм го решила вече, ти се оправяй както знаеш.
 Peace

# 473
Аз не мога да разбера на това 13годишно дете защо се прави йодна профилактика,препоръчва се бразилски орех?На друго място четох,че йодна профилактика се прави само ако е премахната ЩЖ

# 474
Не съм много запозната, откъслечно съм чувала и чела за ползите от прием на йод, дори от хора с автоимунни заболявания и последващо подобряване на здравословното състояние.
Сигурно имам много пропуски при четене, чета през ред нещата, които не ме вълнуват в даден етап, но по спомени, първо се приемаше селен около 2-3 месеца, след това се включва йода, но не знам в какви дози (вероятно е индивидуално и по преценка на доктор). Организмът има нужда от йод. Много органи имат нужда от йод, за правилно функциониране и то в немалки дози. Яйчниците, гърдите, имат нужда от големи дози йод, за правилно функциониране, в пъти повече отколкото щитовидната жлеза. Шоколата (форумка) беше писала за йода, по-точно превеждаше една книга на чужд автор за йода, в нея описано за лечението с йод, но не е споделяла всичко, само откъслечни неща. Вероятно я превежда за някое издателство и евентуално може ако някой се интересува да я попита на ЛС.

И като казвам, че йод приемат и хора с АИЗ, с цел лечение, колкото и опасно да знаем всички че е, пак ще споделя (и друг път съм го споделяла в темата) не от личен опит, че съм чувала за случаи на близки с Базедова болест, постигнали ремисия с прием на йод. Луголов разтвор ли, какво точно - не съм наясно.

Относно бразилския орех, не се счита за добър източник на селен. Първо, че не е в определена доза, както таблетката. Второ, че вноса за БГ е от Боливия и селен в тези бразилски орехи почти няма.

# 475
  • София - Варна
И аз съм чела, че Луголов разтвор и изобщо йод може да се приема и от хора с АИЗ. Първо точно се почвало със селен, после с йод. На това само съм попадала като информация, не твърдя, че е достоверно, а и съм позабравила почти всичко прочетено, тъй като за момента не е тема, която да ме интересува.
Пък и самите лекари са доста консервативни стане ли въпрос за прием на йод на фона на Хашимото.

# 476
Здравейте, дъщеря ми, която е на 13г.вероятно е с Хашимото.
ТSH първоначално беше 6.9, а след тримесечна йодна профилактика падна на 4.8. Хормоните са в норма, но ТАТ е 220, а МАТ - 240.
Детската ендокриноложка каза, че това били гранични стойности и засега няма да предприемаме нищо.
Аз обаче съм силно притеснена и реших да подложа детето на безглутенова диета. Междувеременно обаче направихме тест за глутенова непоносимост и се оказа, че няма такава. Сега съм разколебана, има ли смисъл да тормозя детето с тази диета? А според вас кое е по- добре да приема - синтетичен селен или да го набавя чрез бразилски орех?

някой може ли да даде съвет тук на Ели ? Аз не се чувствам компетентна , но  ТСХ 4,8  не е ли височко ? Не беше ли горанта граница до 4 или 4,2 ???  Иначе според мен при всички случаи ще е по- добре да се приема бразилски орех, а не синтетичен селен, щом става въпрос за дете . Но не бих могла да кажа по колко бразилски ореха могат да ядат децата на ден. Аз съм от месеци само на Селен от 100 мкг на Нау Фуудс , по едно хапче на ден. Вече почти цяла година не съм го спирала. Според доктора не мога да го предозирам. Но съм решила, като свърша тази опаковка , да си направя един месец почивка.
При децата мисля, че реф. с-ти са други/по-високи/  Peace
еli при кой ендокринолог сте водили детето? Добър ли е? Ехографията какво показва?

# 477
Благодаря момичета за коментарите и съветите.
Лекарката е д-р Казакова от СИМП по детски болести, не я е гледала с ехограф. Мануално опипа жлезата и каза, че има увеличение 1А степен. Нямам идея какви са рефер.ст.на TSH за деца, не намерих инфо в нета, доверих се на лекарката, че това са гранични ст-сти. Доколко е компетентна обаче се усъмних, когато каза, че и антителата са гранични,че килограмите не трябва да ме смущават и не е нужно отслабване- така ще загуби "страхотните вторични полови белези". Е, аз искам здраво дете и не държа детето ми да е женствено на 13г.
Иначе йодната профилактика беше морска риба два пъти седмично и по 1-2 пресни ореха на ден.
Четейки ви обаче осъзнавам, че освен да чакам и да следя хормоните, нищо не мога да направя за детето си.

# 478
Здравейте момичета. До сега не съм писала, но редовно ви чета. Аз съм с Хашимото, хипофункция, на лечение от средата на 2014 г. Първоначално пиех по 25 мг еутирокс, сега съм на 75 от понеделник до петък и 50 в събота и неделя. Последните изследвания са ми добре вкл. и на антителата, но си имам доста неразположения - пулса ми е постоянно висок, депресивни състояния, замаяност някаква, косопад. Записала съм си час при д-р Малина Петкова. Какви са ви впечатленията от нея?

# 479
Привет! Още съм много объркана, може и малко объркано да пиша, но май и аз съм с Хашимото! Всъщност не мисля, че имам някакви признаци и оплаквания. Единствено от януари на няколко пъти имах извънциклично прокървяване и от там гинеколози, прегледи, изследвания. Почти случайно си пуснах антителата на щитовидната жлиза и наистина бях меко казано изненадана. Не съм очаквала, че ще излезе нещо.
TSH - 2.42 - /реф. 0.27-5.50/
Anti Tg - 420.80 /реф. 0-115.0/
Anti TPO - 84.36 /реф. 0-34.0/

Минах и на ехограф. Каза ми че не е увеличена, на структурата е променена като за Хашимото. И сега съм толкова объркана, не мога да си подредя мислите и явно трябва консултация с ендокринолог.

Общи условия

Активация на акаунт