Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 227
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, моля за вашите съвети. През септември направих за първи път излседвания, както и ехограф, които показаха автоимунен тиреоидит. TSH беше 6,58. MAT беше почти 800, а ТАТ - 40,9 (при горна граница 40). След 40 дни на еутирокс (50 мг), TSH падна до 0,9, ТАТ се беше покачил до 50, а МАТ беше паднал с около 100 надолу. Продължих с приема на еутирокс, но от първоначалното подобрение нямаше и следа. Започна сърцебиене, замаяност, още по-голяма умора и сънливост. Не знаех на какво се дължи това влошаване  реших, че ще спра еутирокса. Реших да се обърна към друг лекар. Вчера направих нови излседвания. TSH е 3,33, ft3 и ft4 са под долната гранца. ТАТ се е увеличил над 700, а МАТ е над 400. Днес се прибрах от преглед и съм безкрайно изненадана от чутото там.  На прегледа ми казаха, че всички тези оплаквания не се дължат на Хашимотото. Антителата не са толкова завишени според докторката, както и че TSH е в норма, на фона на това, че съм спряла еутирокса. Била съм много добре, просто трябва да си пия еутирокса (но 25 мг) и нищо повече. Също така лекарката каза, че това не е истинско автоимунно заболяване и хората няма защо да се притесняват от него, тъй като било безобидно. Освен еутирокс трябва да приемам и деанксит за седмица-две. Няколко пъти ми повтори, че всичко, от което се оплаквам не се дължи на проблеми със жлезата.
Наистина съм много объркана. Моля за вашата помощ.

# 661
  • София - Варна
ТКирилова, според мен дори трябва да увеличиш Еутирокса до намаляване и изчезване на симптомите и оплакванията. 25 мкг е смешна доза, само ще ти е още по-зле на нея. За колко дни ти се покачи ТСХ от 0.9 до 3.3? Заболяването изобщо не е безобидно, то е толкова многопластово, че няма накъде.
А за приказките на лекарката бих казала само:  Joy

# 662
ТКирилова, според мен дори трябва да увеличиш Еутирокса до намаляване и изчезване на симптомите и оплакванията. 25 мкг е смешна доза, само ще ти е още по-зле на нея. За колко дни ти се покачи ТСХ от 0.9 до 3.3? Заболяването изобщо не е безобидно, то е толкова многопластово, че няма накъде.
А за приказките на лекарката бих казала само:  Joy

На 03.11 беше 0,9. От началото на декември спрях еутирокса. Вчера е измерено 3,33. Аз изчетох доста неща и наистина бях изумена от думите й. Аз вече не съм същия човек просто, всички около мен забелязват, че съм се стопила, че нямам апетит. А тя твърди, че не се дължи на заболяването. Наистина съм много объркана.

# 663
nkeif , B12 ти е ниско, даже и под долна граница, имаш нужда от Б12, дали на хапчета или на ижекции /по-добрия за мен вариант/ вече може би е добре лекар да прецени. Каква е тази лекарка, която при тези стойности на Б12 мисли, че няма нужда от нищо?!

Може да е взела предвид, че съм цял живот вегетарианка и толкова зле приех новината за Хашимото, че може да е решила да ми го спести това за сега.  Cry Cry Cry Не знам дали да се върна пак при нея,защото е много добра, или да търся друг лекар. Само от лекар ли се назначава терапия - т.е. аз ако си купя хапчета е лоша идея? Аз не съм усещала симптомите, които описват при дефицит на В12, освен умората, но си го обяснявах винаги с това, че съм едвам 40кг и не спортувам. Ако започва да ям месо насила, дали ще ми подобри общото състояние. Въпреки, че за толкова години не можах да се накарам да ям, ако болестта го изисква - ще трябва да изтърпя  Cry

Няколко седмици по-късно - вече ми изписаха инжекции - 5 броя през ден и после по една на месец? Дано съм разбрала правилно. Трябва ли да се притеснявам и за тях  Cry болезнени ли са и имат ли странични ефекти?

# 664
Къде ти ги изписаха, че май и аз имам нужда? На хематолог ли ходи?

# 665
  • София - Варна
Странични ефекти имат много рядко. Аз бях от "късметлиите", правещи странични реакции от Б12. И то жестоки. По тоя повод не мога сега да бия инжекции. Моят Б12 е точно на средата на границите и пак се води нисък, какво остава за такъв под граници. Но аз съм много рядък случай с тая реакция. Не боли, боли колкото всяка друга инжекция. Изобщо не е нищо биенето им.

# 666
Къде ти ги изписаха, че май и аз имам нужда? На хематолог ли ходи?

Изписа ми ги еднокриноложката, при която ходя, но моите стойности бяха доста под границата. 10 инжекции ще си бия и чак тогава може да започна прием на хапчета Б12.
Мен също ме пращат на повторни изследвания на пролактин и ако пак е много висок - отивам на ЯМР  Embarassed

# 667
Мерси, ще питам Тодорова, като ходя при нея следващия път. И при мен е доста нисичък B12. Sad

# 668
  • Бургас
Аз сега съм на инжекции с Б12, мускулни са, обикновено в дупето ги слагат, въпреки че четох, че по-добре било другаде. Казват, че са болезнени, но мен ме боли много малко, по-скоро ме е гъдел. Като цяло обаче аз не се плаша от болка, зорът ми е само проблемите да се решат, затова и повече да боляха пак щях да търпя. Нямам странични ефекти сякаш аз... Вие ми се свят едно такова, но едва ли е от тях.
nkeif, не се тревожи затова, слагай смело и дано скоро има ефект.

Днес ходих на ендокринолог заради ред оплаквания в последно време. Занесох една папка изследвания... Погледна предимно ТСХ, въпреки че имах и ФТ4 и ФТ3 и антитела и ред други неща... И пак просто ми вдигна дозата... Това ли правят само всички ендокринолози... Риторичен ми е въпросът всъщност, споделям само.  Mr. Green
Всъщност, ок, може да имам нужда от по-голяма доза, но би могло да се помогне и с други неща, а аз пак да си пия колкото кажат... Просто да не разчитаме само на ТСХ и хормона, освен тях да правим и друго. Ох.
Казаха ми също и че с Б12 на долна граница съм ок щом е в реф.стойности, дори и с оглед на това, че преди беше стигнал до "завидните" нива от 80...  ooooh! Може би пак трябва да чакам толкова да стане, за да взема мерки...

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 18:11 от Мон...

# 669
  • София
Момичета,какво общо има вит.Б12 с щитовидната newsm78

# 670
  • Бургас
Момичета,какво общо има вит.Б12 с щитовидната newsm78
Ниските нива на стомашни киселини и ензимът протеаза при хора с Хашимото, често водят до дефицит на този важен витамин. Липсата му може да доведе до анемия и до неправилно развитие на власинките по стомашните стени и червата, което на свой ред води до неправилна абсорбация на нутриенти и ред други проблеми.
Накратко, често при Хашимото има дефицит на Б12. Трябва да се следи и набавя ако е нужно.

# 671
  • София
Благодаря Peace

# 672
  • Бургас
Като начало си проверете дефицитите-вит.Д,В12,желязо,феритин.При нашето заболяване често са ниски.Безумно е Хашимото да се следи само по Тсх.Много по-важни са ft4 и конверсията му в   ft3/ именно ниския ft3 дава симптомите на Хипофункция/.Препоръчително е безглутеново ,но пълноценно протеиново хранене.А този лекар ,които изписва антидепресанти при Хашимото ...ами далече от него.

# 673
Tkirilova и аз ходих при 2 различни лекаря и чух 2 различни мнения. Може ли да ми препоръчате добър ендокринолог във Варна.

# 674
Като начало си проверете дефицитите-вит.Д,В12,желязо,феритин.При нашето заболяване често са ниски.Безумно е Хашимото да се следи само по Тсх.Много по-важни са ft4 и конверсията му в   ft3/ именно ниския ft3 дава симптомите на Хипофункция/.Препоръчително е безглутеново ,но пълноценно протеиново хранене.А този лекар ,които изписва антидепресанти при Хашимото ...ами далече от него.

Може ли да споделиш по каква схема се бият инжекциите  Peace

Общи условия

Активация на акаунт