Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 224
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Конкретно за В12 инжекции не съм наясно.При мен вит.В12 беше в оптимални норми и не съм пила,освен включен в мултивитамини.

# 676
  • София - Варна
Според мен мултивитамините са безсмислена работа.
Съдържат се витамини и минерали, които приемани заедно, се самоизключват, и съответно едно пречи на абсорбцията на друго, и тъй нататък. Да не говорим, че са в смешни дози.

# 677
Конкретно за В12 инжекции не съм наясно.При мен вит.В12 беше в оптимални норми и не съм пила,освен включен в мултивитамини.

Опа объркала съм.
Мон... е писала, че в момента е на инжекции и ако може тя да сподели. Може и на лично

# 678
  • София - Варна
Реших да споделя малко информация за начина на прием на разни неща, сигурно знаете повечето от тях:

Желязото трябва да се приема на разстояние от поне 4 часа от всякакъв калций/продукти, съдържащи калций. Желязото и калцият се самоизключват. Също така желязото трябва да се приема на празен стомах (нещо, което аз не знам как да направя) заедно с витамин Ц, на разстояние от Л-тироксина, от калция (вече го споменах) от магнезия (също се самоизключват двата с желязото), от кафе и чай, за да се избегнат храносмилателни смущения и по-ниска абсорбция. Изобщо чаят и кафето съдържат танини, които пречат на абсорбцията на витамини и минерали.
Ако се приема желязо повече от 1 път дневно, трябва да се пие на възможно най-голямо разстояние от други витамини и минерали, тъй като пречи на абсорбцията им и може да причини храносмилателни смущения.

Всички останали добавки също трябва да се приемат поне 4 часа след/преди Л-тироксина.
Магнезият може да се приема заедно с цинк. Най-хубаво е да се пие вечер.

Бидейки мастноразтворим, витамин Д трябва да се приема с мазна храна. Прясно мляко например не било достатъчно, трябвало нещо по-мазно. Може да се приема вечер с нещо по-мазно, или по друго време на деня. Вечер може да предизвика превъзбуда при някои хора.
Нещо, което още не съм проучила, и се чудя какво да правя: когато се приема витамин Д, се препоръчва и прием на витамин К2, защото при прием на Д, по-лесно се абсорбира калцият от организма, и се препоръчва витамин К2, за да може тоя калций да отива към костите и зъбите, а не към меките тъкани, като съцето и бъбреците, което е доста лошо.
Витамин Д и К2 трябва да се приемат с мазна храна, но не една и съща мазна храна. Трябва да се приемат поотделно. Витамин Д, също като желязото и останалите неща, трябва да се приема поне 4 часа след прием на Т4. Също е добре да се гледа витамин К да е МК7, а не МК4. Това мисля да го обсъдя с лекар. Пила съм само 1 път витмин К през живота си, по време на бременността си, когато имах хематом и зацапване. Той участва в процеса на кръвосъсирването, съответно не знам дали примерно би бил подходящо за хора с тромбофилии.

Впрочем всички тия добавки е хубаво да се пият само след направени лабораторни изследвания.

Да ви кажа аз как си изпатих с Омега 3+витамин Е. Пия ги от почти 2 месеца, през живота си не бях пила толкова продължително време Омега 3 и витамин Е. Започнах да получавам подкожни кръвоизливи на различни места по тялото, нещо, което никога, ама никога не ми се бе случвало. Отначало не обърнах внимание, мислех, че някъде съм се удряла, макар досега да не ми се беше случвало подобно нещо дори и след удар. Обаче като се появиха по много странни места на тялото, на които няма как да съм се удряла, включително и по лицето, ми защрака, че явно съм прекалила с рибеното масло. Нали витамин Е не е хубаво да се приема преди операции, разрежда кръвта.
Едно оправяш, друго разваляш с тия добавки.

Нещо, за което ме подсети Мон, и с което имам опит от първа ръка: когато биете инжекции Б12, желязото пада обикновено (моето падна от 26 на 7 за 2 месеца), та трябва и него да изследвате, и ако трябва да приемате желязо. Аз много искам да си кача Б12, за да ми падне желязото, и да почна редовен прием на железен препарат, за да вдигна тоя мъртвешки феритин, ама не ми понася Б12. Дори от таблетките получавам галвоболие, нещо свързано с метилацията. Трябва съвсем бавно-бавно да приемам Б12. Гадна работа!

И още нещо за стомашната киселина имам да споделя, но ще го пиша по-натам, защото сега нямам възможност, а и пак стана много дълго.

# 679
Като начало си проверете дефицитите-вит.Д,В12,желязо,феритин.

Изследвала съм ги и имам проблем с всичко от изброеното. Joy

# 680
Днес си забравих Еутирокса 75 + тз 12,5 да изпия и сега се сетих, какво правите в такъв случай?

# 681
Нищо. Пиеш си го утре по график. Не се притеснявай от един пропуснат прием.

# 682
Благодаря  bouquet

# 683
  • Бургас
Мон... е писала, че в момента е на инжекции и ако може тя да сподели. Може и на лично
Първия път ми изписаха 7 инжекции, сложих ги в рамките на около 2 седмици.
Сега са 5, слагам ги през ден.
После съм си купила и да пия Б12, въпреки че през устата не ми влияе особено, не знам дали не го усвоявам добре или по друга причина. Ама да пробвам все пак.

Като начало си проверете дефицитите-вит.Д,В12,желязо,феритин.При нашето заболяване често са ниски.Безумно е Хашимото да се следи само по Тсх.Много по-важни са ft4 и конверсията му в   ft3/ именно ниския ft3 дава симптомите на Хипофункция/.Препоръчително е безглутеново ,но пълноценно протеиново хранене.А този лекар ,които изписва антидепресанти при Хашимото ...ами далече от него.
Много правилен съвет. Плюс магнезий.
Проверих ги аз, вит Д ми е ок, ама аз бях почнала да го пия още преди да го изследвам, вече 2-3 месеца почти го пия, преди това явно е бил нисък, сега е добре.
За Б12 взех мерки.
Надявам се желязото да спадне след инжекциите, за да мога после да приемам пък желязо, за да вдигна ниския си феритин.
Не знам само лекарите не ги знаят тези неща ли или не им се занимава... винаги ми е било чудно. Поне по-голямата част, айде да не ги слагам всички под общ знаменател.

Според мен мултивитамините са безсмислена работа.
Съдържат се витамини и минерали, които приемани заедно, се самоизключват, и съответно едно пречи на абсорбцията на друго, и тъй нататък. Да не говорим, че са в смешни дози.
И аз съм на същото мнение.

И благодаря за информацията за отстоянията между отделните препарати, добавки, хормони и т.н.  Спомням си като бях бременна каква сложна схема имах, половин ден ми отне да я изчисля така че всичко да е ок... После по цял ден ядях и пиех разни неща по график, пълен ужас.

Голям проблем ли е ако между магнезий и Еутирокс има по-малко от 4 часа... доскоро бях забравила, че така трябва и малко както сваря го пиех... не знам дали заради това не се е усвоил добре и пак ми е на долна граница. Или по-скоро така Еутирокса не се усвоява  newsm78 Сега си купих нов и освен да го пия вечер, че ми писна непрекъснато да мисля какво ям, какво пия и колко часа са минали...  Mr. Green

И още нещо, често ми се случва да пия кафе около 30мин след хормона, ендото днес ми каза поне час и половина да има... Как да стане... Не ми се става посреднощ за хапчето и не ми се пие кафе по обяд чак... Уф. Бели кахъри са това де, ама да си кажа, да ми олекне  Laughing

А като каза стомашна киселина, аз нали пих доста месеци Нексиум. Имах разни проблеми, гастроентерологът каза, че няма друг начин. Наистина ми помогна, обаче, като се замисля, високото ми ТСХ, което не се влияе от висока доза /за мен висока/ Еутирокс е от тогава ... Както и всички симптоми, които имам. Както и повечето проблеми с витамини и минерали. Явно заради Нексиума централно са се прецакали доста неща... или и заради него. Споделих с ендокринолога, съгласи се, че има голяма връзка... само дето нищо не можем да направим. Нямаше как да не го пия.

Последна редакция: сб, 07 яну 2017, 00:42 от Мон...

# 684
На сандвича сме-Метизол + Еутирокс,TSH-1,76,Начев каза-супер е,продължавате така още  1 г.8 мес.,контрола само на ТСХ на 2 мес.,вит Б12 е в норма,но на долна граница,феритина ни е 35 ,а немските доктори казват,че ако феритина е под 40,трябва суплементация с Флорадикс,българските хал хабер си нямат,немците-задължителна била при феритин под 40,немците не са чували за сандвича-Метизол+Еутирокс,доверихме се на Начев...бъдещето ще покаже...поне D3 е станало 35 ...

# 685

Нещо, за което ме подсети Мон, и с което имам опит от първа ръка: когато биете инжекции Б12, желязото пада обикновено (моето падна от 26 на 7 за 2 месеца), та трябва и него да изследвате, и ако трябва да приемате желязо. Аз много искам да си кача Б12, за да ми падне желязото, и да почна редовен прием на железен препарат, за да вдигна тоя мъртвешки феритин, ама не ми понася Б12. Дори от таблетките получавам галвоболие, нещо свързано с метилацията. Трябва съвсем бавно-бавно да приемам Б12. Гадна работа!

Това беше полезно да го разбера. Значи едно оправяш, друго се разваля ..  Confused

Въпрос към Мон също - има ли значение по кое време е инжекцията, преди или след прием на еуториокса?

# 686
  • Бургас
Въпрос към Мон също - има ли значение по кое време е инжекцията, преди или след прием на еуториокса?
Нямам представа, аз пия хормона сутрин, на инжекции ходя в късния следобед или вечер, но не че така трябва, а така ми е удобно.
Ако някой знае, нека сподели как е най-добре.

# 687
  • София - Варна
nkeif, няма значение - инжекциите не минават през стомаха. Тия часови интервали се отнасят само за добавки, приемани през устата.

# 688
Здравейте. Аз бях забравила,че Хашимото е свързано и с паметта,но възможно ли е да не си спомням такива неща,именно.. какво ми се случи сутринта. Бях се събудила ,уж. Ама явно пак съм задрямала ,а мъжа ми го чувах че още се мотае вкъщи и го чаках да ми каже "чао" преди да излезе и явно в дрямката хич не съм го усетила. Събуждам се и звъня"Къде си,защо не каза че излизаш?" А той ми вика" ама преди 2 минутки те целунах и казах че тръгвам" ... да и преди се е случвало в съня да не го усетя,но колко дълбоко да съм задрямала за 15 мин. Егати,уплаших се.

# 689
  • София - Варна
Carrie br, на мен подобни случки са ми са се случвали, много преди да се разболея. Иначе да, болестта поразява и когнитивните функции. Аз като бях най-зле, го усетих, все едно мозъкът ти е лоясал. Но твоето мисля, че е по-скоро от полузаспалото състояние.

Общи условия

Активация на акаунт