Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 44

• 82 240
  • 755
  •   1
Отговори
# 645
  • София - Варна
На мен ми изглеждат много хубави, само че тия двата нищо не значат без ФТ3, той е най-важният.
Моите ТСХ и ФТ4 бяха още по-хубави от твоите, ама ФТ3 си беше нисичък, и бях зле.
тези дни като бях при ендокриноложката и  питах защо по принцип не се изследва fT3,  тя каза, че нямал кой знае каква роля и повече за научни цели се изследвал Thinking
Невероятно!
В момента съм с ФТ4 под долна граница заради потиснатото ТСХ от Т3, който приемам. Ако се гледаха само ФТ4 и ТСХ, то според ФТ4 трябваше да съм в брутална хипофункция, а според ТСХ - в хиперфункция. GrinningVery Happy:D

# 646
  • София
На мен ми изглеждат много хубави, само че тия двата нищо не значат без ФТ3, той е най-важният.
Моите ТСХ и ФТ4 бяха още по-хубави от твоите, ама ФТ3 си беше нисичък, и бях зле.
тези дни като бях при ендокриноложката и  питах защо по принцип не се изследва fT3,  тя каза, че нямал кой знае каква роля и повече за научни цели се изследвал Thinking
Невероятно!
В момента съм с ФТ4 под долна граница заради потиснатото ТСХ от Т3, който приемам. Ако се гледаха само ФТ4 и ТСХ, то според ФТ4 трябваше да съм в брутална хипофункция, а според ТСХ - в хиперфункция. GrinningVery Happy:D
така е, интересно, че това го чувам вече от втори ендокринолог, единият е д-р Начев, който уж е много добър специалист newsm78

# 647
  • София - Варна
Оо да, Начев това го казва, знам. Дори беше казал на една позната: "Кой идиот ти каза да пускаш ФТ3?!?" Joy Joy
Айде за някой друг, който не е тесен специалист по ЩЖ, бих го разбрала да не се задълбочава много, но Начев... Странно ми е и на мен. Само дето те не са болни, нали... Гледат само резултатите от изследванията, и ако са ОК, ни няма нищо, независимо, че симптоми си имаме. Затова си пускам аз ФТ3 и не ме интересува какво говорят. Поне Тодорова се съгласява с мен и един вид ми даде зелена светлина да експериментирам с Т3.

# 648
Не е така, аз съм си носела Хашимотото, откак имам възли (това са над 8 години), а антителата ми скочиха сега чак, миналия месец, и то само ТАТ. И миналата година беше скочил по време на бременността, седя извън норма 3 месеца, и сам си падна в норма.
Ставаше въпрос, когато хормоните са нормални, с тези възли със сигурност твоите не са били. Може да си била в хипофункция, диагноза Хашимото поставят, когато има високи антитела. Най -сигурно е да се направи и ехография.

# 649
  • София - Варна
Напротив - хормоните ми бяха нормални допреди 2 години (възли имам от поне 8 ), не съм била в никаква хипофункция (аз имам ужасно отчетливи симптоми на хипофункция, и такова нещо нямаше как да не забележа цели 6 години Grinning). Тоест над 6 години съм седяла с възли и нормални хормони, без антитела, и според мен щях да седя и още с нормални хормони, ако не бях забременяла.Grinning Според мен самите бременности ускориха отключването на заболяването. Като през последните 2 години, когато хормоните ми вече се влошиха, и то дори не особено много, пак нямах завишени антитела.
Най-категоричен остава ехографският преглед.

# 650
Да бе
Аз съм от години с високи антитела, хормона като цяло е окей и почти не съм приемала хормон
На ехограф преди имах възли,което в комбо с антителата си е Хашимото , но сега нямам възли  Laughing
Обяснението- ами преди сигурно сме гледали някакви лимфни възли, а не по жлезата  Laughing Laughing Laughing
(Изобщо нищо общо с променен хранителен режим, сваляне на тегло, селен и други добавки Wink )
За съжаление антителата са се покачили още, така че евентуално само забавям заболяването, но все пак полза имам...въпреки мненията на ендокринолозите
Не съм ходила при Начев, но дали той, като национален консултант, не дава тон да не се гледа това и онова, в разрез с по-съвременните разбирания?

# 651
Аз си мисля, че нашите ендокринолози, повечето завършили обучението си преди 20години, са останали на тези си знания. Никой от тях не се интересува от съвременните тенденции за лечение  и подобряване начина на живот на пациента. За съжаление ние сами трябва да се образоваме и да се лекуваме. Аз сега трябва да си пускам хормони и антитела и се чудя какво още да си изследвам, с косопад съм от три месеца, а и цикъла ми закъснява с две седмици. От както родих започна да ми закъснява, а преди това идваше на 20дни.

# 652
  • София - Варна
Хепи, има хора с Хашимото, при които антителата дълго време остават в граници, дори и след като хормоните са се объркали, просто самите антитела са положително число, а не 0, или < 0.5 примерно. Знам, че това е по-рядкият случай, че обикновено първо се завишават антителата и чак след това се объркват и хормоните, но този случай не е изключение.
Невинаги незавишените антитела изключват Хашимотото, както е моят случай точно.
И най-интересното е, че аз съм имала много моменти с антитела в граница, в които моменти съм била в много гадна хипофункция и съм се чувствала много зле, докато по време на бременността си с покачен ТАТ, но с хормони в норма, се чувствах прекрасно. Тоест досега при мен цялото ми състоняние е зависело от хормоните.
Имам още една позната, при която антителата почти винаги са в граници, а тя се е изследвала хиляди пъти, да кажем 2 от 20 пъти са били извън граница и после пак са влизали в граница и това в рамките на много години, над 5-6.
И точно защото явно лекарите не гледат да се усъвременяват, години наред ми софлираха, че това не е Хашимото, съдейки по антителата в граница точно. А изобщо не са били прави.
Точно възлите ми са с типична за Хашимото структура, но явно и толкова добри ехографисти не са били тези, при които съм ходила.

Аз съм чувала, че възли могат да се стопят със селен, и след това започнат йод, но след селена. Но все пак нали има забрана за хора с Хашимото да приемат йод и няма кой да ти обясни нищо.
А моят единият възел почти изчезна от приема на Т3 само за месец, другият също се смали.

"Обяснението- ами преди сигурно сме гледали някакви лимфни възли, а не по жлезата  Laughing Laughing Laughing"
GrinningVery Happy:D
На една друга моя позната, с 4-5 възела, някои от тях изчезнали, ѝ казали: "Еми Божа работа!" GrinningVery Happy:D:D Поне не са ги объркали с лимфни.

Последна редакция: пт, 30 дек 2016, 10:54 от afrikancho

# 653
Аз исках да кажа, че ехографа също не е кой знае каква гаранция  Laughing И от ехографа се отмятат и си измиват ръцете, само и само да не се насочат към посока начин на живот
Иначе антителата са ми стотици пъти над нормата, от години...та не вярвам да НЯМАМ нищо. Просто успявам да го забавя, засега.
Скрит текст:
Да ви кажа, баба ми над 50-60 години живее с един бъбрек, макар и с постоянни инфекции, само спазвайки строг хранителен режим и много билки и добавки. Да е жива и здрава, преди й се смеехме, но сега се допитвам до нея, защото изглежда че ефект има...каквото и да говорят докторите. И други примери имам, но няма да се оливам. Но си мисля, че явно полза от такъв подход има

# 654
  • София - Варна
Аз исках да кажа, че ехографа също не е кой знае каква гаранция  Laughing И от ехографа се отмятат и си измиват ръцете, само и само да не се насочат към посока начин на живот
Иначе антителата са ми стотици пъти над нормата, от години...та не вярвам да НЯМАМ нищо. Просто успявам да го забавя, засега.
Скрит текст:
Да ви кажа, баба ми над 50-60 години живее с един бъбрек, макар и с постоянни инфекции, само спазвайки строг хранителен режим и много билки и добавки. Да е жива и здрава, преди й се смеехме, но сега се допитвам до нея, защото изглежда че ефект има...каквото и да говорят докторите. И други примери имам, но няма да се оливам. Но си мисля, че явно полза от такъв подход има
Естествено че има.
Наистина не знам защо повечето лекари го отричат. Според мен те го знаят, но просто не им се занимава да обясняват. И за ФТ3 знаят.
И да, и мен ме мотаха много години, че нямам нищо и според ехографския образ. Просто трябва да се попадне на много добър ехографист.
Но ехографът остава единственото нещо, сочещо към диагнозата за мен, след като нямах завишени антитела.

# 655
  • На брега на реката
И антителата са ок. Сега какво да предприемам, не знам.
anti-TG ( ТАТ )   14.54   IU/ml   до 115
anti-TPO ( MAT)   8.78   IU/ml   до 34

# 656
  • София - Варна
Може би нямаш нищо, само че моите антитела години наред бяха със същите стойности: ТАТ - най-много 20, МАТ - най-много 10. Най-добре при добър еднокирнолог да види жлезата, щом имаш съмнения.
И хормоните ми бях по-добри от твоите, без прием на хормон отвън, само преди 4 месеца, и пак бях в хипофункция.

Последна редакция: пт, 30 дек 2016, 11:35 от afrikancho

# 657
Fervor изследванията са ти прекрасни! Моя съвет е да не си търсиш болести, а да си живееш живота! 😊

# 658
  • в огледалото на живота
И антителата са ок. Сега какво да предприемам, не знам.
anti-TG ( ТАТ )   14.54   IU/ml   до 115
anti-TPO ( MAT)   8.78   IU/ml   до 34
Фер,пиши ми на лични ако искаш да споделиш нещо и мога да съм ти полезна.Имаш ми и тел.номер  Wink Hug

# 659
afrikancho, благодаря за подробните обяснения на стр. 42. Peace Ще ги погледна пак утре-вдругиден, като имам малко повече време, че покрай тези празници е лудница... Crazy

Общи условия

Активация на акаунт