МАРТенче в корема лудо тича, мама много го обича! - тема 5

• 43 890
  • 722
  •   1
Отговори
# 150
Аз първия път родих секцио, а много исках нормално, защото е по- добре и за детето и за мене. Също така изпитвам страх от спинална упойка. Но направих преекламсия и не можеше да се чака и да се рискува. Сега ще е минала година и три-четири месеца от тежка коремна операция на матката, рискът от разкъсване на задна маточна стена при естествено раждане е огромен, а това е едно от най- страшните усложнения при раждане, даже не трябва да се стига до спешност. Отворих си устата пред док за естествено, той каза категорично не!
 Ако има миома и може да се махне при секцио, разбира се защо да те отварят на ново.
За ниската плацента, понеже и мен ме наплашиха четох, че в Англия в 20 седмица голяма част от бременните са лъжливо диагностицирани с плацента превия. Причината била физиологична, че долната част на матката в последният триместър допълнително се развивала при което плацентата се вдигала на горе. Ниската плацента може да е проблем и при секцио. Но това можело точно да се определи накрая.
Надявам се да ми позволят нормално, че ще ми е трети белег на корема и три пъти като ги срежат тия мускули, какво ще стане с голямото ми тумбаче....мъжа ми се подиграва, че по-добре да бяха сложили цип. Живи и здрави да сме. Каквото такова, да ме режат щом е за хубаво. Ама виж това с пластичните операции трудно го разбирам, толкова болка, ама толкова болка, а и страх какъв ще е резултата  Shocked не знам как се решава на такова нещо човек.

# 151
  • В чуден свят с четири Слънца
Аз не мога да разбера защо е толкова негативнищо отношението към секциото..В цял свят се прави,и като кажат,че в еди коя си държава не разрешавали.Как може да ти определят как да раждаш?
Аз от лекарка, специализирала в Германия съм чувала, че бебетата родени секцио, боледували по често от куп болести. И това си имало своето обяснение - при нормално раждане бебето минава по родовия канала, където на няколко пъти бива притиснато силно, прави някакви усуквания и завъртания, докато излезе, и така от дробовете му се "изстисква" вдишаната околоплодна течност, докато при изваждане със секцио, това няма как да се случи. Течността в дробовете се резорбирала, но си имало и здравословни последици след това. Освен това тази докторка прави докторантура на тема, свързана с проблемите при деца, родени секцио, та от нейните наблюдения, при много от децата се забавяли някакви процеси. Разбира се при всяко бебе е индивидуално, но ако може да се роди нормално, то е най-добрият вариант както за майката, така и за бебето. Да не говорим и за ползите от ранното закърмване, неотделянето на бебето то майката в първите часове, които на роденото секцио бебе му се отнемат.
Разбира се по медицински причини напълно подкрепям раждането секцио, все пак трябва да оцелеят и майката, и бебето Peace

# 152
  • София
А кой и кога  определя как ще се роди, нямам идея от процедурата. Имам предвид не да е започнало вече раждането и по спешност да се направи секцио, а да е планирано, но пак по медицински причини да се извърши. Имате ли представа?

# 153
Различни лекари могат да назначат препоръка за секцио. Както се спомена вече, може да бъде очен лекар, поради отлепване на ретина. Може да бъде ортопед, заради например прекарана по-тежка форма на луксация на майката и т.н. Причините за такава препоръка са много, не винаги обаче са реални.

# 154
Мисля, че в БГ се правят толкова много операции секцио, за да се изкарват пари, а и на докторите им харесва всичко да е планирано, такава ни е системата и мисленето просто. А за майките, които ги е страх, свободният избор на секцио - добре дошъл. Но в крайна сметка раждането е естествен процес, щом искаш дете и можеш да го износиш нормално, можеш да го родиш нормално, защо да те режат, да те държат по-дълго в болницата, да ти слагат упойки, да организират екип... операцията винаги крие рискове. В много европейски държави, даже и за Канада спомена една мама тук, този избор не стои пред пациента - ако няма основание за секцио, стягаш се и ако имаш късмет свършва по-набързо, ако не мъчиш се 32 часа, както мама Галка, и в крайна сметка не виждам да се е отказала от следващо раждане. Възстановяването е по-бързо, кърмата тръгва по-бързо, организма се изчиства и съвзема по-бързо, а също и адаптацията на бебето към външния свят. Братовчедка ми роди близначки в Германия напълно естествен, може и при нея да са били разположени добре и да е имала късмет, но първо докторите правят възможното жената да роди нормално, естествено ако има риск за майката и/или детето се прави секцио.
Не искам да звуча дръпнато, дори се надявам да съм дала кураж на някоя мама, но просто си мисля, че щом на толкова много места препоръчват раждане по естествен път, едва ли у нас се пропърчва масово секциото, защото е по-добре и за да се уважи страха и свободния избор на майкта Peace

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 14:38 от Sis_87

# 155
Аз не съм запозната как е в други страни, но в нашето здравеопазване има много абсурди. И един от тях е избор на екип. Ясно е, че се прибягва до него за по-голямо спокойствие, защото четем за случаи на безотговорни, дори пияни доктори. Но как да си гарантираме, че няма да започнем да раждаме точно, когато смяната на нашия лекар е свършила. Много често едно нормално раждане продължава повече от час - два. Колко е адекватен един човек след 14-16 часа работа? Затова и честа практика са планирано секцио, предизвикано раждане и т.н. Защото за Англия знам, че те изчакват минимум седмица след термин, а тук на термин предизвикват раждане.

# 156
За друго си мисля, защо майките в нашата страна ги е страх!? Аз съм убедена, че за това имат голяма вина и докторите. И ясното убеждение, че ако не си платиш горко ти на теб и на детето. Аз също мисля така, защото работя в болница и виждам как се случват нещата. Разбира се, че има съвестни, опитни и кадърни доктори, но те често са прецаквани, неприети от злобните и алчни колеги, и вкрайна сметка напускат. Говоря за държавните болници, за частните не знам как е. На кого ще попаднеш, в България си е направо божа работа и в какво състояние и настроение е доктора също, и дали няма да те рекетира в последния момент пак не се знае. Аз много харесвам две реплики на много добър за мен доктор. Първата е, че бедните умират от липса на пари, защото никои нищо не иска да им направи. Богатите умират от много пари, защото всички искат да им направят всичко, било то и животозастрашаващо.
Втората реплика е: "Нито един доктор не бива да забравя, че утре ще е пациент."
Ето аз от сега знам, че трябва да съм планирано секцио, защото отлагането е живото застрашаващо за мен и бебето, по обективни медицински причини. Първо как е възможно това да стане без избор на екип. Това не ми ясно. Втора решавам, че искам избор на екип цена 900лв. Като мед. персонал имам право на 50% отстъпка, втори въпрос как ще погледне доктора на факта че му намалявам избора на половина. Както казва мъжа ми, аз не бих рискувал ...Според мен страха го има на много нива и никой не се опитва да го премахва.

# 157
Относно връзката нормално раждане- неболедуване и секцио- болести...пълни глупости. Дъщеря ми за 6 години е пила веднъж лекарства, не се е разболявала. На моя приятелка детето е нормално родено- нон стоп е болно, последно с инхалатор беше чак. Та всичко си е до дете и имунна система.
А за секциото, операция си е, откъдето и да го погледнеш. Моето беше с местна упойка, но познавам момичета с пълна такава. По спомен... 7 слоя се режат докато се стигне до бебето, та изобщо не е шега.

# 158
Тезата за по - честото боледуване на децата родени секцио не съм я чувала, но е интересна. Сестра ми и двете деца роди секцио, и двамата боледуват редовно, макар че морето и Сандански са им вече бащиния.
Аз съм имала луксация като малка, до операция не се е стигнало, макар че по лекарско предписание е трябвало. Сега не ми личи , не куцам, но предполагам ще окаже влияние...знам ли. Майка ми каза само с кг да внимавам, че натоварват ставите, ама как да внимавам като те си дърпат нагоре.. Sick

# 159
Аз не мисля че е правилно да се агитира в едната или другата посока, всеки си има глава на раменете и може да прецени и не е необходимо да бъден съден за избора си и да се дават мнения кое е по-добре, защото за един едното е по-добре, за друг другото, това не прави нито единия нито другия по-лош. Както има добри и лоши примери при нормалното така ги има и при секциото и не е само въпрос на начин на раждане, а и на много други неща най-вече добри специалисти. Аз лично вече се уморих навсякъде да слушам как трябва да се ражда естествено, а никой не казва колко трайно увредени деца има от естествено раждане, колко загинали, колко майки с много по-тежко възстановяване, колко с инфекции и т.н. Съжалявам че съм толкова директна, но наистина мисля че не трябва да се натрапва и агитира за определен избор защото в крайна сметка всяка една от нас като отиде да ражда ще е там и ще се бори сама няма никой от бг-мама да е с нея и да я лекува или изражда, затова всички АГ-та са много против форумите защото всеки ти казва какво да правиш, какво да пиеш без да е лекар. Във връзка със секциото и аз и брат ми преди 35 и 30 години сме родени със секцио, никога не сме се различавали по нищо от другите деца нито сме боледували повече, въпрос на организъм и отглеждане е всичко. Сега децата боледуват повече защото дишат много по-мръсен въздух особено в по-големите градове, хранят се с некачествена храна от а до я, като започнем от плодове и зеленчуци и стигнем до месо, мляко и сирене, всичко е с много Е-та, химии и заместители, отделно повечето деца не са калявани, да не говорим и за изкуствено създадените вируси с единствената цел да купуваме повече ваксини и лекарства, задълбах много съжалявам, но просто смятам че някои неща трябва да се кажат. Знам че сега ще има отново засегнати за това предварително да кажа не влагам лош тон в думите си, не нападам никого и съвсем не пиша с лоши чувства Simple Smile

p.s. нещо което пропуснах съвременните болници и добри лекари отдавна не режат мускулите при секцио а ги разместват.

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 15:18 от kalfova

# 160
Разбира се,че не трябва да се агитира и натрапва мнение.За четенето по форуми съм напълно съгласна.😊На мен личната ми е забранила да чета.Вече гледам да не чета теми за видовете раждане,защото всеки гледа през своята призма и много често се осъжда избора на другия,има нападки и всеки гледа да спори и да покаже,че знае повече.
Попитах от любопитство.Всеки сам ще си реши,тук всяка една от нас си казва мнението,а тези,които вече са раждали споделят и опит.
Това за болестите ми звучи бош лаф на специалисти,върли противници на секциото и малко несериозно.
Но пък знам ли,нямам доктурантура по медицина.😊
За термина -той е нещо много относително и е само ориентировъчен.Много малко жени са родили на термина си.Аз и брат ми примерно сме родени две седмици преди термина,естествено,бързо за два часа.Simple Smile
Благодаря за споделените мнения.Искам просто да знам наистина ли толкова жени имат реални причини за секцио,а не в кои държави как било и кое е по-добре.Просто ми е чудно как масово са ражда секцио-е не може все причини да имат.Simple Smile

# 161
Не знам какво и колко разместват, точно за 10 минути ми извадиха бебето, после един час ме кърпиха ...и още усещам мястото като изтръпнало, все едно не е мое. А все пак раждах преди 6 години Joy

Мис, повечето си измислят причини, "потвърдени" от следящия бременността и понеже вземат пари по клинична пътека лекарите се съгласяват. Това е както с болничните, от първия месец се пише някаква причина и до деветия месец си в болнични. НЕ ВИЗИРАМ никой от темата, по принцип говоря.
Омагьосан кръг е здравеопазването в Бг.

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 15:50 от mariana_

# 162
Мис много благодаря за темата. Защо да не си споделяме, нормално е да сме различни. Сега ще спорим за бхс, за болнични, за раждане, утре за кърмене или ам, за захранване, памперси, гърнета, ваксини, ясли, градини, училища, лагери, спорт ииииии частни уроци, матури, балове, университети, наркотици, снахи или зетьове и пак ще започнем с бебешките теми, ама вече повишени от мама в бг баба  Joy няма лошо, че спорим важното е че има за какво да си говорим и да се подкрепяме, макар и виртуално!

# 163
  • От Луната
Аз често се питам за тези неща, но ако имах избор със сигурност бих предпочела нормалното раждане. Секциото си е операция и болката след това не е по-малка, а и както Мариана е отбелязала, едва ли си същия човек - сраствания, белези, по-трудно връщане на форма и килограми ... раздвижване  Sick
Аз ще посетя очен лекар, когато наближи и ще проверим тези неща, ако ми разреши нормално, ще съм повече от радостна. Да ще има страх и болка, но в крайна сметка ще изтърпим ден два, а късметлийките само няколко часа  Mr. Green

# 164
Всъщност, много бързо се възстанових. Излязох от болницата само с 3 кг за сваляне...е, бях и качила само 10-11 и то само на корем.

Общи условия

Активация на акаунт