МАРТенче в корема лудо тича, мама много го обича! - тема 5

• 43 892
  • 722
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ако трябва да взима пари, независимо, че бременните са освободени от такса, то по мои разсъждения, трябва да плати само потребителската такава. Освен да ходиш на частен кабинет, където са пакетни услуги, ако е така, не се учудвам, че са ти искали пари.

# 181
Потребителска такса бременинте не плащат, следователно би било странно и нелогично ако отиде на такъв извънреден преглед да плати потребителската такса. В случая тя си е платила самия преглед,който е ибл извън програмата "Майчино здравеопазване".
Аз не се учудвам никак,че са й взели пари. ЗК поема определено к-во прегледи.Такива са ми разсъжденията.  Rolling Eyes

# 182
  • София
За мен логиката е- ако се отиде извън редовен преглед за ЖК и БЕЗ направление, си се отчита като платен прием. Нужно е или направление или да е редовен преглед от ЖК за да е безплатно.

# 183
  • София
Един вид, ако се разболееш и отидеш на гинеколог, за да ти изпише лекарства, трябва да си заплатиш прегледа? На мен личната лекарка ми е казала, че с направлението, което ми е дала за ЖК, няма право да ми дава друго за гинеколог докато родя, тоест тя ще ми откаже да ми даде направление за допълнително изследване, независимо, че съм здравно осигурена.
Ама на мен казусът ми стана интересен и ще го проуча. Peace
И вижте какво открих в НЗОК, барабар със задължителните изследвания има и:
При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността или след раждането до 42-дневна възраст на детето се извършва консултация със съответния лекар специалист.
Аз това го разбирам, че не се заплаща. Идва ми да звънна и на телефона, който са дали, ама да не прекалявам, утре ще се обадя Laughing

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 20:39 от mia1

# 184
Логично е да вземе пари.Аз така мисля.😊Все пак не съм запозната.Отиваш на преглед извън ЖК и без направление-плащаш си.

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 20:51 от Miss_Bingley

# 185
  • София
Мис, направо ме провокира да се обадя, ама пусто хората не работят вече, а спят Laughing Утре ще се обадя и ще питам, та да си знаем правата.

# 186
Мис, направо ме провокира да се обадя, ама пусто хората не работят вече, а спят Laughing Утре ще се обадя и ще питам, та да си знаем правата.
Абе и на мен ми стана интересно.😃

# 187
Момичета, околоплодните води прозрачни ли са?!

# 188
По ЗК имаме 2 безплатни прегледа- при записване за ЖК и в 5-тия месец. За всички други прегледи АГ е в правото си да поиска да се заплатят.Има доктори с друга практика, но те лично си решават това- сестра ми ходеше при един, който я викаше на две седмици, без да плаща...

# 189
Аз ходих преди две седмици, нямах час тогава, но се наложи. Не ми взеха парии, изместиха ми само следващата дата за жк.

# 190
аз досега само съм се регистрила и два пъти ме е преглеждал, пари не са ми искали, ЖК по здравна каса са безплатни през цялата бременност,то аз и без туй си плащам и на частно,остава и по ЗК да плащам  newsm78
някои неща са ми тъмна Индия с тия Зк и простотии  Grinning
Някой питаше за книга за бременността.Намерих тази преди малко.Вижда ми се доста добре обяснено и има за всичко.Аз стартирам с четенето.
 http://lmpbg.org/new/downloads/BEBE_.pdf
iwelinа* за водите погледни, мисля че имаше информация

Последна редакция: ср, 19 окт 2016, 21:26 от Miss_Bingley

# 191
Ох, не се уточних- имаме право на два безплатни ехографски прегледа, ако не ви взимат пари за другите- радвайте се. Аз затова си ходя на частно при друг. Иначе на последния ехограф не ми взе пари, но не знам дали не го писа към 5-тия безплатен или просто защото бях с контракции...

# 192
Искате да кажете, че са само тези два прегледа и на всички останали консултации само ще ме мерят,теглят и няма да ми гледат бебето на ехограф? То и аз четох нещо такова за броя на прегледите с ехограф, обаче мене си ме гледа всеки път,вярно че досега съм била само два пъти. Но вчера пък ме пита в коя седмица съм и като чу 18 ми каза ела да напарвим един ултразвук и при по-хубавия ехограф,дето ми правиха ФМ.Сигурно,защото искаше да види пола. Simple Smile
Малко са ми мистерия тия консултации.

# 193
Да и аз знам, че ехографиите са ограничени. При предходната бременност са ми искали пари допълнително... При сегашното аг ехографа е такъв, че ако трябва да си платя по- скоро бих отказала и да отида на частно. Но си мисля, че ако отидеш на спешен кабинет в болница, не трябва да ти вземат пари, освен ако не решат да се заядат,че случая не е спешен. Не мисля, че ще оспорят спешност при бременност. Една майка беше качила инфо за програмата майчино здравеопазване. Къде ли трябва да се пита, в здравната каса може би newsm78

# 194
Момичета, предписаха ми сироп Стодал за кашлица. Личната ми каза, че е хомеопатичен и може да се ползва при бременност. Някоя от вас пила ли го е по време на бременността.
А пък за носа морска вода и аз се мъча със сок от лук, ама е мн гадно.

Общи условия

Активация на акаунт