Безсилието на днешните учители

• 23 774
  • 243
  •   1
Отговори
# 120
...затова съм "ЗА" подбор на деца в дадени класове. Като има деца, с които трябва да се работи с други методи, нека да се работи, но те да се отделят и  да не пречат на другите. Нека има 2 вида занималня.
И аз съм "ЗА", но нали се сещаш какъв вой за дискриминация ще нададат родителите на храбрите бунтари?

# 121
Е, защо де. Всеки ще си записва децата според интересите му. Но пък, ако няма интерес към географията, не може да стане на 15 и да не знае, коя е северната ни съседка, примерно  newsm78

Иначе съм за профилирането по интереси.

# 122
  • София
Скрит текст:
Учителят в доста коментари тук засвидетелства, че й "пука".

Цитат
Тя, че единицата е проблема, е ясно. Въпросът е, как да се направи така, че да има все по-малко такива единици.

Как се процедира с възрастни, които нарушават правила, за които знаят, че съществуват - глоби, санкции, затвор дори. Това нещо може да бъде използвано като отправна точка за деца. Например: обществено полезен труд в училището ми се струва добра опция. Не да търка тоалетни, разбира се. Но да помага за поддъжката, дъската, да полива цветята, да връща топките за игра след часовете и т.н.
Важното е, да разбере, че постъпките му няма да останат без реакция, а още по-малко поощрявани като бунтарски.

Принципно е родителска работа възпитанието, но като родителите не ги интересува...
И при родителите няма бяло и черно. Ако някои наистина не ги интересува, други нямат физическа възможност да се интересуват, защото се смазват от работа, за да не гладуват (буквално). Изобщо, ако се замислим, че проблемът е един, а отзад прозират много други проблеми.

...затова съм "ЗА" подбор на деца в дадени класове. Като има деца, с които трябва да се работи с други методи, нека да се работи, но те да се отделят и  да не пречат на другите. Нека има 2 вида занималня.
И аз съм "ЗА", но нали се сещаш какъв вой за дискриминация ще нададат родителите на храбрите бунтари?
Защо да нададат вой? За родители на тези деца даже е по-добре. С децата ще работят специалисти, проблемът ще бъде "хванат" в началото и решен (преди да се задълбочи). Това би следвало да се разглежда като улеснение за въпросните родители.

Скрит текст:
Затова много у-ща преминаха към методи за нерегламентиран подбор.

# 123

Защо да наддадат вой?
Защото за 99% от родителите на лекетата е по-лесно да нарекат детето си бунтар срещу системата, отколкото да си признаят, че детето им е зле възпитано.

# 124
Моите деца никога не са били "проблемни", напротив
Обаче съм забелязала, че качествата на учителя много си личат по отношението към проблемните деца. И не говоря за туширане, криене, местене и т.н. Simple Smile А от един добър професионалист имат изгода и непроблемните деца. Такъв учител създава приятна атмосфера за всички и постига по-добри резултати- не само като оценки, а като работа и поведение в екип...индивидуалност...отговорност...самочувствие...

# 125
  • София
Защото за 99% от родителите на лекетата е по-лесно да нарекат детето си бунтар срещу системата, отколкото да си признаят, че детето им е зле възпитано.
Е, тук вече говорим за дефицити и при родителите. Все едно поколение трябва да прекъсне тази "традиция" и да потърси специалист.

Абсолютно съм съгласна с мнението за подготовката на учителите за справяне с подобни ситуации. Не съм запозната с образованието по "педагогика", но не трябва ли да учат и това?

Скрит текст:
Извинявам се, чукнала съм 2-но "д" наддава.

# 126
Ами дефицитите при децата точно от дефицити при родителите идват. В училище децата идват след "първите седем".

# 127
Но не всеки учител има такъв авторитет и възможност да привлича така децата. А в крайна сметка, тяхната култура и възпитание към институцията, която вкъщи трябва да са им вкарали в главите, трябва да ги стимулира да се държат добре винаги. Разбира се, че ще си имат любими учители, защото учителят има по-добър подход и т.н., но винаги трябва да проявяват уважение и дисциплина.

# 128
Формата му за протест може и да не е правилна и приемлива, детето несъмнено има проблеми, но авторката сама спомена, че когато е замествала класната в часовете, ситуацията е била различна. Тя поиска съвет и получи съвети, които са работещи, изпробвани са вече от нейни колеги, но явно ще си останат добри пожелания, защото тя не е склонна да ги ползва. Ако часовете в занималнята са разпределени правилно и на децата е осигурена необходимата почивка и разтоварване ситуацията ще се промени. Ако " първо играем, обядваме, почиваме, след това пишем домашните и учим уроците ( разумно количество), а след това почиваме и имаме занимания по интереси" мислите ли, че за всички няма да е по-добре? И не всяко дете, което се държи неприемливо, непременно е невъзпитано. Деца, с определени здравословни проблеми, често остават недиагностицирани и неразбрани. Най-лесно е да изгоним такова дете, но попаднало в друга среда, при истински педагог, който ще прояви търпение, разбиране и ще намери правилния подход, същото това дете може и да не го познаете. На тази възраст е лесно да спечелиш едно дете, стига да не си цербер. В гимназията дистанцията, респекта, строгостта дават добри резултати, но тук става въпрос за деветгодишна деца. При тях емоцията, подхода, играта са водещи. За тях класната и учителката от занималнята са "втора майка". Често децата от началния курс се объркват и се обръщат към учителката си неволно с " мамо". А колкото до моето дете изобщо няма да я оставя в такава занималня, където дори нямат нормална почивка за обяд и в клас, който се определя от класната като буен. Тя самата е хиперактивна с дефицит на вниманието и известни затруднения в ученето. Такъв тип претоварване няма да й се отрази добре и вероятно и тя ще влезе в ролята на "проблемно" дете. А ако чуя, че има такива проблеми с друго дете, първо ще се опитам да помогна, а после ще съдя.

# 129
  • София
Mama Ru, ти си на тази позиция, защото имаш такова дете. Ами другите, с тихи и богобоязливи дечица - на каква позиция ще бъдат?
Тънката червена линия е много тънка, почти невидима.

В този ред на мисли: досега не съм видяла началник, който да предпочита непочтителни и вироглави подчинени пред послушни и клепащи останалите. Независимо от качествата им.
Учителката също е човек и ако детето се държи определено негативно към нея - познайте колко е лесно да се овладееш

# 130
Наясно съм. От три години се опитвам "да възпитам" детето, бях започнала да си мисля, че аз съм лошия родител, защото не се справям. Детето е на настроения, когато е спокойно "слуша", когато е превъзбудено или  уморено - не. Повече или по-малкото това важи за всички деца. От две години бия тревога, че с детето нещо се случва и едва сега бе признато официално. Но като учител съм работила с всякакви деца, без да съм специалист по проблемно развитие. Знам какво е да работиш с такива деца. Не съм ги гонила и съм намирала начин да работя с тях, без да пречат на останалите. Въпросът е да се намери подход или да се идентифицира проблема и да се действа адекватно за разрешаването му. И като учител съм против претоварването на децата. Дори и моето да нямаше проблеми, пак щях да съм против при такъв режим на работа в занималнята. По тази причина и по принцип не бих пуснала децата си на занималня, ако има човек в къщи след училище, който да ги посрещне или, ако мога да им гласувам доверие да остават сами. А, че има наистина здрави, но разглезени или неглижирани деца, това е факт. Просто не всяко проблемно дете е здраво, тоест има причина за поведението му и то се нуждае от помощ.

# 131
Приемам всички съвети и мнения няма да цитирам никой. Днес дойде бащата, но време за разговори с мен нямаше много, защото трябваше да водя децата да обядват, останаха той с класната и педагогическия съветник. Детето има респект от баща си. Видях го, поговорихме, но според мен не беше достатъчно. Докато баща му беше в училище детето имитира, че играе навън федербал, чак да не повярваш. След биенето на звънеца закри окото си с ръка и каза, че се е ударил с хилката и няма как да пише, дори не ми позволи да погледна, но каза че го боли:) След около 30 мин нямаше и следа от болка. Пак имаше лиготии, но в рамките на търпимото. Да кажа за часовете следобяд. Наистина вчера като си говорихме с класната тя се ядосваше, че когато са се разпределяли децата са допуснати грешка. В моя клас са градските деца в другите два класа са почти от близките села. Града ни не е голям и момчетата от моя клас са неразделни и извън училище. С момичета положението е същото. Това според мвн също е от голямо значение. Двата часа З. И  не ги караме и двата , защото на пътуващите деца аятобусите в 4:10 пристигат и аз пускам градките да си тръгват, но винаги им оставям време да се занимават с нещо пожелание или правим нещо заедно, според темата в разпределенито.

# 132
Ситуацията ви не е лесна, но защо да е грешка, че деца, които са заедно от детската градина са разпределени в един клас? Щом са приятели и се търсят по-добре, че са заедно, иначе пак щяха да се търсят, изчакват и да ви правят проблеми. Може би при разпределянето е взето предвид и разписанието на автобусите, които извозват децата от селата. Няма ли възможност, след като градските деца са отделени в твоята паралелка вие да се движите по ваше си разпределение на часовете и да свършване в 17ч? Така няма да пропускате заниманията по интереси, нито отдиха. И часовете на трети клас по колко минути са? Ако започвате в 7.30ч излиза, че свършват в 13.10, защото редовните им часове са по 45минути или имат по-големи междучасия. Това също "изяжда" от времето за занималня. Имате ли стол в училището? Как и къде обядват тези деца щом свършват в 13,10 и ги поемаш в 13,30? Ако до 14,00 имате спорт и отдих, с включено време и за обяд, от 14,00 - 15,30 ч е самоподготовката, това ще има даде време да се освежат и отдъхнат. Така ще се концентрират по-добре (всички деца) и ще работят по-ефективно всички. А до 16,10 ще имате и един час за занимания по интереси. Ако децата са затрупани с голямо количество домашни и не ви стига времето говори с класната и повдигни въпроса. А колкото до краткия отдих по време на занятие, винаги можеш да прекъснеш за минутка-две гимнастика на ръцете, игра на великани и джуджета или нещо друго. Това ще им помогне след това по-добре да се концентрират. Давай им време за подготовка по един предмет, а докато се подготвят по следващия можеш да им провериш тетрадките по първия. Или пък колективно проверявате как са се справили. Децата имат различно темпо на работа. Води се по "средните", а не по най-бързо работещите или най-бавните. Изработете си колективни правила на групата. Нека децата сами ги предложат и обсъдят, напишат и окачат на видно място в класната стая. Така ще се почувстват важни, че и тяхното мнение е чуто. Страхът от родител/ наказание върши работа до едно време. Дете, което е често наказвано спира да реагира на заплаха за наказание, в един момент претръпва и престава да му пука. Такива деца реагират по-добре, когато видят, че на някого му пука какво мисли, чувства, на човешко меко отношение. Отдели му малко време и разбери защо се държи така. С добро се постига повече, отколкото със страх и наказания (без да търпиш лиготии). Преди години работех в огромно градско училище (над 1500 ученици 1-8 клас). В шести клас имаше проблемно момче, при това повтарящо или потретващо годината, класната извика баща му, който започнал да го бие в коридора пред всички. Опита се след това пак да прави проблем и го питам: " защо, виж какво стана като извикаха баща ти?" Знаете ли какво ми отговори "не ми пука". Беше претръпнал...
 Стоял е до стената, с качулка на главата и се е почувствал предаден. Уплашил се е. Знае какви ще са последиците за него, може би и за майка му след това. Осъзнал е, че е прекалил. А дали наистина се е ударил или е бил ударен? (от баща си) За мен това поведение е по-скоро страх на бито дете, реакция на дете, преживяващо семейно насилие (то или майката, или и двамата), а не респект. Не казвам, че не е трябвало да реагираш, напротив, трябва да се реагира и с детето да се работи за коригиране на поведение, защото в гимназията вече ще е неспасяемо или трудно спасяемо.

# 133
Не, той измимитира, че сам се е ударил с хилката и това беше предтекст да не пише, баща му беше в училище, а то беше на двора по това време. Не смятам, че търпи насилие, дори обратното адски разглезен е и респект има само от баща си. Стола за хранене е много близо до училище. Няма как да ги задържам до 17ч, защото децата от другите класове си тръгват и моите искар да си тръгват. Имам декларации от родителите, че в 16:00 децата се прибират сами. Смятам за грешка, че не са подбрани правилно, защото просто се отличават от останалите, за поведение говоря.Ежедневно се сблъсквам с арогантно поведение, самочувствие. В другите два класа и дума не може да стане за такова отношение към преподавател. Това ме кара да мисля, че още в първи клас не е направен правилен подбор.

# 134
  • волно калдъръмче
Да кажа за обедния  отдих наистина не остава време, защото всеки ден имат по 6 часа . В 1:10 ги вземам за обяд и в 1:30 започва първия час самоподготовка.

Това само във вашето училище ли е, или навсякъде е така? Честно казано, и мен да ме оставят само с 20 мин обедна почивка, и аз ще протестирам с цъкане на телефона. За дете пък е направо зверство, поне час им дайте на тия деца да починат егати.

Бъди сигурна, че не час, а и повече биха им дали, ако в свободното време не изтерясваха. Мини през училищен коридор по време на почивка, ако въобще те пуснат, и виж как активно си почиват малчуганите  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт