Безсилието на днешните учители

• 23 785
  • 243
  •   1
Отговори
# 135
Ама почивката трябва да е на двора, на чист въздух, а не в коридора. Децата имат нужда от движение на чист въздух. Така затворени в стаите и по коридорите е отврат.

# 136
  • волно калдъръмче
Имах предвид кратките почивки.

Съгласна съм за двора Peace Ама една камара дрехи след това за преобличане? Сами не се сещат или не го правят, даже и да им се напомни... лели няма... Учебници, помагала, храна, дрехи, то не една раница, ами цял куфар ще им трябва. Няма условия, натикани са по 20-25 в една класна стая и затова изтерясват. Повече изисквания за свободно пространство има за животните, отколкото за децата.

# 137

Съгласна съм за двора Peace Ама една камара дрехи след това за преобличане? Сами не се сещат или не го правят, даже и да им се напомни... лели няма... Учебници, помагала, храна, дрехи, то не една раница, ами цял куфар ще им трябва. Няма условия, натикани са по 20-25 в една класна стая и затова изтерясват. Повече изисквания за свободно пространство има за животните, отколкото за децата.
Оф, така е, за огромно съжаление.

# 138
Е как да не може, като може...както и да е. Аз съм местила дете отличник от подобна отровна атмосфера.

# 139
  • София

Какъв е проблемът с дрехите? Нямат ли шкафчета? Детето трябва да има един комплект дрехи за преобличане задължително (изпотен, изцапан и т.н.) + спортен екип. Защо трябва да им се напомня? Това са деца поне на 6-7г. и сами знаят, че след тренировка и/или физическо, трябва да се преоблекат.

# 140
В държавните училища, дори в добрите такива, шкафчета има изключително рядко.

# 141
  • София
В държавните училища, дори в добрите такива, шкафчета има изключително рядко.
Хммм, това вече не е добре. Защо си мисля, че някъде съм виждала рафтове или шкафчета в стаите?! Вероятно греша.

# 142
Има рафтове за учебниците, но индивидуалните шкафчета за багаж са рядкост. А в училищата, където след 4-ти клас учат на кабинетна система, само разнасят раниците на гръб като охлюви горките.

# 143
  • София
Има рафтове за учебниците, но индивидуалните шкафчета за багаж са рядкост. А в училищата, където след 4-ти клас учат на кабинетна система, само разнасят раниците на гръб като охлюви горките.
Ох! Rolling Eyes Еми, ще носят, нямат избор. Особено за физическо/спорт/тренировка. А, зимата как се справят с обувките? Отива с ботуши и стои цял ден с тях ли?

# 144
Ох! Rolling Eyes Еми, ще носят, нямат избор. Особено за физическо/спорт/тренировка. А, зимата как се справят с обувките? Отива с ботуши и стои цял ден с тях ли?
Тези, които са на занималня, да. Аз затова съм се обърнала на маймуна, за да спестя това "удоволствие" на децата си. Сутрин карам, на обяд прибирам, следобяд съм персоналният тютор. ooooh!

# 145
  • София
Тези, които са на занималня, да. Аз затова съм се обърнала на маймуна, за да спестя това "удоволствие" на децата си. Сутрин карам, на обяд прибирам, следобяд съм персоналният тютор. ooooh!
Лоша работа. Добре, че можеш. За нашите професии такова развозване всеки ден е немислимо, а като включим и спорта, трябва един да спре да работи.

# 146
Чудех се дали да пиша или да не се занимавам с глупости.
1. Относно физическото - имат 2 пъти седмично с класната и веднъж с учител по физическо. Не се спестяват часове.
2. Има шкафчета в стаята, екип за физическо, екип за преобличане, но когато реши се преоблича, в повечето случаи стои мокър и потен.
3. Бих посъветвала госпожата да напусне, но тъй като е малък град, това най-вероятно е невъзможно.
4. Мили родители, прекалено много надценяват психолозите. Като цяло с елементарни случай се справят, но при такива трудни деца няма да успеят.
Синът ми учи в елитно столично училище. Държаха приемен тест, направен от психолози. Родителите с хора с добро образование и професии, обаче...в класа има две крайно невъзпитани момчета.
Миналата година имаше недоволство от всички родители, работиха психолози с тях и няма ефект.
Говорено е с майката на едното момче, тя обясни, че той се държи така защото имал по малка сестричка.
Майката на другото момче е семеен психолог, А бащата заема висока длъжност в голяма организация и двамата не искат да чуят за лошото поведение на детето им.
От моят син разбрах, че класната е започнала да раздава шамари, явно и тя вече е безсилна.
Какво мога да кажа, правилна е народната приказка, че първите седем години от живота на човека с най-важни.

# 147
  • София
Barbed, моля те, не ми се сърди, но според мен вече си изпуснала нещата. Би трябвало вече да сте влезли в релси, винаги има период на напасване, но докъм първата седмица на октомври нещата би трябвало да се случват в някакъв ред. Не можеш да обвиняваш подбора на децата. В повечето случаи след първи клас групите са смесени и винаги има трудни деца, лични кофликти между децата (най-често задълбочени с участието на родителите), родители, за които винаги някой друг е виновен, но никога детето им.
Съгласна съм с някои мнения, че възпитателската работа е изключително неблагодарна. Много е трудно, когато са събрани деца от различни класове и паралелки. Родителите очакват различни неща и няма как да се угоди на всички (едни искат повече учене, други - игри, трети не знаят какво искат, но са перманентно недоволни). Често на възпитателките се гледа като на гувернантки.
А за програмата - допреди няколко години си беше такава - от 13,30 самоподготовка. Но нерядко програмата не се спазва - особено в частта на заниманията по интереси.

# 148
Скоро имахме родителска среща и класната сподели с родителите, че е попитала в детската градина как са били децата и от там са казали, че са били по същия начин, нещата наистина са изпуснати, но още от първи клас смятам, когато аз не съм била на работа, защото в момента замествам и знам, че няма да мога да ги променя за един месец (от както съм започнала), но поне да вкарам нещата до степен търпимост

# 149
Барбед, децата са страшни психолози, особено малките. Обърни внимание, че когато влизаш в нов клас или група първите няколко часа са много кротки и изпълнителни, но всъщност те преценяват и решават как да се държат занапред. Ако усетят строгост и човек, който не допуска магарии и разтакаване ще имат едно на ум и ще се държат както трябва, независимо как се държат с титуляра. И обратното, ако усетят мек човек, когото могат да разиграват и най-кротките пощръкляват. Номерът е или да ги респектираш от първия час или да им влезеш под кожичките, че да се "влюбят" в теб - забавната, готината, но и изискващата, и поставящата ясни граници и правила. Обикновено първият тип учители са с нагласата да работят с по-големи ученици и там това дава добри резултати. При малките добре действа и вторият подход - да им е забавно, за тях все още всичко е игра. Играта е много важна, а ние им я отнемаме още в детската градина като станат 3-4 група, натоварваме ги с много учене и забравяме че са още деца. Преди години започнах работа като учител в едно село. Шести клас - все момчета, бягаха от часовете да гледат един сериал. Убедих ги, че най-важното е финалът, а той се пада през ваканцията, естествено като ми избягат пишех и отсъствия. Е, престанаха да бягат. Открих, че обичат приказки, това им беше наградата, ако са били тихи и са си свършили работата в час. Превърни ученето в игра и ще получиш съдействие от децата, ще се превърнеш в тяхна любимка - млада и забавна, която ги разбира.
Какъв е ефектът от идването на бащата? Има ли трайна промяна в поведението на въпросното момче? Все си мисля, че ако успееш "да го спечелиш" нещата в класа ще се оправят.

Общи условия

Активация на акаунт