Безсилието на днешните учители

• 23 724
  • 243
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Родителите осакатяват децата си, превръщат ги в разглезени, невъзпитани и безхаберни същества и после ги хвърлят в училище, нека учителите се оправят както намерят за добре.
Ти като педагог, може би, докато си кажеш две думи с един родител и ти става ясно, какво представлява той и защо детето му ти проваля редовно часовете.

Съгласна съм с това твърдение и същевременно не съм съгласна. Вярно е, че в днешно време от внимаване да не се осакати психиката на детето родителите все повече ги оставят да си правят каквото поискат и гледат все с мекия тон да минават, но има и родители, които наистина правят всичко възможно да възпитат добре децата си. Просто има и деца, които са абсолютно неконтролируеми, нямат страх от никой и нищо, не ги интересува дали вкъщи ще им се скарат, ще ги накажа или ще ги напердашат - те си знаят тяхното и това е. А такива деца много, много трудно се възпитават и родителите се виждат в голямо чудо с тях. Пример - един съученик на сина ми. Какво ли не направиха родителите му в последните две години, но той става все по-зле и по-зле . И психолози, и класната, и зам. директорката - всички се занимават с него постоянно, обаче резултат няма и това е

# 31
Чакай сега, как така родителите в чудо се виждат и не могат да озаптят децата си?!
Тези деца да не би да са пристигнали от далечна планета възпитани и отгледани?
Не, че родителите се страхуват да не осакатят психиката на децата и затова ги оставят произволно и свободно да пораснат! Не!
Просто родителите са негодни да възпитат децата си, защото те самите не са възпитани и гледат изкривено на света.
Те нямат ценности, нямат задръжки, нямат дисциплина и какви да бъдат тогава техните деца?
Значи една майка си бърка в носа, докато детето й расте и когато то стане на 8 години, тя с облекчение го изхвърля в едно училище и очаква една друга жена да превъзпита неконтролируемото й дете.
Но учителите не са там да превъзпитават, а да предадат знания и умения на децата.
В крайна сметка, за да престане този кошмар в класа, детето бива преместено в друго училище, но на негово място идва друго дете от друго училище, отново проблемно дете. Защото иначе, училището ще загуби пари. Всяко дете е пари в очите на директора и учителите!
Толкова е порочна системата, че няма повече накъде да се опорочава.
Родители, които са толкова затъпели, че чак не разбират, какво им говорят учителите и колко са страшни проблемите на децата им!
Директори на училища, които не мислят за добруването на децата, а само за пари, пари, пари...
И по тази причина приемат рушвети от родители, които имат безобразни деца, но за компенсация, че другите ги търпят, оборудват училището с нови климатици, например.
И така всички мълчат и са доволни. И се молят детето да изкласи и повече никога да не го видят.
Прелестна родна картинка.

# 32
Е, тя картинката е такава, само дето в едно и също училище, с едни и същи деца и родители: при един учител муха да бръмне се чува, децата изкарват високи оценки на НВО и нямат отсъствия; а при други се ритат раници, яде се в час, даже не се ходи
Схващаш ли сега защо предложихме да се допита до опитни колеги

# 33
  • София

Просто родителите са негодни да възпитат децата си, защото те самите не са възпитани и гледат изкривено на света.
Те нямат ценности, нямат задръжки, нямат дисциплина и какви да бъдат тогава техните деца?
Значи една майка си бърка в носа, докато детето й расте и когато то стане на 8 години, тя с облекчение го изхвърля в едно училище и очаква една друга жена да превъзпита неконтролируемото й дете.

Мисля, че си прекалено крайна в изказването си. Това, че не ти се е случило на теб не значи, че не е така. Цяла тема има тук в Бг мама за деца-чудовища. Дадени са страшно много примери на безхаберни родители и на ужасните им деца, но има и много примери на добри родители, чиито деца не подлежат на никакво възпитание. Винаги родителите на кротки деца размахват пръст и слагат определения на родители, чиито деца са необуздани. Но нещата никога не са черни и бели - сивото винаги преобладава

п.п. И като пример мога да дам сериала Отчаяни съпруги /ако си го гледала/ - там има една майка с 4 деца, 2 от които са такива чудовища, че ми се е искало да вляза през телевизора на моменти. И не, това не е само за сериала - това се случва в реалния живот. Никой не е застрахован, че едно дете, което е кротко в един момент няма да издивее и обратното

Извинявам се, че измествам темата  Peace

# 34
Дете съм на учители, бях възпитател в среден курс.
Разликата между заниманията преди обяд и следобед е огромна, това е ясно - на "занималнята" няма оценки, реално нямаш почти никакви механизми да удържиш фронта, ако някой саботира учебния процес.
Не знам от колко време си в това училище, но вече със сигурност знаеш как е в учителски колектив - има изявени авторитети, има средна класа, има хмм.. и други. Моят съвет е да потърсиш добронамерен колега от горен курс, ако има горен курс, който се радва на уважението на учениците. Първо - ти не си му конкуренция (той не може да е начален учител, ти не можеш да преподаваш в пети клас и нагоре - пиша това за читателите на темата, някои може би не са наясно) и по-охотно би споделил с теб ноу-хау, отколкото колежката ти от съседния клас, която може би се страхува за мястото си догодина при евентуално съкращаване на щата заради намаляващия брой ученици. Второ - учителите в горен курс са видели доста повече чупки и номера от учениците и са врели и кипели повече.
Бих пробвала да разбера интереса на тези деца - например ако харесват кино, да организирам следобедно посещение, при условие, че се спазва необходимата дисциплина и бъдат написани всички домашни. Малко е деликатно, тънка е границата между разнообразяването на живота на учениците, играене по тяхната гайда и откровен подкуп  Laughing
Не мисля, че буйните деца трябва да бъдат награждавани за лошото си поведение, напротив - трябва да се постараят, за да получат това, което искат. Аз бях купила една футболна топка, с която ги "награждавах" следобед. Не беше нужно да знаят, че следобедните игри така или иначе са им в програмата  Laughing  
С една дума - разбирам те и ти желая успех!

# 35

п.п. И като пример мога да дам сериала Отчаяни съпруги /ако си го гледала/ - там има една майка с 4 деца, 2 от които са такива чудовища, че ми се е искало да вляза през телевизора на моменти. И не, това не е само за сериала - това се случва в реалния живот. Никой не е застрахован, че едно дете, което е кротко в един момент няма да издивее и обратното

Ти пишеш много големи глупости, а аз нямам намерение да отговарям на тях. Просто не е сериозно.
А иначе самата тема е сериозна.

# 36
  • София
Била съм на родителски срещи в 6-то СУ, на които някои жени казваха извинително:
"Правете каквото трябва, аз просто не мога да се оправя с него/нея."
Има си деца, които вследствие характер или възпитание правят на маймуни дори родителите си, а какво остава за учител?
От другата страна - самият учител често е неподготвен или неспособен да се справи со кротце, со благо и с малко манипулация. И в ежедневието си сме срещали хора, които могат да се разберат или да изманипулират всекиго, както и по-сприхави и темерутести типове, които ни се водят ни се карат. Добре е учителят да бъде от първия тип или ще изпуши много бързо
Не на последно място - повече мъже-учители, момчетата имат някакъв респект от тях. Но с тези заплати...

# 37
Навсякъде по света заплатите на учителите са ниски спрямо другите в страната, така че това не е извинение.
Иначе от моя опит като дете полът нямаше значение, най-кротки бяхме при една млада, красива дама, която обаче имаше доста твърда ръка, след това дълги години беше директор на Поправителен дом  Mr. Green Laughing

# 38
  • София
Навсякъде по света заплатите на учителите са ниски спрямо другите в страната, така че това не е извинение.
Иначе от моя опит като дете полът нямаше значение, най-кротки бяхме при една млада, красива дама, която обаче имаше доста твърда ръка, след това дълги години беше директор на Поправителен дом  Mr. Green Laughing
В този сайт се пропагандира, че мъжът трябва да носи пари, а жената - да създава дом и уют. Е, как да стане това със учителска заплата?
Известните шеф-готвачи са мъже, но в училищните столове са повече готвачКи
Известни лекари са мъже, но в поликлиниките са предимно жени.
И т.н., и т.н.

# 39
Моя приятелка е учителка в началните класове в държавно училеще където учат доста богаташки деца и глезени та глезени. Правеха е дива и щастлива, всяка вече казваше не знам как ще издържа, не мога повече. Какво ли не правеха и то срещу нея.. замяраха с химкали, обиждаха я и т.н. когато ми е разказвла ми се е ревяло ...  Cry
В един момент подхвана следната тактика: влиза в час и когато се случи нещо подобно, тя обяснила цветно какво ще им се случи ако продължават по този начин. Ще извика директора заедно с класна, от там ще ги отведат при психолог и ще извикат родителите им, от там учителският колектив ще ги изпрати в детска педагогическа стая и т.н какво ще им се случи там. При което въпросната групичка бандюги /така да ги нарека / са се позамислии над думите на госпожата явно са се и поизплашили доста, защото от тогава часовете протичат без никакви проблеми. Мирно, тихо, спокойно .
Аз съм страничен наблюдател който следи темата и не знам до колко е било правилно нейното действие, но е факт, че е имало резултат. Само го споделям разбира се ! Но съм съгласна с написаното по горе от няколко дами. РАзговаряйте с ваши колеги по строги как биха постъпили те в такава ситуация...   newsm78

# 40
  • Варна
Въпросът с невъзпитаните деца и възможностите на учителите за въздействие върху тях е доста сериозен. И моите родители са учители (вече пенсионирани), говорили сме си често на тази тема. Според тях от година на година положението с дисциплината се влошава и до-голяма степен вината е именно на родителите, които до първи клас не са ги възпитали, а след това подскачат и вдигат скандали за всяка забележка към детето им. Въпреки това и двамата не са имали проблеми с дисциплината в час, винаги са били сред любимите учители на децата. И, докато на баща ми му идва отвътре, хем да е приятелски настроен, хем да е авторитет, за майка ми винаги е било въпрос на много усилия, вложени в извънредна подготовка как да поднесе материала, така че да е интересен и забавен дори и за най-слабите ученици (преподаваше по история).

Друго обаче ми направи впечатление в постовете на автора на настоящата тема (ако не е пързалка Rolling Eyes) - толкова неграмотни ли са учителите в днешно време? То пълен член, запетаи и други препинателни знаци, изказ... ужас! Rolling Eyes

Аз не мога да предприема нищо нас по принцип, възпитателите ни имат за второ качество, но това е друг въпрос. Проблема е как да изградим що- годе търпими взаимоотношения пък и да се помогне на това дете, нали за това сме там все пак. За подписка пак не зависи от мен. Едва ли повечето родители знаят какво се случва. Класната казва, че при нея отново има лиготии, но не смеят да прекрачват границата до такава степен. Наложи ми се да замествам два поредни петъка класната и бях по цял ден. До обяд разликата е огромна , по- кротки са , по-внимателни . В занималнята е " ела с мен в джунглата" Не ги натоварвам , гледам всичко да е средено , оставям ги и те да избират занимания, но без резултат .

# 41
Нито съм майка, нито съм учителка.
По мое време непослушанието се състоеше в тихо шепнене, разменяне на бележки.
Виновни са новите правила и ниските изисквания от страна на ръководните кадри в у-щата към децата. Не може да ги галят с памук. Кой се развеждал, кой болен, няма общо с това, че детето има проблем.
Училището е редно да въведе забрана за тези телефони. Това е ненормално. Да си ги носят, но да се заключват и да си ги взимат в междучасията и на тръгване.
А щом родителите нямат връзка с главния мозък, много лесно може да се възстанови. Чисто и просто след като те не обръщат внимание на децата си, келешите се изключват, отстраняват временно от училище, изгонват от час или преместват в друго училище. И така докато родителя не проумее, че в училище се учи, а не се възпитава. Възпитанието идва от родителя. Защото им е лесно когато детето е на училище и те са на работа. Но я да ги видя ако изведнъж им кажат "Детето ви е отстранено за седмица" Кой ще го гледа, кой ще работи? Тогава ще почнат да държат сметка не на учителя или директора, а на детето.
И такива правила да са за всички училища. Може и да греша в тез разсъждения, ама биха помогнали си мисля. Thinking
Мен лично са ме гонили от час за лошо поведение. А сега защо не може?

# 42
  • София

Ти пишеш много големи глупости, а аз нямам намерение да отговарям на тях. Просто не е сериозно.
А иначе самата тема е сериозна.

Много силно се надявам да спазиш обещанието си и да насочиш бъдещите си "умни" постове към други потребители.

Елора - нямат право да ги гонят от час до четвърти клас, защото класната носи отговорност за тях. Децата нямат право да стоят сами, да си тръгват сами и да напускат двора на училището, освен ако родителите не са дали писмена декларация, че разрешават  Peace

Цитат
Но я да ги видя ако изведнъж им кажат "Детето ви е отстранено за седмица" Кой ще го гледа, кой ще работи? Тогава ще почнат да държат сметка не на учителя или директора, а на детето.

За съжаление много вероятно е да държат сметка именно на учителя или на директора  Peace
Лошото е, че понякога родителите сами подронват авторитета на учителя пред децата, а после се чудят, защо децата им нямат уважение и респект

Към авторката - освен препоръките, които другите ти дадоха да се посъветваш с колеги, които имат повече опит от теб, ти препоръчвам да потърсиш съвет и от детския психолог. Все пак те би трябвало да имат някаква представа какво провокира такова поведение у децата и как да се справиш с него  Peace

# 43

Елора - нямат право да ги гонят от час до четвърти клас, защото класната носи отговорност за тях. Децата нямат право да стоят сами, да си тръгват сами и да напускат двора на училището, освен ако родителите не са дали писмена декларация, че разрешават  Peace

Цитат
Но я да ги видя ако изведнъж им кажат "Детето ви е отстранено за седмица" Кой ще го гледа, кой ще работи? Тогава ще почнат да държат сметка не на учителя или директора, а на детето.

За съжаление много вероятно е да държат сметка именно на учителя или на директора  Peace
Лошото е, че понякога родителите сами подронват авторитета на учителя пред децата, а после се чудят, защо децата им нямат уважение и респект

Не знаех, че нямат право да ги гонят до 4-ти клас.

А за другото. Ако се въведат тези правила, няма право да държи сметка родителя.
Едно време аз като съм се държала лошо, никой от роднините ми не е искал сметка от учителя за разни там наказания. Искаха сметка от мен.
Тоест, не трябва да се допуска да се държи сметка от родителя към учителя.

# 44
  • София
Еееее едно време си беше съвсем друго  Grinning. Имах съученици, които дори шамар изяждаха от класната и после не смееха да кажат на техните, че и те щяха да ги бият. Не казвам, че приемам този метод, но със сигурност учителите тогава имаха повече правомощия и много сериозна подкрепа от страна на родителите. А сега нещата са съвсем, съвсем различни. Класната на сина ми беше свикала веднъж извънредна родителска среща заедно с децата, заради проблемните деца в класа и по време на срещата родителите скочиха срещу нея и я направиха на нищо пред децата. Аз направо не можех да повярвам - как искаха после децата им да я уважават тази жена. Много тъпо ми стана тогава  Tired
А срещу въпросните деца има толкова много писмени жалби до директорката, че може сигурно папка да му отвори - и нищо  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт