Преместването в самостоятелна стая – откога, как?

• 25 604
  • 266
  •   1
Отговори
# 15
говорих с психолог по темата и съветът беше, че отделянето трябва да стане най-късно до 3г., когато аз-ът е вече силно развит.
Ей заради такива приказки не спахме 4 години и аз, и децата!  #2gunfire
hahaha
Абсолютно. Хеле че съвременната теоретична психология се развива предимно в САЩ, където ги отделят в самостоятелни стаи от ден 1. Дори и това, че мрат от SIDS, не ги спира да ги отделят.

# 16
  • Once there was a Hushpuppy...
Нашият го настанихме в самостоятелна стая, когато навърши 5г. и няколко месеца. Направихме му ремонт, сменихме всичко и му сложихме голямо легло. В началото се зарадва и си спеше, после сме имали някои нощи със ставания и идване в нашата спалня, която е доста отдалечена от неговата. Но, и това свърши. Сега вече е на 7 и много рядко, ако стане за нещо през ноща да дойде да ме буди.
Имам разтегателно канапе в детската стая и когато е болен или се налага по друга причина спим двамата.
Детето ми обича да си спи сам, свикнал е със стаята, защото в нея бяхме и когато беше бебе.

# 17
  • София
Синът ми е на 3 и спи отделно от преди да стане на 2. Преди това спеше на спалнята с мен, тъй като имаше непоносимост към кошарата и нищо не можеше да го накара да спи там. Взехме директно голямо легло от Икеа, сложихме преграда, за да не падне. В началото заспиваше сами, после започна да иска да му се пее, докато заспи (отнемаше поне 1 час). Сега четем приказки. В общи линии доста периоди сме минали. Сега спи на двуетажно легло, баща му спи на долното. Много зависи дали детето се буди през нощта, защото ако се буди ще трябва да ставате постоянно и няма да можете да спите вие. Затова и в повечето време е имало някой, който да спи при сина ми в неговата стая. Имаше период, в който си пристигаше в спалнята да ни търси и трябваше да го връщаме и така по много пъти на нощ. Сега си спи добре през нощта и може да бъде оставен сам.

# 18
  • София
Дъщеря ми е на 7 и едва от няколко месеца спи в собствената си стая, защото реши, че вече е голяма. Но тя го реши, аз не съм я подтиквала. Така че няма късно, рано, навреме, важна е готовността на детето.

# 19
  • София
Много благодаря на всички включили се до момента, помагате ми много  Hug! Основно моята идея беше да изберем сега кое помещение ще е негово, живи и здрави лятото да направим въпросния козметичен ремонт, да изберем заедно с него цветовете, мебелите, да наредим играчките и лека полека да започне поне за игра да ползва собствената си стая (ако в началото тежко приеме промяната и не иска) и полека лека да свикне и да си спи в нея. Със сигурност ще се купува направо голямо легло, няма да се занимаваме с бебешки, после юношески - тези с второто ниво с издърпване са много подходящи според мен (така поне и родителя може да застане, докато приспи детето, без да се изкривява). Дори и да сменим стаите и дори да има бъдещо бебе - въпросната по - малка стая е достатъчно голяма, че да побере спалнята ни, детското креватче и пак да има спокойно място да се разминаваме. Т.е малка е, но не чак толкова малка. От друга страна спалнята ни в момента определено е по - слънчевата от двете стаи, това също ме дърпа към решението да ги сменим, но... Thinking

# 20
  • Варна
Абсолютно. Хеле че съвременната теоретична психология се развива предимно в САЩ, където ги отделят в самостоятелни стаи от ден 1. Дори и това, че мрат от SIDS, не ги спира да ги отделят.

Ако е до теб в стаята няма шанс да се умре от SIDS, така ли да го разбирам? А заспи и ти влезеш в тоалетната или банята за минута-две? Тогава не може ли да стане непоправимото?
Моята дъщеря спи сама в стая от ден 1. Супер безотговорна съм била сигурно, как ли е оцеляла?

# 21
Не мисля, че има правило кога. А и децата са различни.
Дъщеря ми е на 2г7м почти. Спи си в леглото, което е в нашата спалня, нямаме друга стая освен кухнята. Дори да стане през нощта, не идва при нас. След 2 месеца се местим. Много й хареса идеята, че ще има стая. Заедно гледаме картинки, показва легла, казала е цвят. В събота ходихме да гледаме мебели. На баба си много ентусиазирано обяснява как ще има стая. Говорим всеки ден, знае, че мама и тати няма да спят там. Засега не протестира, като се нанесем ще видим. Честно казано не очаквам драма, тя е много самостоятелна и досега с лекота е приемала различни промени. Успех с ремонта Simple Smile

# 22
Не смятам, че има риск за детето, ако спи само. В моя случай дъщеря ми е на 6 месеца и единствената причина да не я сложа в отделна стая е, че за мен ще е голям тормоз, тъй като през нощта по няколко пъти се пробужда с мрънкане, което престава щом й дам биберон. Ако я преместя ще трябва да ставам по 4 - 5 пъти на нощ, което не знам дали ще издържа. Иначе от страна на детето няма проблеми, вечер когато заспи я оставяме сама в спалнята с бебефон и си спи съвсем спокойно.

# 23
Здравейте! Поразрових се в старите теми, но най - актуалната е от 2014г. Накратко - малкия вече е на 3 години. Спи в собствения си креват, който е в нашата спалня. Според вас време ли е да бъде преместен в самостоятелна стая? Аз си мисля, че даже сме закъснели вече, според съпруга ми - още е малък. Нощем спи много спокойно, не се буди. До преди 1-2 седмици заспиваше като се държим за ръчичка през решетките, сега вече заспива сам, но задължително трябва да има някой в стаята при него. Другата ми дилема - имаме два варианта за негова стая. Едната е по - малка и е подходяща за едно дете (за да има въздух все пак), но пък от друга страна мислим за второ детенце и другата (която е нашата спалня реално) е по - голяма и е напълно подходяща за две деца. Тоест дилемата е - да преместим ли ние нашата спалня в по - малката стая (която в момента се ползва като малка всекидневна, отделно от големия хол) или да останем там където сме, пък с времето ако се появи второ детенце да му мислим? Аз клоня повече към преместването ни в по - малката стая, защото в крайна сметка е с достатъчна големина за една спалня, а и малкия си е свикнал там където е в момента и може би ще му е по - лесно да свикне... newsm78 Ще се радвам да споделите опит в отделянето по стаи, както и съвети по отношение на разпределението...  Hug

Синът ми започна да спи сам в собствена стая, когато стана на 3 години и 8 месеца. Винаги е заспивал сам, но преместването му беше свързано с ремонт, разместване на цялата къща + махане на едни мебели и купуване на други, така че всеки да може да получи своето пространство и да се чувства добре. За разпределението съвет не мога да дам - зависи от разположението на апартамента, колко души живеете в него, кой на какво е свикнал и кой какво е готов да жертва. Синът ми получи по-голямата спалня с идеята, че след две години тръгва първи клас и ще трябва да слагаме и бюро.

# 24

Ако е до теб в стаята няма шанс да се умре от SIDS, така ли да го разбирам? А заспи и ти влезеш в тоалетната или банята за минута-две? Тогава не може ли да стане непоправимото?
Моята дъщеря спи сама в стая от ден 1. Супер безотговорна съм била сигурно, как ли е оцеляла?
Има си статистика и препоръки. Никой не казва, че всяко спящо само дете умира.

# 25
лека полека да започне поне за игра да ползва собствената си стая

Ааа, това не знам дали ще стане. Моето дете използва стаята си само за спане нощем и за почивка през деня. Следобед не спи, но в продължение на около час лежи на дивана (има отделен диван в стаята му) и четем приказки или си разказваме разни неща.

Играе обаче там, където съм и аз, т.е. във всекидневната. Аз шетам и той се занимава около мен. Понякога с приятелчета може да се заиграят в неговата стая, но ако е сам, никога не стои в нея.

# 26
  • Sofia
Ааа, това не знам дали ще стане. Моето дете използва стаята си само за спане нощем и за почивка през деня.
 Понякога с приятелчета може да се заиграят в неговата стая, но ако е сам, никога не стои в нея.
И това е до дете. Моите си стоят почти непрекъснато в стаята, но те са двама. Ако са по един обаче единият си стои и сам в стаята и много обича, но той си е такъв - самодостатъчен си е. Другият обаче, който е страшна лепка и 1 мин не може да стои без да е залепен за някого, никога няма да се затвори сам в стая. Така че - според детето.

# 27
  • София
Добро утро! Изчитайки всичко до момента, стигам до заключението, че всичко си зависи от детенце... Специално за играта - ако интереса му е привлечен от нещо, седи и си играе самичък с стаята, не е постоянно залепен до мен. Ще се водя по него (както правя в повечето случаи) и лека полека мисля, че ще намерим точната формула. Живот и здраве до лятото има няколко месеца, в които можем да мислим варианти и да го оставим да свиква с мисълта за собствена стая. А и тогава вече ще е на почти 4 години (без малко) и се надявам да протекат леко промените. Наистина много благодаря на всички включили се, помогнахте ми определено!   Hug bouquet bouquet

# 28
Когато дъщеря ми беше на няколко месеца, говорих с психолог по темата и съветът беше, че отделянето трябва да стане най-късно до 3г., когато аз-ът е вече силно развит. Но още не мога да се реша, защото спалните ни са на различни етажи.

Чувала съм от психолог, детски при това, че не било редно момчето да спи в едно легло с майка си..говорим за възраст 3-4-5-6 години. Избълва разни сексуални теории Crazy
На мнение съм, че си зависи от детето кога е готово да се отдели, тоест-силно индивидуално е. А на психолози много много не обръщам внимание вече Mr. Green

# 29
  • София
Чакам второ дете. Първото още няма 2 години. Тъкмо обзаведохме детската стая, подредихме играчките. Искам да свикне с мястото. Заспива самостоятелно. Нощно време рядко се събужда. Не ползваме шишета и биби. Като цяло си е самостоятелно дете. Ще опитам да я преместя преди да се роди второто дете, за да може да спи спокойно, а и да не се чувства изгонена, след появата на второто. Предполагам, че ще завърши благополучно това местене, тъй като от бебе пътите в които е спала с нас се броят на пръсти...

Общи условия

Активация на акаунт