Коледа 2016 -1 тема

  • 173 140
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
  • Мнения: 76 065
Не видях фондан...в нашия Лидл Rolling Eyes /освен, ако не е едно розово, на пакета имаше донът с розова глазура Thinking/

Розовото с поничка отпред за лев и 20-30 е глазура-нещо като айсинг. Не е лошо, само се затопля както е с пакета в гореща вода и после се залива или оцветява с четка от него Peace

Фондана е като пластелин на външен вид. Едва ли ще намериш, първи свършва Confused

# 436
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Цветен фондан в разфасовки от 250гр. има в повечето онлайн магазини на същата цена. Единствено доставка трябва да се доплати, но примерно от Хитрини ми е излизала около 3лв. до офис на Еконт. Като поръчам повечко неща, си заслужава. Има и роял айсинг на прах. Тази година ще взема, за да се поупражнявам малко като техника. Масло ще взема от Била. Ама защото така се вдигна цената на маслото напоследък  ooooh!

# 437
  • Мнения: 139
здравейте, момичета! Преди няколко страници прочетох рецептата за мини щолените на Лабрекс и смятам да се пробвам да ги направя. Колко време преди Коледа ги правите? Правила съм щолен около месец преди празниците, та се чудя дали е така и при мини щолените.

# 438
  • Кьолн
  • Мнения: 1 220
Здравейте момичета! Никога не съм писала в тази тема,но ви чета редовно и много идейки използвам от тук.За което много ви благодаря! Тази година съм решила да направя много сладки и разбира се дежурната ми торта.За сега съм намислила да направя сладките с крема сирене,забравих им името и масленките от едно време.Ще пиша редовно в темата.

# 439
  • Мнения: 53
Здравейте на всички. Аз съм много далеч от вашите красоти, които публикувате тук, но поне се старая да направя Коледата красива и вкусна за цялото семейство. Из.скам да ви попитам рано ли е да започна с приготвянето на щолена?

# 440
  • Мнения: 154
Джиа, в рецептата си дала два пъти масло. Единия път грамажа е 150, а втория 100гр студено и си написала, че се меси с него. Въпроса ми е какво става със 150гр масло ?
Джиа, изглеждат страхотно сладките ти! Може ли рецепта за тези най - вляво?

 150 гр масло 150 гр смлени лешници или бадеми ( на мен с лешници са ми по-ароматни и вкусни), 150 гр захар, 1ч.л. бакпулвер, 1ч.л. канела, щипка сол, 1 яйце, 100 гр студено масло, нарязано на филийки, бурканче хубаво кайсиево сладко, смлени лешници или бадеми за овалване, 150гр. шоколадов кувертюр за овалване.
 Приготвяне:
брашното, бакпулвера, смлените ядки, канелата, захарта и солта се смесват в купа, прави се кладенче и вътре се чуква яйцето, филийките масло се слагат отстрани и се омесва набързо гладко тесто. Не бива да се меси дълго. Разточва се на кора около 2-3мм тънка и се изрязват кръгли сладки. Пекат се на 180 гр за около 7-10 мин.

Същото исках да попитам и аз.

Ох, сори момичета, 150 гр. е брашното, а маслото 100 гр. Сутринта бях още сънена, като писах рецептата. Поправих го, благодаря, че обърнахте внимание  bouquet

# 441
  • Мнения: 154
Джиа, в рецептата си дала два пъти масло. Единия път грамажа е 150, а втория 100гр студено и си написала, че се меси с него. Въпроса ми е какво става със 150гр масло ?
Джиа, изглеждат страхотно сладките ти! Може ли рецепта за тези най - вляво?

 150 гр брашно,  150 гр смлени лешници или бадеми ( на мен с лешници са ми по-ароматни и вкусни), 150 гр захар, 1ч.л. бакпулвер, 1ч.л. канела, щипка сол, 1 яйце, 100 гр студено масло, нарязано на филийки, бурканче хубаво кайсиево сладко, смлени лешници или бадеми за овалване, 150гр. шоколадов кувертюр за овалване.
 Приготвяне:
брашното, бакпулвера, смлените ядки, канелата, захарта и солта се смесват в купа, прави се кладенче и вътре се чуква яйцето, филийките масло се слагат отстрани и се омесва набързо гладко тесто. Не бива да се меси дълго. Разточва се на кора около 2-3мм тънка и се изрязват кръгли сладки. Пекат се на 180 гр за около 7-10 мин.

Същото исках да попитам и аз.

Ох, сори момичета, 150 гр. е брашното, а маслото 100 гр. Сутринта бях още сънена, като писах рецептата. Поправих го, благодаря, че обърнахте внимание  bouquet

# 442
  • Мнения: 68
Djan, мини  щолените са по-скоро като бисквитки - аз съм ги  правила до  2 седмици предварително, със стоенето сякаш стават по-хубави , то няма какво да им се развали де - освен това са и поръсени с много пудра захар Simple SmileИ не, за щолен  не е рано - тъкмо си е време:)

# 443
  • Мнения: 53
Може би ще забъркам всичко другата седмица  Simple Smile Благодаря  Grinning

# 444
  • Мнения: 1 045
И аз направих вече своя списък: Дрезденски щолен /за втори път/, шоколадови напукани сладки /много любими/, меденките на Джема /също любими и абсолютно задължителни/, шоколадови звезди с капучино на Габи /първи опит/ и лимоново - кокосови напукани сладки /също първи опит/

Искам да попитам за тези, които са правили нещата от списъка ми /звездите и лимоновите сладки/ и ми са за пръв път:
- с каква точно глазура слепвате звездите с марципана
- колко време по-рано ги правите
- лимоновите сладки остават ли хрупкави след съхранението

# 445
  • Мнения: 602
Аз съм правила лимоновите, но без набухвател както е по рецепта и не се напукват, затова и слагам както на шоколадовите напукани
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204940522780559&se … ype=3&theater
Дано се вижда, че не съм много веща с тия картинки в някои ситуации.
И вместо жълта боя използвам куркума 2 пакетчета.

Последна редакция: чт, 24 ное 2016, 20:27 от olenka63

# 446
  • Мнения: 46
Благодаря за темата! Веднага си я записвам.   Аз отсега започнах с коледните сладкиши  Laughing и не мога да не ги споделя.

Коледна къщичка
http://vkusno11.wixsite.com/sladkarnichkata/kushtichka


Коледни курабийки с фонданова хартия
http://vkusno11.wixsite.com/sladkarnichkata/koledni-kurabiiki


Джинджифилови човечета
http://vkusno11.wixsite.com/sladkarnichkata/chovecheta

# 447
  • София
  • Мнения: 12 741
Реших да правя Английски коледен пудинг (този, който се вари) и се снабдих с форми, но ме притеснява това, че са алуминиеви, а в тях ще трябва сладкишът да се съхранява няколко седмици. Моля, ако някой е правил такъв или е наясно с приготвянето му, да даде идеи и съвети как да процедирам.

# 448
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 159
Vanja77, аз съм правила. Само да предупредя, че е доста връткаво - варенето е около 7-8 часа някъде. Но форма не ти трябва. Този пудинг се прави на топка и се връзва в тензух, после се увива с хартия (забравила съм точните подробности) и се вари така. Имаше разни тънкости при самото варене, като се прибера, мога да потърся рецептата. Но със сигурност не изисква специална форма. Вкусът е по-различен от АКК. Ако трябва да сравнявам - АКК е по-вкусен.
Съхранявах го в тенджера, която не ползвам често.

# 449
  • София
  • Мнения: 12 741
Vanja77, аз съм правила. Само да предупредя, че е доста връткаво - варенето е около 7-8 часа някъде. Но форма не ти трябва. Този пудинг се прави на топка и се връзва в тензух, после се увива с хартия (забравила съм точните подробности) и се вари така. Имаше разни тънкости при самото варене, като се прибера, мога да потърся рецептата. Но със сигурност не изисква специална форма. Вкусът е по-различен от АКК. Ако трябва да сравнявам - АКК е по-вкусен.
Съхранявах го в тенджера, която не ползвам често.

lulumba, аз също обмислях варианта с тензух, но и при него не разбрах, след като сваря пудинга, как да го съхранявам. Ще съм ти благодарна, ако дадеш повече подробности!

Общи условия

Активация на акаунт